Erkki Tuomiojan käyttäytyminen ei ole Suomen läntisten etujen mukaista

Suomen Kuvalehti kertoi saaneensa haltuunsa valtionhallinnon sisältä sähköposteja, joissa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) väitetään toimineen vastoin Suomen etua Venäjä-pakotteissa keväällä 2014.

Vielä vuoden 2014 syksylläkin uuden EU:n Venäjä-pakotekierroksen aikaan Suomi oli valmis Tuomiojan johdolla haastamaan EU:n yksimielisyyden. Kun Tuomioja ei ollut saamassa tahtoaan läpi, hän kirjautti hallituksen EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan eriävän mielipiteen, jonka mukaan Suomen tulisi vaikka yksin estää EU:n uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaansaattamista.

Tuomiojan käyttäytyminen ei ole yllätys, tuo käyttäytyminen on hänelle niin ominaista ja toistuvaa. Tuomioja on hajottanut sekä EU:n että Suomen yhtenäisyyttä ja hän on aina kaikin mahdollisin keinoin pyrkinyt estämään Suomen liukumista länteen. Niin hän on toiminut jo 1960-luvulta lähtien, ja niin hän on edelleen toimiva omille näkemyksilleen uskollisena.

Tuomioja on vastustanut vuoroin EEC:tä, vuoroin EY/EU:ta ja ennen kaikkea Natoa kaiken aikaa. Jäljempänä on kaksi esimerkkiä Tuomiojan länsivastaisesta toiminnasta, tuo Suomen Kuvalehden tänään kertoma juttu on kolmas esimerkki. Nuo kaksi esimerkkiä ovat Tuomiojan EU-jäsenyysvastustus ja Zavidovo-vuoto.

Urho Kekkonen ja Leonid Brežnev olivat keskustelleet Moskovasta koilliseen sijaitsevassa Zavidovossa vuoden 1972 elokuun lopulla mm. Suomen tavoittelemasta vapaakauppasopimuksesta EEC:n kanssa.

Neuvostoliitto suhtautui sopimushankkeeseen varauksellisesti, koska se epäili sopimuksen vaarantavan Suomen puolueettomuuden ja neuvostomyönteisyyden. Kekkonen pyrki hälventämään neuvostojohdon epäilykset ja lupasi henkilökohtaisesti taata maiden välisten suhteiden säilymisen muuttumattomina sopimuksesta huolimatta.

Ruotsissa Dagens Nyheter julkaisi lokakuussa 1972 laajan artikkelin Zavidovon keskusteluista. Suomessa tutkittiin kiivaasti, miten Zavidovo-muistio oli vuotanut julkisuuteen. Vasta vuonna 1993 ilmestyneessä kirjassaan Kukkaisvallasta Kekkosvaltaan Erkki Tuomioja tunnusti vuotaneensa tiedot. Hänen tavoitteensa oli estää Suomen EEC-vapaakauppasopimus. Suomen EEC-vapaakauppasopimus astui voimaan 1.1.1974.

Kun Suomi oli 1990-luvun alkupuolella liittymässä EU:hun, Erkki Tuomioja oli Paavo Väyrysen ohella kansanäänestysvaalitaiston aikana vuonna 1994 aktiivisimpia EU-jäsenyyden vastustajia. Tuomiojan ankara EU-jäsenyyden vastainen kampanja rintanappeineen oli näyttävä mutta tulokseton. Suomi liittyi EU:hun 1.1.1995.

EEC/EY/EU-vastustus on ollut Tuomiojalle pakonomaista jo 1960-luvulta lähtien. Kaikki muistavat ne valokuvat, joissa hän kantoi vasemmistoradikaalina EEC:n, Yhdysvaltain ja Vietnamin sodan vastaisia banderolleja mielenosoituksissa. Syksyllä 1973 Erkki Tuomioja oli myös yksi EEC-vapaakauppasopimus torjuttava-adressin viidestäsadasta allekirjoittajasta, allekirjoittajana adressissa oli mukana myös Tarja Halonen.

Tuomioja on ollut yksi niistä aktiivisimmista poliitikoista, joka on tehnyt eniten tuhoa keinoja kaihtamatta Suomen länsi-integraatiolle ja sen uskottavuudelle. Tuomioja pyhittää vastustuksessaan kaikki keinot seurauksista piittaamatta. Toimintatapa kuvaa hyvin hänen itsepäistä ja ehdotonta luonnettaan. Hän on pyrkinyt estämään Suomen yhteistyötä niin Euroopan talousintegraatiossa EEC/EY/EU:n kanssa kuin myös sotilaallisessa integraatiossa Naton kanssa.

Luojan kiitos, että Erkki Tuomiojan ministerikausi loppuu muutaman viikon päästä lopullisesti. On syytä pitää huolta, ettei Tuomioja pysty enää sotkemaan Suomen Nato-suhteita ja mahdollista jäsenyyttä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu