Me too, setämiehen elämällä on väliä

Itseäni on alkanut melko isosti häiritsemään tämän woke- ja cancel -kulttuuri ja erityisesti keski-ikäisten miesten leimaaminen. Setämies on nimitys joka tarkoittaa tietyissä piireissä, jonkinlaista iljettävää otusta. Viime vuosina olen huomannut, että kaikkia meitä keski-ikäisiä miehiä kohdellaan enemmän, tai vähemmän ”setämiehinä”, meillä on ihan eri käyttäytymisnormit, kuin muilla kansalaisilla. Erityisesti ”setämiehen” seksuaalisuus on iljettävää ja sellaista jota me keski-ikäiset ihmiset emme saisi tuoda esille, emme ainakaan samoilla säännöillä, kuin muu väestö.

Historiallisesti setä on ollut lapsen tärkein miespuolinen henkilö heti isän jälkeen ja ehkä isoisän rinnalla, se on ollut mies, joka on usein ottanut paikan perheen elättäjänä, jos esimerkiksi perheen isä on menehtynyt. Varsinkin itselleni joka on käytännössä kasvanut isättömänä, niin sedät ja erityisesti kummisetä on ollut erityisen tärkeä miehen malli, niin tuntuu eriskummallisesta, että setä termi liitetään negatiivisiin piirteisiin.

Se että ihminen kutsuu itseään setämieheksi, ei pitäisi olla millään tavalla negatiivinen asia. Täten kehotan kaikkia meitä ”setämiehiä”, tai ”enomiehiä” ja olemaan ylpeästi sitä. Meidän tulee myös taistella sitä epätasa-arvoa vastaan, mitä meitä kohtaan vyörytetään. Meillä tulee olla samat oikeudet, velvollisuudet ja normit kuin muillakin yhteiskunnan jäsenillä. Meitä ei tule voida canceloida esimerkiksi itseironian ja pikkutuhmien letkautusten perusteella, jos sitä samaa ei tehtäisi esimerkiksi nuoren naisen kohdalla.

Itse aion olla setämies kaikessa sen positiivisessa merkityksessä jatkossakin, vaikka sitten itseironisesti, koska tämä vainoaminen alkaa muistuttaa tiettyjen vähemmistöjen kohtelua takavuosina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu