Mikä onneton lentoharjoitussoppa!

Suomi on osallistunut vuodesta 2012 Naton järjestämiin Baltic Region Training Event (BRTE) harjoituksiin, jotka järjestetään Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa aina keväällä maalis-huhtikuussa. Suomen lisäksi BRTE-harjoituksiin ovat osallistuneet Ruotsi, Yhdysvallat, Viro, Latvia ja Liettua. NATO on järjestänyt kyseisiä harjoituksia säännöllisesti vuodesta 2008.

Seuraava harjoitus on taas tänä keväällä Suomen eduskuntavaalien alla Baltian taivaalla.

On mielenkiintoista seurata, osallistuuko Suomen puolustusvoimat BRTE-harjoitukseen tänä vuonna. Viime vuonna Suomi ei lähettänyt Horneteja kyseiseen harjoitukseen, suomalaisia osallistui harjoitukseen vain Ilmavoimien operaatiokeskuksesta käsin Tikkakoskella ja osallistumista voidaan pitää vain nimellisenä, ei niinkään tosiasiallisena.

Krimin tilanne viime vuoden keväällä oli kuumimmillaan maalis-huhtikuussa juuri harjoitusten aikaan. On todennäköistä, että Venäjän reaktioita peläten Suomi ei uskaltanut lähettää hävittäjiään Baltian ilmatilaan. Asiaa on varmasti käsitelty näihin aikoihin tai hieman myöhemmin vuosi sitten myös presidentin ja valtioneuvoston yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utvassa). Päätös jättää hävittäjät kotimaahan on ollut ulkopoliittinen, ei puolustuspoliittinen. Olisi hyvä tietää, millaisia näkemyksiä pääministeri Katainen, puolustusministeri Haglund, ulkoministeri Tuomioja ja presidentti Niinistö ovat vuosi siten esittäneet ja onko päätös harjoitukseen osallistumisesta nimellisesti ilman Baltian taivaalla lentelevistä Horneteista ollut yksimielinen.

Tänä vuonna ennen BRTE-harjoitusta on tarkoitus pitää Yhdysvaltain johtama yhteisilmaharjoitus Viron Ämarissä.

Valtioneuvoston ja presidentin yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa on käsitelty kertaalleen kielteiseen sävyyn osallistumista tuohon Yhdysvaltain johtamaan yhteisilmaharjoitukseen.

Asiasta on noussut valtava kohu ja syystäkin. Poliitikot ja ennen kaikkea presidentti Niinistö ovat joutuneet selittelemään tähän mennessä tehtyä päätöksiään. Tällä hetkellä maan ulkopoliittinen johto vetäytyy kannanottoon, että virallista kutsua ei ole saatu.

On selvää kuitenkin, että maan ulkopoliittisella johdolla on jo ollut näkemys, joskin erimielinen, miten harjoitukseen voidaan osallistua. Lähtevätkö suomalais-Hornetit Viron taivaalle vallitsevassa Itämeren turvallisuustilanteessa vai pidättäydytäänkö esimerkiksi vuoden takaiseen linjaukseen.

Ruotsin puolustusvoimat on saanut kutsun myös Naton Baltian alueen BRTE-harjoitukseen. Ruotsin virallisen kanta tällä hetkellä on puolustusvoimain tiedottajan diplomaattisen ilmoituksen mukaan: ”Ruotsi suunnittelee osallistuvansa harjoitukseen.”, mikä tarkoittaa, että Ruotsi osallistuu harjoitukseen ja harjoittelee täysipainoisesti myös Jas Gripen-hävittäjin.

Suomessa ei osata hoitaa ulkopoliittisia asioita maaliin ilman hämminkiä, sama soppa keitetään joka ikinen kerta, kun kysymys on asioista, jotka me tulkitsemme kuuluvan Venäjän turvallisuuspoliittisiin intresseihin. Kyse on asioiden hoidon ammattitaidosta, tai paremminkin sen puuttumisesta. Venäjä kummitellee ilmiselvästi ulkopoliittisten päättäjien takaraivossa joka ikisessä puolustusharjoitusasiassa. Suomen osallistuminen Islannin Nato-johtoiseen ilmavalvontaoperaatioon oli oikea koulukirjaesimerkki, oikea fiaskojen fiasko.

Ruotsi on myös kutsuttu mukaan Ämariin vastaavasti kuin Suomi. Ruotsissa asian käsittelee puolustusvoimat ilman Suomen kaltaista hulabaloota. Ruotsi tulee osallistumaan harjoitukseen yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa. Ruotsissa ministerit ottavat poliittisen kannan taustalla ilman mitään ”utvia”. Ruotsissa tämän laatuisista päätöksistä ei synny kohua, koska poliittinen näkemys ja päämäärä ovat jo heti alussa selkeitä.

Asiat ovat helppoja silloin, kun tietää mitä haluaa. Jos ei tiedä, mitä haluaa, asiat ovat vaikeita ja menevät sekoiluksi. Suomessa asiat menevät aina sekoiluksi.

Kysymys osallistumisesta Baltian maissa tapahtuviin sotaharjoituksiin on Suomelle ensisijaisesti ulkopolittiinen, ei puolustuspoliittinen. Päätöksillä me osoitamme, missä määrin kuulumme Nato-yhteistyöhön sekä länteen ja missä määrin Venäjän etupiiriin. Tällä hetkellä käyttäytymisemme antaa hyvin sekavan kuvan, emme itsekään tiedä, minne oikein ja lopulta kuulumme.

Juuri ulkopolittiisista syistä Suomen on ehdottomasti syytä osallistua yhteisilmaharjoitukseen Viron Ämarissä ja myös myöhemmin BRTE-harjoitukseen. Osallistuminen on tehtävä reilusti hävittäjillä, ei vain nimellisesti Tikkakosken operaatiokeskuksesta käsin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu