Onko Ruotsin rannikolta löydetty sukellusvene todella Som?

Ruotsin puolustusvoimat on vahvistanut tänään 28.7.2015, että vajaa kolme kilometriä rannikolta meren pohjasta löydetty hylky on suurella todennäköisyydellä vuonna 1916 uponnut venäläinen sukellusvene Monni (engl. Catfish, ven. Сом).

Tuosta Monnista löytyy asiallinen kirjoitus ja asiallisia – melko tarkkoja – kuvia osoitteesta: http://survincity.com/2013/10/submarines-catfish/. Sivuilta löytyy paljon teknisiä yksityiskohtia aluksen rakenteista jne. Monnin ohella lukuisia muita vastaavanlaisia aluksia rakennettiin 1900-luvun alkuvuosina.

Kun vertaa aluksen alkuperäisiä kuvia nyt Ocean X Teamin videokuvaotoksiin, on maallikon vaikea löytää yhtäläisyyttä. Videokuvissa alus on maallikon mielestä ihan erilainen kuin alkuperäisissä valokuvissa ja teknisissä piirustuksissa.

Alkuperäiset kuvat löytyvät täältä.  

Ocean X Teamin videokuvaotoksia löytyy esimerkiksi täältä (Iltalehti) ja täältä (Expressen).

Ei liittänyt kuin niitä kuvia kirjoitukseen, joiden käytettävyydestä tekijänoikeuksien suhteen olen varma. Mutta jos vertaatte etenkin sukellusveneen yläosaa, eivät muodot ole yhtään samanlaisia, videokuvista puuttuu alkuperäisten kuvien veneen pituinen ”evä”. Myös torni on erilainen, mutta joidenkin tietolähteiden mukaan venäläiset olisivat vaihtaneet tornin vuonna 1914.

Mitä mieltä tämän blogikirjoituksen lukijat ovat: onko videokuvissa oleva alus sama kuin 100 vuotta vanhoissa kuvissa?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu