Nyt päätetään Suomen Nato-linjasta seuraavalle neljälle vuodelle

Eduskuntavaalien äänestys on meneillään ja parhaillaan ratkaistaan talouden ohella linjaa myös Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikasta seuraavalle neljälle vuodelle. Nyt ratkaistaan Suomen linjaa ennen kaikkea mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.

Nato-mielisenä oheinen veikkaukseni voi olla hieman opportunistinen, mutta pidän esittämääni hallituskokoonpanoa todennäköisempinä aivan viimeisten mielipidekannatusmuutosten perusteella. Saapas illalla nähdä, miten kohdalleen veikkaukseni sattuu.

Maahan tulee eduskuntavaalien perusteella ”Kolmen ässän” hallitus (Sipilä-Stubb-Soini).

Tuleva pääministeri on Juha Sipilä, valtiovarainministeri on Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini.

Turvallisuuspolitiikka on vaaleissa suuremmassa roolissa kuin mitä ennalta uskottiin. RKP ja Kokoomus menestyvät paremmin kuin gallupeissa. Keskustan voitto on oletettua pienempi.

Carl Haglund tekee hyvän henkilökohtaisen vaalituloksen Uudellamaalla, sijoittuu vaalipiirin äänimäärässä top 5-kärkeen Soinin ja Stubbin perässä. Peittoaa mm. SDP:n Antti Rinteen. Haglund kerää yllättäen ääniä suomenkielisiltä Nato-jäsenyyskannattajilta ja pääsee siksi hallitukseen, vaikka Soinilla on ollut toisenlaisiakin ajatuksia RKP:n suhteen.

Carl Haglund jatkaa puolustusministerinä, Perussuomalaisten Jussi Niinistöstä ei tulekaan puolustusministeriä. 12 ministeripaikan jako edellyttää myös RKP:n ottamista mukaan, jotta puolueiden ministeripaikkajako suhteessa puolueiden kannatukseen ei vääristyisi. 12 ministeriä on pieni määrä ja jo yhdenkin paikan siirtyminen muuttaisi paljon voimasuhteita. Vaalituloksen perusteella Kokoomuksella ja Perussuomalailla pitää olla sama määrä ministereitä eikä Keskustalla voi olla kaksinkertaista määrää ministereitä Kokoomukseen tai Perussuomalaisiin nähden.

Hallituksen ministerijako:

Keskusta: 5 ministeriä

Kokoomus: 3 ministeriä

Perussuomalaiset: 3 ministeriä

RKP: 1 ministeri

Uuden hallituksen ministereistä vähintään puolet kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja Nato-selvitys tehdään. Ministereistä Natoa kannattavat kaikki Kokoomuksen ja RKP:n ministerit, Keskustasta Olli Rehn ja Perussuomalaisista ainakin Timo Soini, yhteensä siis vähintään 6 ministeriä. Pääministeri Juha Sipilä kääntyy myös hiljaisesti Nato-jäsenyydelle, kiitos Olli Rehnille.

Nato-selvityksestä vastaavat Timo Soini ja Carl Haglund, jotka luontaisesti kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä. Selvityksessä on suositukset, joille haetaan hyväksyntä eduskunnasta. Jos selvitys ehdottaa Suomelle jäsenyyttä ja saa eduskunnan enemmistön tuen, Nato-jäsenyyshanke lähtee virallisesti eteenpäin. Presidentti Niinistön kannanotolla ei ole enää suurempaa merkitystä.

Esim. ulkoasianvaliokunnassa myönteisen Nato-kannan varmistavat Kokoomuksen Pertti Salolainen ja Keskustan uusi kansanedustaja Alpo Rusi. Sekä ulkoasiainvaliokunnassa että puolustusvaliokunnissa johtoon puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi puolueet valitsevat vain Nato-myönteisiä henkilöitä.

Suomessa kaiken maailman erkkituomiojien, seppokääriäisten ja paavoväyrysten aika on viimein ohi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu