Omavalvonta pettää muistisairaiden hoidossa

Kuopion kaupungilta edellytetään parempia hoivapalveluja.
ALUEHALLINTOVIRASTO on antanut Kuopio kaupungille huomautuksen itsemääräämisoikeutta loukkaavien ja lainvastaisten käytäntöjen sallimisesta Leväsen dementiayksikössä. Yksikössä on käytetty perusteettomia rajoitustoimia ja sidottu asukkaita laittomasti magneettivyöllä.
Aluehallintovirasto kehottaa kiinnittämään huomiota asukkaiden perusoikeuksiin. Leväsen palvelukodissa tulee varmistaa henkilöstön osaaminen ja riittävä mitoitus. Toiminta ja tilat on organisoitava asukkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Aluehallintovirasto kohdistaa huomion myös omavalvontaan ja asiakastietojen asianmukaiseen kirjaamiseen. Kuopion kaupungin tulee kehittää hoivatyön ja asumispalvelujen johtamista siten, että vanhuspalvelujen laatu ja asukkaiden hyvä kohtelu sekä perusoikeudet toteutuvat.
KUOPION kaupungin omavalvontasuunnitelma ja aluehallintoviraston valvontapäätös ovat huutavassa ristiriidassa keskenään. Kaupungin omavalvonta vakuuttaa, että dementiayksikön asukkaita kohdellaan arvostaen ja kunnioittavasti. Ammattitaitoinen henkilökunta tarjoaa aikaa, läsnäoloa ja läheisyyttä. Yksikössä ulkoillaan, saunotaan, lauletaan ja jumpataan.
Aluehallintoviraston näkemys on tyystin toisenlainen: Leväsen palvelukeskuksessa on rajoitettu asukkaiden liikkumista ja yksilönvapautta lainvastaisesti. Avi huomauttaa, että henkilöstön niukkuus, osaamisen puutteet, vanhentuneet hoitokäytännöt tai tehtävien järjestämistapa eivät oikeuta tällaiseen muistisairaiden kohteluun.
Puutteita on ollut myös turvallisuuden valvonnassa. Aluehallintovirasto toteaa, että asianmukainen hoito ja turvallisuus tulee varmistaa sellaisissakin tilanteissa, joissa asukkaiden tarpeet ovat haastavia ja vaativat erityistä osaamista.
Miksi ei tule oikeusjuttuja?
EPÄKOHTAILMOITUKSESSA aville on ilmaistu ylipäänsä huoli hoivan puutteesta Leväsen dementiayksikössä. Koko yöksi sidotulla muistisairaalla on ollut säännöllisesti märät vaipat, housut ja petivaatteet aamuisin. Asukkaat eivät pääse yöllä vessaan, jos tarve vaatisi. Toimintayksikössä tätä on selitetty riittämättömällä hoitajamitoituksella.
Vaikka magneettivyön lainvastaisesta käytöstä on nyt luovuttu, Kuopion kaupunki ei ole selvityksessään vastannut kysymyksiin hoivan laadussa ja sisällössä olevista puutteista. Aluehallintovirasto joutuukin ohjaamaan kaupunkia Leväsen yksikön uudelleen organisoinnin tarpeesta.
Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan dementiayksikössä on voitava asua ja toimia tarpeeksi pienissä ryhmissä. Henkilökunnalla täytyy olla mahdollisuus riittävän hoivan tarjoamiseen sekä vierihoitoon. Asukkaiden turvallisuuden tunnetta on vahvistettava ja heille on järjestettävä mielekästä päivätoimintaa.
Miksi laittomuuksista ei tule oikeusjuttuja? ■ geron.fi
Kirjoitat, et pelkästään Kuopiossa ilmenevästä ongelmasta, vaan valtakunnallisesta ongelmasta, joka vieläpä paisuu kuin pullataikina ja räjähtää todennäköisemmin suomalaisten käsiin kuin venäläinen iskander.
Monet laitoshoitoa kipeästi tarvitsevat vanhukset eivät pääse palvelujen pariin, koska ei ole resursseja. Päättäville elimille tulee halvemmaksi se, että vanhus kusee housuihinsa kotonaan ja omaiset pesevät pyykin.
Helsingissä tilanne lähestyy jo katastrofin esiastetta.
Ilmoita asiaton viesti
Näissäkin asioissa on tuo salassapitovelvollisuus joten mahdoton tietää mikä tilanne oikeasti vaikka tuolla Leväsen palvelukeskuksessa on. Kai magneettivyön käyttöön joku muu syy oli kuin sadismi? Lähtökohtaisesti ympärivuorokautiseen demetiayksikköön ei päädy meistä kukaan vasta kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Kotona oleminen ja mikään muu ei enää toimi kun sairaus on jo niin pitkällä. Edes tuohon vessassa käymiseen ei voi ottaa kantaa tietämättä asukkaiden sairauksia ja niiden astetta kun nyt esim. monessa tapauksessa ihminen ei nyt vaan enää osaa edes vessassa käydä (sairauden loppuvaiheessa ei edes niellä)
Ilmoita asiaton viesti