Puhaltavatko myös Suomessa vielä kylmän sodan tuulet?

Ukrainan kriisin tuoma turvallisuusympäristön muutos ja läntisen maailman huononevat suhteet Venäjään tulivat Suomelle täytenä yllätyksenä, niihin emme olleet varautuneet. Meillä ei ollut tilanteeseen päivitettyä ulkopoliittista toimintamallia, joka olisi pitänyt laatia jo Georgian sodan jälkeen.

Suomessa ei vieläkään oikein tiedetä, miten yhteydet Venäjään tulisi hoitaa Venäjän ja lännen välisten suhteiden viiletessä. Kun toimintamallia ei ollut, otettiin käyttöön kylmän sodan aikainen agenda, jonka neuvot olivat: pidä yhtä hyvät suhteet sekä itään että länteen, turvaa oma liikkumavara idänsuhteilla, pyri rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, pyri sillanrakentajaksi idän ja lännen välillä, ole rauhan puolella sotaa vastaan.

Suomi on nyt liittoutunut EU-jäsenyyden myötä eikä tuo vanha agenda enää toimi. Agenda ei ole uskottava Venäjälle eikä myöskään lännelle. Suomen ulkopolitiikka on nyt ehkä ollut hapuilevaa. Esimerkkeinä ovat vaikkapa EU:n Venäjä-pakotteet, joissa Suomi oli valmis Tuomiojan johdolla haastamaan EU:n yksimielisyyden. Presidentti Niinistö tapasi Putinin ajankohtana, jolloin Venäjän poliittista johtoa ei ollut syytä tavata.

Suomi on myös päättänyt hankkia Venäjältä ydinvoimalan ajankohtana, jolloin riippuvuutta itäenergiasta pitäisi vähentää, koska juuri energia on se väline, jolla Venäjä pyrkii lisäämään painoarvoaan Länsi-Euroopassa. Suomen ulkopoliittinen johto ei myöskään uskaltanut teetättää laajaa kannatusta saanutta Nato-selvitystä, tyydyttiin mitäänsanomattomaan tilannekatsaukseen turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä.

Puheille uussuomettumisesta ovat olleet vahvat perusteet. Suomettuminen on kiistetty jyrkästi, asia muistuttaa meitä liikaa kylmän sodan aikaisesta idänpolitiikastamme.

Uskollemmeko nyt kääntyä uuteen ja jättää vanhan? Ovatko tärkeämpiä suhteet Venäjään kuin länteen? Ratkaiseva käännekohta on Suomen Nato-jäsenyys. Vasta sen jälkeen Suomi voi sanoa kuuluvansa täysin lähteen, tällöin myös politiikkamme muovautuu itsestään läntiseksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu