Venäjä-politiikkamme vaatii nyt perusteellisen läpikäynnin
Pääministeri Alexander Stubb on herättänyt keskustelua Suomen Venäjä-politiikasta. Ukrainan kriisi on ollut poliittisille päättäjille vaikea, Venäjä-suhteita on jouduttu ajattelemaan uudelta pohjalta. Etenkin Kokoomuksen ja Keskustan näkemykset Venäjästä ovat poikenneet toisistaan.
Venäjä-suhteissamme pohjimmiltaan kysymys on Suomen asemasta idän ja lännen välissä ja mikä on lopullinen asemamme Euroopassa. Tuota kysymystä ei vieläkään ole lopullisesti ratkaistu, vaikka Neuvostoliiton hajoamisesta on kulunut jo neljännesvuosisata. Etenkin Keskustalle aihe on ollut vaikea.
Venäjällä on Euroopan puolella enää neljä rajanaapurimaata, joiden asemaa ei ole lopullisesti määritelty idän ja lännen välillä. Nämä maat ovat Suomi, Ukraina, Georgia ja Azerbaidžan. Viidennen rajanaapurimaan Valko-Venäjän asema voidaan katsoa jo määritellyn Venäjän yhteyteen, vaikka Venäjän talouden romahtaessa maassa voi syntyä myös uusia ajatuksia.
Rajanaapureista Norjan, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan asema on määritelty tiukasti länteen, ratkaiseva tekijä on Nato-jäsenyys.
Pelkkä EU-jäsenyys ei vielä ole riittävä määrittelemään maan paikkaa. Kysymys EU-jäsenyyden sijaan länsimäärittelyssä on siitä, missä määrin Venäjä pystyy vaikuttamaan kunkin maan politiikkaan. Harmaalla vyöhykkeellä olomme syvyyttä mitataan siis sillä, missä määrin Venäjä pystyy vaikuttamaan Suomen politiikkaan, ennen kaikkea ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Nato-jäsenyys yhdessä EU-jäsenyyden kanssa sitoo maan tiukimmin länteen ja pois harmaalta vyöhykkeeltä.
Oleellisin kysymys Venäjä-suhteittemme määrittelyssä on, sallimmeko Venäjän vaikuttaa kauppa- ja energiapolitiikalla turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihimme ja Nato-jäsenyysharkintaamme. Millä tasolla kauppa- ja energiayhteistyömme voi olla, että ulkopolitiikkamme päätöksenteko on Venäjästä riippumatonta.
Suomelle vaikein kysymys Venäjässä on Suomen Nato-jäsenyys. Toistaiseksi Venäjä on onnistunut politiikassaan hyvin pitäessään Suomen Nato-jäsenyyden ulkopuolella.
Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan Suomen ulkopoliittiseen päätöksentekoon laajoilla kauppasuhteilla ja siinä se on onnistunutkin. Tavarantuontilastoissa Venäjä on ykkössijalla, vientitilastoissa kolmossijalla. Suomi huomioi ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossaan myös Venäjän kaupan merkityksen hyvinvoinnillemme.
Energiapolitiikassa Suomi on puolestaan tilaamassa ydinvoimalan venäläiseltä Rosatomilta ja valtioenemmistöinen Fortum on tehnyt laajoja energiainvestointeja Venäjälle, jota yleisesti pidetään epävakaana ja riskialttiina investointialueena. Energiariippuvuus Venäjästä on erityisen vaarallista, koska Venäjällä energiapäätöksenteko on suoraan presidentinkanslian ja presidentti Putinin alaisuudessa, energiakauppa ei ole markkinaehtoista. EU:n määrätietoinen pyrkimys on ollut vähentää energiariippuvuutta Venäjästä.
Politiikkamme perusteet Venäjän kaupassa eivät tosiasiallisesti ole muuttuneet Neuvostoliiton ajoista. Suomessa ymmärretään ja huomioidaan Venäjän kannat ja myös politiikkaa on mitoitettu Venäjän näkemysten mukaan jopa siinä määrin, että Venäjän on päässyt määrittelemään suhteiden lopullisen muodon. Kauppasuhteita on pyritty varjelemaan jopa länsisuhteiden kustannuksella, mistä osoituksena poliitikkojen ja etenkin Keskustan eriävät mielipiteet EU:n Venäjä-lisäpakotteista ja kahdenvälisten tapaamisten järjestämisestä pakotteiden voimassa ollessa.
Kun eduskunnassa järjestetään vuoden 2015 alussa ajankohtaiskeskustelu Venäjä-politiikasta, puhutaan tosiasiallisesti Suomen turvallisuuspolitiikasta sekä kauppa- ja energiapolitiikasta. Oleellisin kysymys siis on, rajoittavatko Venäjä ja Venäjä-suhteet meidän ulkopoliittista liikkumatilaa vieden meitä harmaalle alueelle puolustuspolitiikan lisäksi myös muilla politiikan lohkoilla.
Sijaintimme ei miksikään muutu, vaikka liittyisimme ties mihin sotaliittoihin!
Ilmoita asiaton viesti
Pelkäätkö Venäjää?
Ilmoita asiaton viesti
Epävakaaksi Venäjän tekee se, ettei sen talous ole erityisen markkinaehtoista. Pelisäännöt voi muuttua kesken kaiken, kulloiset pelisäännöt Venäjällä luodaan presidentinkansliassa. Tuo se syy, miksi Venäjälle ei tulisi nyt investoida, pelisäännöt eivät ole peliin osallistuville selviä, ovat välillä jopa mielivaltaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin, että Suomen ulkopoliittinen johto pitää yllä keskustelua Nato-jäsenyydestä ainoastaan harhautusmielessä. Natoon ei tultane liittymään ilman suurta kansainvälistä konfliktia.
Naton kanssa solmittu ns. isäntämaasopimus lienee ulkopoliittiselle johdolle riittävä askel rauhanaikana kohti Natoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin ongelmamme lienee se, että näemme asiamme hyväuskoisesti ja luulemme saavamme apua muilta, kunhan vain pyydämme. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Krimille on muuttanut asiat vanhasta totutusta: Nato ei pidä huolta kuin vain omista jäsenmaistaan. EU:sta apuna voimme saada Viron presidentti Ilveksen sanoin vain oliiviöljyä, rautaa rajalle on saatavissa vain Naton kautta, varmuudella vain Naton täysivaltaisen jäsenyyden kautta.
Ukrainan tapahtumien jälkeen Nato pitää siis huolta vain täysivaltaisista jäsenistään, ei ulkopuolisista. Ulkopuolisia autetaan vain, jos siitä on hyötyä Nato-jäsenmaiden puolustamiseksi ja auttaminen tapahtuu tällöin aina tuon päämäärän ehdoilla, ei autettavan ehdoilla.
Suomella ei siis ole sitoviin sopimuksiin perustuvaa avunsaantia eikä Suomi voi tällä hetkellä perustaa puolustuspolitiikkaansa avunsaantiin. EU ei ole sodanaikainen raudanjakelulaitos. Suomella on karvaita kokemuksia jäämisestä yksin, mutta yksin jäämisestä ei ole vielä tainnut olla riittävästi haittaa oikeiden johtopäätösten tekemiseen.
Puolustusstrategia ja –doktriini eivät koskaan voi perustua oletuksiin, vain varmuuteen.
Suomen linja on nyt mielestäni väärä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen linja on ollut täysin oikea; niin nyt kuin menneinä vuosikymmeninä. Professori Timo Vihavainen totesi äsken, että ”Suomi on suhtautunut kylmän rauhallisesti Ukrainan kriisin aikana”, lukuunottamatta nuorten ja kokemattomien Stubbin, Sarvamaan ja Haglundin ym hermoilua.
Keijo Korhosen, Gustav Hägglundin, J.K.Paasikiven, Arto Nokkalan ja UKK:n käytännönläheiset ohjeet pätevät edelleen; niin nyt kuin tulevaisuudessa. Suurin osa Suomen kansasta ja eduskunnasta on onneksi tämän ymmärtänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella ei ole muuta linjaa kuin yrittää pujahtaa ohi pahojen aikojen mahdollisimman vähin vahingoin.
Paasikivenkekkosen linja kuuluu historiaan, johon ei ole paluuta ilman Putinin valtaan alistumista.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä-politiikkamme vaatii nyt perusteellisen läpikäynnin
esim.-70 luvulla tuo olisi tarkoittanut puolueiden paimentamista kremlin sanansaattajiksi,toivottavasti nyt selkä pysyy suorana ja ajetaan suomen etua,eikä kremlin oligarkkien !
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomen etu on siinä, että suhtaudumme naapurin touhuihin vastaisuudessa yhtä kylmän rauhallisesti kuin aiemmin (lukusuositus: Arto Nokkala, ”Kyky ja tahto”).
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128867137181…
Ilmoita asiaton viesti
Ilta-Sanomien kuvauksen mukaan Arto Nokkalan skenariossa Venäjää vastassa olisi siis myös muita armeijoita kuin Suomi. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak taas pitää mahdollisena sitäkin, että Venäjä keskittäisi voimansa pelkästään Suomea vastaan, jolloin nykyinen turvallisuuspoliittinen itsensä nurkkaan maalaaminen kostautuisi.
Eihän meillä ole myöskään eduskunnassa enemmistöä sellaisilla poliitikoilla, jotka haluaisivat oikeasti ja vastuullisesti panostaa Suomen omaan puolustuskykyyn. Sillä ei arvioida kalasteltavan ääniä yhtä hyvin kuin tulonsiirroilla omille kannattajille poliittisten vastustajien kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti