Nato-jäsenyyden hakemista ei voi perustella hyvillä tai huonoilla ajoilla

Nyt on siis todettu pääministeri Stubbin ja presidentti Niinistön johdolla: ”Natoon ei kannata liittyä huonon sään aikana.”

Jos olisin Venäjän presidentti ja tehtäväni olisi noudattaa Venäjän nykyistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pitäen huolta maan eduista päätetyn politiikan mukaisesti, tulkitsisin tuon kannanoton seuraavasti:

”Suomi on päättänyt, että Suomi tulee aikanaan liittymään Natoon, mutta Suomi ei katso nykyistä ajankohtaa oikeaksi. Ratkaisevaa Venäjälle on Suomen pyrkimys Naton täysivaltaiseksi jäseneksi, ajankohta on Venäjälle toissijaista. Venäjälle Suomen pyrkimykset ovat olleet tiedossa jo pitkään, sen on osoittanut Suomen harjoittama Naton kumppanuuspolitiikan tosiasiallinen sisältö, tiivis Nato-yhteistyö etenkin Itämerellä ja ennen kaikkea tänä vuonna Suomen solmima isäntämaasopimus Naton kanssa.

Venäjä on laskenut Suomen Nato-jäseneksi jo vuodesta 2010 eikä tämän vuotinen Suomen ulkopoliittinen käyttäytyminen muuta Venäjän näkemyksiä. Ei ole näköpiirissä, että Suomen linja muuttuisi niin, että Venäjä voisi lukea Suomen etupiiriinsä ja vain tuolla olisi merkitystä. Venäjän sotavoimalisäykset Murmanskista Pietarin eteläpuolelle ovat osoittautuneet oikeiksi eikä lisämuutoksiin ole enää tarvetta, vaikka Suomi liittyisikin Natoon.

Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka Naton suhteen ei tule muuttumaan juuri voimaan astuvalla puolustusmateriaaliohjelmakaudella 2016–2025 ja sotilasdoktriinikaudella 2016–2025. Jos Suomi ilmoittaa tuolla kaudella pyrkivänsä Natoon, reagoimme taloudessa ja myös muutoin poliittisessa yhteistyössä, sen sijaan asevoimiin Suomi-muutoksia ei enää ole tarpeen tehdä. Teemme selväksi, ettemme halua Suomea Nato-jäseneksi, koska se oli huono esimerkki Ukrainalle ja Georgialle, muut merkitykselliset naapurimaammehan Euroopassa ovat jo Naton jäseniä.”

Ilmainen neuvo Suomen ulkopoliittiselle johdolle: Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä ei voi sitoa huonoihin tai hyvin aikoihin, jäsenyysharkinta on tehtävä muilla perusteilla, lähinnä tarpeen perusteella.

Voi aina perustella, että nyt ovat huonot ajat, emme voi liittyä Natoon tai nyt ovat hyvät ajat, meillä ei ole tarvetta liittyä Natoon. Tuo esitetty ikiliikkujaperustelu ei osoita kovinkaan suurta lahjakkuutta ja ulkopoliittista perehtyneisyyttä. Nato-jäsenyydenkään suhteen ei ole huonoja aikoja tai hyviä aikoja, on vain aikoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu