Nyt päätetään Suomen Nato-linjasta seuraavalle neljälle vuodelle
Eduskuntavaalien äänestys on meneillään ja parhaillaan ratkaistaan talouden ohella linjaa myös Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikasta seuraavalle neljälle vuodelle. Nyt ratkaistaan Suomen linjaa ennen kaikkea mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.
Nato-mielisenä oheinen veikkaukseni voi olla hieman opportunistinen, mutta pidän esittämääni hallituskokoonpanoa todennäköisempinä aivan viimeisten mielipidekannatusmuutosten perusteella. Saapas illalla nähdä, miten kohdalleen veikkaukseni sattuu.
Maahan tulee eduskuntavaalien perusteella ”Kolmen ässän” hallitus (Sipilä-Stubb-Soini).
Tuleva pääministeri on Juha Sipilä, valtiovarainministeri on Alexander Stubb ja ulkoministeri Timo Soini.
Turvallisuuspolitiikka on vaaleissa suuremmassa roolissa kuin mitä ennalta uskottiin. RKP ja Kokoomus menestyvät paremmin kuin gallupeissa. Keskustan voitto on oletettua pienempi.
Carl Haglund tekee hyvän henkilökohtaisen vaalituloksen Uudellamaalla, sijoittuu vaalipiirin äänimäärässä top 5-kärkeen Soinin ja Stubbin perässä. Peittoaa mm. SDP:n Antti Rinteen. Haglund kerää yllättäen ääniä suomenkielisiltä Nato-jäsenyyskannattajilta ja pääsee siksi hallitukseen, vaikka Soinilla on ollut toisenlaisiakin ajatuksia RKP:n suhteen.
Carl Haglund jatkaa puolustusministerinä, Perussuomalaisten Jussi Niinistöstä ei tulekaan puolustusministeriä. 12 ministeripaikan jako edellyttää myös RKP:n ottamista mukaan, jotta puolueiden ministeripaikkajako suhteessa puolueiden kannatukseen ei vääristyisi. 12 ministeriä on pieni määrä ja jo yhdenkin paikan siirtyminen muuttaisi paljon voimasuhteita. Vaalituloksen perusteella Kokoomuksella ja Perussuomalailla pitää olla sama määrä ministereitä eikä Keskustalla voi olla kaksinkertaista määrää ministereitä Kokoomukseen tai Perussuomalaisiin nähden.
Hallituksen ministerijako:
Keskusta: 5 ministeriä
Kokoomus: 3 ministeriä
Perussuomalaiset: 3 ministeriä
RKP: 1 ministeri
Uuden hallituksen ministereistä vähintään puolet kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä ja Nato-selvitys tehdään. Ministereistä Natoa kannattavat kaikki Kokoomuksen ja RKP:n ministerit, Keskustasta Olli Rehn ja Perussuomalaisista ainakin Timo Soini, yhteensä siis vähintään 6 ministeriä. Pääministeri Juha Sipilä kääntyy myös hiljaisesti Nato-jäsenyydelle, kiitos Olli Rehnille.
Nato-selvityksestä vastaavat Timo Soini ja Carl Haglund, jotka luontaisesti kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä. Selvityksessä on suositukset, joille haetaan hyväksyntä eduskunnasta. Jos selvitys ehdottaa Suomelle jäsenyyttä ja saa eduskunnan enemmistön tuen, Nato-jäsenyyshanke lähtee virallisesti eteenpäin. Presidentti Niinistön kannanotolla ei ole enää suurempaa merkitystä.
Esim. ulkoasianvaliokunnassa myönteisen Nato-kannan varmistavat Kokoomuksen Pertti Salolainen ja Keskustan uusi kansanedustaja Alpo Rusi. Sekä ulkoasiainvaliokunnassa että puolustusvaliokunnissa johtoon puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi puolueet valitsevat vain Nato-myönteisiä henkilöitä.
Suomessa kaiken maailman erkkituomiojien, seppokääriäisten ja paavoväyrysten aika on viimein ohi.
Toivotaan, että ennusteesi pitää. Vaatii kanttia Sipilältä heittää Väyrynen taka-alalle. Jos Väyrynen sivuutetaan ministeripallilta, hän voi muiden venäjärakastajien kanssa alkaa surutta sabotoida kepun muutenkin olematonta ulkopoliittista linjaa.
Itse vielä lisäksi veikkaisin, että kepun kannatus on jatkanut laskuaan äänestyspäivään asti. Laskuhan alkoi keppana-kohusta ja Sipilän EU-tentti-jänistämisestä. Sipilän viime päivien pelästyminen Venäjän Haglund-lausunnosta ja sekoilu omissa maakuntaveromielipiteissä tuskin jää äänestäjiltä huomiotta.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on vaalit pidetty ja nukuttu yön yli. Odottamallani tavalla vaalit menivät pitkälti! Eipä tarvitse ennen eilistä äänestyspäivää annettuja sanoja paljon takaisin vetää. Vain Vihreät voittivat odotettua enemmän.
Maahan tulee porvarihallitus.
Keskusta ja Perusuomalaiset ovat varmimmat seuraavan hallituksen puolueet. Sipilä ei voi ohittaa Soinia, Perussuomalaiset eivät lähteneet edellisissä vaaleissa 2011 hallitukseen ja nyt Perussuomalaisilla on niin suuri halu, ettei heitä yksikään puolue halua tiputtaa hallitusvastuusta. Vihreiden Alanko-Kahiluoto totesi tuon tosiasian jo eilen vaalivoittajana, Vihreät jää sivuun hallituksesta. Vaikka Vihreät on selvä vaalivoittaja, eivät he ole samassa hallituksessa Perussuomalaisten kanssa.
Sipilällä on valittavana enää Kokoomus tai SDP, ja hän valitsee Kokoomuksen, vaikka henkilökemiat toimisivat paremmin Rinteen kanssa kuin Stubbin. Soinille on mieluisampi Stubb uudistuskykyisempänä.
Carl Haglundille ennustettu menestys Uudellamaalla toteutui, vaikkei lisäpaikkaa tullutkaan.
Pääministeri on siis edelleen Sipilä, mutta ennen vaaleja antamastani ennustuksesta poiketen Soini voi olla valtiovarainministeri ja Stubb ulkoministeri, eli vain paikat vaihtuvat. Tuo tietää parannusta Nato-asian eteenpäinmenon suhteen. Olli Rehnistä tulee yksi Keskustan ministeri ja hän on Nato-myönteinen.
Hallituksen ministerijako on siis edelleen:
Keskusta: 5 ministeriä
Kokoomus: 3 ministeriä
Perussuomalaiset: 3 ministeriä
RKP: 1 ministeri
Kaiken maailman erkkituomiojien, seppokääriäisten, paulalehtomäkien ja paavoväyrysten aika on siis ohi. Paavo Väyrynen palaa europarlamenttiin eikä hänestä ei tule ministeriä, ja Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja – innokas Nato-vastustaja – Paula Lehtomäki jäi rannalle ruikuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti