Paavo Väyrysestä ei voi tulla Suomen seuraavaa ulkomisteriä

Puheenjohtaja Juha Sipilä tokaisi eilen Keskustan puoluevaltuustossa Porissa: ”Suomen Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen.” Hän lainasi puheensa turvallisuuspoliittisessa osuudessa myös lauantain Helsingin Sanomissa ilmestynyttä Vieraskynä-kirjoitusta, jossa entiset suurlähettiläät Mats Bergquist ja René Nyberg muistuttivat, että pienet valtiot eivät hevin muuta turvallisuuspoliittista peruslinjaansa.

Keskustan heikko lenkki tällä hetkellä on ennen kaikkea Nato-kysymys, ehkäpä turvallisuuspolitiikka laajemminkin.

Juha Sipilä on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kokematon, taustana hänellä on yritysjohtajuus. Useiden käyttämiensä turvallisuuspoliittisten puheenvuorojen ja tokaisujen perusteella Sipilä ei vielä ole jäsentänyt itsellensä etenkään Nato-asiaa ja Euroopan muuttunutta turvallisuustilannetta. Vaikuttaa siltä, että hän turvautuu turvallisuuspolitiikassa pitkälti Keskustan muiden poliitikkojen esittämiin näkemyksiin.

Tuo Sipilän mitäänsanomaton tokaisu ”Suomen Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen.” olisi mennyt läpi tuollaisenaan ilman huomiotta vielä viime vuonna, muttei enää tänä päivänä.

Jos Suomen Nato-jäsenyys ei ole nyt ajankohtainen, milloin se on? Mitä pitäisi muuttua ja miten etenkin turvallisuusympäristömme pitäisi muuttua, että Suomella olisi aika liittyä Natoon? Kriteerit olisi kyettävä kertoa konkreettisesti ja yksityiskohtaisesti. Onko Suomen Nato-jäsenyys ylipäätään joskus edessä vai muovaammeko ulkopolitiikkamme niin, ettemme ole koskaan Naton täysivaltainen jäsen? Noihin kysymyksiin Sipilän pitäisi kyetä vastaamaan.

Samaisessa Porin tilaisuudessa Paavo Väyrynen totesi, että hallituksen pää- ja ulkoministeri voivat olla samasta puolueesta, lähihistoriastamme löytyy esimerkkejä. Itsellensä niin tavanomaiseen tapaan Väyrynen jakaa jo nyt tulevan hallituksen ministeripaikkoja, vaikkei vaaleja ole vielä pidetty. Sipilän puheet pidättyvyydestä hallituskumppaneiden ja ministeripaikkojen jaosta eivät uppoa menestyksestä yli-innostuneeseen Keskustan väkeen. Väyrynen on taas oma itsensä ja sovittamassa itseään tehtävään, joka ei vielä ole auki.

Suomen kylmän sodan aikaisessa ulkopolitiikassa iskulauseet olivat: pidä yhtä hyvät suhteet sekä itään että länteen, turvaa oma liikkumavara idänsuhteilla, pyri rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, pyri sillanrakentajaksi idän ja lännen välillä, ole rauhan puolella sotaa vastaan.

Poliittiset päättäjät ja virkamiehet, jotka ovat syntyneet 1930–50-luvuilla ja jotka ovat aloittaneet toimintansa Kekkosen ajan YYA-Suomessa, näkevät lähtökohtaisesti Suomen Nato-jäsenyyden kielteisenä. Kun poliitikko tai virkamies on ominut tietyn poliittisen näkemyksen nuoruuden virka- ja toimintavuosinaan, on ajatusten muovaaminen myöhemmin muuttuneissa olosuhteisia vaikeaa. 1960-luvulla syntyneiden ajatukset ovat jo pääsääntöisesti tämän päivän turvallisuuspoliittisten vaatimusten mukaisia. Nato on selkeästi sukupolvikysymys.

Suomen kannalta olisi kaikkein onnettominta, jos Sipilä turvautuu tulevaisuudessa Seppo Kääriäisen (s. 1948) Paavo Väyrysen (s. 1946) tai Matti Vanhasen (s. 1955) ulkopoliittisiin ajatuksiin. He kaikki ovat kylmän sodan ajan kasvatteja YYA-Suomessa. Heidän näkemyksensä turvallisuuspolitiikassa eivät taida enää olla tätä päivää ja tämän päivän vaatimusten mukaisia.

Muiden puolueiden olisi syytä pitää huolta Suomen etujen vaatimana, ettei seuraava ulkoministeri olisi Paavo Väyrynen tai Erkki Tuomioja (s. 1946). Ulkoministerin olisi syytä olla melko tuore ja ennakkoluukoton kasvo tuntien tämän ajan turvallisuuspolitiikan haasteet, ajatukset eivät saa perustua kylmän sodan politiikkaan. Ikäsyrjintää ei toki harjoiteta.

Sipilän esille ottamat entiset suurlähettiläät Mats Bergquist (s. 1938) ja René Nyberg (s. 1946) totesivat siis lauantain Helsingin Sanomissa: ”Pienet valtiot eivät hevin muuta turvallisuuspoliittista peruslinjaansa.” Vastaväite: Euroopassa ovat muuttaneet linjaansa 25 vuoden aikana kaikki Itä-Euroopan maat, vuoden 1999 jälkeen Natoon on liittynyt Euroopan 12 maata ja EU:hun 13 maata. Vain Puola voidaan luokitella muuksi kuin pieneksi maksi. Näiden maiden turvallisuuspoliittinen linjamuutos on ollut varsin raju ja oikea.

Ensi vaalikaudella turvallisuuspolitiikka tulee olemaan talouden ohella tärkeä osa-alue, pääministerin pitää hallita ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hallitseeko Sipilä ilman kylmän sodan aikakauden johdattelijoita?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu