Omaishoitajien koronauupumus huolestuttaa

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry

”Toipumiseen voi mennä pitkään”, sanoo tutkija.

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry on kysynyt omaishoitajilta, miten koronavirus on vaikuttanut heidän arkeensa. Vastauksista käy selville, ettei omaishoitoperheiden elämä ole samanlaista kuin ennen.

Useampi omaishoitaja kuvaa joutuneensa vankilaan, josta puuttuvat jopa välttämättömimmät palvelut. Ympärivuorokautinen hoitovastuu kuormittaa. Tilanteen pitkittyminen ja epävarmuus uuvuttavat päivä päivältä enemmän, kun lomista ja vapaapäivistä ei ole tietoakaan.

Olen autistisen poikani kanssa kotona täysin erityksissä muista. Itse kuulun riskiryhmään monien sairauksieni vuoksi. Tuntuu kuin seinät kaatuisivat kohta päälle.

Koiran ulkoilutus on henkireikä, joskin aina on pelko tartunnan mahdollisuudesta. Se olisi riski myös miehelleni, joka monisairaana joutuisi hoivakotiin – ja uutiset niissä tapahtuneista tartunnoista ovat tosi surullista luettavaa.

Tosiaan pelottaa, kun kaksi kertaa päivässä käy eri hoitajia ilman suojaimia. Kyllä sitä ollaan niin kuin vankilassa, eikä pääse minnekään. Tämä on yhtä helvettiä.

Terveystieteiden tohtori, dosentti Tarja Välimäki pitää erityisen huolestuttavana omaishoitajien kuvaamaa uupumusta, johon liittyy pelkoa omasta jaksamisesta.

”Merkittävä osa kyselyyn vastanneista omaishoitajista kokee koronaviruksen vaikuttavan paljon tai erittäin paljon heidän arkielämäänsä. Omaishoitajien kokemusten mukaan palvelujärjestelmässä ei ole osattu ottaa huomioon eritystä tukea tarvitsevia perheitä.”

Linkki Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n uutiseen: Omaishoitajien koronauupumus huolestuttaa – ”Toipumiseen voi mennä pitkään”, sanoo tutkija

ariliimatainen

Geron.fi - Olen viestinnän ja vanhustyön asiantuntija. Työskentelen omaishoitoyhdistyksessä ja kirjoitan freelancerina mielelläni vanhuusiän ilmiöistä. Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies'

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu