Venäjä on nyt myöntänyt talouspakotteiden vaikutukset, entä suomalaistutkijat?
Putin on nyt myöntänyt lännen asettamien talouspakotteiden vahingollisuuden. Tämän päivän lehdissä olleita juttuja lukiessani tuli mieleen suomalaisasiantuntijoiden ja myös politiikkojen pakotteita vähättelevät lausunnot viime keväästä lähtien. Vähätteleviä lausuntoja antoivat etenkin henkilöt, jotka tiedetään Venäjä-myönteisiksi ja jotka kokevat syvää sympatiaa Venäjään kohtaan. Erityisesti jäivät mieleen Erkki Tuomiojan ja Pekka Sutelan lausunnot. Oli noita pakotteita vähätteleviä lausunnonantajia muitakin, mm. Matti Vanhanen ja eräät muut keskustapoliitikot.
Kaivoin joitain Sutelan lausuntoja:
Yle 4.3.2014: ”Pekka Sutela arveli, etteivät pakotteet juurikaan vaikuta Venäjän toimintaan, mutta jotakin on tehtävä.”
HS 17.7.2014: ”EU-maat ja Yhdysvallat ilmoittivat keskiviikkona uusista kovennetuista talouspakotteista Venäjää ja venäläisiä yrityksiä kohtaan. Venäjän talouden asiantuntijaa, professori Pekka Sutelaa uudetkaan pakotteet eivät vakuuta.”
Kaleva 17.7.2014: ” Venäjän-vastaisten pakotteiden vaikutuksia on liioiteltu julkisuudessa, Venäjän talouden asiantuntija, professori Pekka Sutela sanoo.”
IS 12.9.2014: ”Tuskin he [venäläisjohtajat ja Putin] yllättyivät. Voivat olla pikemminkin otettuja ja tuntea itsensä tärkeiksi, kun ovat päässeet tällaiselle listalle, Suomen johtaviin Venäjä-asiantuntijoiden kuuluva Pekka Sutela huomauttaa.”
Tuomioja on peräänkuuluttanut sellaisia tutkijoita ja tutkimuksia, jotka olisivat objektiivisia ilman tutkijan omaa näkemystä. Tuskin Sutela ainakaan enää on Tuomiojan mielitutkija.
Olisi mielenkiintoista tietää, miten professori Sutela on esittämänsä pakotevaikutukset oikein laskenut. Taitavat olla vain kansalaisnäkemyksiä, jotka on esitetty professorin suulla, ja kaikki menevät suomalaismediassa täydestä.
Venäjä ja Putin ovat nyt hermostuneita Venäjän talouskehityksestä ja lännen pakotteista. Pakotteilla on ollut vaikutusta, vaikka niitä kovasti epäiltiin. Toivottavasti pakotteilla on saavuttu ja saavutetaan jotain myös Ukrainan tilanteen suhteen, eli on estetty ja estetään Venäjän täysmuotoinen interventio Ukrainan itäosiin.
Ongelmahan tässä on se, että Venäjän talouden nousu sakkasi jo ennen pakotteiden asettamista, pääoman vuoto ulos alkoi jo keväällä 2013.
Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että pakotteet ovat ainoa järkevä keino vaikuttaa mutta niiden tehoa on vaikea arvioida talouden muista ongelmista johtuen. Ne kohdistuvat lähinnä vain energia- ja aseteollisuuteen + pieneen joukkoon vaikuttajia.
Ilmoita asiaton viesti
Älä sinä Ari hättäile. Onhan tuosta Putinin lausunnosta kulunut vain hetkonen. Kyllä meikäläisetkin ennättävät junaan sanomaan lausuntonsa tai ehkäpä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en anna mitään arvoa sille mitä Putin lausuu, hänen puheidensa tarkoitus on vaikuttaa mielipiteisiin, ei kertoa asioiden todellista tilaa.
Venäjän johtohan pyrkii antamaan kuvan, että tässä on meneillään ikiaikainen sota jossa länsimaat pyrkivät tuhoamaan Venäjän ja kun talous takkuaa, on aivan johdonmukaista syyttää siitä ulkoisia tekijöitä, kuten pakotteita tai energian hinnan laskua, jotka Putin esittää maan vihollisten salaliitoksi.
Talouden sakkaamisen perussyyt ovat neuvostoaikaisissa talouden perusrakenteissa ja yritysympäristön epävarmuudessa ja se alkoi jo ennen pakotteita. Energialla ja muilla luonnonvaroilla pystyttiin luomaan kasvua tiettyyn pisteeseen asti mutta jossain vaiheessa tällaisen kasvun rajat tulevat vastaan kun muu talous on vanhanaikaista, tehotonta ja tuhlailevaa.
Huomattavaa on, että taloudessa seinä olisi tullut vastaan jossain vaiheessa ilman energian hinnan laskua ja/tai pakotteita, ne vain nopeuttivat väistämätöntä. Talousuudistusten sijaan Venäjä on keskittynyt valtapiirin laajentamiseen ja varmistamiseen, toisin sanoen Venäjä toistaa aivan samat virheet kuin Neuvostoliitto.
Ilmoita asiaton viesti
Idän naapurin asioissa, nämä suomalaisasintuntija lausunnot herättävät aina hilpeyttä.
Näin se oli aikoinaan Tsernobyl ydinvoimalaonnettomuus ja sen säteily laskeuma (ilmavirtaukset kävivät Suomea, Ruotsia ja Norjaa kohden). Vuonna 1986 Suomalaisten asintuntijoiden mukaan radioaktiiviset aineet eivät yllättäen laskeutuneet Suomeen, vaan saivat kimmokkeen Suomen ilmatilasta, kohoten takaisin korkeuksiin ja radioaktiiviset aineet jatkoivat matkaa laskeutuen Ruotsiin sekä Norjaan.
Ilmoita asiaton viesti