Venäjän tekemät ilmatilaloukkaukset ja Suomen Nato-sotaharjoitukset

Viime torstaina 21.5.2015 Ruotsin rannikkoa lähestyivät venäläiset Tupolev TU-22-pommikoneet. Samana päivänä Suomen ilmavoimat suoritti Suomenlahdelle operatiivisen Hornet-lennon. Suomen ilmavoimat ei ole kommentoinut operatiivisen lennon syytä, olivatko esimerkiksi ilmatilaamme lähestyneet venäläiskoneet samat kuin Ruotsia myöhemmin häiriköineet. Sekä Suomesta että Ruotsista venäläiskoneiden perään nousivat nyt siis hävittäjät, eikä Venäjä päässyt tällä kertaa yllättämään kumpaakaan maata.

Suomelle vuoden 2015 merkittävin sotaharjoitus, Arctic Challenge Exercise-harjoitus, jossa mukana on lukuisia Nato-maita sekä myös Nato, alkoi 4 päivää myöhemmin maanantaina 25.5.2015 venäläiskoneen häiriköinnistä.

Vuosi sitten Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa 20.5.2014 kahteen otteeseen tarkoituksella. 20.5.2014 on päivän tarkkuudella sama päivämäärä kuin tänä vuonna torstai 21.5.2015. Vuosi sitten Suomi ei ollut asiaan valmistautunut, ja loukkauksia oli siksi kaksi peräkkäin. Horneteja ei lähetetty tunnistaman ja jopa pääministeri Katainenkin sekoili siitä, miten ilmatilaloukkaukset oli havainnoitu teknisin laittein eikä hävittäjätunnistuksena. Vasta kun venäläiskone oli tulossa kolmannen kerran Suomen ilmatilaan, lähetettiin Hornet-hävittäjä perään. Suomen myöhemmin antamat selitykset ”säärintaman väistämisestä” ja ”huolimattomasta navigoinnista” loukkauksien ymmärrettävinä syinä kuulostivat jo tuolloin koomisilta.

23.8., 25.8. ja 28.8.2014 Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa kolmesti. Toukokuun loukkausten idea ei ollut vielä avautunut elokuussa Suomelle. Suomen yleisluonteiset ja loukkausta vähättelevät selitykset ”sääolosuhteista”, ”ukkosrintamasta” ja ”välinpitämättömyydestä” tuntuivat myös tuolloin koomisilta. 

Northern Coasts 2014–sotaharjoitus Turun saaristossa, jossa mukana lukuisia Nato-maita ja myös Nato, alkoi yhden päivän myöhemmin venäläiskoneen viimeisestä häiriköinnistä 29.8.2014.

Kun katsoo tämän hetkisen tiedon perusteella viimeisen vuoden aikana puolustusvoimain, rajavartiolaitoksen ja poliitikkojen selityksiä alueloukkauksista, ei voi kuin hymyillä, niin lapsellisia ne ovat.

Onneksi nyt Suomi ja Ruotsi ovat pikkuhiljaa oppineet Venäjän toimintakuvion ja -taktiikan, mutta aikaa siihen meni. Kun täällä harjoitellaan ja kun etenkin mukana on Nato-maita ja Nato, ovat hävittäjäkoneet vastassa niin Suomessa kuin Ruotsissa Venäjän yrittäessä loukata aluettamme.

Nyt toiminta on asianmukaista ja riittävää. Nähtävissä oleviin Venäjän ilmatilaloukkauksiin on aina reagoitava hävittäjin. Suomi uskoo ja oppii hitaasti, kun kyseessä on Venäjä, mutta hyvä, kun sentään oppii ja uskaltaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu