Venäjän uusi sotilasdoktriini vaikuttaa kovasti etenkin Suomeen
Venäjä on nyt siis uudistanut sotilasdoktriininsa, julkaisu tapahtui tapaninpäivänä. Venäjä on päivittänyt sotilasdoktriininsa yleensä 10 vuoden aikajaksoilla, edelliset doktriinit valmistuivat vuosina 2000 ja 2010. Tavanomaista lyhempi aikajakso johtuu nyt Venäjän mukaan geopoliittisen tilanteen muuttumisesta ja uusista sotilaallisista uhkista.
Merkittävänä tekijänä suhteessa Natoon doktriinissa on edelleen se, ettei Venäjä hyväksy puolustusliiton sotilaallisen infrastruktuurin siirtymistä Venäjän rajojen tuntumaan eikä myöskään Naton laajentumista.
Kirjaus on tiukempi kuin aikaisemmassa doktriinissa. Myös Venäjän käytännön toimet viime aikoina ovat kohdistuneet niihin maihin, jotka vielä eivät ole Naton jäseniä, mutta ovat jäsenpotentiaaleja. Uhkailun kohteena on nyt ollut Ukraina, aikaisemmin Georgia.
Venäjän uusi sotilasdoktriini vaikuttaa myös Suomeen. Uudella sotilasdoktriinilla tulee olemaan vaikutusta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja ennen kaikkea Suomen Nato-keskusteluun. Venäjä kokee uhkaksi Naton laajenemisen Venäjän lähialueille ja rajanaapurustoon. Suomi on Venäjän rajanaapuri.
Suomessa asiantuntijat ja poliitikot ovat korostaneet, että doktriinin kohde on Nato, ei Suomi. Doktriinin kohde korostetusti nimenomaan on mm. Suomi, joka vielä ei ole Naton jäsen, mutta kuuluu laajenemispotentiaalisiin maihin jo Suomen oman ulkopoliittisen päätöksen perusteella. Suomi nimittäin on katsonut optiokirjauksena liittymisen Natoon mahdollisena.
Venäjän eurooppalaisista rajanaapureista Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Natoon ja Valko-Venäjä Venäjän etupiiriin.
Tuo Venäjän uusi sotilasdoktriinikirjaus lähialueista koskee Euroopassa vain neljää Venäjän rajanaapuria sekä Ruotsia. Itävalta, Sveitsi ja Irlanti vähät välittävät Venäjästä ja sen sotilasdoktriineista, maat eivät kuulu Venäjän lähipiiriin.
Nyt sitten olemme samassa seurassa Ukrainan, Georgian ja Azerbaidžanin kanssa, jotka ovat ainoat jäljellä olevat Venäjän naapurimaat, jotka eivät kuulu Natoon. Natoon kuuluu 28 jäsenmaata, joista 26 maata on Euroopassa. Olemme nyt jäännösseurassa 3-4 muun maan kanssa, joista Ukraina ja Georgia ovat jo esittäneet halukkuutensa Nato-jäsenyyteen.
Kuten pääministeri Alexander Stubb on todennut, Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon jo vuonna 1995. Vuosien 1999–2009 välisenä aikana Nato laajeni 12 maan voimin. Suomalaispoliitikot katsoivat tuolloin, että Suomi leimautuisi väärin, mikäli maa liittyisi samanaikaisesti Itä-Euroopan maiden kanssa. Suomi oli olevinaan muita parempi. Nyt tuo viisaus kostautuu, Suomi on jäämässä yksin harvojen joukkoon. Olemme ajautumassa siihen, mitä olemme viime sodista asti kaikkein eniten varoneet: jäämistä yksin.
Olemme yrittäneet aina pitää ”hyviä suhteita” Venäjään, mutta olemme nyt doktriinikirjauksen kohde, itse asiassa uhkailukohde Venäjän rajanaapurina. Suomen halukkuus kirjata hallitusohjelmaan mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä (Nato-optio) on uhka Venäjälle jo sinänsä vastaavasti kuin Ukrainan ilmoitus liittoumattomuudesta ja pyrkimyksestä Nato-jäsenyyteen.
Nyt kysymys kuuluu, pelotteleeko uusi venäläisdoktriini suomalaiset päättäjät niin perusteellisesti, että tästä alkaa toinen suomettumiskautemme. Emme uskalla enää tehdä mitään sellaista turvallisuuspolitiikan alalla, mikä saattaisi ärsyttää Venäjää. Tämän vuoden poliittisessa keskustellussa ja toiminnassa on jo merkkejä, että näin tulee käymään. Emme uskalla liittyä enää Natoon, mikäli olisi meille ainoa todellinen turvallisuuttamme lisäävä tekijä. Myös optio-kirjaus tulee menettämään merkityksensä pelotetekijänä, jos sillä pelotevaikutusta koskaan on ollutkaan.
Tällä päätöksellä Putin siirsi Suomen Venäjän etupiiriin. Kyse on nyt siitä, että haluaako Suomi olla tässä vai menemmekö Natoon, sanoi Putin mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö kiittää Putinia ? Jospa uusi doktriini saa Suomen poliitikot järkiinsä Nato-asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Osana EU sopimusta, oli yhdenmukainen puolustuskalusto, eli omien
puolustusjoukkojen vähentäminen kustannuksien seurauksena.
1995 puhuttiin yleisesti myös venäjän liittymisestä pohjoisatlantin
liittoon. Miten venäjä oli silloin samalla puolella, ja nyt eri puolella.
Aina muutetaan käsityksiä sen mukaan mikä sopii kuvioon.
Kysymys sodan uhkasta liittyy aina ja vain ainoastaan talouden
kaaokseen, jonka kansainvälinen sekasotku on saanut aikaiseksi.
link
http://www.zerohedge.com/news/2014-12-26/60-promin…
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ja Kreikka tappelivat, kumpi voitti?
Ei vaiskaan, mutta oikeasti.
Jos nämä NATO-naapurit ottavat sotilaallisesti yhteen, mikä on yhtä todennäköinen skenaario lähitulevaisuudessa kuin mikä tahansa muu sotilaallinen kriisi, niin kumman puolelle NATO asettautuu?
Mitä uhkaa vastaan Kreikka yhä edelleen varustautuu? Vaikka kansa näkee nälkää, rahaa riittää aseisiin ja ammuksiin.
Suurin osa ns. NATO-maista on sotilaallisesti tyhjiöitä. Niissä ei ole armeijaa, armeija on pieni tai se on palkka-armeija ja edelleen pieni sellainen.
NATO:n sotilaallinen voima on yhtä kuin US-Army.
Edes Iso-Britannia ei kykene yksin Falklandin sotaa suurempiin kahakoihin.
Meinaan vaan, ettei NATO:sta ilman Yhdysvaltain armeijaa ole auttamaan ketään. Ei edes itseään.
Vihulainen on jo Pariisissa, ennen kuin NATO saa edes yleiskokoustaan kasaan. Tästä seikasta varoitti jo Gustav Hägglund kirjassaan Rauhan Utopia.
Ainoa tapa taata rauha ja vapaus on hankkia oma ydinpelote.
Vai miksi luulette esim. Pohjois-Korean saaneen olla rauhassa?
Siellä ei ole sen enempää NATO-, kuin Yhdysvallatkaan pommittaneet ketään sen enempää demokratisoimis kuin humanistisin tarkoitusperin.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee todennäköisempää, että Venäjä ja Valko-Venäjä sotisivat keskenään kuin että Kreikka ja Turkki sotisivat keskenään. Kiitos Turkin ja Kreikan Nato-jäsenyyden.
Lienee todennäköisempää, että Venäjä ja Kazakstan sotisivat keskenään kuin että Kreikka ja Turkki sotisivat keskenään. Kiitos Turkin ja Kreikan Nato-jäsenyyden.
Lienee todennäköisempää, että Venäjä ja Ukraina sotisivat keskenään kuin että Kreikka ja Turkki sotisivat keskenään. Kiitos Turkin ja Kreikan Nato-jäsenyyden.
Näkökohta on siis se, että Venäjä on tällä hetkellä uhkatekijä kaikille naapureilleen, mutta pienempi uhka niille rajanaapureille, jotka kuuluvat Natoon.
Olen samaa mieltä, että Euroopan sotilasvoima (ja myös Suomen) on pitkälti Yhdysvaltain varassa ja siitä on Yhdysvaltoja kiittäminen. Vain Iso-Britannia on pitänyt yllä riittävästi puolustuskykyään muiden maiden leikatessa puolustusbudjettejaan. Yhdysvaltain kehotus eurooppalaisille Nato-maille nostaa sotilasmenojen osuus 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta on aiheellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella ei mitään pelättävää Venäjän suhteen. Jos Suomella olisi pelättävää uhkaa Venäjältä, niin ei Suomi olisi leikannut puolustusmenojaan.
Olen ymmärtänyt, että Puolustusvoimilta voidaan leikata vielä reilusti.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt eletään Pekka tätä päivää. Leikkauksia tehtiin aivan toisissa oloissa.
Puolustusmenoja tuskin enää leikataan. Jos juuri nyt niin tehdään, olemme todellakin vähä-älyistä tsuhna-kansaa!
Ilmoita asiaton viesti
#17
Minun on vaikea olla erimieltä Pertti Rampasen kanssa.
Olen tullut siihen tulokseen, että ei Suomi ole edes puolustamisen arvoinen maa enään.
Ilmoita asiaton viesti
Idän ja lännen kamppailussa taloudellisesta vallasta Suomi on täysin sivussa. Ja sen totesivat maamme presidentti ja puoluejohtajatkin. Suomi ei liity Natoon, joka on poliittinen valinta eli emme liittoudu Venäjää vastaan sotilaallisesti.
Olisi aika edesvastuutonta liittyä samaan joukkoon Ukrainan ja Georgian kanssa. Suomella on isot taloudelliset intressit, emmekä saa luovuttaa päätösvaltaa muualle ( amerikkalaisille) ja valita olkipukkia johtamaan maatamme. Suomalainen konsensus on tärkeä asia tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän uusi sotilaspolitinen dokriini oli odotettavissa jo sen perusteella, miten Putin reagoi Ukrainen päätökseen irtautua puolueettomuudesta ja ryhtyä hakemaan Naton jäsenyyttä. Ukrainen puolueettomuus oli kylläkin hyvin saman laatuista kuin oli Suomen puoluettomuus YYA-sopimuksen aikaan.
Käytännössä kuuluimme Neuvosotoliiton etupiiriin. Kekkonen taiteili nuorallakävelyä Neuvostoliiton mielistelyn ja Lännen taloussuhteiden vahvistamisen välillä. Uhkapeli toisalta onnistui, toisaalta se ajoi Suomen suomettumistielle, josta kaikuja ja kaipuuta vieläkin Keskustan suunnlta kuuluu.
Ukrainan kanta on ainakin rehellisempi. Se ei edes pyri myötäilemään Venäjää, vaan tomii, kuten itsenäisen valtion pitääkin. Osaseurauksena tästä on kasvanut Venäjän uhittelu. Todennäköisesti se uhitteluksi jääkin. Sodan laajentaminen ja kiihdyttäminen on Venäjälle erittäin kallista.
Ainakin kaikki järkiratkaisut puhuvat rauhan pyrkimyksen puolesta. Aika usein uhittelua on käytetty verhona oman heikkouden peittelyyn ja sillä on tosiasiassa pedattu tietä rauhalle. Siten hyökkääjä on säilyttänyt kasvonsa.
Tuli tässä mieleen vanha tarina venäläisistä laukkuryssistä, jotka tapasivat toisensa tiellä jossakin Moskovan eteläpuolella. Juttelivat niitä näitä ja toinen tietysti kysyi, minne toinen on menossa. Menen Novgorodiin, vastasi toinen. Kekustelu jatkui. Äkkiä toinen terästyi. Valehtelet! Sinähän menet Nougorodiin
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Venäjän uusi sotilaspoliittinen dokriini on seurausta EU:n laajenemispyrkimyksistä. Ukraina ei ole rehellinen, eikä ukrainalaisilla ole vaihtoehtoja. Maassa on sisällissota. EU ajaa Venäjää Kiinan syliin ja Eurooppa eristää itseään ja markkinoitaan Venäjästä. Jos Yhdysvaltojen ja Euroopan tarkoitus oli tiivistää BRICS maiden yhteistyötä, niin siinä onnistuttiin 100%.
Nato laajenee Venäjän rajoille ja Kiina ja Venäjä tiivistävät sotilaallista yhteistyötään. Suomessa on onneksi vahva yhteinen konsensus. Me pidämme huolen omista asioistamme, emmekä ala Georgiaksi tai Ukrainaksi.
http://thebricspost.com/
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Venäjän välinen vuonna 1992 solmittu Naapuruussopimus on turvanamme.
On aika nostaa kyseinen sopimus esiin ja keskusteluun. On jopa esitetty, että kyseinen valtiosopimus olisi esteenä Suomen liittymiselle Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, kiitos viestistäsi!
”Suomen ja Venäjän välinen vuonna 1992 solmittu Naapuruussopimus on turvanamme.”
Kuinkas paljon naapuruussopimus antaa meille turvatakuita, jos jokin valtio on loukkaamassa rajojamme ja tunkeutumassa maahamme. Tuoko sopimus meidän rajoillemme rautaa ja turvaa, jos esimerkiksi uhitteleva Venäjä hyökkää kimppuumme. Pekka hyvä, herääthän YYA-ajasta nykyaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa todellakin tutustua Naapuruussopimukseen ja miettiä sen velvotteita niin Suomen kuin Venäjänkin puolelta.
On mielenkiintoista, että kyseinen sopimus on ikään kuin ” unohdettu ”, vaikka kyseessä on valtiosopimus, jolla YYA-sopimus korvattiin Neuvostoliiton hajotessa.
P.S. Kannattaa lukea erityisen tarkasti Naapuruussopimuksen irtisanomisaikaa koskeva lausuma, mikäli Suomi aikoo lähivuosina lähettää Natoon jäsenhakemuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuo sopimus ole mitenkään ristiriidassa Naton jäsenyyden kanssa. Ei Suomesta sotilasliiton jäsenenä mitään hyökkäysalustaa tule.
Toisaalta Venäjä on jo itse rikkonut useasti sopimusta 1. artiklasta alkaen. Putin on myös ilmoittanut etteivät kansainväliset sopimukset sitä sido. Romukoppaan lensi ETYJ:n ja YK:n periaatteet.
Sinänsä sopimus on aivan hyvä mitä tulee esim oikeuteemme suomensukuisten kansojen omaperäisyyden tukemista Venäjällä. En sitten tiedä miten tuo nykyisin antaa käytännössä niitä tukea vai onko sekin jo vanhentunut paragrafi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tarkemmin lukee tämän Naapurisopimuksen niin joutuu esittämään kysymyksen:
Miksi meillä on tämä sopimus Venäjän kanssa ? Naapurisopimus on suora jatko YYA sopimukselle. Suomi on nyt kaikissa tapauksissa yksipuolisesti tämän sopimuksen vanki. Venäjä ei sopimusta noudata. Mitä muuta tämä on kuin YYA sopimus.
Sopimus on voimassa kymmenen vuotta, minkä jälkeen sen voimassaolo jatkuu viisivuotiskausittain, ellei jompikumpi sopimuspuolista irtisano sitä toiselle sopimuspuolelle kirjallisesti tehtävällä ilmoituksella vähintään vuotta ennen voimassaolokauden päättymistä.
”Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen 4. artikla”
”Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti”.
Artiklassa painotetaan toisen osapuolen alueellista ja poliittista riippumattomuutta. Vedotaan YK:n peruskirjaan ja ETYK sopimukseen.
Naapurisopimus ei estä Suomea tekemästä poliittisia sopimuksia. Nato liittyminen on poliittinen sopimus, koska politiikot tekevät NATO:ssa päätöksiä, eivät kenraalit. NATO neuvostoon kuuluvat jäsenmaiden ulkoministerit ja puolustusministerit.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä asiassa luotan enemmän valtiosääntöoikeuden professoriin Ilkka Saraviitaan ja professori Lauri Hannikaiseen, jotka aiemmin ovat kantanaan ilmoittaneet, että Naapuruussopimus tulee aiheuttamaan Suomelle ongelmia, mikäli Suomi hakee Naton jäsenyyttä.
P.S. Tämä sopimuksen 4. artiklan sotilaallinen osio on Venäjän vaatimuksesta lisätty jo valmiiseen Suomen ehdottamaan tekstiin :
”Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.”
P.P.S. Sekavuutta lisää Suomen EU-jäsenyys, jolla Suomi on samanaikaisesti sitoutunut EU:n yhteiseen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Toivonen
Erona YYA sopimukseen on vain kohta josta on poistettu ”Saksan tai sen liittolaisen” käyttävän Suomen aluetta toista sopimusosapuolta vastaan.
Ei NATO:n liittyminen tarkoita sitä, että Suomi sallisi jonkun vieraan valtion käyttävän Suomen aluetta toista sopimusosapuolta vastaan, vaan liittymällä NATO:on Suomi saisi NATO:n turvatakuun.
Naton ”kova ydin” on määritelty sopimuksen artiklassa viisi, jossa osallistujat sitoutuvat siihen, että ”hyökkäys jotain jäsenmaata vastaan, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa, tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita vastaan. Minusta artikla antaa kattavan tuen ja turvallisuustakuun sotaa hyökkääjää vastaan. Yksin emme siihen pysty.
Tässä yleisessä NATO vastaisuudessa nähdään yksisilmäisesti, että liittymällä NATO:on Suomi osallistuu hyökkäykseen Venäjää vastaan ja antaa NATO:n käyttää Suomen aluetta hyökkäyksessä.
NATO:n vastustajat lähtevät siitä, että Venäjä ei missään olosuhteissa esitä Suomelle ehtoja tai vaatimuksia rajoista alueista tai poliittisista sopimuksista jotka ovat Suomelle epäedullisia.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Nato-vastainen. Yritän nähdä vallitsevan tilanteen myös Venäjän näkökulmasta.
Nykytilanteessa, mihin Suomi huonon valtiomiestaidon seurauksena on itsensä ajanut, olemme vielä riippuvaisempia Venäjän kannanotoista ja suhtautumisesta kuin parikymmentä vuotta sitten. Tuolloinkin Venäjä sanoi viimeisen sanan, kun Naapuruussopimuksen sotilaallisia yksityiskohtia laadittiin. Suomen johtajat alistuivat vuonna 1992 venäläisten sanelupolitiikkaan.
Suomihan on jo tänään monin eri tavoin mukana Naton toiminnassa, ennen kaikkea siksi, että EU:n sotilaallinen toimija on itse asiassa juuri Nato.
Kuitenkin Suomi on ajautunut samanlaiselle harmaalle vyöhykkeelle kuin Ukraina. Nyt poliittiset päättäjämme ovat piiloutuneet kansan selän taakse. Puhutaan kansanäänestyksestä, mihin ei missään tapauksessa pidä mennä. Asia on liian monimutkainen ja liian tunnepitoinen koko kansan äänestettäväksi.
Meillä on tasavallan presidentti, hallitus ja eduskunta. Perusteellisen asiantuntijaselvityksen ja kansalaiskeskustelun jälkeen päätös on tehtävissä ilman kansanäänestystä.
P.S. Nato ei välttämättä huoli Suomea jäsenekseen siinä vallitsevassa kansainvälisessä tilanteessa , missä hakemus mahdollisesti aikanaan tulee käsiteltäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Tomi, Ilkka ja Pekka, mikäs on näkemyksenne, onko Suomen ja Naton välinen ns. isäntämaasopimus ristiriidassa Venäjän kanssa solmitun naapuruussopimuksen kanssa? Tosin ns. isäntämaasopimus ei taida olla valtiosopimus, sopimuksen allekirjoittaja taisi Suomen puolelta olla puolustusvoimain komentaja. Tekstihän sopimuksessa on jopa velvoittavampaa kuin monessa valtiosopimuksessa, tosin Suomen puolella ehdollisia (vaatii Suomelta erillisen päätöksen/hyväksynnän).
Ilmoita asiaton viesti
Isäntämaasopimusta valmisteltiin niin monta vuotta että pykälien puolesta sen ristiriidattomuus on taatusti selvitetty.
Aivan samoin kuin mahdollisen natojäsenyyden osalta. Sehän ei käynnisty jäsenhakemuksen jättämisellä.
Sitä ennen diplomaatti- ja virkamiestasolla on tehty selvitykset siitä miten Natossa ja sen jäsenvaltioissa hakemukseen suhtaudutaan. Jos sellainen on tullakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi ei vielä tiedetä, kuka vastaa kriisitilanteissa päätöksenteosta käytännön tasolla. Asiasta ei ole vielä säädetty lakia.
Täytyy sanoa, ettei ihan loppuun asti ole tämän Isäntämaasopimuksen valmistelua meillä Suomessa viety ennen allekirjoituksia.
Kiire tuntuu nyt olevan ja kova.
Ilmoita asiaton viesti
Isäntämaasopimushan on ehdollinen. Ei tänne tulla kuin hollitupaan.
Kriisitilanteessa sotilaallinen komentorakenne on selvä. Se menee kuin nyt. Suomihan ei ole Naton jäsen. Onko edes kaikilta osin yhteensopiva?
Yhteensopivuuteenhan tarvitaan moniportaisen evaluoinin suorittamista hyväksysti. Kuinka suuri osa pv:mme käytössä olevista joukoista kelpaa Natolle?
Tai ovatko kaikkien natomaiden kaikki sotilaalliset perusyksiköt natoyhteensopivia? edes Naton käytössä. Tai vaan ne jotka maa päättää yhteiseen operaatioon antaa.
Onko kuitenkin niin että sotilasliiton jäsenenäkin Suomi vastaa puolustuksestaan itse, saaden tarviessaan sellaista apua muualta mitä ei voi itse järjestää? Itse näen asian niin.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen
Yön yli nukuttuani voin sanoa, että isäntämaasopimuksessa ja naapurisopimuksessa ei ole mitään ristiriitaa.
Isäntämaasopimuksen laatijat ovat sen varmasti ottaneet huomioon, että mitään tulkinnanvaraista ei löydy. Minäkään en löytänyt.
Keskeinen kohta naapurisopimuksessa on, että Suomen aluetta ei käytetä hyökkäyksessä Venäjää vastaan. Suomi ei siis salli aluettaan käytettäväksi hyökkäyksessä Venäjää vastaa.
Isäntämaasopimuksessa Suomen aluetta voidaan käyttää Suomen puolustamiseksi. Suomi saa siis apua puolustaessaan omaa aluettaan hyökkäystä vastaan.
Tässä ei ole siis ristiriitaa
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä!
En ymmärrä niitä kannanottoja, joissa nähdään esimerkiksi Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden olevan ristiriidassa Venäjän kanssa solmitun naapuruussopimuksen kanssa. Kyllä lainoppineet osaavat kirjoittaa sopimustekstit oikein ja myös suurin osa poliitikoista osaa tulkita tekstejä oikein. Laki on aina niin kuin se luetaan. Putinin lukutaidosta ei tosin ole aina varmuutta.
Kirjoitin jo viime viikolla uuden blogin ”Venäjä-politiikkamme vaatii nyt perusteellisen läpikäynnin”, laitoin kirjoituksen julkaisuun näillä sivuilla tänään. Käykäähän lukemassa.
Eduskunnassa järjestetään vuoden 2015 alussa ajankohtaiskeskustelu Venäjä-politiikasta pääministerin ilmoituksen pohjalta. Aihetta on syytä alustaa myös kansalaiskeskustelulla vaikkapa näillä sivuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Isäntämaasopimuksesta on viime kuukausien aikana keskusteltu runsaasti.
Isäntämaasopimus mahdollistaa tilanteen, jossa Venäjän hyökätessä Viroon Nato pyytää Suomelta mahdollisuutta käyttää joukkojaan Suomesta käsin Venäjää vastaan.
On pystytty ainoastaan toteamaan , että tällöin on kyseessä poliittinen päätös , mitä Suomi sitten päättääkin.
Suoraan ei ole sanottu, että Suomi kaikissa tilanteissa eväisi apunsa Virolle kieltämällä esim. Nato-joukkojen huollon Suomen maaperällä.
On erinomaista, että näistä Suomelle erittäin tärkeistä asioista saadaan julkista keskustelua ja asiantuntijaselvityksiä. Muistettakoon, että Isäntämaasopimus mentiin tekemään suurella kiireellä täysin sammutetuin lyhdyin julkisuudelta piilossa. Kiireen seurauksena sopimusta jouduttiin viime tingassa muuttamaan ja ilmeisesti sen valmistelussa ja hyväksynnässä tapahtui tällöin valtio-opillisia muotovirheitä, joista myöhemmin tehtiinkin kanteluja.
P.S. ” Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.” ( Naapuruussopimus )
Pohjimmiltaan lienee kysymys siitä, miten sotilaallisesti määritellään puolustus ja hyökkäys.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan tuo aihe olisi hyvä käydä läpi perusteellisesti.
Otetaan esimerkki:
Kuvitellaan, että Venäjällä olisi tarvetta tehdä eskaloituvassa kriisissä interventio esim. Baltiaan, läntisiä rivejä hämmentääkseen Venäjä voisi pyytää Suomea ja Ruotsia pysymään puolueettomana ja konfliktin ulkopuolella. Antaisiko Suomi isäntämaasopimuksen perusteella kriisitilanteessa Natolle oikeuden käyttää lentokenttiään tai maa- ja merialueitaan sotilasoperaatioon?
Jos tuossa tilanteessa Suomessa ulkoministerinä olisi Paavo Väyrynen tai Erkki Tuomioja, Venäjän pyyntöön saatettaisiin suotua. Jos ulkoministerinä olisi Carl Haglund tai Alexander Stubb, pyyntöön ei suostuttaisi. Maan käyttäytyminen ei siis olisi ennakoitavissa.
Mikäli pyyntöön suostuttaisiin, Suomi varmistaisi, ettei se missään oloissa keneltäkään Nato-maalta saisi enää sotilasapua, jos kriisin myöhemmässä vaiheessa Venäjällä olisi tarvetta tehdä interventioita myös Suomessa. Pahimmassa tapauksessa Nato tulkitsisi Suomen kuuluvan Venäjään ja Suomi olisi Naton ja Venäjän välistä sotatoimialuetta.
Venäjä saattaisi vedota myös naapuruussopimukseen ja kirjaukseen: ”Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.”
Suomen onni olisi se, että Suomen aluetta käytettäisiin Viron puolustamiseen, ei aseelliseen hyökkäykseen Venäjään vastaan. Toinen asia on, olisivatko esimerkiksi Naton tuhoamat ohjuslaukaisualustat Pietarin eteläpuolella Lugassa Viron puolustusta vai hyökkäys Venäjälle. Meidän mielestä Naton sotatoimenpide olisi naapuruussopimuksen kirjauksen mukaista, kun tuhomainen olisi tapahtunut Viron kautta, vaikka tuhoamisen suorittaneet hävittäjät olisivatkin nousseet ilmaan Suomesta. Venäjän näkemys olisi myös oikea, Suomen aluetta olisi käytetty hyökkäykseen Venäjää vastaan.
Tuossa tilanteessa tosin kaikilla mahdollisella sopimuksilla vois pyyhkiä persettä, niillä ei ole erityistä arvoa, kun maat olisivat tosiasiallisesti vihollisia keskenään.
Yksi asia on syytä muistaa: jos Venäjä kohdistasi intervention Baltian maihin ja erityisesti Viroon, Suomi ei voisi pysyä konfliktin ulkopuolella alkuunkaan.
Nato on sellainen, että siinä on joko parempi olla tai ei olla, nyt Suomi on olevinaan. Liittyminen olisi parempi, loppuisi epävarmuus ja epäselvyys.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Kyllä nykyisissä sopimuksissa on epäselvyyttä ja tulkinnanvaraa etenkin Venäjän kannalta katsottuna riittämiin niin kauan kun emme ole liittyneet Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka hyvin sopii yhteen Naapuruussopimuksen kanssa, että Venäjä sijoittaa keskimatkan Iskander M-ohjuksensa Lugaan, josta koko Etelä-Suomi on niiden maalialuetta, sekä valmistelee laukaisuasemia myös Karjalan Kannakselle, josta Iskanderit kattavat Suomen Oulun tasalle saakka?
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/lukijat-ra…
Kuinka hyvin sopii yhteen Naapuruussopimuksen kanssa, että Venäjä sijoittaa joukkojaan seitsemän tuhatta lisää Alakurttiin, 50 km Suomen rajalta?
Ei oikein vaikuta siltä, että Naton jäsenyydestä pidättyminen vähentäisi mitenkään Venäjän hyökkäyksellisiä valmisteluja Suomea kohtaan, lukipa Naapuruussopimuksessa mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Putin vei Suomelta Naton kuin lapselta tikkarin. Nyt alkaa sitten kaksinaamainen peli, jossa suomalaiset vannovat ystävyyttään ja uskollisuuttaan Moskovalle samalla kun kehuvat olevansa taloudellisesti länsimaa. Ihan tulee kultainen nuoruus mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Putin vei Suomelta Naton kuin lapselta tikkarin.”
Miten sellaista voi viedä jota ei ole ollutkaan? Suomalaisista valtaosa ei kannata natoa vaikka massiivisella pelottelukampanjalla muutaman prosentin lisäyksen natokannatukseen saittekin.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-kannatus Suomessa nousee presidentti Putinin toiminnoista, ei omistamme!
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaista ainakin 99% seuraa vain suomalaisia uutisia joten Putinin sanomiset jäävät täysin oman mediamme tulkittaviksi. Erittäin harva suomalainen osaa venäjää siten että voi seurata sikäläisiä uutisia ja tarvitsee vielä satelliittiantennin tätä varten.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö..löpö!
Ensinnäkin tuo prosenttilukusi ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Ja suomalaisten uutisten totuusarvo on valovuosia venäläisen uutisoinnin edellä. Sen vuoksi ei ole syytä satelliittiantenneja ostella.
Ilmoita asiaton viesti
”Höpö..löpö!”
Kerro nyt mistä suomalaiset seuraa Venäjän mediaa?
Ilmoita asiaton viesti
Netti on aika näppärä väline. Oletkos sitä kokeillut?
Ilmoita asiaton viesti
”Netti on aika näppärä väline. Oletkos sitä kokeillut?”
Olen kokeillut, en osaa venäjää edes netissä eli Putinin propaganda on jäänyt täysin minulta näkemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tuosta. On noita englannin- ja suomenkielisiä uutisia toki muitakin. Ei tarvi osata kyrillisiä:
http://rt.com/politics/
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, tilastojen mukaan 99% suomalaisista seuraa vain suomalaista mediaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun otat kommentistasi pois vain-sanan, saatat olla oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastojen mukaan voi olla noin. En ole tilastoja nähnyt.
Ehkäpä ne ovat kuitenkin oikeansuuntaiset. Kun vähän jaksaa seurata venäläistä virallista mediaa niin meikäläisten mediassakin vaikuttavat trollit on helpompi tunnistaa. Jopa täällä somen ihmemaassa.
Sellainen propaganda on lähes poikkeuksetta valtiolähtöistä.
Siksipä sen itämedian seuraamattomuuden vuoksi on maallemme haitaksi ettei tajuta itänaapurimme haluja vaikuttaa kansalaistemme mielipiteisiin. Heräämme kasakan nauruun.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi suomalaisten tavallisten tallaajien Venäjän mediaa seurata???
Ilmoita asiaton viesti
#18
Miksi Nato ottaisi Suomen jäseneksi, kun ei maanpuolustukseen usko edes maan omat poliitikot?
Ilmoita asiaton viesti
Näppärää.
http://yle.fi/uutiset/medvedev_venaja_ei_ole_koska…
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Venäjän pääministeriltä. Linkkisi suomennos ei liene länsipropagandaa.
’– Mutta Venäjä tai mikään muukaan maa ei voi koskaan, eikä millään asiakirjoilla, taata alueellista koskemattomuutta millekään valtiolle, Medvedev sanoi.’
Tuossapa Venäjä pm:nsä suulla irtisanoutui maidemme välisestä naapuruussopimuksesta omin sanoin.
Jos eivät voi omalta osaltaan taata itärajamme tai etelärannikkomme koskemattomuutta venäläisten taholta niin asia varmaan otettaneen päätöksenteossamme huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä sitä voi juuri tuon selvemmin sanoa, Paperi on vain paperia, eikä se ikinä rajoita Venäjän tekemisiä.
Stalin sentään irtisanoi hyökkäämättömyysopimuksen ennen talvisotaa, Medvedevin tulkinnan mukaan irtisanoutumistakaan ei tarvita kun asiakirjoilla ei kuitenkaan koskaan taata alueellista koskemattomutta millekään valtiolle.
# 12: ”Kannattaa todellakin tutustua Naapuruussopimukseen ja miettiä sen velvotteita niin Suomen kuin Venäjänkin puolelta” ei todellakaan ole asia, jonka ”velvoitteilla” Kremlissä päitä vaivattaisiin.
Ilmoita asiaton viesti