Yllytyshullu ja vapaa sana

Yllytyshullu saa vapauden näyttämään hassulta, kunnes hulluus huomataan typeryydeksi. Onko mitään älyä hullutella vakavilla asioilla, kuten hypätä rekan eteen ja kuvitella, että rekka väistää?

Onhan sinulla oikeus suojatiellä hypätä rekan eteen, mutta onko se omalta kannaltasi sittenkään se paras vaihtoehto?

Jos joku viihdeohjelma perustuu hassutteluun ei se tarkoita sitä, että sen ohjelman juontajan jokaista toivetta lähdetään heti toteuttamaan.

Yhtä kaikki näitä ohjeita ei kannata antaa, koska aina riittää yllytyshulluja, jotka viuhahtavat hetken mielijohteesta missä vain ja milloin vain. Jalkapallo-otteluissa nähdään aika ajoin kentälle ryntäävä ”pelle”, joka nykyisin jätetään tv-katsojille näyttämättä, että viuhahtaja ei saisi julkisuuden huumaa itselleen. Hänet yritetään vaieta kuoliaaksi.

Onhan se tietysti näyttävä temppu juosta maratonportista ensimmäisenä, kun kaikki katsojat odottavat maratonin ensimmäisenä juoksevaa sieltä ensimmäisenä tulevaksi. Näitä temppuja on nähty ja varmasti tullaan vielä näkemään.

Kylmän sodan aikana Malmilta Moskovaan vuonna 1987 lentänyt Mathias Rust sai olla hetken koko maailman ”kaveri” ja suosio päättyi sitten venäläiseen tyrmään. Rust sai tempustaan neljön vuoden työleirituomion, mutta hänen onnekseen hänet siirrettiin vajaan vuoden päästä jo kotimaahansa.

Nyt meillä on tämä sananvapaus, jonka nimissä saamme tehdä ihan mitä tahansa. Kaikkea saa siis kritisoida, paitsi jos se loukkaa ns. oikeushyvää. Henkilöllisiä oikeushyviä, joita oikeushyvän käsitteellä on perinteisemmin tarkoitettu, ovat esimerkiksi henki, terveys, seksuaalinen koskemattomuus, kotirauha, yksityisyys, henkilökohtainen vapaus, kunnia ja omaisuus.

Nyt sitten jos roikotetaan jotain näköisnukkea julkisesti nilkoista, niin sen ei katsota loukkaavan kenenkään kunniaa tai yksityisyyttä, jos nuken kohde on julkisuuden henkilö. Myös turvallisuus mainitaan yhtenä pointtina sananvapauden estoksi. Onko nyt tätä turvallisuuskysymystä rikottu, jos kokonaista kaksi itsenäistä suvereenia valtiota on menettämässä Nato-turvallisuutensa yhden tanskalaisen yllytyshullun tekojen seurauksena?

Minun mielestäni vapauteen liittyy aina vastapainona vastuu, eli on vapautta tehdä mitä tahansa jos kantaa teoistaan vastuun. Miten vastuu sitten hinnoitellaan tässä asiassa? Hymähdetään, että näin on , että meillä länsimaissa me saamme tehdä mitä tahansa. Tai jospa me asettaisimme jotain rajaa näille tempauksille, jotka eivät ole mistään kotoisin, eli jos meillå on uskonnon vapaus ei meillä voi olla uskontoa riekkuvaa vapautta samaan aikaan.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu