Venäjä on nyt myöntänyt talouspakotteiden vaikutukset, entä suomalaistutkijat?

Putin on nyt myöntänyt lännen asettamien talouspakotteiden vahingollisuuden. Tämän päivän lehdissä olleita juttuja lukiessani tuli mieleen suomalaisasiantuntijoiden ja myös politiikkojen pakotteita vähättelevät lausunnot viime keväästä lähtien. Vähätteleviä lausuntoja antoivat etenkin henkilöt, jotka tiedetään Venäjä-myönteisiksi ja jotka kokevat syvää sympatiaa Venäjään kohtaan. Erityisesti jäivät mieleen Erkki Tuomiojan ja Pekka Sutelan lausunnot. Oli noita pakotteita vähätteleviä lausunnonantajia muitakin, mm. Matti Vanhanen ja eräät muut keskustapoliitikot.

Kaivoin joitain Sutelan lausuntoja:

Yle 4.3.2014: ”Pekka Sutela arveli, etteivät pakotteet juurikaan vaikuta Venäjän toimintaan, mutta jotakin on tehtävä.”

HS 17.7.2014: ”EU-maat ja Yhdysvallat ilmoittivat keskiviikkona uusista kovennetuista talouspakotteista Venäjää ja venäläisiä yrityksiä kohtaan. Venäjän talouden asiantuntijaa, professori Pekka Sutelaa uudetkaan pakotteet eivät vakuuta.”

Kaleva 17.7.2014: ” Venäjän-vastaisten pakotteiden vaikutuksia on liioiteltu julkisuudessa, Venäjän talouden asiantuntija, professori Pekka Sutela sanoo.”

IS 12.9.2014: ”Tuskin he [venäläisjohtajat ja Putin] yllättyivät. Voivat olla pikemminkin otettuja ja tuntea itsensä tärkeiksi, kun ovat päässeet tällaiselle listalle, Suomen johtaviin Venäjä-asiantuntijoiden kuuluva Pekka Sutela huomauttaa.”

Tuomioja on peräänkuuluttanut sellaisia tutkijoita ja tutkimuksia, jotka olisivat objektiivisia ilman tutkijan omaa näkemystä. Tuskin Sutela ainakaan enää on Tuomiojan mielitutkija.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten professori Sutela on esittämänsä pakotevaikutukset oikein laskenut. Taitavat olla vain kansalaisnäkemyksiä, jotka on esitetty professorin suulla, ja kaikki menevät suomalaismediassa täydestä.

Venäjä ja Putin ovat nyt hermostuneita Venäjän talouskehityksestä ja lännen pakotteista. Pakotteilla on ollut vaikutusta, vaikka niitä kovasti epäiltiin. Toivottavasti pakotteilla on saavuttu ja saavutetaan jotain myös Ukrainan tilanteen suhteen, eli on estetty ja estetään Venäjän täysmuotoinen interventio Ukrainan itäosiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu