Venäjän lähiulkomaapolitiikka Ukrainassa on nyt osoittautunut toimimattomaksi

Ukrainan tiistainen ilmoitus luopua liittoumattomuudesta ja pyrkimyksestä hakea Nato-jäsenyyttä on saanut Venäjän reagoimaan voimakkaasti. Uhkailu on kohdistunut niin Ukrainaan kuin myös Natoon ja ennen kaikkea Euroopan niihin maihin, jotka vielä eivät ole Naton jäseniä.

Venäjällä on Euroopan puolella enää neljä naapurimaata, joiden asemaa ei ole lopullisesti määritelty idän ja lännen välillä. Nämä maat ovat Suomi, Ukraina, Georgia ja Azerbaidžan. Viidennen naapurimaan Valko-Venäjän asema voidaan katsoa jo määritellyn Venäjän yhteyteen, vaikka Venäjän talouden romahtaessa maassa voi syntyä myös uusia ajatuksia. 

Norjan, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan asema on määritelty tiukasti länteen, ratkaiseva tekijä on Nato-jäsenyys. Pelkkä EU-jäsenyys ei vielä ole riittävä määrittelemään maan paikkaa. Kysymys EU-jäsenyyden sijaan länsimäärittelyssä on siitä, missä määrin Venäjä pystyy vaikuttamaan kunkin maan politiikkaan. Nato-jäsenyys yhdessä EU-jäsenyyden kanssa sitoo maan tiukimmin länteen. Tuo olisi Suomessakin syytä muistaa.

Venäjä rimpuilee nyt epätoivoisesti niiden viimeisten neljän maan kanssa, jotka eivät vielä ole ehtineet liittyä Natoon Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Noista neljästä maasta Suomi on kummajainen, se ei edes ole halunnut liittyä Natoon.

Venäjän Ukraina ei länteen-operaatio on kestänyt nyt jo 10 vuotta. Toivottavasti Ukraina saadaan pian lopullisesti länteen ukrainalaisten toivomusten mukaisesti.

Muistellaanpa historiaa.

Viktor Juštšenko valittiin länsimielisenä oppositioehdokkaana vuoden 2004 presidentinvaaleissa Ukrainan presidentiksi voitettuaan Venäjän voimakkaasti tukeman Viktor Janukovytšin.

Juštšenkon johdolla Ukraina tavoitteli maan EU- ja NATO-jäsenyyksiä. Ukrainalla oli Juštšenkon aikana hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja länteen.

Georgian ja Ukrainan yhteisistä näkemyksistä suhteessa Venäjään kertoo Ukrainan tukeminen Georgiaa asetoimituksin vuoden 2008 sodassa. Sekä Georgiassa että Ukrainassa länsi koettiin aidosti Venäjää mieluisampana vaihtoehtona, lännellä oli Venäjää enemmän vetovoimaa.

Ukrainan talous oli 2000-luvun jälkipuolella epävakaata ja epävakauden keskeisenä syynä olivat Venäjän harjoittamat taloutta horjuttavat toimet, merkittävimpänä kaasukiistat vuosina 2006 ja 2009 sekä kaasutoimituksen keskeytys vuonna 2009. Venäjälle energiapolitiikka oli tärkeä osa Ukrainassa harjoitettua lähiulkomaapolitiikkaa, talouden epävakauttamisessa Venäjä onnistui hyvin.

Venäjän politiikan häikäilemättömyydestä kertoo hyvin se, että presidentti Juštšenko yritettiin myrkyttää dioksiinilla vuonna 2004 pian valintansa jälkeen.                  

Helmikuussa 2010 Ukrainaan valittiin presidentiksi venäläismielinen Viktor Janukovytš ja kesäkuussa 2010 Ukrainan parlamentti päätti luopua Nato-jäsenyyden tavoittelusta ja maa julistautui liittoutumattomaksi. Venäjän kannalta Ukraina oli saatu taas ruotuun, mutta vain neljäksi vuodeksi.

Venäjä oli voittanut Ukrainan länsimielisyyden ensimmäisen erän, mutta Ukrainan vakaviin talous- ja korruptio-ongelmiin Venäjällä ei ollut tarjota ratkaisun avaimia. Helmikuussa 2014 Janukovytš syrjäytettiin Ukrainan kansannousussa ja hän pakeni Venäjälle. Alkoi Ukrainan länsimielisyyden toinen erä.

Nyt siis länsimielisyyden toinen erä on edennyt niin pitkälle, että Ukraina on luopunut liittoutumattomuudesta ja tavoittelee maan Nato-jäsenyyttä. EU-jäsenyyspyrkimyksistä on päätetty jo aikaisemmin.

Venäjän lähiulkomaapolitiikka Ukrainassa on epäonnistunut taas kertaalleen ja Venäjä pettymyksessään uhittelee nyt koko Eurooppaa. Venäjän tulisi ymmärtää, ettei kylmän sodan ajan tapaan yhtään maata voi enää ohjata pakolla. Venäjä on luonut toimillaan Eurooppaan suurta epävakautta jo 10 vuoden ajan.

Ukrainasta ei tule Nato-jäsentä vielä pitkään aikaan, mutta maan pyrkimyksiä on lännessä tuettava voimakkaasti, emme saa pettää Ukrainaa. Samalla lännen tulee näyttää, että jokainen Euroopan neljästä maasta, jotka eivät vielä ole Natossa, saavat itse päättää liittoutumisestaan vapaasti ilman Venäjää ja sen painostusta. Tuo koskekoon siis myös Suomea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu