Itämeri, rauhanmeri?

Itämeri on Euroopan tärkein sotilaallinen alue, monen Euroopan maan turvallisuus on kiinni Itämerestä, myös Suomen. Jo kylmän sodan aikaan 1970-luvulla laulettiin Itämerestä Agit-Propin johdolla rauhanmerenä, meren turvallisuus herätti huolta suomalaisissa jo tuolloin.

Venäjää Suomessa ja Ruotsissa eivät kiinnosta ensisijassa maa-alueet rannikkoalueita sekä merialueiden ilmatilaa lukuun otattamatta, Venäjälle on tärkeää nimenomaan Itämeri ja yhteydet manner-Venäjältä Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän keskeisiä sotilasvoimia Keski-Eurooppaa silmällä pitäen.

Toki Venäjälle myös Lappi on tärkeä arktisen alueen kannalta. Pietarin eteläpuolella Lugan tukikohdassa olevat Iskander-ohjukset kantavat Suomen rannikkoalueet lähes Ouluun saakka, eivät kuitenkaan pohjoisempaa Suomea. Karjalankannaksella olevilta laukaisualustoilta ylletään vielä paremmin pohjoisen Itämeren alueelle aina yli Tukholman.

Ruotsissa etenkin politiikkojen piirissä on edelleen sitä käsitystä, että Suomi toimisi Ruotsin puskurina suhteessa Venäjään. Ei toimi, Suomen tapaan oleellista Ruotsille on Itämeren turvallisuus, meren ja meren ilmatilan kautta hyökkäykset Ruotsiin tapahtuisi, jos olisivat tapahtuakseen.

Myös Suomessa puolustuksen keskeisiä painopistealueita tulisi olla merialueet sekä ilmatila, puolustuksessa on keskitytty tähän saakka pitkälti maa-alueeseen ja itärajaan. Suomelle Iskander-ohjukset ovat haasteellisia.

Myös Nato-maille Itämeri on Euroopan merkittävin sotilasalue. Itämeressä kulkee kansainvälinen merialue ja ilmatila Pietarista aina Saksan keskeisimmille teollisuusalueille. Nato on nimennyt strategiassaan tärkeän Itämeren alueen NB8-alueeksi, johon kuuluvat Pohjoismaat ja kolme Baltian maata, maista vain Suomi ja Ruotsi eivät kuulu Natoon.

Nato-maille Suomelle ja Ruotsille kanssa sovitut isäntämaasopimukset ovat ratkaisevia, Suomen ja Ruotsin rauhankumppanuudet tuskin olisivat jatkuneet maiden toivomassa muodossa, mikäli sopimuksia ei olisi hyväksytty Walesin Nato-huippukokouksessa.

Natolle pohjoisen Euroopan tärkeyttä kuvaa myös Naton Defence Collegen (NDF) maaliskuinen Pohjoismaiden turvallisuutta koskeva raportti, jonka loppulause antaa selkeän viestin Suomelle ja Ruotsille osana Pohjoismaiden turvallisuutta: ”Todellinen [turvallisuus]integraatio on mahdollista vain, jos Ruotsi ja Suomi ottavat viimeisen askeleen kohti Natoa täysivaltaisina jäseninä.”

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet parantaisivat Itämeren turvallisuutta. Nyt ongelmaa tuottaa myös se epävarmuus, miten maat käyttäytyisivät kriisitilanteessa. Olisivatko poliittisella päätöksellä Suomen ja Ruotsin ilmatilat ja lentokentät isäntämaasopimuksiin kirjatusti Naton käytettävissä, jos Itämeren jossakin Nato-maassa syntyisi konflikti Venäjän kanssa.

Suomen ja Ruotsin turvallisuus parantuisi nimenomaan puolustusliiton kollektiivisuudella, Itämeren kaikki valtiot Venäjää lukuun ottamatta kuuluisivat saman puolustusopin alaisuuteen, sotilasvoimia voitaisiin keskittää koko Itämeren alueella sinne, missä kulloinkin on tarve.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu