Venäjälle ei tule sallia Euroopassa etuoikeutettuja intressipiirejä
Venäjän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen ja osa-alueet ovat kansainvälinen yhteistyö, pyrkimys vaikutusvaltaisemmaksi toimijaksi maailmanpolitiikassa, pyrkimys pitää Venäjän vaikutusvalta maan etuoikeutetuissa intressipiireissä, kansainvälisen oikeuden hyödyntäminen ja sotilaallinen voima.
Kansainvälisessä yhteistyössä Venäjä ei tahdo eristäytyä ja nyt Ukrainan kriisin yhteydessä presidentti Putin on korostanut, että suhteita myös Natoon ja EU:hun halutaan edelleen ylläpitää.
Venäjä haluaa olla vaikutusvaltaisempi toimija maailman politiikassa. Venäjä haluaa maailman olevan moninapainen, Yhdysvaltain johtavaa asemaa pyritään heikentämään. Euraasian unionin luomisella, BRICS-yhteistyöllä viiden kehittyvän maan kesken ja Kiinan suhteiden parantamisella on pyritty luomaan vastavoimaa läntisen maailman valta-asemalle.
Venäjä pyrkii edelleen kasvattamaan vaikutusvaltaansa myös läntisessä Euroopassa erityisesti kauppa- ja energiapolitiikalla. Tässä päämäärässään Venäjä onkin jo onnistunut hyvin. EU:n riippuvuus Venäjän energiasta on tullut esiin Ukraina kriisin hoidossa, EU-maiden toimet ovat olleet ponnettomia, EU:n oma energian saati on haluttu turvata Ukrainasta piittaamatta.
Juuri nyt etuoikeutetut intressipiirit ovat Venäjän tärkein ulkopoliittinen osa-alue. Venäjän mielestä vanhat Neuvostotasavallat ja ns. lähiulkomaat kuuluvat Venäjän intressipiireihin. Myös Suomi lasketaan Venäjä geopoliittiseen intressipiiriin, vaikka sotilasstrategiassa Suomi lasketaan jo Nato-maaksi. Ukrainassa, Georgiassa, Moldovassa ja Azerbaidžanissa intressipiirien turvaamisen ratkaisumallina ovat jäätyneet konfliktit.
Kansainvälistä oikeutta Venäjä käyttää ulkopolitiikan välineenä vain silloin, kun se on Venäjän etujen mukaista. Tämä politiikan osa-alue ei ole Venäjällä johdonmukaista ollenkaan, muutoin kylläkin.
Myös sotilaallinen voimannäyttö on keskeinen osatekijä Venäjän politiikassa. Sotilaallinen voimannäyttö on etuoikeutettujen intressipiirien ohella ratkaiseva tekijä Venäjän ulkopolitiikassa niissä naapurimaissa, jotka ovat nähneet lähentymisen länteen Venäjää houkuttelevampana vaihtoehtona. Kynnys sotilaallisen voiman käyttämiselle on alhainen kuten nyt Ukrainassa ja aikaemmin Georgiassa on nähty.
Nuo viisi osa-aluetta ovat keskenään ristiriitaisia ja kuinka Venäjä eri tilanteissa toimii, on tapauskohtaista ja vaikea ennakoida. Missä määrin esim. Itä-Ukrainassa etuoikeutettujen intressipiirien ja kansainvälisen yhteistyön politiikkaa painotetaan, riippuu lännen reaktioista.
Lännen reaktiot Venäjän harjoittaman politiikan suhteen eivät ole olleet Ukrainan kriisissä ollenkaan riittäviä. Venäjä yllätti EU:n ja Naton housut kintuissa.
Lännen pitäisi olla tiukempi etenkin sotilaspuolella ja lännen pitäisi olla valmis näyttämään myös sotilaallista voimaa. Yhdysvaltain sotilaallisen voimankäytön uhkaamisella saatiin Syyriassa aikaan se, että Venäjän tukema Syyria luopui kemiallisista aseista. Venäjä ja sen liittolaiset kyllä aistivat, milloin lännessä ollaan tosissaan ja on syytä perääntyä. Ukrainassa länsi ei ole ollut sydämestään mukana ja se on ikävää ukrainalaiselle. Nato teki virheen ilmoittaessaan heti Ukrainan kriisin alussa, ettei se puutu kriisiin sotilaallisesti. Vaikkei puuttuisi, se olisi pitänyt pitää omana tietonaan. Venäjälle annettiin vapaat kädet toimia Ukrainassa.
Mikäli länsi olisi valmis sotilaallisen voiman osoittamiseen ja eristämään Venäjä kansainvälisestä yhteistyöstä, asetettaisiin tällöin Venäjälle rajat, joilla osoitetaan, ettei länsi salli Venäjälle sellaisia etuoikeutettuja intressipiirejä, jotka loukkaavat lähiulkomaiden itsenäisyyttä ja valinnan vapautta. Venäjä tulisi perääntymään. Kansainvälinen yhteistyö on Venäjän ulkopolitiikan se osa-alue, johon on helpoin vaikuttaa. Eristämistoimet kansainvälisessä yhteistyössä ja sotilaallinen voima siis ovat lännen välineitä, joilla Venäjälle voidaan rajoja nyt asettaa.
Luepa täältä:
uusi KANSAN ÄÄNI luettavissa
http://www.kansanaani.net
Työkansan puolesta – Irti Natosta!
Isäntämaasopimuken myötä olemme vaarallisen lähellä Natoa ja sotaa. Tämä kokoomusvetoinen politiikka käy meille kalliiksi. Natottamisen sijaan tavoitteeksi on asetettava irtaantuminen sotaliittojen kumppanuudesta ja pyrkimys puolueettomuuteen. Tätä ja monia muita ajankohtaisia käsitellään Kansan Äänen tuoreimmassa numerossa 5/2014.
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppa on ulkopoliittinen rampa johtuen energiasta.
USA:n päätöksenteko on halvaantunut sisäpolitiikan vuoksi.
Johtopäätös NATO on ainoa toimiva vastavoima, mutta sen kunnollinen käynnistäminen vaatii selkeää hyökkäystä johonkin NATO maahan. Tätä itäiset strategikot välttelevät viimeiseen saakka.
PS. Hinta EU:n puolustuskoneiston totalitääriseksi käynnistämiseksi on kova. Kysymys, riittääkö suora hyökkäys Suomeen käynnistämään sitä. Oma käsitykseni on, että ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän nykyhallituksen pysäyttämiseen tarvitaan Pesosen esittämä sotilaallisen voiman uhka. Se sai mm Hrustshevin kääntämään takaisin ohjuslaivansa Kuuban kriisin huippuhetkellä.
Tilanne on vain sellainen, että Ukrainan puolustaminen ei kiinnosta USA:ta niin paljon, että se ryhtyisi nykyistä kovempiin toimiin. Eikä se kiinnosta Saksaa, Ranskaa tai Englantia liioin sen enempää.
Putinin hallinto tulee etenemään Ukrainassa vastalauseiden saattamana niin kauan, kunnes länsi kyllästyy ja painostaa Ukrainan suostumaan maan jakamiseen. Saahan ”länsi” silloin vaikutusvaltaansa osan Ukrainasta, joka ennen oli kokonaan Venäjän valtapiiriä.
Tai sitten Ukrainassa syntyy oma ”talvisodan ihme”, lähes 40-miljoonainen kansa ryhdistäytyy päättäväiseen vastarintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ukraina on jo jaettu, de facto.
Se on jo viides ”jäätynyt konflikti ”. Mikä ja kuka seuraavaksi? Ei kai vain….
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän intressissä on toistaiseksi pitää yllä jäädytettyä konfliktia Ukrainassa ilman, että Luhanskin ja Donetskin alueet liittyisivät Venäjään tai että niiden suvereniteetti tunnustettaisiin laajalti. Tällaisessa tilanteessa nimittäin on mahdotonta, että Ukraina liittyisi NATO:on eikä se muutoinkaan ole kypsä liittoutumaan esimerkiksi EU:hun tai toimimaan täysivaltaisesti kansainvälisillä forumeilla.
Siinä vaiheessa, kun Venäjä katsoo ajan olevan kypsä, se pyrkii sitten taas nielaisemaan koko Ukrainan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka jäätyneet konfliktit sitten voitaisiin myös ratkaista?
Jugoslavian hajoamissodat olivat varoittava esimerkki, kun asioihin ei uskalleta ajoissa puuttua ja kun päättämättömyys vaivaa. Toistasataatuhatta ihmistä kuoli vuosikymmenen kestäneissä sodissa. Ei ole taidettu vieläkään Euroopassa oppia. Tuotakin sotaa ei olisi saatu parsittua jonkinmoiseen rauhaan ilman Yhdysvaltoja.
Politiikan lähtökohta pitää olla, että maat saavat kuulua sinne, minne haluavat, olipa se sitten Venäjä, EU tai Nato.
Venäjän harjoittama kylmiin konflikteihin nojaama naapurimaapolitiikka tulisi EU:n ja Naton kyetä ratkaista niin, että konfliktit saadaan lopulliseen päätökseen ja konfliktien kohdemaat voisivat päättää itsenäisesti tulevaisuudestaan ja haluamastaan länsi-integraatiosta sekä suhteista Venäjään.
Ratkaisu vaatii linjamuutosta Natolta ja EU:lta, mutta ennen kaikkea myös konfliktialueiden valtioilta. Lännen ratkaisu ei voi olla sotilaallinen, se vaihtoehto on suljettu pois jo 2008. Ratkaisut on kyettävä tekemään myös ilman Venäjää ja ilman Venäjän minkäänlaista myötävaikutusta.
Sekä EU:n että Naton tulee olla valmiit ottamaan Georgia, Moldova ja Ukraina jäsenikseen, kunhan maat ovat muovanneet politiikkansa niin, etteivät konfliktialueet voi enää muodostaa valtiolle turvallisuuspoliittista riskiä, mutta konfliktialueiden olemassaolo jäsenmaalle sinänsä sallitaan. Kun maa on sitten Naton jäsen, on Venäjä osoittanut suurta pidättyväisyyttään sotilastoimissaan jäsenmaata kohtaan, jäsenyys on otettu realiteettina.
Toisin sanoen keskeisimmät jäsenyysehdot täyttyisivät, kun maat olisivat eriyttäneet valtioiden sisällä olevista konfliktialueet niin, että konfliktialueet eivät voi enää vaikuttaa maiden politiikkaan millään muotoa.
Georgian, Moldovan ja Ukrainan tulisi puolestaan määritellä konfliktialueiden asema uudelleen niin, että valtiot voivat ilman konfliktialueita tehdä sitoumuksia kansainvälisiin järjestöihin täyttäen asetetut jäsenyysvaatimukset. Maiden tulisi kyetä ulkoistaa konfliktialueet valtiosta erilleen, konfliktialueet olisivat eräänlaisia persona non grata-alueita. Kriisialueet olisivat alueita valtiossa olematta valtiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun republikaanit voitti välivaalit niin tilanne voi muuttua. Vaikka USAn demokraatit ja Obama nähdään ajatusmaailmaltaan ’eurooppalaisemmalta’, mitä ne ehkä ovatkin, on Obama kuitenkin edustanut jenkeille heikkoa johtajuutta.
Nyt USA:ssa puhutaan jo avoimesti Ukrainan aseistamisesta ja sotilaallisen avun antamisesta.
Se on aivan oikein. USA joutuu taas kerran pelastamaan Euroopan kun me ja Nato olemme siihen aivan liian munattomia. Jenkit maksaa sen verellään.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kehitystä ei ole osattu arvioida Euroopassa oikein. Edes Venäjän uusi sotilasdoktriini vuodelta 2010 ja Venäjän uusi puolustusstrategia eivät saaneet eurooppalaisia politiikkoja heräämään, sotilaspiireissä asioista kyllä varoiteltiin.
Venäjän lähiulkomaapolitiikka muotoiltiin jo vuosina 2003–04 ja sen mukaan Venäjä on toiminut Ukrainassa jo 10 vuoden ajan huipentuen tämän vuoden sotilaallisiin tapahtumiin. Vuosi 2004 oli Venäjän ulkopolitiikan muotoilussa ratkaiseva, silloin EU ja Nato laajenivat Itä-Euroopassa. Lisäksi Ukrainassa Viktor Juštšenko valittiin länsimielisenä oppositioehdokkaana vuoden 2004 presidentinvaaleissa presidentiksi voitettuaan Venäjän voimakkaasti tukeman Viktor Janukovytšin. Georgiassa vuoden 2004 presidentinvaaleissa puolestaan valtaan nousi niin ikään länsimielinen Mikheil Saakašvili. Molemmat presidentit ajoivat maittensa EU- ja NATO-jäsenyyksiä. Länsi kolkutteli voimalla Venäjän rajoja.
Venäjän ulkopoliittisia muutoksia ei Euroopassa ole nähty aikanaan eikä ole osattu analysoida oikein. Ollaan oltu typerän hyväuskoisia, onpa haluttu Venäjä jopa EU:n strategiseksi kumppaniksi.
Eurooppalaiset Nato-maat ovat supistaneet puolustusmäärärahojaan 2000-luvulla luottaen Venäjän länsimieliseen kehitykseen ja hyvään yhteistyöhön. Euroopan ja puolustuskyky on alentunut ja samaan aikaan Venäjä on kasvattanut merkittävästi puolustusmenojaan.
Euroopan puolustuskyky on tällä hetkellä tosiaan Yhdysvaltain varassa. Ilman Yhdysvaltoja olisimme helisemässä Venäjän kanssa, Putinin uhoamalle itäisen Euroopan kaupunkien valloittamiselle Venäjällä on kyllä sotilaallista kykyä, esimerkiksi Kiovan valloitukseen ei tarvittaisi kovinkaan paljon aikaa.
Nato-maat ovat linjanneet, että Nato pitää kollektiivisesti huolta vain jäsenmaiden turvallisuudesta, eivät esimerkiksi rauhankumppaneiden. Asia on Natolle myös tämänhetkisten tosiasioiden tunnustamista, voimavarat ilman Yhdysvaltoja ei muuhun riitä. Juuri tuon takia Venäjä näkee Yhdysvallat ensisijaisena vihollisenaan.
Suomi ei selviä yksin alkuunkaan ilman Nato-apua ja sen vuoksi Nato ja ennen kaikkea hyvät suhteet Yhdysvaltoihin parantaa turvallisuuttamme. Ilman Nato-jäsenyyttä turvallisuuspolitiikkamme on tuuliajolla.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS yhteistyö sai alkunsa 2008 vuonna puhjenneesta subprime-kriisistä, joka maksoi eurooppalaisille paljon. Yhdysvallat ajaa omaa taloudellista etuaan häikäilemättömästä ja muu maailma joutuu maksumieheksi. Suomi ei ole tästä 2008 vuoden iskusta toipunut ja taloutemme on vaarassa romahtaa täysin, koska emme ole kyenneet sopeuttamaan talouttamme.
BRICS maiden kehityspankkiin liittyy lisää valtioita 2016 vuonna ja herääkin kysymys, miksi eurooppalaiset valtiot eivät lähtisi mukaan yhteistyöhön ja suitsimaan Yhdysvaltojen dollarin asemaa maailmantaloudessa. Ilman Eurooppaa USAn kaverit ovat vähissä.
Kysyä voi myös onko aggressiivinen laajentuminen EU:lle paras vaihtoehto. Ukrainan konflikti toki syntyi tarpeeseen. Eurovaalien alla Euroopan piti yhdentyä ja torjua eurokriittisyyttä. Venäjän ”uhka” toi niukan vaalivoiton euromyönteisille. Ongelmat toki eivät ole kadonneet. Päinavstoin, eristäytyminen Venäjästä on heikentänyt Euroopan taloutta. EU ei voi nojata liiaksi transatlanttiseen yhteistyöhön. BRICS maiden taloudet tulevat kasvamaan tällä vuosikymmenellä suuremmiksi kuin EU:n ja USAn taloudet.
Ilmoita asiaton viesti
EU on nyt maailman suurin kansantalous, Yhdysvaltojakin suurempi. Jos Venäjä tai Yhdysvallat kykenee haastamaan EU-alueen, ongelma on EU:n rakenteissa, ei Venäjässä tai Yhdysvalloissa.
BRICS-maiden taloudet (tai paremminkin Kiina) eivät tule kasvamaan vielä tällä vuosikymmenellä suuremmiksi kuin EU:n ja Yhdysvaltain taloudet. Ero on vielä liian suuri. Länsi hallitsee vielä maailmantaloutta.
EU tai Nato eivät ole laajentuneet eivätkä tule laajentumaan aggressiivisesti. Jokaisella maalla pitää olla oikeus kuulua niihin järjestöihin ja yhteisöihin, joihin parhaakseen katsoo. Ukraina ja Georgia haluavat kuulua EU:hun ja Natoon, Valko-Venäjä Euraasian unioniin ja Venäjän etupiiriin.
Valinnan vapaus on tärkein läntinen arvo, sen sijaan Venäjälle se ei ole mikään arvo.
Venäjä yrittää luoda etupiirinsä pakolla ja se ei onnistu. Venäjän suhteita naapurimaihin vaikeuttaa, että maat ovat Venäjälle ensisijaisesti vain politiikan teon kohteita, edes tulevaa Euraasian talousyhteisöä Venäjä ei tule pitämään strategisena kumppanina, politiikkaa ei tehdä tasavertaisesti yhdessä.
Yhdysvallat on Euroopan läheisin kumppani ja tulee oleman jatkossakin. Olemme strategisia kumppaneita.
Strategisia kumppaneita voivat olla keskenään vain maat, joilla on yhteinen arvomaailma. EU- ja Nato-maat sekä Sveitsi, Australia, Uusi-Seelanti, Japani ja Etelä-Korea voivat olla keskenään strategisia kumppaneita, maat ovat demokraattisia markkinatalous- ja oikeusvaltioita, joissa kunnioitetaan yksilön vapauksia.
Strateginen kumppanuus on aina myös pysyvää, länsimaat ovat olleet yhdessä toisesta maailmansodasta lähtien. Strategisessa kumppanuudessa ollaan valmiit myös auttamaan kumppania ilman omakohtaista suoraa hyötyä.
EU ja Venäjä eivät voi olla strategisia kumppaneita, yhteinen arvomaailma puuttuu. Tuosta syystä Venäjän ja EU:n välinen yhteistyö ei ole toiminut, se on perustettu väärälle pohjalle, ei ole yhteisten arvojen tuomaa luottamusta, koossapitävä liima puuttuu.
Jatkossa EU:n ja Venäjän välinen kumppanuus voi olla hanke- tai sektorikohtaista, esim. taloussuhteet voivat olla sinänsä tiiviit. Selkeätavoitteisen kumppanuuden pitää hyödyttää molempia osapuolia.
Länsiliittoutuneet ja Neuvostoliitto olivat läheisiä kumppaneita toisessa maailmansodassa, kumppanuuden päämäärä oli lyödä Hitler sekä kansallissosialismi. Pian sodan jälkeen osapuolet olivat pahimmat viholliset, koska yhteistä arvomaailmaa ei ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nyt menee Euroopassa tylsästi. Gorbakin on sitten käännätetty putinistisen vyörytyksen voimalla takkinsa kanssa takaisin stalinismi-hitlerismiin. Mitä tässä enää teet, kun sanalliset kannanotot eivät juuri auta. Ei hyvältä vaikuta tulipa itärintamalta mitään uutta uutista tai ei. Huonoja ne tietoontulleet tuppaavat olemaan. Tieto lisää tuskaa mutta päänpensaaseentyöntäminen ja kremlinnuolijoiden disinformaatioon uskominen auttavat vain valheelliseen harhaonneen.
– Herra Gorbatshov, kaatakaa se Kremlin muuri! 😉
Vai pitäisikö Suomineidon ehkä tosiaan hakea lähestymiskieltoa, kuten tuolla tutkijapiireille esitetään: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179615-y…
Ilmoita asiaton viesti