14Ц227 (14Ts227) ja шифр объекта 8282/6 (kohdekoodi 8282/6) – Tuotakaan kuvaa Venäjä ei olisi halunnut päästää julki
GPS-häiriöt lisääntyneet [merkittävästi] Suomenlahdella alkusyksyllä (Yle 16.9.2024).
Russian jamming leaves some high-tech U.S. weapons ineffective in Ukraine (TWP 24.5.2024).
Vapaasti suomennettuna tuo The Washington Postin (kotisivut) toukokuun lopulla julkaiseman jutun otsikko:
Venäjän elektroninen häirintä jättää jotkin korkean teknologian yhdysvaltalaisaseet tehottomiksi Ukrainassa.
Jutun mukaan Excalibur-tykistöammuksista alle kymmenen prosenttia osui enää kohteisiinsa muutaman kuukauden tarkastelujaksolla ennen kuin Ukrainan asevoimat hylkäsi ne täysin viime vuonna. Ukraina ilmoitti vuoden 2023 lopulla Yhdysvalloille ammusten menettämästä tarkkuudesta, jonka jälkeen Yhdysvallat lopetti Excalibur-ammusten toimitukset.
Excalibur-teknologia oli siis menettänyt sen potentiaalinsa, mihin sen käyttö muihin saman tuhovoiman vastaaviin tykistökranaatteihin verrattuna ensisijaisesti perustui: tarkkuuteen.
Kiinnostava kysymys on, ovatko Venäjän Ukrainassa suorittamat toimet länsimaisten tarkkuusammusten GPS:n signaalien – tarkemmin määriteltynä PNT-signaalien – häivyttämistoimet syy myös Itämeren alueella tapahtuneisiin GPS-signaalihäiriöihin ikään kuin sivutuotteena vai ovatko Itämeren alueella tapahtuneet GPS-signaalihäiriöt varta vasten erikseen aiheutettuja.
Suomellakin on noita GPS-signaaleja toiminnassaan hyväksikäyttäviä asejärjestelmiä, esimerkiksi M270 MLRS. Suomella on 41 raskasta MLRS-raketinheitintä, mitä voi pitää melko suurena määränä. Heittimet hankittiin Hollannista, Tanskasta ja Yhdysvalloista vuosina 2006-2014.
Puolustusvoimat kertoi joulukuussa 2023, että Suomen raskaille 298 RSRAKH 06 -raketinheittimille tehdään elinkaaripäivitys. Vuonna 2022 Yhdysvallat myönsi Suomelle hankintaluvan Lockheed Martinilta M31A1- ja M30A1 GMLRS -rakettien ostamisen aina 2 400 kappaleen eränä (DSCA, Press Release, Finland 22-61 CN 2.11.2022, Transmittal No. 22-61 2.11.2022) kirjattuna arvona 535 miljoonaa dollaria.
Nuo samat GMLRS-raketit, joita Yhdysvallat 31.5.2022 tehdyllä päätöksellä toimitti Ukrainaan HIMARS M142 -alustalta laukaistavaksi, ovat nyt osoittaneet Ukrainassa Venäjän onnistuneen GPS-häirinnän vuoksi epätarkoiksi. Noita tarkkuuden menettäneitä GMLRS-raketteja voidaan siis laukaista sekä HIMARS- että M270 MLRS -alustalta.
Kun Suomi teki päätöksen 298 RSRAKH 06 -kaluston päivittämisestä, tuo epätarkkuusasia ei ollut vielä Puolustusvoimilla tiedossa.
Nyt on.
Asia on syytä käydä vielä kertaalleen läpi, ettei tehdä sellaisia puolustusinventointeja, jossa lopputuloksena olisi vain rahan hukka.
Puolustusvoimien on syytä päivityshankkeessa hieman odottaa ennen kuin Venäjän synnyttämä tarkkuusongelma saadaan ratkaistua. Suomi Venäjän rajanaapurina ei tee mitään sellaisilla GMLRS-raketeilla, joilla ei osuta minnekään.
****
Tapahtuneiden GPS-signaalihäiriöiden lähteiden selvittäminen toimintatapoineen pitäisi olla läntisille Nato-maille helppo nakki. Jos edes sellaista ei kyetä selvittämään, kuinka kummassa pärjäisimme Venäjälle elektronisessa sodankäynnissä yleisemmin muusta sodankäynnistä nyt puhumattakaan?
Vai onko kysymys siitä, että Venäjän sotatoimena synnyttämiin GPS-signaalien häirintään ei uskalleta tai ei katsota mahdolliseksi puuttua?
Kun katsoo GPS-signaalien häiriökarttoja, häiriöiden vaikutusalueet ovat hyvin laajoja itäisessä Euroopassa koskien myös itse Venäjää. Maallikkokin osaa päätellä, ettei kyse ole vain muutaman kymmenen tai sadan kilometrin kantamaan yltävästä jammerista vaan jostakin suuremmasta ja laajemmasta.
Joka tapauksessa luokittelen meidän jokapäiväistä elämäämme hankaloittavat GPS-signaalien häiriöt vastaavaksi sotatoimeksi kuin Venäjän hybridisodankäynnin. Miksi hybridisodankäynnistä poliitikotkin melskaavat Pekka Toverin johdolla Suomessakin pitkät päivät, mutta GPS-signaalihäirinnästä ollaan täysin hiljaa eikä tehdä ongelman ratkaisemiseksi yhtään mitään?
Ei ilmeisesti vain uskalleta, kun vastassa on Venäjä.
Yllä olevat häiriökarttatiedot löytyvät GPSJAM-linkin alta. Karttojen päivittäinen historia löytyy 14.2.2022 alkaen. Kartta-ajankohtia vertailemalla selviää, miten häiriöalueet ovat muuttuneet ja miten ne linkittyvät esimerkiksi eri sotatapahtumiin eri alueilla.
Yllä olevaan kuvaan liittyvä juttu löytyy Ylen sivuilta (Yle 31.1.2023).
****
СХЕМА ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНА объекта 8282/6 ВВозимого в 2017 г. МАСШТАБ 1:1000.
Граница объемов работ технической позиции изделия 14Ц227.
Oheiset kaksi tekstipätkää on otettu artikkelikuvasta. Artikkelikuva on tuloste venäläisestä cad-piirustuksesta.
Suomennettuna em. lauseet ovat kutakuinkin:
8282/6-kohteen yleissuunnitelman asemapiirustus, tuotu 2017, mittakaava 1:1000.
14Ts227-tuotteen teknisen aseman työalueen raja.
Ensimmäisessä lauseessa on yksi venäjänkielinen sana, joka minun venäjän kielen taidoilla hieman hankala, nimittäin ВВозимого-sana. Ввозимого-sana tarkoittaa ilmeisemmin tuotua (imported), mutta tuosta en ole aivan varma. Ensimmäisen lauseen генеральный план -sanapari tarkoittaa yleissuunnitelmaa. Toisen lauseen tarkoittama työalueen raja on merkitty asemapiirrokseen punaisella kaksoispisteviivalla.
Noissa lauseissa on kaksi termiä, jotka kiinnittivät huomion: 14Ц227 (14Ts227) ja 8282/6. Mistä noista termeistä on kysymys ja mihin ne liittyvät, sitä käsittelen tässä kirjoituksessa.
Oheinen asemapiirustus tai paremminkin asemapiirroksen osa puhuttaessa koko kiinteistöstä löytyy Kaliningradin alueelta (Калининградская область, 54°48’00.0″N 21°25’00.0″E) Pionerskin kaupungin (Пионерский, 54°57’00.0″N 20°13’00.0″E) viereltä kutakuinkin 54°56’19.6″N 20°14’38.1″E-pisteestä.
****
Gulagu-sivusto koskien Kaliningradin alueen Tobol- ja Sledopyt-rakennushanketta on hyvä lähde 14Ts227-termin avaamiseen. Asiakirjat on julkaistu 3.5.2024.
Toinen hyvä lähde on Yhdysvalloissa Massachusettsin ilmailukansalliskaartin (Massachusetts Air National Guard, kotisivut) ilmavoimien tiedustelupalvelussa (102nd Intelligence Wing, 102 IW, kotisivut) toimineen 22-vuotiaan lentäjä Jack Teixeiran vuodattamat sadat salaiset asiakirjat, mistä hän paljastui huhtikuussa 2023. Kyse on siis Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun hallussa olleista asiakirjoista, jotka tulivat rikollisen toiminnan kautta Yhdysvalloista tuolloin yleiseen tietoon. Jäljempänä käsittelen The Washington Postin (kotisivut) 18.4.2024 julkaisemaa artikkelia, jopa perustuu osaltaan Jack Teixeiran vuodattamiin asiakirjoihin.
Yhdysvaltojen tiedustelupalveluorganisaatiolla on siis ollut käsitys, mistä 14Ts227:ssä ja 8282/6:ssa on kysymys.
14Ts227 -termistä ei ole Venäjältä saatavissa juurikaan virallista avointa tietoa. Länteen etenkin Yhdysvaltoihin tietoja on kuitenkin valunut, mitä osoittaa Teixeiranin Discord-alustan (kotisivut) kautta julkisuuteen vuotanut luottamuksellinen materiaali, jota Discord on pahoitellut (Discord 14.4.2023).
Kaliningradin alueella Pionerskin kaupungissa olevaan kohteeseen liittyy myös muita julkaistuja rakennuspiirustuksia, mutta ne eivät ole yhtä kiinnostavia kuin edellä käsitelty asemapiirros. Alla oleva kuva on julkisivupiirustus alueella olevasta rakennuksesta. Rakennus 404:n sijainti löytyy asemapiirroksesta. Rakennus 404 on tarkoitettu varaosien ja niin kutsuttujen radioteknisten järjestelmien varastointiin. Suunnittelutoimisto on 31 GPISS (АО «31 ГПИСС», kotisivut, ИНН 7704730704), suomeksi 31. valtion erikoisrakennussuunnitteluinstituutti.
****
Mennäänpä itse asiaan. Mitä ovat termit 14Ts227 (14Ц227) ja 8282/6?
14Ts227 tarkemmin 14Ts227 Tobol (14Ц227 «Тобол») on Venäjän yksi uusista elektronisista sodankäyntijärjestelmistä, joka luokiteltu yhdeksi Venäjän tehokkaimmaksi järjestelmäksi. Joissakin venäläislähteissä 14Ц227 «Тобол» -sanaparin edessä on РЭБ-määrite, joka viittaa elektroniseen sodankäyntiin (ven. радиоэлектронная борьба, РЭБ, eng. electronic warfare, EW).
Tobolia ei pidä sotkea Topoliin, joka on venäläinen mannertenvälinen ballistinen ohjus («Тополь-М»). Tobol on Venäjällä ja Uzbekistanissa kulkeva joki, mikä on antanut tuolle elektroniselle sodankäyntijärjestelmälle koodia helpommin muistettavan nimen.
Läntisissä sotilaspiireissä on nyt kuumeisesti selvitetty sitä, miten Venäjä on kyennyt heikentämään Ukrainaan toimitettujen tarkkuusohjattujen ammusten, rakettien ja ohjusten osumatarkkuutta. Kyse on ammuksista, raketeista ja ohjuksista, joiden ohjaus perustuu vähintäänkin osittain GPS-signaaliin, esimerkkeinä HIMARS M142 -raketinheitinjärjestelmä (HIMARS M142), jonka inertianavigointijärjestelmä vaatii osaltaan GPS-satelliittivastaanotinta ja siten GPS-signaalia.
Kysymys kuluu, ovatko venäläiset löytäneet tehokaan tavan vaimentaa GPS-signaalia, minkä seurauksena GPS-signaalia tarvitsevat ammukset, raketit ja ohjukset menettivät tarkkuuttaan eivätkä enää osu riittävän tarkasti kohteisiinsa.
HIMARSin kanssa vastaavasti tarkkuutta ovat menettäneet Ukrainassa M982 Excaliburin 155 mm:n JDAM-pohjaiset (Joint Direct Attack Munition, JDAM) tykistöammukset (Excalibur Projectile, Excalibur). Myös yhdysvaltalaisruotsalaiset GLSDB-tykistöohjukset (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB, esim. Saab GLSDB) ovat menettäneet tarkkuuttaan.
Kaikki nuo edellä mainitut käyttävät siis GPS-paikannusjärjestelmässään (US Global Positioning System) maailmanlaajuisen satelliittinavigointijärjestelmän (Global Navigation Satellite System, GNSS) lähettämiä sijainti-, navigointi- ja ajoitussignaaleja (position, navigation and timing, PNT) parantaakseen osumistarkkuutta. Venäjän synnyttämä radiotaajuushäiriö näyttää läntisten asiantuntijoiden mukaan onnistuneen häiritsemään näitä PNT-signaaleja.
Jos asia kiinnostaa jotakuta minun tapaistani maallikkoa enemmän, kehotan lukemaan European Security & Defence -julkaisun (kotisivut) artikkelin asiasta (ESD 31.7.2024).
Radiotaajuustekniikan nyrkkisääntö on, että radiosignaali menettää voimansa mitä pidemmälle se kulkee. GPS:n PNT-radiosignaalit eivät ole poikkeus. Heikkoa signaalia on kohtuullisen helppo jumittaa. GPS-signaalin koodausrakenne signaalin tehostamiseksi ei välttämättä tuota onnelaa, alan asiantuntijat kertovat.
Venäläisiä elektronisia sodankäyntijärjestelmiä ovat mm. Borisoglebsk-2 (РБ-301Б «Борисоглебск-2»), R-330Zh Zhitel (Р-330Ж «Житель», станция постановки помех Р-330Ж «Житель»), RB-341V Leer-3 (РБ-341В «Леер-3», pпередатчик помех РБ-341В «Леер-3»), REB Palantin (РЭБ «Палантин», комплекс РЭБ «Палантин») ja RB-636AM2 Svet-KU (РБ-636АМ2 «Свет-КУ», комплекс РЭБ РБ-636АМ2 «Свет-КУ»), mutta nuo ovat lähinnä lyhyt- ja keskietäisyyksien järjestelmiä.
Olen käsitellyt noita lyhyemmän kantaman elektronisia sodankäyntijärjestelmiä jo aikaisemmin muutamassa kirjoituksessa (Venäjän GPS-häirintä Suomen ja Norjan Lapissa jatkuu edelleen, US-blogi 7.5.2020 ja Mikä on Suomen puolustuskyky Venäjän elektronista sodankäyntiä vastaan?”, US-blogi 15.11.2018). Jälkimmäisen kirjoituksen mielenkiintoiset kuvat Alma Media hävitti sivustouudistuksen yhteydessä. Tässä kirjoituksessa käsittelen pääsääntöisesti vain 14Ts227 Tobol järjestelmää ja siihen liittyvää.
Kun puhutaan elektronisista sodankäyntijärjestelmistä, on erotettava järjestelmät, jotka ovat vain puolustuksellisia vastakohtana niille, jotka ovat myös hyökkäyksellisiä. Esimerkkinä hyökkäyksellisistä järjestelmistä järjestelmät, jotka kykenevät tuhoamaan vihollistahona pidetyn toimijan satelliitteja. Tuhoamisella en tarkoita fyysistä tuhontaa vaan saattamista satelliitti toimintakyvyttömäksi.
****
Mikä on oikein sitten koodi 8282/6? Numerosarja 8282 on koodinimi (кодовое название) tai kohdekoodi (шифр объекта) ja vinoviivan jälkeinen numero on koodin mukaisen yksikön numerotunnus. Venäjä luo koodinimen/kohdekoodin useisiin sen satelliittiseurantalaitoksiin, jotka kuuluvat Venäjän niin sanottuun komento- ja mittauskompleksiin eli KIKiin (Командно-измерительный комплекс, КИК, в/ч 32103) ja jota johtaa puolustusministeriö. Komento- ja mittauskompleksi KIK on vanha Neuvostoliiton aikaan jo vuonna 1956 perustettu organisaatio. Luku 6 on siis kuudes 8282:n kohde 8282:n infrastruktuurissa. Kaikkiaan 8282:ssa on seitsemän kohdetta eri puolella Venäjää:
- 8282/1: Moskovan alueella (Московская область) Štšolkovon kaupungissa (Щелково), NIP-14 (НИП-14), sotilasyksikkö 26178 (в/ч 26178), 55°56’59.2″N 37°58’00.3″E, ВКонтакте, в/ч 26178 г. Щелково-7 НИП-14, ВКонтакте, в/ч 26178 , ВКонтакте, в/ч 26178 (Парк Щёлково)
- 8282/2: tämän kohteen dokumentaatio on varmistamatonta ja voi olla myös vielä keskeneräinen, mihin viittaa tunnus 8282/OKR (8282/ОКР). OKR tarkoittaa yksikköä, jossa on tehty tutkimus- ja kehitystyötä (опытно-конструкторская работа, ОКР). Mainintoja löytyy Moskovan alueen (Московская область) Krasnoznamenskiin piiriin (Краснознаменский район) ja Kalugan alueen (Калужская область) Malojaroslavetsin kaupunkiin (Малоярславца) liittyen. Krasnoznamenskissa kyse olisi Venäjän miehittämättömien satelliittien pääohjauskeskuksesta, sotilasyksikkö 32103 (Главный испытательный космический центр имени Г. С. Титова, в/ч 32103) ja Malojaroslavetsin kaupungissa puolestaan NIP-8:sta (НИП-8) joita ylläpitää sotilasyksikkö 34122 (в/ч 34122), 55°35’52.0″N 37°03’00.0″E ja 54°58’16.8″N 36°15’36.4″E
- 8282/3: Burjatian tasavallassa (Республика Бурятия) lähellä Ulan-Uden kaupunkia (Улан-Удэ), NIP-13 (НИП-13), sotilasyksikkö 14129 (в/ч 14129), 51°52’14.0″N 107°56’30.6″E, ВКонтакте, в/ч 14129, ВКонтакте, в/ч 14129 Космические войска, Drive2, Космические войска в/ч 14129
- 8282/4: Primorskin piirikunnassa (Приморский край) lähellä Ussuriyskin kaupunkia (Ussurijsk), NIP-15 (НИП-15), sotilasyksikkö 14038 (в/ч 14038), 44°01’27.9″N 131°45’25.6″E, ВКонтакте, в/ч 14038, ВКонтакте, Рота Охраны в/ч 14038
- 8282/5: Krasnojarskin piirikunnassa (Красноярский край) lähellä Jeniseiskin kaupunkia (Енисейск), NIP-4 (НИП-4), sotilasyksikkö 14058 (в/ч 14058), 58°26’54.0″N 92°16’01.9″E, ВКонтакте, Военный городок Полюс в/ч 14058, ВКонтакте, в/ч 14058 Рота обеспечения
- 8282/6: Kaliningradin alueella (Калининградская область) lähellä Pionerskin kaupunkia (Пионерский), NIP-26 (НИП-26), sotilasyksikkö 92626 (в/ч 92626), 54°56’24.0″N 20°14’39.0″E, ВКонтакте, Космические войска в/ч 92626, ВКонтакте, Основатели в/ч 92626, Facebook, в/ч 92626
- 8282/7: Krasnodarin piirikunnassa (Краснодарский край) lähellä Armavirin kaupunkia (Армавир), NIP-numero ei tiedossa, sotilasyksikkö 20608 (в/ч 20608), 44°58’11.5″N 41°07’42.0″E.
Jos Venäjän avaruustoimintaan ja radiotekniikkaan liittyvät sotilasyksiköt (войсковая часть, в/ч) kiinnostavat jotakuta enemmän, kehotan lukemaan ВКонтакте, 15-я армия воздушно-космических сил особого назначения -linkin sisällön vuodelta 2016. Linkin otsikkooni kirjattu 15-я армия воздушно-космических сил особого назначения (15 А ВКС ОсН) on yhtä kuin 15. erikoisilmailujoukkojen armeija, joka perustettiin 1.12.2011. Noiden yksikköjen historia on pitkälti jo Neuvostoliiton ajoilta.
****
Edellisessä luvussa mainittu NIP-numerolyhenne (научно-измерительный пункт, НИП) tarkoittaa tieteellistä mittauspistettä, tässä tapauksessa erillistä komento- ja mittauskompleksia (отдельный командно измерительный комплекс) avaruustoimintojen valvonta- ja ohjauspisteenä. Tässä tapauksessa NIP on satelliittiseurantapisteen numero. Noita NIP-pisteitä Neuvostoliitolla ja Venäjällä on ollut tähän menneessä ainakin yhteensä 26 kappaletta, NIP-1 (НИП-1) …NIP-26 (НИП-26), mutta osa niistä ei enää ole joko edellä määrätyssä käytössä tai on suljettu kokonaan (ainakin NIP-1, NIP-2, NIP-3, NIP-5, NIP-7, NIP-10, NIP-11, NIP-12, NIP-16, NIP-19, NIP-21, NIP-22, NIP-23 ja NIP-24).
- NIP-1 (НИП-1), в/ч 13986: 45°54’31.5″N 63°19’52.8″E (1957-1958, siirretty 1958 Baikonurin harjoituskentän IP-1:een)
- NIP-2 (НИП-2), в/ч 41182: alkupäinen sijainti oli nykyisessä Makatissa Kazakstanissa (1957-1960, uudistettiin NIP-15:ksi ja siirrettiin Ussurijskiin)
- NIP-3 (НИП-3), в/ч 22381: 45°53’22.4″N 73°36’54.2″E (1993-1998, muodostettiin NIP-14:n perusteella)
- NIP-4 (НИП-4), в/ч 14058 : 58°26’54.0″N 92°16’01.9″E (1957-)
- NIP-5 (НИП-5) в/ч 14071: 63°02’13.6″N 88°07’26.8″E ja 63°01’23.6″N 88°03’34.3″E (1957-1958, perustettiin Jenisei-joen tulva-alueelle, jossa toiminta ei onnistunut, em. koordinaattipisteet joen molemmilla rannoilla saaren kohdalla)
- NIP-6 (НИП-6), в/ч 14086: 53°06’05.3″N 158°21’33.3″E (1957-)
- NIP-7 (НИП-7), в/ч 14100 (1957-1958), в/ч 85906: 56°16’24.2″N 33°54’29.5″E (1957-1958, siirretty IP-18:na ONIS-43:lle vuonna 1958, ollut 1992-1998 NIP-13:n osana)
- NIP-8 (НИП-8), в/ч 34122: 54°58’16.8″N 36°15’36.4″E (1957-1959)
- NIP-9 (НИП-9), в/ч 14108: 59°42’53.4″N 30°11’32.8″E (1957-)
- NIP-10 (НИП-10), в/ч 14109: 45°03’10.3″N 33°53’25.0″E (1957-1993)
- NIP-11 (НИП-11), в/ч 14127: 41°42’22.5″N 45°09’43.5″E (1957-1988)
- NIP-12 (НИП-12), в/ч 14128 (1957-1958), в/ч 14174 (1958-2009): 58°19’58.0″N 82°53’08.1″E (1957-2009, siirretty Novosibirskistä Kolpaševoon vuonna 1958)
- NIP-13 (НИП-13), в/ч 14129: 51°52’14.0″N 107°56’30.6″E (1957-)
- NIP-14 (НИП-14), в/ч 26178: 55°56’59.2″N 37°58’00.3″E (1963-)
- NIP-15 (НИП-15), в/ч 14038: 44°01’27.9″N 131°45’25.6″E (1960-)
- NIP-16 (НИП-16), в/ч 34436: 45°10’13.2″N 33°15’11.2″E (1960-1993)
- NIP-17 (НИП-17), в/ч 77981: 61°58’32.9″N 129°39’14.2″E (1965-, vuodesta 2011 lähtien NIP-17 on ollut mukana NIP-13:n eräänlaisena etäyksikkönä).
- NIP-18 (НИП-18) в/ч, 97692: 67°33’30.4″N 64°09’43.1″E (1965-, muodostettiin NIP-9:n perusteella)
- NIP-19 (НИП-19), в/ч 29471: 48°51’18.6″N 26°42’43.5″E (1974-1993)
- NIP-20 (НИП-20), в/ч 59946: 50°43’30.2″N 136°38’36.2″E (1977-, hallintorakenn. koordinaattipiste)
- NIP-21 (НИП-21), в/ч 50065: 38°41’03.7″N 66°56’47.3″E (1980-1992)
- NIP-22 (НИП-22), в/ч 08327: 45°11’26.3″N 33°11’12.6″E (1983-1989, erotettu NIP-16:sta, hajotettu ja liitetty uudelleen osaksi NIP-16:sta)
- NIP-23 (НИП-23), joissakin lähteissä ОИП-23, в/ч 65254: – (1986-1995)
- NIP-24 (НИП-24), joissakin lähteissä ОИП-24, в/ч 52778: 45°03’10.3″N 33°53’25.0″E (1986-1993), yhtä kuin NIP-10, mutta sotilasyksikköön 52778 liittyen, liittyy viereiseen lentokenttään
- NIP-26 (НИП-26), в/ч 92626: 54°56’24.0″N 20°14’39.0″E (8282/6), vanha 54°56’41.2″N 20°13’56.2″E (2004-).
NIP-25 (НИП-25) ei ole tiedossa, mutta voisi olla 8282/7-kompleksia vastaava sijainti. NIP-41-E (НИП-40-Е) oli väliaikainen mittauspiste eli IP (измерительный пункт, ИП) vuosina 1958-60 vuonna 1960 alkaneeseen Neuvostoliiton kuuohjelmaan (Советская лунная программа) liittyen.
Jotta Venäjän harjoittamaa elektronista tiedustelua ja sodankäyntiä osaisi analysoida varautuen Venäjän eri aggressiivisiin toimiin niin sodan kuin rauhan aika, on kaikki asiaan liittyvät järjestelmät ja organisaatiot sekä niiden keskinäiset suhteet päätöstentekoprosesseineen ja historiatietoineen tiedettävä tarkasti. Siksi kirjasin tähän nuo NIP- ja OIP-pisteet sekä TšKIKit lisäinformaationa. On tiedettävä, mitä kaikkea asiaan liittyvää on eri paikkakunnilla ja on myös ymmärrettävä, miksi jokin toiminto on sijoitettu aikanaan vanhana Neuvostoliiton aikaan tai uutena Venäjän aikaan juuri tuolle paikkakunnalle.
****
Elektronisen sodankäynnin keskeinen osa on myös tiedustelutietojen kerääminen vihollisen elektronisista järjestelmistä.
Venäjälle ollaan parhaillaan luomassa signaalitiedustelujärjestelmää (ven. радиоэлектронная разведка, РЭР, eng. signals intelligence, SIGINT), joka on nimeltään Sledopyt (ОКР «Следопыт», СЧ ОКР «Следопыт ИПК-С»). Следопыт-sana on suomeksi polunlöytäjä (eng. pathfinder). Tarkoittaa metsästäjää, joka seuraa eläimen jälkiä.
Sledopyt-järjestelmästä löytyy vähän Venäjän julkaisemaa tietoa. Järjestelmä on siis melko tuore.
Kaliningradin alueen Tobol- ja Sledopyt-projekteista vuotaneet venäläiset asiakirjat ilmestyivät toukokuun alussa 2025 Pariisiin vuonna 2015 paenneen venäläisen ihmisoikeusaktivistin Vladimir Osetshkinin (Владимир Валерьевич Осечкин) ylläpitämälle verkkosivustolle. Vallitettavasti kaikki https://gulagu.net/– tai https://gulagu-net.ru/ -sivustolla ollut aineisto ei ole enää saatavissa yhtä helposti kuin aikanaan, mutta tämän kappaleen ja tämän kirjoituksen Gulagu-nettisoitteet ovat sinänsä oikein (asiakirjat esim. https://gulagu.net/ news/2024-05-02-3195.html).
Yksi Gulagu-sivulta löytyvä Sledopytiin ja myös Toboliin liittyvä on 14Ц227 Тобол и ОКР Следопыт шифр объекта 1511/2 -linkki (suom. 14Ts227 Tobol ja OKR Sledopyt -kohdekoodi 1511/2). Tuon linkin tekstissä yksiselitteisesti kirjataan, että Suomenkin lentoliikennettä häirinneiden Venäjän synnyttämien GPS-signaalitukosten ja Tobol-järjestelmän välillä on yhteys.
Kun Tobolia käytetään siis elektroniseen sodankäyntiin (ven. радиоэлектронная борьба РЭБ, eng. electronic warfare, EW), Sledopytin tarkoituksena on salakuunnella Venäjän alueen yli lentäviä ulkomaisia satelliitteja. Järjestelmä on osa Venäjän avaruusvalvontaverkostoa.
Huomioikaa kyrillisten samankaltaisten РЭБ- a РЭР-lyhenteiden ero. Etummainen on elektronista sodankäyntiä ja jälkimmäinen signaalitiedustelua.
Alkuperäiset suunnitelmat vaativat neljän kohteen rakentamista, jossa 1511 on Sledopyt-projektin kohdekoodi (шифр объекта) on vastaavasti kuin mitä 8282 on kohdekoodi Tobol-projektissa:
- 1511/1: Moskovan alueella (Московская область) lähellä Noginsk-9:tä (Ногинск-9), 56°03’11.9″N 38°30’18.1″E
- 1511/2: Kaliningradin alueella (Калининградская область) lähellä Pionerskiä (Пионерский), 54°56’35.3″N 20°14’32.3″E
- 1511/3: Primorskin piirikunnassa (Приморский край) lähellä Suhodolia (Суходол), 43°09’50.1″N 132°19’39.6″E
- 1511/4: Altain piirikunnassa (Алтайский край) lähellä Šahia (Шахи), 53°18’54.4″N 83°22’08.2″E.
Noille 1511-kohdekoodin alla neljälle kompleksille on ominaista vihreäkattoinen H-muotoinen rakennus, joka rakennetaan rakennuksista ensimmäiseksi. 1511-komplekseille on myös ominaista, että kiinteistössä on kuusi antennia samaan kolmiomaiseen muotoon asennettua 1+2+3-periaatteella. Em. koordinaattipisteet on aina osoitettu H-rakennukseen. Satelliittikuva 1511/3-kompleksista on otettu, kun rakennustyöt ovat juuri aloitettu ja H-rakennuksesta on tehty vasta väliosan kellari ja sakarasiipien perustukset.
Kaliningradin alueella lähellä Pionerskiä Sledopyt-projektin 1511/2-kompleksi 54°56’35.3″N 20°14’32.3″E-pisteessä ja Tobol-projektin 8282/6-kompleksi 54°56’24.0″N 20°14’39.0″E-pisteessä ovat ihan vierekkäin. Vaikka ne ovat vierekkäin, ne eivät todennäköisesti tarvitse toisen toimintoja omiin toimintoihin, mutta ovat yhdistetty ainakin tietoliikennekaapeleilla. Eivät siis ole ilmeisemmin symbioosissa. Sen sijaan samat korkeasti koulutetut ja asiaan syvällisesti perehtyneet työntekijät voivat olla mukana molemmissa projekteissa.
****
Millainen 14Ts227 Tobol on elektronisen sodankäynnin järjestelmänä ja mikä on sen toimintaperiaate?
Venäjällä on monia satelliittiradiotiedustelujärjestelmiä (спутниковая радиоразведка) ja avaruustiedustelujärjestelmiä (космическая разведка), joiden läpikäynti tässä yhteydessä kasvattaisi kirjoituksen pituuden kymmeniin ja kymmeniin sivuihin. Enkä ole alan asiantuntija (kuten en minkään muunkaan). Järjestelmät limittyvät toisiinsa ja monilta osin täydentävät toisiaan. Noiden järjestelmien kehitystyö on kärsinyt suuresti viime vuosina lännen asettamien vientipakotteiden vuoksi. Järjestelmiin vaadittavaa huippuelektroniikkaa on vaikeampi saada.
Kuten olen aikaisemminkin monta kertaa kirjoittanut eri blogikirjoituksiin, Venäjän salaisista aseprojekteista saa parhaiten tietoja Venäjän julkisinten hankintojen (открытая закупка) kilpailutuksesta ja oikeudenkäyntiasiakirjoista (судебный документ). Niin tässäkin 14Ts227 Tobol -tapauksessa ennen tietovuodon kautta julkisuuteen saatuja asiakirjoja. Suomen julkisten hankintojen Hilma-sivustoa vastaava sivusto Venäjällä on Закупки-sivusto (Zakupki), jonne pääsy on kuitenkin tätä nykyä vaikeaa ja vaatii VPN-yhteyttä.
Kirjaan tähän joitakin lähteitä, joita olen hyödyntänyt tämän kirjoituksen valmistelussa, mutta joita en sen enempää tässä yhteydessä käsittele. Asiakirjat ovat oivaa luettavaa esimerkiksi niille Suomen Puolustusvoimissa tiedustelutyötä tekeville, joiden tehtävä on selvittää 14Ts227 Tobol -järjestelmää ja siihen liittyviä kysymyksiä:
- 14Ц227 Тобол и ОКР Следопыт шифр объекта 1511/2 (14Ts227 Tobol ja OKR Sledopyt, kohdekoodi 1511/2)
- Предложения ГВСУ №14 по завершению работ по объекту ОКР «Тобол» (шифр 8282/6) (GVSU:n nro 14 ehdotukset OKR Tobol -kohteen töiden loppuun saattamisesta, koodi 8282/6)
- Краткая характеристика объекта ОКР «Тобол» (Lyhyt kuvaus OKR Tobol -kohteesta)
- Генеральный план «Технические здания и стационарные рабочие позиции для размещения перебазируеmоrо комплекса из состава изделия 14Ц227 в рамках ОКР «Тобол» с учетом размещения совместно с КИС «Фазан», АСУ «Варан» г. Пионерский Калининградской обл. (шифр объекта 8282/6) (Tekniset rakennukset ja pysyvät työpaikat 14Ts227-tuotteesta OKR Tobolin puitteissa siirrettävän kompleksin sijoittamista varten ottaen huomioon yhteinen sijainti KIS Fazanin ja ASU Varanin kanssa Kaliningradin alueella Pionerskissä, kohdekoodi 8282/6)
- Контроль строительства объекта 8282/3 (14Ц227/ССК-2 «Тобол») г. Улан-Удо Республика Бурятия (Laitoksen 8282/3 (14Ts227/SSK-2 Tobol) rakentamisen valvonta, Ulan-Udo, Burjatian tasavalta)
- Оказание услуг по технологическому присоединению к электрическим сетям объекта «Строительство технической позиции объекта 1511/3 в рамках ОКР «Следопыт» в н.п Суходол Приморского края» (шифр объекта 1511/3) (OKR Sledopyt (kohdekoodi 1511/3), Teknisen aseman rakentaminen Sukhodolin kylässä Primorskyn alueella, Palvelujen tarjoaminen kiinteistön sähköverkkoihin liittyvistä teknisistä kytkennöistä)
- 1511/1-objektiin liittyvien hankinta-asiakirjojen asemapiirros julkisten hankintojen Zakupki-palvelussa (Закупки, kotisivut, Закупки 31401062588), löytyy myös täältä
- 1511/1-objektiin liittyvien hankinta-asiakirjojen piirustus kalibrointitornista julkisten hankintojen Zakupki-palvelussa (Закупки 31604143080), löytyy myös täältä.
Edellä ГВСУ №14 (Главное Военно-Строительное Управление №14, ИНН 5047054473) oli Sotilaallinen päärakennusvirasto nro 14 eli GVSU nro 14.
KIS (командно-измерительная система, КИС) on yhtä kuin komento- ja mittausmittausjärjestelmä, ts. järjestelmällä ohjataan matalalla tai keskikorkealla kiertoradalla olevia avaruusaluksia, jotka kulkevat elliptisellä kiertoradalla, ympyräkiertoradalla tai joiden sijainti on kiinteäsuhteessa Maahan. KIS Fazan (КИС «Фазан») on liikkuva ajoneuvoon liitetty järjestelmä (МО, Командно-измерительная система «Фазан»).
ASU (автоматизированная система управления, АСУ) on puolestaan automaattinen ohjausjärjestelmä, joista yksi on Varan (АСУ «Варан») ja toinen Murena (АСУ «Мурена»).
Heidän, jotka ovat kiinnostuneita Venäjän elektronisesta tiedustelusta ja sodankäynnistä, kannattaa lisäksi seurata myös asiaa koskevia tieteellisiä kirjoituksia ja myönnettyjä patentteja. Esimerkiksi:
- Военно-космическая академия, Выпуск 679 (Способы радиомаскировки местоположения земной станции спутниковой связи, Menetelmät satelliittiviestinnän maa-aseman radiosijainnin peittämiseksi, s. 81-86)
- RU 2 707 878 C1 -patentti (Способ и устройство активной радиомаскировки местоположения земной станции, Menetelmä ja [laite]järjestely maa-aseman sijainnin aktiiviseen radiopeittoon)
- RU 2609 527 C1 -patentti (Станция радиотехнической разведки, Radiotiedusteluasema)
- RU 2 539 563 C1 -patentti (Система радиоподавления навигационной аппаратуры потребителей гнсс противника, совместимая с отечественной аппаратурой потребителей гнсс, Radioviestinnän vaimennusjärjestelmä vihollisen GNSS-kuluttajien navigointilaitteille, yhteensopiva GNSS-kuluttajien kotilaitteiden kanssa)
- RU2 420760 C2 -patentti (Способ оценки эффективности радиоподавления сигнала спутниковой связи путем воздействия помехами на приемные системы ретрансляторов и устройство для его реализации, Menetelmä satelliittiviestintäsignaalin radiohäiriöiden tehokkuuden arvioimiseksi altistamalla toistimien vastaanottojärjestelmät ja laite sen toteuttamiseksi)
- RU 2 581 613 C1 -patentti (Способ радиоподавления несанкционированного канала космической радиолинии ”земля – космический аппарат” и система для его реализации, Menetelmä Maa-avaruusalus-radiolinkin luvattoman kanavan radiovaimennukselle ja järjestelmä sen toteuttamiseksi).
Noita asiaan kuuluvia patentteja Venäjällä riittää ja niitä löytyy lisää edellä kirjatuissa patenttilinkeissä viitteinä. Edellä luetelluita patenteista viimeiseen liittyy mielenkiintoinen kuva.
Tieteellisen tarkastelun osalta kehotan seuraamaan Sotilaallisen avaruusakatemian (Военно-космическая академия, kotisivut) sekä esimerkiksi Aikakauslehti MAI-opuksen (Журнал «Труды МАИ», kotisivut) julkaisutoimintaa (esim. Выпуск 647, Выпуск 649, Выпуск 654, Выпуск 661, Журнал «Труды МАИ», Выпуск № 93, Журнал «Труды МАИ», Выпуск № 94 jne.).
****
Ukrainassa käytävän sodan tiimoilta Venäjän asevoimat alkoi testata 14Ts227 Tobol -järjestelmää syyskuussa 2022 ja testit kestivät useiden kuukausien ajan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkanut puoli vuotta aikaisemmin. Venäjän tavoitteena on arveltu olleen mm. Ukrainan asevoimien käyttämän Starlink-satelliittiviestintäjärjestelmän eliminointi, mitä se ei ollut huomioinut Ukrainan puolustustoimissa käyttämänä viestintäjärjestelmänä. The Washington Postin mukaan testikokeiden suorittamiseen oli varattu 25 päivää, mutta kokeet kestivät lopulta useita kuukausia (TWP 18.4.2024). Lehden mukaan testaukseen oli käytetty kolmea 8282:n Tobol-asemaa. Tuon testauksen perusteella voidaan esittää varmennettuna johtopäätöksenä, että Tobol on tarkoitettu hyökkäystarkoituksiin.
Tuolloin vielä syksyllä 2022 Venäjä ei itse erityisemmin käyttänyt Starlink-satelliittiviestintäjärjestelmää vastaavasti kuin myöhemmin. Venäjän ajatukset Starlinkistä ovat ehkä muuttuneet syksystä 2022.
Venäjä aloitti uuden elektronisen sodankäynnin järjestelmän kehitystyön Tobol-nimikoodilla jo viime vuosikymmenen alussa. Venäjä iski uuden vaihteen niin elektronisen sodankäynnin kehittelyssä kuin myös avaruussodankäynnin kehittelyssä pian vuosikymmenen vaihduttua 2010-lukuun.
Tobolin päätoteuttaja teknisenä järjestelmänä on englanninkieliseltä nimeltään Moskovassa toimiva Russian Space Systems (RSS) eli Roskosmos («Роскосмос»), pidemmältä venäjänkieliseltä nimeltään АО «Российские космические системы» ja pisimmältä nimeltään Акционерное общество «Российская корпорация ракетно-космического приборостроения и информационных систем» (РКС, kotisivut, ИНН 7722698789, OpenSanctions), mikä on suomeksi Venäjän avaruusjärjestelmät. Yhtiö on mm. venäläisen GLONASS-satelliittinavigointijärjestelmän (Глобальная навигационная спутниковая система, ГЛОНАСС) yksi kehittäjä ja ylläpitäjä.
Järjestelmän kehitystyö ja tähänastinen käyttö on ollut Venäjällä siis hyvin salaista. Järjestelmän alkuperäiseksi tarkoitukseksi on mainittu suojella venäläistä satelliittijärjestelmiä vihollistahojen radioelektroniselta häirinnältä. Tuo tavoite olisi sinänsä puolustuksellinen. Tavoitteeksi on esitetty myös kyvykkyys käydä elektronista sodankäyntiä avaruudessa olevia vihollistahojen satelliitteja vastaan, mikä ei välttämättä olisi enää vain puolustuksellinen toimenpide.
Aikaisemmin kirjatut Kaliningradiin lähelle Pionerskin kaupunkia rakennettujen 8282/6-kompleksin rakennuksien tapaan esimerkiksi Krasnodarin piirikunnassa lähellä Armavirin kaupunkia olevaa 8282/7-kompleksiin liittyen löytyy eräästä virallisesta asiakirjasta luettelo sotilasrakennushankkeesta, joka sisältää ”avaruuskäyttöön tarkoitettuja elektronisia sodankäyntijärjestelmiä” («комплексов радиоэлектронной борьбы для космических целей»). Kun puhutaan sodankäynnistä, kuuluu siihen myös vihamieliset hyökkäystoimet.
GPS-signaalien häirintä Venäjän vihamielinen hyökkäystoimi, johon Nato-maat ovat olleet täysin toimettomia. Venäjä on saanut rällästää aivan kuten se haluaa.
Tobol-järjestelmän toimintaperiaatteeksi on esitetty monia eri vaihtoehtoja. En käy niitä tässä läpi, mutta netistä löytyy asiaan liittyviä asiantuntijakirjoituksia, joissa niitä on käyty teknisesti melko tarkasti läpi. En tosiaankaan ole tuon alan asiantuntija kuten en minkään muunkaan.
Venäjän synnyttämät satelliittipaikannushäiriöt ovat se, mihin keskitytään 14Ts227 Tobol -järjestelmän osalta. Toimiiko järjestelmän käyttö satelliittipaikannushäiriöiden aiheuttajana?
****
Venäläinen RIA Novosti lainasi huhtikuussa 2023 eräässä jutussaan ”tietoista viranomaislähdettä”, joka kertoi lehdelle Venäjän kehittäneen elektronisen sodankäyntijärjestelmän, joka pystyy häiritsemään vihollistahon satelliitteja geostationaarisella kiertoradalla (GEO). Geostationaarinen rata on noin 35 786 kilometrin päässä suoraan Maan pinnan yläpuolella päiväntasaajalla sijaitseva ympyrän muotoinen kiertorata.
Koska RIA Novostin jutut eivät avaudu Suomessa ilman VPN-toimintoja, jaan tähän lähteenä Lenta-sivuston (Лента.Ру, kotisivut) RIA Novostia referoivan artikkelin (Лента.Ру 15.4.2023). ”Tietoinen viranomaislähde” tuli julkisuuteen, kun Venäjälle oli selvinnyt tapahtunut tietovuoto Discord-alustan kautta ja monet tähänkin blogikirjoitukseen kirjatut asiat olivat tulleet lännessä julkiseksi.
Läntisten alan asiantuntijoiden mukaan ja vuoden 2022 syyskuussa alkaneiden testausten perusteella 14Ts227 Tobol -järjestelmän kohteina olivat navigointisatelliitit eivätkä matalammalla kiertävät muut satelliittijärjestelmät. Navigointisatelliitit ovat juuri niitä satelliitteja, joiden avulla liikutaan ja navigoidaan maanpinnalla ja jotka liittyvät vaikkapa GPS:ään. Minunkaltaiselle maallikollekin on selvää, että häiriöt voivat olla maanpinnalla laajoja, kun ja jos vaikutus tapahtuu korkealla olevien navigointisatelliittien kautta.
Kolme Tobol-kompleksia, jotka olivat mukana testauksissa, olivat 8282/1-kompleksi Moskovan alueella Štšolkovo kaupungissa, 8282/6-kompleksi Kaliningradin alueella lähellä Pionerskin kaupunkia ja 8282/7-kompleksi Krasnodarin piirikunnassa lähellä Armavirin kaupunkia.
8282/1-kompleksi on täysin paikalleen rakennettu, mutta 8282/6-kompleksiin ja 8282/7-kompleksiin kuuluu myös liikkuvia järjestelmäosia. Kun katsoo satelliittikuvista 8282/1-kompleksia, näyttää se erilaiselta kuin muut kiinteät Tobol-kompleksit antennien suhteen, joissa on yhdistelmä pienempiä ja suurempia parabolisia antenneja.
Google Mapsin toukokuun 2022 kuvissa 8282/1-kopleksissa näkyy vain yksi noin 25-metrinen parabolinen antenni, joka on itse asiassa rakennettu jo neuvostoaikoina osana Saturn-MS-avaruusseurantajärjestelmää (Наземный измерительный комплекс «Сатурн-МС») ja jo oli lähetysantenni nimeltä P-200P (антенна П-200П).
Eri aikoina otetuista valokuvissa on pääteltävissä (Космос в ладонях брошенных антенн — ВЧ Космической связи и командный пункт 14.6.2014, talvella 2013-2014 otetut kuvat), että 8282/1-kompleksin eli NIP-14:n antennirakennus oli autio ja rappeutunut ennen Toboliin liittyvien rakennustöiden alkamista viime vuosikymmenen puolivälissä. Tuostakin on syytä vetää alustavana johtopäätöksenä, että 8282/1-kopleksilla olisi eräänlainen erityinen asema 8282-kompleksien toiminnassa.
Roscosmoksella on johtava rooli satelliittiseuranta-asemien laitteiden kehittämisessä. Puolustusministeriön ja Roscosmoksen välillä allekirjoitettiin hallitussopimus ns. Tobol-1:stä («Тобол-1») 3. toukokuuta 2012, mutta on olemassa viitteitä siitä, että hanke on saattanut alkaa tätä aikaisemmin. Joissakin oikeusasiakirjoissa Tobol yhdistetään myös kahteen valtion sopimukseen, jotka molemmat osapuolet allekirjoittivat 30. joulukuuta 2013. Roscosmoksen vuosikertomuksista ilmenee, että Tobolin aliurakoitsijoita ovat yritysten englanninkielisillä nimillä Vladimir Design Bureau for Radio Communications OJSC (ОАО «Владимирское КБ радиосвязи», ei kotisivuja, ИНН 3328412561, OpenSanctions), joka on myös Tirada-2:n («Тирада-2») päätoteuttaja ja NPO PM-Razvitiie (НПО «ПМ-Развитие», kotisivut, ИНН 245202734, OpenSanctions). Nuo molemmat yritykset Roscosmoksen tapaan osallistuvat Venäjän elektronisen sodankäynnin ohjelmaan ja ovat läntisten pakotteiden kohteena.
Useimmat Tobol-kohteiden rakennustöiden urakkasopimukset osoittavat, että työ on sisältänyt sekä olemassa olevien rakennusten mukauttamista että uuden infrastruktuurin rakentamista. Jälkimmäisiin kuuluvat niin kutsutut radiotekniset asemat (радиотехническая станция), jotka on kirjattu osaksi kiinteitä erikoiskomplekseja. Ne koostuvat useista parabolisista antenneista, ja asemien 8282/3 ja 8282/5 dokumentaatio osoittaa antennin halkaisijoiden olevan 2,0, 7,3 ja 9,1 metriä. Uutta infrastruktuuria ovat myös muuntaja- ja dieselvoimalaitokset, oletettavasti etäpääteyksikköjen (ven. удаленный терминальный блок, eng. remote terminal unit, RTU) sähkönsyöttöä varten.
Nuo rakentamiseen liittyvät vuodetut dokumentit ovat siis hyvin informatiivisia kyseisestä järjestelmästä.
****
Venäläisten alan asiantuntijoiden mukaan 14Ts227 Tobol kykenee vaikuttamaan toiminta-alueena jopa maailmanlaajuisesti, mutta melko suppealle alueelle. Se tarvitsee vaikuttamistarkkuudelleen tutka-aseman, jollaisena Venäjä on käyttänyt nimenomaan GPS-signaalia tarvitsevien aseiden häirinnässä Voronež-DM-tutka järjestelmää (77Я6 «Воронеж»), mikä sinänsä tuntuisi yllättävältä. Tosin tutkaa koskeva venäläisaineisto kertoo, että 6 000 kilometrin kantaman omaavat Voronež-DM-tutkat havainnoivat myös avaruusobjektit (космический объект), toisin sanoen vaikkapa satelliitit ja kantorakettien osat.
Oliko syyskuussa 2022 alkaneiden kokeiden tarkoituksena tukahduttaa vain Starlink vai jo tuolloin myös muut GPS-sidonnaiset tarkkuusaseet, siihen venäläisasiantuntijat eivät ole esittäneet tietoa. Yhdysvallat teki siis 31.5.2022 ensimmäisen päätöksen toimittaa Ukrainaan GMLRS-raketteja ja HIMARS M142 -alustoja.
Kuten Tobol, myös Voronež on saanut nimensä Neuvostoliiton nimiperinteitä kunnioittaen joesta.
Venäläisasiantuntijoiden mukaan 14Ts227 Tobol- ja Voronež-DM-järjestelmien synkronoidun toiminnan ansiosta Venäjä on kyennyt Ukrainassa saavuttamaan suuren vaikutuksen läntisiin GPS-sidonnaisiin tarkkuusaseisiin.
Jos tuo venäläisasiantuntijoiden esittämä pitäisi paikkansa, eipä olisi yllättävää, että yksi Voronež-DM-järjestelmän tutkista sijaitsee Kaliningradin alueella lähellä Pionerskin kaupunkia Dunaevkan lentoasemalla (аэродром «Дунаевка», 54°51’26.0″N 20°10’53.0″E), jota pitää yllä sotilasyksikkö 42988 (в/ч 42988). Toinen tutka Krasnodarin alueella lähellä Armavirin kaupunkia on sotilasyksikkö 41003:n (в/ч 41003) alaisuudessa, joka ylläpitää 818. erillistä radiotekniikkakeskusta (818-й отдельный радиотехнический центр).
Ukraina hyökkäsi 23. toukokuuta 2024 kamikazedroonein tähän sotilasyksikköön, joka kuuluu 818. erilliseen radiotekniikkakeskukseen (Кубанский Обозреватель 23.5.2024). Kyse on Voronež-DM-tutkalla varustetusta Armavirin tutka-asemasta (Армавирская РЛС, 44°55’31.2″N 40°59’02.1″E), joka on keskeinen osa Venäjän varhaisvaroitusjärjestelmää ohjushyökkäystä vastaan, ja siitä vastaavat Venäjän avaruusjoukot (Воздушно-космические силы Российской Федерации, ВКС, Космические войска).
Miksi Ukraina hyökkäisi tähän tutka-asemaan, jos sen toiminta ei liittyisi Venäjän Ukrainassa käymiin sotatoimiin vaan pelkästään tutkan alkuperäiseen tarkoitukseen, joka on toimia pitkän kantaman havainnoitsijana ja aikaisen varoituksen tutkana etenkin pitkän kantaman ohjuksille?
Venäjällä olisi Ukrainassa käytävän sodan puitteissa Voronež-DM-tutkista varmaankin Ukrainan suhteen parhaassa asemassa oleva uusin tutka Krimin niemimaalla 44°34’47.6″N 33°23’12.7″E-pisteessä, mutta Krimillä ei ole Tobol-järjestelmän kompleksia. Krimin Voronež-tutkassa kyse 116Ž6-tutkakompleksista (РЛК 116Ж6).
Ukraina droonihyökkäys 23.5.2024 lienee ollut siinä määrin onnistunut, että pian iskun jälkeen Ukrainan hyökkäys venäläistä ilmapuolustusdivisioonaa vastaan Belgorodin alueella tarkkuusasein oli taasen onnistunut, tosin ei ole tarkemmin tiedossa, millä aseilla isku tehtiin ja tarvitsivatko ne GPS-paikannusta.
****
Suomessa tehdyt GPS-signaalihäirintäanalyysit, joiden mukaan kyseessä olisivat vain maanpäälliset lyhyen ja keskikantaman venäläisjammerit, eivät taida pitää paikkaansa. On ehkä oltu täysin väärillä jäljillä niiden häiriöiden osalta, jotka ovat laaja-alaisia. Venäjä taitaa tässä kirjoituksessa esitetyllä perusteella tehdä tuo signaalihäirintää satelliittien kautta.
Venäjä on siis kyennyt Ukrainassa käymänsä sodan tiimoilta heikentämään lännen GPS-signaalia toiminnassaan hyväksikäyttävien aseiden toimintaa oleellisesti. On käynyt niin kuin sodassa usein käy: toisen sotaosapuolen ongelmaksi kokemaan asiaan löydetään ratkaisu, joka vaikuttaa toisen sotaosapuolen kykyyn käyttää aseistustaan. Sota vie teknologiaa aimoharppauksin eteenpäin.
Suomellakin on noita GPS-signaalia hyväksikäyttäviä aseita. On syytä kartoittaa tarkkaan, missä määrin ne ovat menettäneet tehokkuuttaan mahdollisessa sodankäynnissä ja mitä asialle pitää tehdä, jotta tarkkuus taas saavutetaan.
Pelkästään GPS:n perustuva tarkkuusammus/ohjus menettää tietysti ELSO-olosuhteissa tarkkuutensa.
Usein GPS:n lisäksi käytetään inertiaa (hyrrät), joten GPS-häirinnästä huolimatta tarkkuus on suhteellisen hyvä.
Maastontunnistus (seurataan kuvia) ei ole häirittävissä. Lasersäteeseen ohjautuva ei ole häirittävissä, mutta esimerkiksi vesisade haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisten suorittamalle GPS häirinnälle ei ole muuta vastakonstia kuin ARM ohjukset.
Tosin häiriöt näkyvä selvimmin siviili GPS:ssä, sotilaspuolen laitteiden tiedän sietävän häirintää huomattavasti paremmin.
Luultavasti ukrainalaiset suorittavat samaa kepposta venäläiselle GLONASSille.
Ylipäätään kaikkia radioaaltoja käyttäviä järjestelmiä on mahdollista häiritä, muttei globaalisti, ellei häiritälähetin-järjestelmä ole sijoitettu jokaiseen maailman kolkkaan. Eli häiriöt rajoittuvat häirintälähettimen läheisyyteen ihan fysiikan lakien rajoittamana.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Pesonen avaa ja kuvaa hyvin Putinin sodan olennaisen asian: sekä venäjä että länsi käyttää Ukrainan teatteria omien sotateknologisten kehitelmien että niiden torjuntakehitelmien ja niiden repun reppujen jalostamiseen.
Missään muissa olosuhteissa nyt nähtävien määrärahojen ja asiantuntija-yhtymien (teoria ja käytäntö) ylläpito ja hyödyntäminen ei tulisi kysymykseen.
Sodan areenalla Ukrainassa tiede ja veri kohtaa reaaliaikaisesti.
Venäjälle tämä suuroperaatio on keskeinen osa suurvalta-aseman palauttamisen ohjelmaa. Lännelle ydinajatus osoittautuu pyrkimykseksi kvaliteetilla ja teknologisella edistyneisyydellä vastata Kiinan massamittaiseen ylivertaisuuteen.
Onko vedettävissä hieman epäsymmetrinen, mutta tosiasiallinen rinnakkaisuus: se miten Espanjan sisällissota toimi suurvaltojen koe- ja kehittelykenttänä 1936-1939, toistuu nyt 2020-luvulla Ukrainassa seuraavan maailman herruudesta käytävän ottelun lämmittelykenttänä?
Jos joku vielä ihmettelee, mikseivät isot voimat halua definitiivistä rauhaa, vaan jääräpäisesti jatkavat haudutuspannun alla käytävää kypsytystä, niin tässä vastaus. Kerran avattu ja käynnistetty tehostettu kilpavarustelu nykymuodossaan palvelee enemmän niiden untressejä.
Ilmoita asiaton viesti