90 -luvun huumevalistuksen seuraukset

edit: teksti lisätty.

Sain palautteen liittyen edelliseen videoon. Teen nyt heti perään toisen, koska haluan ottaa kiinni kyseiseen palautteeseen. Tässä kyseinen palaute:

“Kivan kevyt esitys miten kannabis on ok. Osalle nuorista ei tarvitse porttia, ihan pelkkä kannabis riittää hyvin tuhoamaan elämän, jos ollaan alttiina. Osalle varmasti sopii, kuin piimä mahalle. Vedä Ari itte höpöheinää, kuten haluat mutta elä väheksy joidenkin yksilöiden sairastumista. Ja elä vertaa, että suklaastakin voi saada ripulin tai oluesta alkoholismin. Ymmärrä, että tätä videoa katsoo 12v. Lapsi ”Jakomäessä” joka viimeksi kieltäytyi, mutta videon nähtyä ei pidä ensi viikonloppuna enää pahana, kun naureskellen asiasta kerrotaan hänen silmissään ”faktoja”. Jatka peli videoilla.”

Otan palautteen esille, koska se on mielestäni hyvin tyypillinen tunteellinen palaute keski-ikäiseltä ihmiseltä.
En ottanut edellisellä videolla mitää kantaa siihen onko kannabis ok, vai ei, en muutenkaan esittänyt mitään mielipiteitä. En kiistä sitä etteikö pelkkä kannabis riittäisi tuhoamaan elämää, kaikissa päihteissä on omat riskinsä. En vedä “höpöheinää” koska en käytä kannabista. Kannabista olen toki kokeillut, kuten suuri osa minun ikäluokasta. En myöskään ole koskaan kokeillut mitää muuta laitonta päihdettä. Kahvia en käytä, kofeiiniä ainoastaan hieman limsan muodossa, nikotiiniä ei mene missään muodossa. Alkoholia käytän, mutta siitäkin haluaisin luopua tykkänään, tai ainakin vähentää käyttöä, koska alkoholi on yksi maailman vaarallisimmista päihteistä.
Myös 12 vuotiaan lapsen on parempi saada tutkittua tietoa päihteistä, kuin esimerkiksi entisajan huumeet niputtavaa “valistusta”. Pelivideoita tulen tekemään jatkossakin (youtube: setämies pelaa)

Miksi 90-luvun huumevalistus oli vaarallista, johtuu siitä että se pahimmillan valheellista, itse olen esimerkiksi ollut valistuksessa jossa “valistaja” kertoi pojasta joka hyppäsi kerrostalon katolta alas, hänen mukaan syy hyppyyn oli se että pojan vanhemmat olivat nuoruudessaan käyttäny LSDtä ja lsd olisi periytynyt pojalle ja aktivoitunut myöhemmin.
Valistuksessa usein niputettiin kaikki huumeet ja niiden vaarat yhteen, jolloin huumeita oli helpompi demonisoida. Kolmas merkittävä asia oli että alkoholi jäin valistuksesta pois. En muista 90-luvulta ainoatakaan valistajaa joka olisi esittänyt alkoholin haitat, niin että ne olisivat vertailtavissa muihin päihteisiin, vertailevaa tietoa sain vasta seuraavalla vuosikymmenellä AMKssa.

Osittain epäpätevän valistuksen vuoksi, juuri se ikäluokka joka kyseistä valistusta sai, on käyttänyt nuoruudessa enemmän päihteitä, kuin mikään muu ikäryhmä sitä ennen, tai sen jälkeen. Väitän että merkittävä syy nuorten päihteiden käytön selvälle laskulle 90-luvun puolestavälistä lähtien, on internetin tulo. Internetin kautta ihmiset saivat vihdoin objektiivista ja vertailevaa oikeaa tietoa päihteistä.

90-luvun harhaanjohtava päihdevalistus vaikuttaa edelleen, koska sen saaneet keski-ikäiset immiset ovat päättävissä asemissa. Näillä ihmisillä nousee edelleen helposti päälle defenssit jos heille esimeriksi esittää tietoa jonka mukaan alkoholi on yksi vaarallisimmista päihteistä. Viestin tuoja halutaan “ampua”, mustamaalamalla kyseinen henkilö. Tutkittua tietoa ei haluta ottaa vastaan, koska se sotii omaa uskonnon kaltaista maailmankuvaa vastaan.
Paitsi yksilön tasolla, niin tämä vaikuttaa kielteisesti koko yhteiskuntaan. Suomessa on korkeammat huumekuolemat, kuin euroopassa keskimäärin. Alhaisimmat huumekuolemat euroopassa on Portugalissa, jossa kaikki huumeet on dekriminalisoitu.
Voisimme pelastaa ihmishenkiä, mutta poliitikot eivät halua ottaa asiaa esille, koska huumeista puhuminen muuhun kuin demonisoivaan sävyyn karkoittaa huume”valistuksen” saaneet äänestäjät. Eduskuntapuolueista ainoastaan vihreät ovat ottaneet asian esille ja ovat leimaantuneet “pössyttely puolueeksi”.

Tulevaisuus näyttää onneksi paremmalta. Meillä on edelleen järjestöjä, jotka ratsastaa pelottelulla ja demonisoinnilla, mutta rinnalle on tullut aidosti hyvää ja tietoon perustuvaa päihteiden vastaista työtä tekeviä tahoja, kuten esimerkiksi Youth Agaist Drugs.
Nuorista aikuista valtaosa tukee dekriminalisaatiota ja sitä suosittelee myös terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joten vanhoissa fobioissa elävienkin on pakko josssain kohtaa kohdata todellisuus, mita aikaisemmin sitä parempi, kyse on ihmishengistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu