Suomikaan ei saisi sotilaallista apua Nato-mailta

Suomessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen päätöksentekoprosessiin, joka liittyy Ukrainan mahdolliseen asepuun. Prosessia ei vielä ole viety loppuun, mutta tärkein johtopäätös voidaan jo tehdä tämän viikonlopun tapahtumien perusteella: Yhdysvallat ei aseista Ukrainaa, jos Yhdysvaltain läntiset kumppanit Euroopassa eivät sitä halua. Läntisessä Euroopassa aseapulinjan määrittelee nyt ensisijaisesti Saksa, toissijaisesti Saksan ja Ranskan yhteisymmärrys. Yhdysvallat alistuu Euroopan tahtoon Euroopassa tapahtuvissa asioissa.

Suomessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota liittokansleri Merkelin lausuntoon ja johdonmukaiseen linjaan: ”Ukrainan kriisiä ei voi ratkaista sotilaallisesti.” Myös Yhdysvallat on siis taipumassa Länsi-Euroopan määrittelemään linjaukseen, vaikka aseavun toimitukseen rapakon takana ollaan oltu valmiimpia.

Tuo Merkelin toteamus on monien mieleen myös Suomessa, etenkin ulkoministeri Tuomiojan ja niiden, jotka ideologisin perustein vastaustavat kaikkea Natoon liittyvää.

Valtioneuvoston selonteossa (Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012) Suomen puolustuspolitiikka määritellään seuraavasti (s. 76): ”Suomi huolehtii jatkossakin omasta puolustuksestaan. Puolustusratkaisu perustuu koko maan kattavaan alueelliseen puolustusjärjestelmään.

Suomi on siis linjannut virallisesti, että Suomi on sotilaallisesti liittoumaton ja Suomi tulee toimeen yksinään.

Tosiasiassa Suomen ulkopoliittinen johto ja Suomen poliittiset toimijat ajattelevat, että meillä on mahdollisuus kriisin alussa pitää puolia Venäjälle, mutta tarvitsisimme apua melko pian.

Suomen mahdollinen apu ei perustu mihinkään solmittuun ja pitävään sopimukseen. EU:n Lissabonin sopimus ei tosiaan ole mikä aseapusopimus. Suomen aseavun saaminen perustuu pelkästään suomalaispoliitikkojen hyvään uskoon, ei mihinkään sopimukseen.

Ajatellaanpa, että Ukrainan tilalla olisi Suomi, ja Venäjä tekisi vastaavan intervention Suomeen kuin mitä se on tehnyt Itä-Ukrainaan.

Pyytäisimme sotilaallista apua, mm. panssari- ja ilmatorjuntaohjuksia sekä lyhyenmatkan ohjuksia. Suomi ei kuitenkaan ole Naton jäsenmaa eikä perussopimuksen 5. artiklan piirissä. Merkel, Hollande ja Obama yhdessä sanoisivat julkisesti: ”Suomen kriisiä ei voi ratkaista sotilaallisesti.” ja jatkona kahden kesken: ”Saatte kyllä oliiviöljyä ja myötätuntoa, mutta aseita ette saa, haluamme säilyttää välit Venäjään. Venäjä-pakotteethan on jo asetettu Suomen kriisin johdosta.

Miltä meistä tuntuisi? Ehkä siltä, että olemme taas yksin. No, omapahan olisi virheemme, kun olemme nähneet turvallisemmaksi olla Naton ulkopuolella kuin sisäpuolella.

Ukrainassa ratkotaan nyt pitkälti myös Suomen mahdollista kohtaloa jossain tulevassa kriisissä, olemmeko valmiit saamaan sotilaallista ja aseellista apua länsimailta. Ukraina osoittaa, että lännen aseapupäätös on kollektiivinen: joko annetaan tai ei anneta. Saksan kanta Euroopassa on ratkaiseva.

Suomen on syytä seurata EU:hun kuuluvien eurooppalaisten Nato-maiden päätöskäyttäytymistä, kuinka he käsittelevät Ukrainan kriisin. Nato-maissa sama poliittinen linja ja käyttäytyminen tulisivat varmasti toistumaan myös Suomen kohdalla. Nyt Venäjä on onnistunut äärimmäisen hyvin politiikassaan: läntisen Euroopan kynnys toimia sotilaallisesti Naton ulkopuolissa Venäjän rajavaltioissa on äärimmäisen korkea ja se ei aja Suomen turvallisuuspoliittisia etuja Naton ulkopuolisena maana.

Suomen ei pidä missään nimessä eikä ikinä luulla, että Suomi olisi jollain tavoin Ukrainaa parempi EU-jäsenyyden ja eurorahan myötä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu