Moni syntyy tyttönä, ja/tai poikana.

”Synnymme joko miehiksi, tai naisiksi” on lause jonka olen kuullut jo ennen, kun siitä nousi kohu Sini Arielin lausumana. Kun kuulin lauseen erään nuoren laukaisemana ”totuutena”, selitin hänelle, kuinka osa ihmisistä syntyy ilman selkeää sukupuolta ja ihmisellä voi olla molempien sukupuolien piirteitä, niin kyseinen nuori ymmärsi asian ja muutti käsitystään uuden tiedon myötä. Seiskan artikkelin mukaan Sini ei pystynyt muuttamaan omaa biologisesti selkeästi virheellistä käsitystään ja menetti täysin ymmärrettävästi sponsorinsa.

Sinin tapaus osoittaa kuinka tiukasti ihmiset haluavat pitää kiinni omista näkemyksistään, vaikka ne olisivat selvästi tiedetyn tiedon vastaisia, Sinin tapauksessa artikkeli saikin valtavan määrän kommentteja, kuten ”Sini kertoi vain totuuden”, ”se on biologinen fakta” jne.

Niille jotka eivät siis vielä tiedä, niin moni syntyy intersukupuolisena, jolloin ihmisellä voi olla moninainen kirjo erilaisia feminiinisiä ja maskuliinisia piirteitä aina kromosomeista ulkoisiin sukupuolielimeen ja nämä piirteet voi olla hyvinkin ristiriidassa keskenään. Meillä ei Suomessa ole juridisesti kuin kaksi sukupuolta, joten näiden lasten kohdalla juridinen sukupuoli joudutaan ”arpomaan”. Joissain maissa on olemassa myös sukupuoli X, joka olisi mielestäni hyvä tuoda myös Suomen lainsäädäntöön, jolloin kyseistä ”arpomista” ei tarvitsisi tehdä ja lapsi voisi myöhemmin itse halutessaan päättää, että mitä määritystä itsestään haluaa käyttää.

Biologinen saatikka sosiaalinen sukupuoli on todella moniulotteinen, eikä suinkaan niin binäärinen, kuin moni luulee tietävänsä. Tiede tuntee tapauksia, joissa ihminen syntyy ”tyttönä”, mutta murrosiässä lapselle kasvaa penis ja biologinen sukupuoli näin vaihtuu luonnollisesti. Teoriassa on myöskin mahdollista että identtiset kaksoset syntyvät niin, että ovat eri sukupuolta, tämä on mahdollista siten, että vaikka identtisillä kaksosilla on yhtenäinen perimä, niin kohdunaikana sikiölle tapahtuu mutaatioita, jotka vaikuttavat lapsen sukupuoleen.

Meissä kaikissa on sekä maskuliinisia, että feminiinisiä piirteitä. Mies ja nainen on käsitteellisiä lokeroita, joihin suurin osa meistä pystytään sijoittamaan, mutta sanonta ”kaikki syntyvät tytöksi tai pojiksi” on biologian kannalta virheellinen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu