Onko presidentti Niinistö palaamassa seuraavaksi myllykirjeisiin?

Presidentti Niinistön tämän päiväinen tapaaminen eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa oli käskynjako ja puhuttelu, ei vapaamuotoinen keskustelu. Puheenjohtajille asetettiin yhteisessä tilaisuudessa Nato-kysymys, johon puheenjohtajat ovat voineet vastata vain yhdellä tavalla, heillä ei ollut todellista vaihtoehtoa ja valinnanvapautta.

Tämä päivä osoitti, etteivät Suomen ulkopolitiikan käsittelytavat ole muuttuneet kylmä sodan eivätkä Kekkosen aikakaudesta.

Ulkopolitiikassa presidentin tämän päiväinen toimintatapa toi vahvasti mieleen vanhan kekkoslaisen toimintatavan. Pyrimme yksimielisyyteen asiassa, jossa ei enää ole tarvetta yksimielisyyteen, yksimielisyys edes ulkopolitiikassa ei kuulu 2000-luvulle. Muiden politiikkalohkojen tapaan myös ulkopolitiikassa kullakin puolueella saa olla oma itsenäinen linja, yksimielisyyteen ei pidä pyrkiä, sellainen toimintatapa ei kuulu demokratiaan. Tämän päivän toiminta ei ollut kunniakas suomalaiselle demokratialle.

Yksimielisyyteen pyrkivä toimintapa ja käskyttäminen kuuluvat Venäjälle ja Pohjois-Korealle, eivät demokraattiselle Suomelle. Ulkopolitiikka ei saa tehdä poikkeusta.

Presidentti Niinistö on ottanut käyttöönsä presidentti Kekkosen toimintatavat. Puuttuu vain, että Nato-myönteinen Kokoomus laitetaan jäähylle Nato-myönteisyytensä vuoksi kuten Kekkosen aikaan. Toivottavasti presidentinkansliassa ei ryhdytä sentään kirjoittamaan ulkopoliittisia myllykirjeitä, joissa puolueita kiellettäisiin ottamasta mitään kantaa Natoon.

Miten sitten nykyistä ulkopoliittisesta linjaa pitäisi arvioida?

Suomen ulkopolitiikkaa on venäjäsidonnaista, ulkopolitiikkaamme määrää nyt ehkäpä alitajuisesti Venäjä, emme uskalla ottaa kantaa omista lähtökohdistamme. Ulkopoliittista johtoamme rasittavat historiamme toimintatavat.

Sodan jälkeinen aika aina 1980-luvulle saakka oli Suomen ulkopolitiikassa ajanjakso, jota emme muistele ilomielin. Toimintaamme muokkasivat Neuvostoliiton poliittiset intressit, tarvittaessa sisäpolitiikkammekin alistettiin suhteille itään, oikeistopuolueita pidettiin hallituksien ulkopuolella. Presidentti johti yksin ulkopolitiikkaa, muilla poliittisilla toimijoilla ei ollut mitään asemaa.

Suomi koki ulkopoliittista vapautumista ja pystyi liittymään EU:hun 1990-luvulla, kun Venäjä oli heikko, mutta nyt olemme taas palaamassa vanhaan kylmän sodan aikaiseen malliin Venäjän sotilaallisen voiman kasvaessa ja venäläiskannanottojen kovetessa. Suomen Nato-jäsenyydestä puolueet eivät saa käydä väittelyä, jos kannat poikkeavat ulkopoliittisen johdon kannoista.

Suomen etujen mukaista ei ole, että vain tasavallan presidentti määrää tosiasiallisesti ulkopoliittisen linjan, nyt siis Suomen mahdollisessa Nato-jäsenyydessä. Presidentti ei saa ohjata puolueiden käyttäytymistä millään muotoa, presidentin aseman määrää vain valtiosääntö ja sen mukaan presidentin olisi kirjaimellisesti toimittava. Tämän päivän presidentin tapaaminen toi varmasti monelle mieleen ikävät muistot Kekkosen ajan toimintatavoista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu