Käykö Perussuomalaiset eurojäsenyystaistelua taas kerran?
Perussuomalalaiset on saanut kaksi peräkkäistä suurta vaalivoittoa vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa. Tämän vuoden vaaleissa puolue oli toiseksi suurin puolue 38 edustajalla ja vuoden 2011 vaaleissa kolmanneksi suurin puolue 39 edustajalla.
Perussuomalaiset on voittanut eduskuntavaaleissa kahdesti vuoden 2008 talouskriisin jälkeen, ja kannatuksen kasvu kriisin jälkeen on ollut ennennäkemätöntä. Vuoden 2008 talouskriisin synnyttämää kilpailukykyongelmaa Suomi ei edelleenkään ole kyennyt ratkaisemaan, ja Suomesta on nyt tullut unionin talouskriisimaa puoli vuosikymmentä Kreikan, Portugalin, Espanjan ja Irlannin jälkeen. Muissa kriisimaissa talousuudistuksia on tehty pakon edessä rahan loppuessa, Suomessa ei.
Yhteistä kaikille noille kriisiytyneille euromaille – siis myös Suomelle – olivat euroon sopimattomat talousrakenteet euron käyttöönoton jälkeen vuonna 2002. Nokia-kasvun tuoma vauraus 2000-luvulla on myöhentänyt Suomen ongelmien kärjistymistä. Meille annettiin mahdollisuus velkaantua, mutta olemme nyt ylittäneet jo EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen valtiovelan raja-arvon, 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Eurossa talousongelmia ei voida korjata enää helpoimmin devalvoimalla. Kilpailukykyä ei enää voida korjata ilman, ettei korjauksilla olisi samalla suoria negatiivisia vaikutuksia työntekijöiden etuihin ja hyvinvointiin.
Suomi ei ole kyennyt uudistamaan talousrakenteita eurojäsenyyden edellyttämälle tasolle, ja juuri tuo asia on pohjimmainen syy Perussuomalaisten suureen kannatukseen kahdessa viimeisessä eduskuntavaalissa. Kansan tyytymättömyys talouskriisin hoidossa on kanavoitunut Perussuomalaisiin.
Suomesta on puuttunut myös uskallus. Muut puolueet – ennen kaikkea SDP – eivät ole uskaltaneet lähteä uudistusten tielle pelkona Perussuomalaisten kannatuksen kasvu. Lopputulos on nyt kuitenkin SDP:n kannalta sama: Perussuomalaiset on SDP:tä suurempi ja menestyksekkäämpi puolue, vaikka kipeitä uudistuksia ei ole tehty.
Kansalaisten silmissä Suomen talousvaikeudet liitetään euroon, vaikka pohjimmaisset syyt löytyvät kotimaassa tehtyihin päätöksiin, tai paremminkin tekemättömiin päätöksiin. Hankalassa taloustilanteessa suomalaiset myös sitten näkevät, että esimerkiksi maahanmuutto oli vienyt heidän työpaikkojaan. Linkitetään asioita keskenään, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään.
Vuoden 2011 vaalien jälkeen Perussuomalaiset jäi omaehtoisesti ulos hallituksesta kieltäytymällä tukipakettien kautta Suomelle kuuluvista kustannuksista eurokriisin hoidosta. Perussuomalaisten oma EU- ja europolitiikka estivät puolueen menon hallitukseen. Perussuomalaiset ei ollut vielä tuolloin halukas päivittämään EU-politiikkaansa.
Suomessa muodostetaan parhaillaan uutta hallitusta. Perussuomalaiset antoi muiden puolueiden tapaan vastaukset hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymyksiin vappuaattona. Perussuomalaiset suhtautuu edelleen kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Lisäksi Perussuomalaisten tavoitteena on Suomen EU-nettomaksuosuuden laskeminen ja jäsenmaksupalautuksen saaminen. Perussuomalaisten tapaan Suomi ei halua enää tukea Kreikkaa, siitä Suomi on yksimielinen.
Perussuomalaisten Euroopan yhdentymispolitiikka poikkeaa Suomen harjoittamasta yhdentymispolitiikasta. Hallitustunnustelija Juha Sipilälle annetut vastaukset osoittavat, ettei Perussuomalaiset ole käsitellyt edelleenkään lopullisesti suhtautumista myös EU-jäsenyyteen ja ennen kaikkea euroon kestävällä tavalla. Perussuomalaiset ei ole päivittänyt EU-politiikkansa muiden puolueiden harjoittamalle politiikalle ja sille, mikä on suomalaisten enemmistön näkemys.
Ennen hallitukseen menoa Perussuomalaisten tulisi muodostaa puolueen sisällä selkeä kanta, onko puolue valmis näkemään Euroopan unionin ja ennen kaikkea euron niin kuin valtaosa muista puolueista on nähnyt ja niin kuin Suomi politiikassaan on nähnyt. Linja ei voi poiketa, nyt se poikkeaa. Jos Perussuomalaiset ei ole vieläkään halukas EU-politiikkansa päivittämiseen, on puolueen syytä jäädä edelleen oppositioon ja odottaa niin kauan, kun sen kannatus yltää yksin riittävään enemmistöön.
Hallitustunnustelija Sipilän on syytä saada riittävät vakuudet ja luottamus Perussuomalaisten EU-käyttäytymisestä. Viime vaalikausi osoitti miten käy, jos hallituksen sisällä on ratkaisemattomia linjaerimielisyyksiä.
Suomi liittyi aikanaan euroon ilman kansanäänestystä, se oli virhe. Ruotsi sen sijaan järjesti neuvoa-antavan kansanäänestyksen euroon liittymisestä ja päätöksellä on siten korkein mahdollinen legitimiteetti. Kansakunnan suuret ratkaisut on aina syytä ratkaista kansanäänestyksellä, muutoin asiat nousevat yhä uudelleen esille muodossa tai toisessa haitaten yhteiskunnan järkevää toimintaa. Nyt euro nousee pintaan vähän väliä, ja tyytymättömyys kanavoituu Perussuomalaisiin. Suomessa eurojäsenyydelle ei hankittu aikanaan riittävää legitimiteettiä.
”Jos Perussuomalaiset ei ole vieläkään halukas EU-politiikkansa päivittämiseen, on puolueen syytä jäädä edelleen oppositioon”
Ennemmin pitäisi keskustella mitä on EU-politiikka ja mitä se Suomelle merkitsee. Kokoomus haluaa lisää integraatiota ja yhteisvastuuta mikä tarkoittaa että Suomi maksaa ja ottaa lisää velkaa hyötymättä yhtään mitään. Keskusta saa nyt pähkäillä kummanka linjan valitsee, kokoomuksen EU:n vai perussuomalaisten linjan joka tarkoittaisi vähintään lievää konfliktia komission kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus. Moni on viime vuosien aikana todennut minulle osapuilleen samaa kuin tässä teit:
”Jos Perussuomalaiset ei ole vieläkään halukas EU-politiikkansa päivittämiseen, on puolueen syytä jäädä edelleen oppositioon ja odottaa niin kauan, kun sen kannatus yltää yksin riittävään enemmistöön.”
Erittäin moni kertoi tämän lievästi piruillen. Kreikka on euron rakenneongelmien vuoksi pisimmällä kriisissä, ja Suomi seuraa perässä. Se, mitä täällä Kreikassa tapahtui tammikuun lopussa, tulee tapahtumaan myös Suomessa.
Kreikassakin moni puolue pääsi ”yrittämään” noudattaa eurojäsenyyden ja EU-liittovaltioon purkittavaa politiikkaa epäonnistuen siinä kutakuinkin täysin.
Piruilevat hymyt ovat kuitenkin vaihtuneet tuskaiseksi päivittelyksi, mutta jokaisen olisi syytä miettiä (vaikka sitten mietittyään hylkäisivätkin ajatuksen), että pankkipiirien kriisi saatiin taltutettua lupaamalla sijoittajille kymmeniä miljardeja euroja uunituoretta rahaa kuukaudessa.
Mutta EKP ei voi tehdä juuri mitään yhä kasvavan poliittisen kriisin edessä. Jos poliittista kriisiä ei tunnista siltikään, vaikka nyt Kreikassa kolmanneksi suurin puolue on selkeä natsipuolue niin miten paljon EU-konsensuspuolueet aikovat jääräpäisesti jatkaa pakkoliitovaltioittamista?
Vai ehtiikö se poliittinen kriisi ensin repimään koko tekeleen silpuksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen:
Suomi liittyi aikanaan euroon ilman kansanäänestystä, se oli virhe.
EU-kansanäänestyksessä 16.10.1994 ei ollut enää kysymys mistään muusta kuin Maastrichtin liittovaltiosopimuksten etukäteishyväksymisestä.
Nimittäin kaikki vuonna 1991 voimassa olleet EY-säädöstöt Suomen eduskunta saatti voimaan jo 27.10.1992 hyväksymällä ETA-sopimuksen.
Tällöin kansanedustajat eivät edes tienneet ETA-sopimuksen sisällöstä, vaan Ari Pesosen tavoin luulivat, että EY-jäsenyydestä päätetään vasta vuonna 1994.
Suomi kävi ns. EY-neuvotteluja vuosina 1993 ja 1994 alkuvuodesta. Tosiasiassa Suomi ei neuvotellut päivääkään, vaan käytiin läpi säädöstö, jossa Suomella oli erikoisuuksia säädöstöön kirjattavaksi, kuten mm. mämmi.
Pertti Salolainen kertoi Nykypäivä-lehden haastattelussa (24.3.2005) markasta luopumisesta:
”Onneksi markan katoamisesta ei puhuttu …
Entä nyt? Kriitikot ovat väittäneet, ettei silloin tiedetty mihin oltiin menossa. Jäsenyysneuvottelujen yhteydessä ei juuri painotettu yhteistä valuuttaa, puhumattakaan unionin perustuslaista.
-On totta, ettei silloin tiedetty, kuinka pitkälle integraatio tulee etenemään. Mutta tiedettiin, että integraatio syvenee. Jos silloin olisi sanottu, että markka häviää, olisimme takuulla hävinneet kansanäänestyksen, Salolainen uskoo.
Hän pitää myös valtioviisautena sitä, ettei euroa alistettu kansanäänestykseen, vaan siitä päätti eduskunta. Salolainen ei kuitenkaan hyväksy ajatusta, että näitä asioita olisi pyritty kansalta salaamaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kommentista Jorma!
Suomi siis meni euroon valmistautumatta. 2000-luvun Nokia-buumi sai suomalaispoliitikot kuvittelemaan, että Suomen talouden suorituskyky olisi Euroopassa ylivertainen. Olimme parhaina päivinä menossa jopa Ruotsin ohi asukaskohtaisessa bruttokansantuotteessa ja taloussokeus iski. Vuoden 2013 tilastojen mukaan on ero Ruotsiin taas merkittävä – Suomella asukaskohtainen BKT oli 47 129 USD, Ruotsilla 57 909 USD. Olemme siis jääneet Ruotsin talousvauhdista selvästi. Monet suomalaispoliitikkojen kannanotot olivat etenkin vuonna 2010 varsin ylimielisiä Etelä-Euroopan vaikeuksissa oleville talouksille, nyt on parempi pitää suu supussa.
Eurosta ei siis ollut Suomessa erillistä kansaäänestystä niin kuin Ruotsissa.
Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jatkossa, jos Suomi esimerkiksi olisi liittymässä Natoon, on liittyminen varmistettava kansanäänestyksessä, ja Suomen tulisi olla huolella valmistautunut jäsenyyteen. Ilman kansanäänestystä Nato-jäsenyyspäätösasia ei saisi legitimiteettiä niissä kansalaisissa, jotka olisivat jääneet vähemmistöön.
Ilmoita asiaton viesti
Ari,
ei kestä kiittää. Kerron, mitä olen saanut selville.
Suomi ei mennyt euroon valmistautumatta.
Jo ETA-jäsenyydellä oli tulevan euron velvoitteita, mm. Suomea koskeva pankkien vakavaraisuusdirektiivin mukautusmääräys, jonka vuoksi valuuttalainaa ottaneet yritykset oli ennen jäsenyyttä ryöstettävä pankkien taseeseen.
Määräaika vakavaraisuuden nostoon päättyi 1.1.1995.
Asiaan liittyy tuomioistuinlaitoksen kyykytys ja Koiviston konklaavin salainen asiakirja.
Valmistautumiseen kuului myös salainen pöytäkirja 16/93 20.12.1993 ja liitemuistio 1075 19.12.1993.
Korkein hallinto-oikeus vahvisti salassapidon 17.19.2000, vieläpä salassapitoargumentteja koventaen, valtiopetokselliseen toimintaan ryhtyneitä suojellakseen.
Pertti Salolainen kertoi Nykypäivä-lehdelle (ks. kommenttini), ettei mitään salattu. Kyseinen pöytäkirja todistaa, että salattiin.
Kyseisessä pöytäkirjassa hyväksyttiin kaikki Maastrichtin sopimuksessa suunnitellut liittovaltiotavoitteet/-velvoitteet.
Salolainen oli kokouksessa mukana ministeripääneuvottelijan ominaisuudessa.
Asiakirjat todistavat, että euroon oltiin menossa ehdoitta.
Oltiin valmiina hyväksymään kaikki. Niin valmiita, että piti harhauttaa eduskuntaa ja kansaa luulemaan, että euroon menosta päätetään erikseen.
Tästä seurasi, että markka jäi vuonna 1999 kummittelemaan Hallitusmuodon 72 §:ään, vaikka eduskunta oli huhtikuussa 1998 tehnyt ”euro-päätöksen”.
Tämä vuoden 1998 euro-päätös oli pelkkää näytelmää, koska poliittinen päätös oli tehty salaa jo 20.12.1993.
Tapahtui valtiopetos.
Lue mapistani skannatut pöytäkirja ja liitemuistio osoitteesta
http://www.satanen.com/kuva.php3?sivu=poytakirja
ja
http://www.satanen.com/kuva.php3?sivu=pitka
Keskeinen EY-neuvottelija Antti Kuosmanen kertoo (pikaisesti pois myynnistä vedetyssä) kirjassa ”Suomen tie EU:n jäseneksi” sivulla 183:
”… ei suinkaan seurannut, että asiasta olisi pitänyt pyrkiä tekemään suuri neuvottelukysymys. Päinvastoin, etumme oli nimenomaan välttää neuvotteluja tällä alalla. EU:n piirissä esiintyi näet harrastusta tehdä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ongelma sen takia, että tiettyjen hakijamaiden kyvystä ja halusta sitoutua unionin itselleen hyväksymiin tavoitteisiin tunnettiin epäilyjä.”
Taustalla häämötti Nato-jäsenyys, mutta sitä ei ole voitu vieläkään kertoa, milloin asiasta päätettiin.
Euroon menon lisäksi tässäkin oli kyseessä presidentti Koiviston tahto, eikä Koiviston tahtoa voitu Hallitusmuodon mukaan mitenkään parlamentarisoida.
Tuleviin yhteiseen rahaan ja puolustukseenkaan liittyviä asioita ei voitu kertoa kansalle, koska kansa olisi äänestänyt väärin.
Tarkempi tieto yhteisen tulevan puolustuksen velvoitteista, joista Kuosmanen hävitetyssä kirjassa kertoo, löytyy em. muistion kohdasta 7.
Kannattaa klikkailla kaikki linkit tästä
http://www.satanen.com/index.php?k=yleista&sivu=po…
Kaikki ovat mapistani.
Ilmoita asiaton viesti