Ylistäkää Greta Thunbergiä

Aika parantaa haavat sanotaan, mutta Gretan suosio ei taida tästä hetkeen nousta. Gretahan ei ole syyllinen, mutta niin läheltä liippaa pienen viruksen toilailut, että voidaan tarkastella tätä aikaa sellaisen, kuin jos olisimme totelleet ja kuunnelleet Gretaa.

Lentoliikenne on nyt vähäisempää kuin Greta Thunberg iloisimmissakaan päiväunissaan on ajatellut. Mikään mahtikäsky ei olisi ihmisiä saanut tuota Gretan sanomaa toteuttamaan, mutta pieni piskuinen korona virus sen toteutti; – sanomatta sanaakaan YK:n yleiskokouksessa.

Toisaalta ei Gretan toiveet ainoita toteutuneita ole. Suomessa toivottiin, että hoitajia riittäisi enemmän vahuksia kohden, no nyt korona niittää vanhusten palvelutaloja puhtaaksi. Kohta ei ole yhtäkään vanhusta mitä hoitaa, mutta hoitajat vaativat lisää liksaa kun on työ niin vaarallista. Ehkä kaupan kassalla tai linja-auton kuljettajalla on sama ongelma ja monilla muilla, mutta tunnetusti Sari Sairaanhoitaja on aina narisemassa palkastaan.

Ravintola-ala on myös saanut tuntea miten valtio heitä viimekädessä rakastaa, oikeammin se kuuluu että rahastaa.
Kyllä verokarhulle maistuu ravintoliden tuotosta siivu, mutta sitten kun oluthanat ovat sulki, niin verokarhu pyllistää ravintolayrittäjän anomuksille.

Pitäisi olla enemmän pätäkkää tilillä, että saisi rahhaa!

Moni kuppila elää kuitenkin aika ohuella katteella ja kehittyminen alalla tarkoittaisi kasvamista, mutta miten pikkukylillä se kasvu toteutetaan, kun asiakkaita ei enää ole edes nykyisen kokoiseen toimintaan.

Helsinki tuo metropolien pikkukylä pitää sisällään jo nyt mahtavan kriisin. Konkurssiaaltoa odotellaan ja isommat ketjut voivat ostaa halvalla kohta entiset kilpailijansa pois markkinoilta. Nyt on pitsayrittäjän tappolinja, ovista vaihtuu lukot ja hyllyille ei jää kuin purkki oreganoa.

Ennustajat ennustivat että talouteen tulee sellainen V-mallinen notkahdus. Kuukausi kärvistellään ja sitten vauhdilla noustaan Vappuna on jo täysi meininki, ennustettiin vielä maaliskuussa. Antti Rinne lupasi vappusatasen, mutta ilmeistä on, että Sanna Marin perui koko vapun. Mitään nousua ei ole odotettavissa, sellaista kirjainta ei ole missään kielessä, josta olisi malliksi laman kestosta. Eli lamahan tästä nyt tulee.

Suomi, joka on onnistuneesti hoitanut korona-ajan tähän saakka, on onnistunut ehkä liiankin hyvin. Kustannukset juoksevat koko ajan, mutta ensimmäisen aallon huippu siirtyy koko ajan kauemmaksi. Katasrofi ei ole suuri, mutta pitkittyessään sen hinta kasvaa huikeaksi. Nyt on jaettu jo kehitysrahat, kohta pienyrittäjät saavat kunnista 2000 euroa per lärvi, eli joka neljäs hakija saa mitä niille muille käy ja riittääkö tuollainen 2 tonttua mihinkään?

Me saamme viisikon viisi kertaa viikossa tiedotustilaisuuden varjolla olohuoneisiimme, suurin osa kansasta istuu ja odottaa yksin kotona jotta jotain uutta olisi viisikolla kerrottavaa, mutta ei tilanne jatkuu.

Töllöstä on loppuneet tosi tv-ohjelmat ja uusinnat ovat tulleet tilalle, eli kuka jaksaa vanhoja reinikaisia ja vainelämää katsella enää ensi kuussa ja syksyllä?

No vihreät saivat nyt sen mitä halusivat. F1 ei kilpaile, urheilukentät kajottavat tyhjyyttään puistot ovat kiellettyjä paikkoja ainoastaan kepun tupailtoja saa pitää, koska siellä on alle 10 henkeä.

Kyllä demaritkin nyt hykertelevät, sillä heidän kannatus nousee ja silosäärinen Sanna Marin esiintyy edustavasti, eikä käytä likaisia lenkkareita, kuten aina niin kiivaasti asioihin kantaa ottava Li Andersson.

Mutta missä on hallituksen muut ministerit? Viisikko on esillä ja sen lisäksi Mika Lintilä, Pekonen ja Kiuru. Viimeaikoina on myös Harakka nostanut nokkansa tervasta ja sanonut sanasensa. Aikoo jakaa rahaa medialle. No onkohan mies sitten jäävi seuraavissa vaaleissa, kun on jakanut rahaa kuin Antti Kaikkonen kuunaan Nuorisosäätiössä vaalirahamesenaateille. Mediahan on ainoa taho joka suomalaisissa vaaleissa pärjää, nyt sinne on kiirus työntää lisää rahaa kun mainostulot hiipuvat.

Ilmaisjakelulehtien koko ansaintalogiikka on siinä että lehti pyörii mainostuloilla, jos mainostajia ei ole lehti hiipuu ja sitä ei ole. Kun selkkaus on ohitse ja mainostajat ostavat taas mainostilaa homma jatkuu. Ei nykyinen ilmaisjakelutoiminta ole kovin suuri asia tässä sopassa, eli viimeiseksi jakaisin sinne mitään rahaa. Päätoimittaja lähtee tyttärensä kanssa kotiin ja napsuttaa faksin kiinni. Toimitilan vuokra on ainoa rasite puhelinlaskun lisäksi.

Mutta pitäähän ministeri Harakallakin olla jotain kerrottavaa, että emme luulisi, että mies on hyytynyt ministerikiesin takapenkille.

Suurin kysymys eli vanhukset ovat laitettu naftaliiniin eli he eivät saa nenäänsä pistää ”aikuisten” asioihin, ei edes sukulaisia saa tavata, vaikka sukulainen olisi kuukausia ollut yksin seinän takana paritalon toisessa asunnossa. Isä ja tytär tapaavat vaivihkaa vanhuksen ulko-ovella kun tytär jättää siihen muovikassillisen ruokatarvikkeita seuraavaksi viikoksi. Molemmat kömpivät omiin luukkuihinsa.

Jopa some on hyytynyt, koska tehdään etätöitä, niin luppoajalla voi tehdä kotitöitä, eikä tarvitse roikkua enää somessa. Some on työpaikan harratus ei kodin juttu.

Kun kukaan ei liiku kuin korkeintaan maitokaupoissa, niin rautakauppojen hyllyjä ei tarvitse täydentää. Tukkujen ostot ovat minimaalisia, koska tavara ei liiku. Hiipuminen on hiljentänyt kokonaiset liikekeskukset, kivijalkakauppojen kulta-aika on tullut takaisin. Paikallisliikenne on nyt myös tyhjäkäynnillä, joten kyllä ilmastonmuutospuhekoneiden aika olisi nyt hihkua ja huutaa, että hyvä me! Ilmasto todella on pelastumassa, mutta meillä ei ole lääkkeitä siihen miten me itse pelastumme.

Luulen tietäväni, että syksyllä on tavaroiden hinnat yhtä korkeat kuin viime talvena Lapissa nietokset. Mahtavien hehtaaritilojen tuotto jää pieneksi, kun halpatyövoimaa ei ole saatavilla, työntekijöiden puuttuessa sadot jäävät korjaamatta, ja vaikka mansikoita kerättäisiin, niin kuka niitä uskaltaa ostaa. Pese jokainen mansikka käsidesillä ja maista sitten kesä.

Suomen hallitus saa kiitettävän arvosanan minulta esiintymisestä, mutta teot ovat olleet jotain muuta kuin sanat. Yrittäjille luvattiin hulppeasti, että heitä ei jätetä pulaan, nyt uskon, että hallitus on noilla puheillaan itse pahemmassa pulassa kuin yksikään yrittäjä. Kahta kun ei voi pitää, luvata ja täyttää.

Toista aaltoa odotellessa…

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu