Paula Lehtomäen muisti EU:n Venäjä-pakoteasioissa taitaa olla lyhyt

Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtaja ja kansanedustaja Paula Lehtomäki on kiistänyt viime aikoina jyrkästi, että hänen kannanotossa olisivat ristiriidassa Suomen harjoittaman ulkopolitiikan kanssa.

Paula Lehtomäen muisti taitaa olla erityisen lyhyt. Internet-ajassa poliittisten kannanottojen totuudenmukaisuus on helppo tarkastaa muutamalla hakusanalla, niin myös Lehtomäen. Lehtomäen muisti pätkii nyt pahasti. Pikahaulla internetistä löysin puolenkymmentä eduskunnassa ja tiedotusvälineissä annettua kommenttia, joissa Lehtomäen linja poikkeaa Suomen harjoittamasta ulkopolitiikasta Ukrainan sotaan ja Suomen Venäjä-suhteisiin liittyen.

Keskustan Venäjä-linjassa on kaksi kohtaa, jotka ovat poikenneet Suomen virallisesta ulkopolitiikasta. Molemmat ovat poikkeamia niistä virallisista päätöksistä, joita Suomi on tehnyt EU:ssa Venäjä-asioissa.

Nuo kaksi päätöstä koskevat EU-maiden pidättäytymistä kahdenvälisten huippukokouksien järjestämisestä Venäjän kanssa (myös kahdenkeskisten tapaamisten rajoittamisesta Venäjän kanssa) sekä niiden lisäpakotteiden asettamista, joista tehtiin periaatepäätös EU:ssa 8.9.2014 ja joiden saattamista voimaan Suomi oli hidastamassa Tuomiojan johdolla. Noita päätöksiä Keskusta on edustajiensa puheenvuorojen perusteella vastustanut. Suurimman kritiikin on esittänyt Lehtomäki.

Nyt jälkeenpäin ajatellen syyskuun Suomen pakotesekoilu EU:ssa oli typerää ulkopolitiikkaa. Politiikkaa johti Erkki Tuomioja ja Keskusta tuki kannanotoilla hyvin aktiivisesti tuota linjaa. Turhasta mielipideilmauksesta alkoivat vain Suomen uussuomettumispuheet ja välistävedolla saatiin aikaan vain hallaa Suomen maineelle läntisenä toimijana.

Keskustan tapaan myös presidentti Niinistö on kritisoinut Suomen päättämää linjaa kanssakäymisen rajoittamisesta Venäjän kanssa, mutta Suomen virallinen linja on siis EU-linjan mukainen, tapaamisia venäläisten kanssa ei tule järjestää. Päätöksen teki pääministeri Katainen Eurooppa-neuvoston kokouksessa 20.3.2014 ja siihen niin presidentti Niinistön kuin myös Keskustan olisi parempi tyytyä. Tuo on Suomen virallinen linja Eurooppa-neuvoston päätöksen myötä.

Presidentti Niinistön kritiikki on viivästyksineen hyödytöntä, se ei edusta Suomen virallista ulkopoliittista linjaa EU-päätöksen jälkeen. Niinistönkin olisi kommenteissaan syytä olla Suomen virallisen ulkopolitiikan takana ilman soraääniä. Presidentin olisi sisäistettävä, että päätös liittyen Venäjä-kanssakäymiseen tehtiin tosiaankin jo 20.3.2014 Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Suomessa eivät kaikki vieläkään ole ymmärtäneet EU-jäsenyyden edellyttämää linjamuutosta sen suhteen, että ulkopoliittisia päätöksiä tehdään myös Eurooppa-neuvostossa pääministerin johdolla, ei presidentin johdolla. Suomi ei voi omia Venäjä-suhteita presidentille siltä osin kuin suhteita hoidetaan EU:n ja Venäjän välillä.

Ukrainan kriisi ja suhteiden hoito Venäjään on osoittanut Keskustan EU-linjan poikkeavan siitä, miten EU-politiikkaa nykyhallitus on hoitanut, tosin Tuomioja hieman sekoili syyskuisella pakotekierroksella.

Keskustalla on siis opeteltavaa EU-politiikan suhteen ja se olisi hyvä tehdä ennen eduskuntavaaleja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu