Miksi juuri Suomen presidentti soittaa aina presidentti Putinille?
Presidentin kanslia tiedotti tänään 15.7.2015: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun keskiviikkona 15. heinäkuuta. Keskustelu käytiin Suomen aloitteesta. Aikaisemmat puhelinkeskustelut Ukrainan kriisin aikana vuosina 2014–15 on käyty 23.4.2015, 29.12.2014, 6.11.2014, 19.5.2014 ja 28.2.2014.
Niinistön puhelinyhteydenpito Putiniin on tiivistä, suorastaan liittolaisluokkaa.
Se on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka soittaa säännöllisesti Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinille. Putin ei soittele Niinistölle. Miksi kaikki Putin-Niinistö-puhelinkeskustelut käydään Suomen aloitteesta?
Suomi ei harjoita vastaavaa säännöllistä puhelindiplomatiaa minkään muun naapurimaan kanssa, ei Viron, ei Ruotsin eikä Norjan. Niinistö ei soittele säännöllisesti myöskään Yhdysvaltain presidentti Obamalle.
Tuo säännöllisen yhteydenpidon tapa itänaapuriin on vanha, ”mitä kuuluu kukkuluuruu” -yhteydenpitodiplomatian syntysija lienee jo kylmänsodan ajalta.
Tuohon tapaan liittyy vääjäämättä mielikuva, joka ei ole ollenkaan eduksi Suomelle: Suomi on Venäjän alamainen, ja alamainenhan aina soittaa hallitsijalle eikä hallitsija alamaiselle. Soitetaan, olipa todellista asiaa tai ei. Soitolla osoitetaan alamaisuutta ja kuuliaisuutta. Koirakin heiluttaa häntäänsä isännälleen ja isäntä antaa sitten palkkioksi pientä silitystä.
Tapa on poikkeuksellinen, kun katsotaan muiden Venäjän EU- ja Nato-naapurimaiden toimintaa.
Nato-maa Norjan kuningas Harald V ei soittele Suomen presidentin tapaan presidentti Putinille säännöllisesti.
EU- ja Nato-maa Viron presidentti Ilves ei soittele Suomen presidentin tapaan presidentti Putinille säännöllisesti.
EU- ja Nato-maa Latvian presidentti Bērziņš ei soittele Suomen presidentin tapaan presidentti Putinille säännöllisesti.
EU- ja Nato-maa Liettuan presidentti Grybauskaitė ei soittele Suomen presidentin tapaan presidentti Putinille säännöllisesti.
EU- ja Nato-maa Puolan presidentti Duda ei soittele Suomen presidentin tapaan presidentti Putinille säännöllisesti.
Se on vain Suomi, joka soittelee presidentti Putinille säännöllisesti ja omaehtoisesti, ja osoittaa samalla vahvalla symboliikalla alamaisuuttaan Venäjälle.
Tapa ei ole sovelias nykyaikaan eikä varsinkaan nykyiseen maailmanpoliittisen tilanteeseen. Tuossakin asiassa Suomi kulkee taas omissa maailmoissaan. Tavasta pitäisi luopua ja Suomen tulisi tuossakin asiassa länsimaistua: pidetään yhteyttä, kun on todellista tarvetta ja hyötyä ja kun asia sellainen, mihin puhelulla voidaan todella vaikuttaa.
Jos Suomi-Venäjä-puhelukulttuuri tarvitsisi radikaalia uudelleenarviointia, tarvitsisi myös erään diplomaattisen perussäännön unohtaminen hieman muistin virkistystä.
Puhelujen yhdeksi keskeiseksi aiheeksi on nimetty Ukrainan tilanne. Myös presidentin 16.6.2015 ja 15.8.2014 tekemien Moskovan ja Sotšin vierailujen keskeiseksi aiheeksi on nimetty Ukrainan tilanne.
Diplomaattinen ongelma kuitenkin on, joka presidentin kansliassakin tulisi tietää, ettei suurvalta ikimaailmassa suostu keskustelemaan pienen naapurimaan kanssa asiasta, joka on suurvaltapoliittinen. Venäjä pitää itseään suurvaltana. Venäjä ei keskustele Ukrainan asiaa ratkaistakseen Suomen kanssa. Venäjän keskustelukumppani Ukrainan asiassa on ensisijaisesti vain Yhdysvallat.
Tuo diplomaattinen perussääntö tuli hyvin esille Niinistön 16.6.2015 Moskovan vierailun lehdistötilaisuudessa, jossa Putin ei ottanut kysyttäessä mitään kantaa Ukrainan tilanteeseen, ja hän puhui vain Suomen ja Venäjän välisistä suhteista, lähinnä kaupanvaihdon tasosta. Putin käyttäytyi vakiintuneen diplomaattisen hierarkian mukaisesti ja siten asianmukaisesti ja ennustettavasti.
Suurvalta-asioista puhutaan siis vain suurvaltojen kanssa, pienten valtioiden kanssa puhutaan lähinnä vain kahden keskisistä suhteista. Tuo on diplomatian yksi perusäännöistä, joka meidänkin presidentin tulisi tietää. Venäjälle on pienen maan edustajan turha matkustaa puhumaan suurvalta-asiasta, joka Venäjän mielestä Ukrainakin on.
Nuo TP:n puhelinsoitot Putinille ovat tuiki tarpeelliset.
Niiden avulla pidetään yllä TP-instituutiota ja Suomen EU:sta itsenäistä ulkopolitiikkaa.
Suomen Leijonan on käytettävä sitä tonttia, mikä vielä on jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Putin ei soittele Niinistölle. Miksi kaikki Putin-Niinistö-puhelinkeskustelut käydään Suomen aloitteesta?”
Oletko tarkistanut kaikki puhelut täältä:
http://en.kremlin.ru/events/president/news/page/3
Sieltä löytyy myös ne muut maat, joiden silmäätekevät soittavat tai tapaavat Putinin.
Ilmoita asiaton viesti
SEIJA – kyllä äkkiseltäään löytyi tukea tuolle Arin, varsin oletettavallekin, väitteelle kun tsekkasin Putinin tekemisiä…?
***
ARI tässä sinulle –
http://tinyurl.com/ncsb2ky
Luitko eilisen blogini?
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1983…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon, hyvä juttu!
Ilmoita asiaton viesti
SEIJA – kyllä äkkiseltäään löytyi tukea tuolle Arin, varsin oletettavallekin, väitteelle kun tsekkasin Putinin tekemisiä…?
***
ARI tässä sinulle –
http://tinyurl.com/ncsb2ky
Luitko eilisen blogini?
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1983…
ps – ”ei ihan samoja pesosia” 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka kauas tsekkasit Putinin tekemisiä, aikaan ennen Ukrainan kriisiä? Eppäilen nääs että et edes olisi ehtinyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon linkistä, Seija!
En ihan opiskellut antamaasi Putinin tapahtumalistaa alusta loppuun, mutta kirjoitukseni johtopäätökset olivat ihan oikeat, sinun vastauksesi ei ehkä. Lähteesi ei esimerkiksi ilmoita, kuka on ollut puhelinsoitoissa aloitteellinen, Putin vai vastapuoli. Miten voit perustella lähteesi perusteella, että kaikki listalla olevat olisivat soittaneet Putinille eikä Putin listalla olevalle?
Suurvalta, jona siis Venäjä itseään pitää, pitää yhteyttä ensisijaisesti vertaistensa kanssa, jos yhteydenpidon aloitteentekijä on Venäjä. Venäjä pitää vertaisenaan esim. Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Euroopassa Saksaa, Ranskaa, Iso-Britanniaa jne.
Listasi mukaan (kuten myös julkisuudesta tiedämme) Putin on ollut yhteydessä Yhdysvaltain presidenttiin (soittajana Putin, onnitteli Obamaa itsenäisyyspäivästä) ja myös Ranskan presidentti Hollandeen (soittajana Putin, kyseli Kreikan kansanäänestystuloksesta sekä euroalueen tilanteesta). Molemmat ovat suurvaltajohtajia. Aloitteentekijä soitossa oli siis Putin.
Muut keskustelijat ovat olleet lähinnä Venäjän liittolaisia, kuten Kazakstanin presidentti Nazarbajev. Nämä maat ja niiden johtajat ovat samaa sarjaa kuin Suomi, soittaja ei ole Putin. Samaan sarjaan kuuluu myös Kreikan pääministeri Tsipras, joka on tainnut viime aikoina olla Niinistöäkin ahkerampi soittaja Moskovaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Lähteesi ei esimerkiksi ilmoita, kuka on ollut puhelinsoitoissa aloitteellinen, Putin vai vastapuoli. Miten voit perustella lähteesi perusteella, että kaikki listalla olevat olisivat soittaneet Putinille eikä Putin listalla olevalle?”
Vielä jokin aika sitten ilmoitti aloitteentekijän, mutta sivujen ulkoasukin on muuttunut – viimeksi ehkä noin kuukausi sitten, vai milloinkahan viimeksi katsoin kun aloitteentekijä vielä mainittiin. Esim. Putinin ollessa pääministeri ja Medvedevin presidentti Putinin sivut olivat näyttävämmät ja laajemmat, kuviakin Putinista pilvin pimein.
Ja enhän väittänytkään että kaikki listalla olevat olisivat soittaneet Putinille eikä Putin heille.
Aloitteentekijän ilmoittamatta jättäminen saattaa johtua siitäkin, että Putin on soitellut hattu kourassa mm. Kiinaan, rahoitusta kun Venäjältä on puuttunut mm. sovittuihin kaasuputkihankkeisiin. Euroopassa lähinnä Merkeliin, viime aikaiset yhteydet Ranskaan lienevät useimmiten johtuneet siitä että Ranska kieltäytyi ennen Ukrainan kriisiä sovitusta sota-alusten toimittamisesta. Britteihin oli ainakin jokin aika sitten yhteyksiä melko harvoin, nyt en katsonut.
Onnittelusoitosta Obamalle en katsonut, enkä Kreikan äänestystulosta koskevasta Putinin keskustelusta Hollanden kanssa.
”Muut keskustelijat ovat olleet lähinnä Venäjän liittolaisia, kuten Kazakstanin presidentti Nazarbajev. Nämä maat ja niiden johtajat ovat samaa sarjaa kuin Suomi, soittaja ei ole Putin.”
Venäjän liittolaiset eivät kuulu EU:hun, joten mistä syystä luokittelet samaan sarjaan kuin Suomi? Kirjoitit että aloitteentekijää ei mainita, mistä siis tiedät että ei Putin? Ja Tsipras nyt on kysellyt rahaa Moskovasta, Putin yrittänyt hyötyä Kreikan tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Se on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka soittaa säännöllisesti Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinille. Putin ei soittele Niinistölle. Miksi kaikki Putin-Niinistö-puhelinkeskustelut käydään Suomen aloitteesta?”
Salella on Saunalahden 24 euron kuukausipaketti jossa on rajoittamaton puheaika. Putin ei Saunalahden liittymää luonnollisesti saa, ulkomailla kun asuu. Se on silloin edullisempaa että Sale on se soittava osapuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Ari,
Olen itsekin ihmetellyt, miksi yhteyttä Putiniin otetaan oma-aloitteisesti aina Suomen puolelta. Mikä tarve Niinistöllä on jatkuvasti kysellä, onko Kremlillä tänään tarjousta, josta emme voi kieltäytyä? Jos isännällä on rengille asiaa, ilmoittanee siitä itse.
Suomen idänpolitiikka EU-jäsenenä on jo jonkin aikaa aiheuttanut länsimaissa kulmien kohottelua, eikä tämä uutinen sitä ainakaan vähennä. Kuinka monta sukupolvea vaaditaan, että tästä omaehtoisesta alistumisesta päästään eroon?
Einmal Vasall, immer Vasall.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä putinin numero on pikavalikossa Halosen bäljiltä ja herran kanssa mukava jutella. En myöskään itse haluisi suututtaa miestä joka saattaa millähetkelmä hyvänsä hypätä rajantakaa, näin välien pito ja vientikauppa ovat tärkeämpiä. On toki niitä joiden mielestä pitää oman turvallisuuden kannalta mennä sohimaa terävällä tikulla uinuvaa karhua, mut4apa minä en edusta kansaa joten mitä sitä sitä nyt neuvomaan ketään.
Ilmoita asiaton viesti