Rakenteelliset uudistukset on uskallettava tehdä myös ilman ay-liikettä

Hallitustunnustelija Sipilällä on pian käsissä ratkaiseva valinta hallituksensa onnistamiselle: onko mukana SDP vai Kokoomus tekemässä uudistuksia Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa. Kumman puolueen kanssa uudistukset onnistuvat helpommin? Ratkaisevaa valinnassa tulee olemaan puolueen uudistushalukkuus.

Suomessa edelleen otaksutaan, etteivät työmarkkinauudistukset onnistu ilman SDP:tä ja ammattiyhdistysliikettä. Meillä on edelleen synkkänä muistissa ay-liikkeen aggressiivinen käytös 1990-luvun alussa Ahon hallituksen aikana. Oli keskusjärjestöjen masinoimia mielenilmaisuja, mielenosoituksia ja lakkoja. Uhattiin jopa yleislakolla. Meno oli tuolloin kuin tänä päivänä Putinin johtamalla Venäjällä. Mitään keinoja päämäärien saavuttamiseksi ei kaihdettu.

Tilanne nyt on ihan toinen kuin lähes neljännesvuosisata sitten. Maailma on muuttunut täysin. Enää ay-liikekään ei saisi samalla tavalla jäseniään tai kansalaisia laajemmin mielenosoituksiin tai poliittisiin lakkoihin kuin aikanaan. Agitoinnin aika on jäänyt taakse, se ei enää tehoa.

Palkansaajajärjestöjen asema yhteiskunnassa on muuttunut, ne ovat menettäneet vaikutusvaltaansa. Suomella ei enää ole omaa valuuttaa, jonka arvo heittelisi ay-liikkeen uhatessa yhteiskuntarauhaa. Olemme nyt eurossa, oma markka on historiaa.

Ammattiliitoissa myös poliittinen valta on pirstoutunut, liittojen jäsenkunnassa ei enää ole sitä SDP:n enemmistövoimaa, mikä puolueella vielä oli 1990-luvun alussa. Kahdessa vuosikymmenessä vuodesta 1995 vuoteen 2015 SDP on menettänyt lähes puolet eduskuntavaalikannatuksestaan (42 prosenttia). Ay-liikkeessä etenkin perussuomalaiset ovat lisänneet kannatustaan, toki myös muut puolueet.

Tänään suomalaiset käsittävät, etteivät nykyinen talousmeno ja velaksi eläminen voi enää jatkua, on tapahduttava viimein muutos vuoden 2008 talouskriisistä selviämiseksi. Olemme kituuttaneet kohta seitsemän vuotta ilman näkymää paremmasta tulevaisuudesta. Ilman rakenteiden uudistuksia ei ole luvassa parempaa tulevaisuutta.

Suomalaiset tiedostavat, että meidän kaikkien on oltava valmiita tinkimään omista eduistamme. Ihmiset eivät ole enää valmiit nousemaan barrikadeille puolustamaan etenkään niitä etuja, jotka eivät lopulta tuo meille erityistä hyvää. Olemme valmiit tinkimään hyvinvoinnistamme, kunhan uudistukset ja leikkaukset tapahtuvat vain oikeudenmukaisesti.

Tulevan hallituksen ei ole syytä murehtia siitä, onnistuvatko rakenneuudistukset ilman ay-liikettä. Ne onnistuvat. Malli, jossa työmarkkinajärjestöille annetaan mahdollisuus itse päättää tavoitteiden pohjalta uudistuksista, on hyvä. Jos työmarkkinajärjestöt eivät sitten kykene uudistuksia tekemään, on hallituksen tehtävä ne yksin.

Kumpi sitten olisi parempi kolmanneksi suureksi pyöräksi hallitukseen, Kokoomus vai SDP? Arvioisin, että Kokoomus. Vesitetyistä ja nimellisistä uudistuksista ei ole meille mitään hyötyä, uudistuksilla pitää olla todellista vaikuttavuutta. Uudistuksiin pitää olla halukkuutta ja uskallusta. SDP:llä ei sitä tällä hetkellä ole, se on sitoutunut puolueena liikaa uudistushaluttomaan ammattiyhdistysliikkeeseen ja on myös alkavan hajaannuksen tilassa. Linjaerimielisyydet tulevat edelleen kärjistymään.

Nykyisen puheenjohtajan ollessa vallassa SDP:n linjaa määrittää pitkälti ammattiyhdistysliike, etenkin takavasemmalla oleva SAK. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen SDP:llä ei ollut uskallusta uudistuksiin, koska puolue otaksui kannatuksensa valuvan edelleen Perussuomalaisiin. Kannatus on valunut joka tapauksessa, koska SDP:n politiikka ei ole ollut erityisen tuloksellista, talous on vain supistunut ja työttömyys kasvanut.

Nyt olisi viimein Suomessa uskallettava tehdä ne toimintamalliuudistukset, joissa jokainen toimia – ennen kaikkea etujärjestöt ja hallitus – hoitavat vain sitä tehtävää, mikä niille on määrätty. Palkansaajajärjestöjen ensisijainen tehtävä on ajaa jäseniensä etuja työehtosopimuksissa, ei hallitukselle ja eduskunnalle kuuluvissa poliittisissa kysymyksissä. Joskus eriytymisen on annettava vain tapahtua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu