Paula Lehtomäen muisti EU:n Venäjä-pakoteasioissa taitaa olla lyhyt
Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtaja ja kansanedustaja Paula Lehtomäki on kiistänyt viime aikoina jyrkästi, että hänen kannanotossa olisivat ristiriidassa Suomen harjoittaman ulkopolitiikan kanssa.
Paula Lehtomäen muisti taitaa olla erityisen lyhyt. Internet-ajassa poliittisten kannanottojen totuudenmukaisuus on helppo tarkastaa muutamalla hakusanalla, niin myös Lehtomäen. Lehtomäen muisti pätkii nyt pahasti. Pikahaulla internetistä löysin puolenkymmentä eduskunnassa ja tiedotusvälineissä annettua kommenttia, joissa Lehtomäen linja poikkeaa Suomen harjoittamasta ulkopolitiikasta Ukrainan sotaan ja Suomen Venäjä-suhteisiin liittyen.
Keskustan Venäjä-linjassa on kaksi kohtaa, jotka ovat poikenneet Suomen virallisesta ulkopolitiikasta. Molemmat ovat poikkeamia niistä virallisista päätöksistä, joita Suomi on tehnyt EU:ssa Venäjä-asioissa.
Nuo kaksi päätöstä koskevat EU-maiden pidättäytymistä kahdenvälisten huippukokouksien järjestämisestä Venäjän kanssa (myös kahdenkeskisten tapaamisten rajoittamisesta Venäjän kanssa) sekä niiden lisäpakotteiden asettamista, joista tehtiin periaatepäätös EU:ssa 8.9.2014 ja joiden saattamista voimaan Suomi oli hidastamassa Tuomiojan johdolla. Noita päätöksiä Keskusta on edustajiensa puheenvuorojen perusteella vastustanut. Suurimman kritiikin on esittänyt Lehtomäki.
Nyt jälkeenpäin ajatellen syyskuun Suomen pakotesekoilu EU:ssa oli typerää ulkopolitiikkaa. Politiikkaa johti Erkki Tuomioja ja Keskusta tuki kannanotoilla hyvin aktiivisesti tuota linjaa. Turhasta mielipideilmauksesta alkoivat vain Suomen uussuomettumispuheet ja välistävedolla saatiin aikaan vain hallaa Suomen maineelle läntisenä toimijana.
Keskustan tapaan myös presidentti Niinistö on kritisoinut Suomen päättämää linjaa kanssakäymisen rajoittamisesta Venäjän kanssa, mutta Suomen virallinen linja on siis EU-linjan mukainen, tapaamisia venäläisten kanssa ei tule järjestää. Päätöksen teki pääministeri Katainen Eurooppa-neuvoston kokouksessa 20.3.2014 ja siihen niin presidentti Niinistön kuin myös Keskustan olisi parempi tyytyä. Tuo on Suomen virallinen linja Eurooppa-neuvoston päätöksen myötä.
Presidentti Niinistön kritiikki on viivästyksineen hyödytöntä, se ei edusta Suomen virallista ulkopoliittista linjaa EU-päätöksen jälkeen. Niinistönkin olisi kommenteissaan syytä olla Suomen virallisen ulkopolitiikan takana ilman soraääniä. Presidentin olisi sisäistettävä, että päätös liittyen Venäjä-kanssakäymiseen tehtiin tosiaankin jo 20.3.2014 Eurooppa-neuvoston kokouksessa.
Suomessa eivät kaikki vieläkään ole ymmärtäneet EU-jäsenyyden edellyttämää linjamuutosta sen suhteen, että ulkopoliittisia päätöksiä tehdään myös Eurooppa-neuvostossa pääministerin johdolla, ei presidentin johdolla. Suomi ei voi omia Venäjä-suhteita presidentille siltä osin kuin suhteita hoidetaan EU:n ja Venäjän välillä.
Ukrainan kriisi ja suhteiden hoito Venäjään on osoittanut Keskustan EU-linjan poikkeavan siitä, miten EU-politiikkaa nykyhallitus on hoitanut, tosin Tuomioja hieman sekoili syyskuisella pakotekierroksella.
Keskustalla on siis opeteltavaa EU-politiikan suhteen ja se olisi hyvä tehdä ennen eduskuntavaaleja.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/49151cbe-7d72-11e4-…
Menikö Ranskan uskottavuus?
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan linja poikkeaa mm. Saksaan linjasta ja erityisesti Iso-Britanniaan linjasta EU:n Venäjä-suhteiden suhteen ja olet ehdottoman oikeassa ja olen samaa mieltä: Ranskan uskottavuus on koeteltua ja siinä on säröjä EU-linjaan, jos kysymykselläsi tuota osoitit. Ranskan uskottavuutta on siis kulutettu.
Ranskaa pahempia EU:ssa ovat kuitenkin Suomi ja Unkari ja noiden maiden linjassa on enemmän säröjä kuin Ranskan linjassa. Sekä Suomi että Unkari ovat hankkimassa ydinvoimaa Venäjältä.
Hyvä, ettei Ranska sentään toimittanut Venäjälle Mistral-maihinnousualuksia, tosin alukset olisi melko varmasti toimitettu, ellei Yhdysvallat olisi ottanut niiden toimitukseen niin jyrkkää kantaa. Saamme kiittää taas kerran Yhdysvaltoja EU-rivien kokoamisesta yhteen. Se vielä puuttuisi, että yksi EU-maa toimittaisi Venäjälle asejärjestelmiä, joita voitaisiin käyttää toista EU-maata vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en luottaisi Kataisen linjaan. Hän on epäonnistunut mm talouspolitiikan saralla pahemman kerran, velkauttamalla meidät ikuisiksi ajoiksi ja tuhoamalla Suomen talouden.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittamallani asialla ei ole mitään tekemistä talousasioiden kanssa. Sellaisia asioita ei pidä sekoittaa, jotka eivät liity toisiinsa. Kun moitin Keskustaa ja Lehtomäkeä kirjoituksessani yhdestä asiasta, ei se tarkoita sitä, ettenkö kannattaisi häntä ja hänen puoluetta jossakin toisessa asiassa. Lehtomäen kannanotot voivat olla hyviä ja kannatettavia esim. sote-asiassa, mutta niitä en ole lukenut. Sama koskee Kataisen toimintaa eri asioissa, katsotaan onnistumista aina asiakohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ranska sentään perui sotalaivakaupat, mutta meillä jatketaan jäänmurtajien rakentamista venäläisille, vaikka noita voidaan käyttää myös sotilaallisiin tarkoituksiin.
Se on kansallisesti hyvin kiusallista, lievästi sanottuna.
Ilmoita asiaton viesti
Monella muullakin keskustalaisella on huono muisti.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kanta toukokuussa MTV:n eurovaalitentissä, että suomalaisten etu on vastustaa pakotteita viimeiseen asti.
Paula Lehtomäestä uutisoitiin innokkaasti heti Venäjällä. Venäjän valtamediat raportoivat Paula Lehtomäen todenneen, että ”EU:n Venäjää vastaan kohdistamat pakotteet vaikuttavat Suomen talouteen haitallisesti ja hän toivoi niistä voitavan luopua”.
Sirkka-Liisa Anttila totesi marraskuussa Ylen Ykkösaamussa, että Suomessa syyllistetään liian paljon vain yhä osapuolta eli Venäjää.
Paavo Väyrynen kirjoitti 17.3.2014 blogikirjoituksen otsikolla ”Suomen tulee jättäytyä pakotteiden ulkopuolelle”. Väyrysen esitys oli, että ”emme pane pakotteita omalta osaltamme täytäntöön”.
Kyllä minä näen näissä lausunnoissa tavoitteen poiketa yhteisestä EU politiikasta. Mikä on Kesksutan mielipidevaikuttajien motiivi. Venäjä nämä ainakin kirjaa ylös.
Samoin kansaivälinen media, eikä varmasti vahvuuden merkkinä Suomen kannasta yhteiseen EU politiikkaan. Jos Sipilästä tulee pääministeri hän pääsee ensi töikseen selvittämään Brysseliin puolueensa eriäviä kantoja asiassa.
Tänäänkin Sipilä vakuuttaa, että kukaan ei keskustasta ole arvostellut pakotteita. Sipilä sanoo tuon lauseen, vaikka Paavo Väyrynen seisoisi hänen vieressä.
Nyt Sipilä yrittää lieventää Keskustan pakotteiden vastaista kantaansa sanomalla: ”Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei usko, että pakotteet riittävät ratkaisemaan Ukrainan kriisin”
Minun mielestäni pakotteet toimivat varsin hyvin ja vaikutukset vielä paremmin. Vuoropuhelu Venäjän kanssa onnistuu, mutta Putinin täytyy olla liennytyksen aloitteen tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin!
On selvää, että Keskustan tosiasiallinen linja EU- ja Venäjä-asioissa poikkeaa maan hallituksen virallisesta linjasta ja ennen kaikkea Suomen eduista, jos katsomme paikaksemme kuulua länteen.
Keskustalla ei ole myöskään puoluesuhteita länsimaihin. Ei veljespuolueita Saksassa, Ranskassa tai Iso-Britanniassa, puolueen suhteet länteen ovat hyvin ohuet. Sen sijaan Keskustan suhteet Putinin Yhtenäinen Venäjä-puolueeseen tuntuvat olleen ja olevan hyvinkin hallussa viimeaikaisten lehtijuttujen perusteella.
Paavo Väyrysen tämänpäiväinen blogikirjoitus ”Syttyykö jäätyneistä konflikteista kuuma sota?” on taas osoitus Keskustan erikoisesta EU- ja Venäjä-linjasta. Niin EU:ssa kuin myös Suomen virallisessa ulkopolitiikassa on korostettu EU:n yhtenäisyyttä, Väyrynen yrittää hajottaa yhtenäistä EU-linjaa.
Nyt Väyrysen mielestä Suomen ja Ranskan pitäisi toimia yhdessä ”Euroopan rauhan ja turvallisuuden vahvistamiseksi”, mikä tarkoittaisi tosiasiallisesti pelaamista Venäjän pussiin. Niin, juuri Suomen ja Ranskan presidentit ovat omista lähtökohdistaan tavanneet Putinin viime kevään jälkeen ja se on saanut Väyrysen innostumaan.
Venäjällä on varmasti suurta tyytyväisyyttä, että lännessä on yhtenäisyyden hajottajia omastakin takaa.
Keskustalle Venäjä-suhteet ovat ilmiselvästi ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minusta Suomen nykyiset Venäjä-suhteet, ja lähinnä niiden puute, on todella ongelma Suomelle. Suomettumisen tilalle olemme saaneet fanaattisen uskon EUn ihanuuteen. Sen faktiset seuraukset ovat silmiemme edessä nähtävissä. Kyllähän siinä on raju ero mitä Euron luvattiin tuovan ja mitä se on todellisuudessa tuonut. – Mutta mennään tällä fanatismilla nyt. Tämä tauti on levinnyt laajalti EUhun jopa niin että EU-kriittisyys ja EUn kritisoiminen siitä mitä se on saanut aikaan ovat suomettuneisuutta, vanhanaikaisuuttaa ja muuta tuomittavaa käytöstä. Hyvää joulua jokatapauksessa!
Ilmoita asiaton viesti
Keskustapuolueen kansanedustaja Paula Lehtomäki pelaa kovaa peliä omaan pussiin. Kyseessä on hänen poliittinen tulevaisuutensa ja ensin ensi kevään eduskuntavaalit. Se nainen katsoo vain omaa etuaan eikä anna periksi missään.
Me, jotka muistavat, muistamme hänen tekonsa esim. ympäristöministerinä, kun hän ajoi läpi ”paskalain”, joka kyykyttää eritoten haja-asutusalueiden ihmisiä ja kesämökkiläisiä. Myöhemmin on selvinnyt, että Rkp:n ministeriä virkamiehet vetivät höplästä (se oli helppoa) ja saivat ao. lain liikkeelle. Keskustapuoluelainen kansliapäällikkö Hannele Pokka ja ministeri Lehtomäki hoitivat lain voimaan.
Nyt ennen vaaleja Lehtomäen on nostettava profiiliaan keinolla millä hyvänsä. Tässä häntä tukee vanha kepulainen tapa pelata idänkorteilla.
Paula Lehtomäen oppi-isänä on Paavo Väyrynen: ”En minä niin sanonut ja jos niin sanoinkin, niin en minä sitä sillä tavoin tarkoittanut, kun sanomakseni on sanottu.”
Ilmoita asiaton viesti