Setämiehen taakka

Alkusanat.
Aihe josta kirjoitan, on niin herkkä, että jouduin pitkään pohtimaan, että miten voisin siitä kirjoittaa nykyisen cancel-kultturin aikana, vai olisiko parasta jättää aihe väliin? Yritin aikaisemmin avata tästä asiasta keskustelua eräällä discord kanavalla, jonka jäsenten luulin kannattavan vahvaa tasa-arvoa ja vierastavan cancel-kulttuuria, mutta minut erotettiin kyseiseltä kanavalta. Asia on vaivannut siinä määrin itseäni, että en lopulta voinut alistua itsesensuuriin.

Asiaan.
Oletko joskus kahvihuoneessa kuunnellut naisoletetun työtoverisi alapäävitsejä ja miettinyt, että jos vitsin kertoja olisi miesoletettu, niin hän olisi vakavissa ongelmissa? Tai oletko miettinyt kunka erillä tavalla ihmiset suhtautuvat alaikäisen hyväksikäyttöön ja uhriin perustuen siihen kumpaa sukupuolta syytetty on? Tai miettinyt sitä kuinka ystäväsi vastakkaiseen sukupuoleen tutustumisyrityksiin crazy bailatessa suhtauduttaisiin hyvin erillä tavalla, jos hän olisi vastakkaista sukupuolta?
Valitettavasti kaksoisstandardit eivät jää normien tasolle, vaan Suomessa samasta rikoksesta naiset saavat myös selvästi miehiä lievemmän tuomion.

Itse olen feministi jos sillä tarkoitetaan aitoa tasa-arvoa. Se miksi tästä asiasta puhuminen on vaikeaa, johtunee siitä, että monet ihmiset kokevat, että jos tasa-arvoasioissa ottaa esille miesnäkökulmaa, niin se olisi jotenkin pois naisten oikeuksista, erityisesti jos asiaa nostaa esille keski-ikäinen miesoletettu.

Ote vanhasta suomalaisesta elokuvasta: Mies lähestyy naista, nainen estelee, mies suutelee naista suulle ja nainen jatkaa rimpuilua, mies jatkaa suutelua, kunnes nainen antautuu ja hyväksyy suudelman.

Meidän kulttuuri on muuttunut radikaalisti suhteellisen lyhyessä ajassa ja hyvä niin, en missään tapauksessa haluaisi, että meidän kulttuuri palaisi ajassa taaksepäin, hemmetti vielä 90 -luvulla raiskaus avioliitossa ei ollut rikos. Itse toivon, että oma tyttäreni voi elää mahdollisimman turvallisessa yhteiskunnassa. En voi olla kuitenkaan miettimättä sitä, onko miehet nykyisessä kulttuurissamme jo jonkinlaisessa 2. luokan ihmisen asemassa? Voitaisiinko me turvata kaikkien ihmisten koskemattomuus ja turvallisuus, ilman sukupuoleen perustuvia kaksoisstandardeja?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu