Suomalaisviranomaisten on syytä selvittää Fortum Oyj:n toiminta
Suomalaisviranomaisten (mm. Finanssivalvonta) olisi syytä pikimmiten selvittää, toimivatko Fortum Oyj ja Suomen valtio Fortum Oyj:n enemmistöomistajana nyt Fennovoima-kuviossa ja Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa Suomen lainsäädännön mukaisesti, lähinnä osakeyhtiölain (1 osan 1 luvun 7 §) ja arvopaperimarkkinalain (1 osan 1 luvun 3 § sekä myös 4 §) mukaisesti. Kyse on yhdenvertaisuudesta, kiellosta antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja sekä siitä, että yhtiö noudattaa riittävien tietojen tasapuolisesta pitämisestä saatavilla kaikille osakkeenomistajille.
Valtiolla on enemmistöosuus Fortumista, valtion omistusosuus on 50,76 %. Työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehn on todennut julkisuudessa, että työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on käynyt Fortum Oyj:n kanssa keskusteluja ja neuvonpitoa Fennovoima-hankkeessa.
Ovatko nuo keskustelut olleet sellaisia, että em. osakeyhtiölain lainkohtaa on rikottu valtion ulkopuolisten omistajien kustannuksella? Onko käytetty ns. ”omistajaohjausta” valtion eduksi valtion ulkopuolisten omistajien kustannuksella? Onko valtio ollut noissa TEM:n ja Fortumin välisissä neuvotteluissa muita osakkaita paremmassa asemassa ja voinut samalla ajaa omia etujaan muihin osakkeenomistajiin nähden?
Mitä tarvetta ylipäätään TEM:llä oli käydä ydinvoimalan rakentamislupapäätöstä tekevänä viranomaisena keskusteluja täysin ulkopuolisen Fortumin kanssa silloin, kun se käsittelee rakentamislupahakemusta?
Viranomaisten olisi selvitettävä TEM:n ja Fortum Oyj:n käymien keskustelujen tai muun yhteydenpidon ajankohta, keskusteluihin tai yhteydenpitoon osallistuneet, niiden sisältö ja ennen kaikkea se, onko niissä mahdollisesti sovittu jotain valtion eduksi vaikkapa ”valtion kokonaisedun nimissä” muihin osakkeenomistajiin nähden.
Arvopaperimarkkinalain pohjalta viranomaisten on syytä selvittää, onko Fortum Oyj toiminut 2.12.2014, 24.6.2015 ja 5.8.2015 antamien pörssitiedotteiden perusteella arvopaperimarkkinalain mukaisesti (1 osan 1 luvun 3 § sekä myös 4 §), kun vertaa keskenään Fortum Oy:n antamia tiedotteita sekä lisäksi Fortum Oyj:n toimitusjohtajan julkisuudessa antamia kannanottoja yhtiön todellisiin toimiin elokuun 5. päivä 2015.
Onko Fortum Oyj:n toiminta ollut ristiriitaista niin, että on annettu virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa TGC-1:n vesivoimatuotantoa koskevista tavoitteista ja aiheutettu vahinkoa etenkin niille osakkeenomistajille, jotka ovat toimineet 2.12.2014 ja 24.6.2015 annettujen pörssitiedotteiden pohjalta?
Onko osakearvoon vaikuttava tieto ollut tasapuolisesti esillä ja saatavilla valtion ja muiden osakkeenomistajien kesken niin, ettei valtio enemmistöomistajana ole ollut muita paremmassa asemassa?
Onko Fortum antanut pörssitiedotteillaan harhaanjohtavaa tietoa niin, etteivät arvopaperimarkkinalain 3 § velvoitteet täyty ja onko tieto ollut tasapuolisesti kaikkien osakkeenomistajien käytössä niin kuin arvopaperimarkkinalaki määrää (ettei valtiota ole asetettu muita osakkeenomistajia tiedonsaannin suhteen parempaan asemaan esimerkiksi TEM:n ja Fortumin välillä käydyissä neuvotteluissa ja yhteydenpidossa).
”Arvopaperimarkkinalain pohjalta
viranomaisten on syytä selvittää,”
Arvopaperimarkkinalaki on suhteellisen selväkielistä tekstiä. Mielestäni siellä ei kuitenkaan ole mitään kohtaa jossa edellytetään viranomaisia oma-aloitteisesti, noin vain alkamaan selvittää milloin mitäkin asioita.
Jonkun pitäisi nostaa asiasta kanne tai tehdä tutkintapyyntö.
Tai Valtiolla itsellään pitäisi olisi jokin syy tai intressi epäillä, että sen etuja on vaikka verotuksen tms. osalta ohitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti! Finanssivalvonta ei ole mikään valitusviranomainen, mutta se voi omaehtoisesti tutkia asioita.
Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius on todennut, että Finanssivalvonnan tulisi tutkia tätä Fortum-tapausta (IS 5.8.2015).
Finanssivalvonnan markkinavalvoja Anu Lassila-Lonka totesi eilen Ilta-Sanomille: ”En voi kommentoida, koska valvontamme ja se, miten olemme yhtiöiden kanssa tekemisissä, ei ole julkista. Yksittäisiä yhtiöitähän me emme kommentoi, meidän valvontatiedot ovat salaisia, hän sanoo.
Eli Finanssivalvonta voi valvoa ja sen tulee valvoa myös Fortumia.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla vähän asiaton kommentti, kirjoitan silti. Tuli mieleen eilen, että kun ministeri vieraili siellä Venäjällä, niin Venäjä saattoi kiristää Suomea toimimaan. Fortum, Venäjän vesistöt ja sinne sijoitetut miljalrdit voisivat mennä taivaan tuuliin, jos tämä projekti ei toteudu. Se saa aina vauhtia talkoisiin, eivätkä keinot ole aina täysin lain mukaisia. Jos nyt selviää laittomuuksia, joihin hallitus on myös osallistunut, se tietää vaikeita aikoja sanan LUOTTAMUS osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhtään asiaton kommentti, päinvastoin. Jos Venäjä on Suomen valtiota painostanut, ei se oikeuta Suomen valtiota painostamaan Fortumia.
Suomessa pitäisi taloudessa olla länsimainen meininki, ei venäläinen, jossa kaikki yritykset taitavat olla Kremlin näpeissä. Fortum on julkinen pörssiyhtiö, joten se ei voi kuunnella valtiota muista osakkeenomistajasta poikkeavalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei uutisesta ainakaan mitään sisäpiirihyötyä ole kenellekään tullut, koska Fortumin osakekurssi on tänään väräjöinyt likellä entisiä lukemia. Jos markkinat puolestaan olisivat arvioineet Fortumin osallistumisen hankkeeseen huonoksi päätökseksi itse yhtiölle, niin tokihan kurssi sitten olisi laskenut, mitä ei myöskään ole tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, en nyt noinkaan sanoisi. En nimittäisi asiaa sisäpiiriasiaksi. Kysymys on siitä, ettei yksikään osakkeenomistaja saa yhtiön kautta ajaa vain omia erityisiä etujaan. Tässä tapauksessa valtiolla oli etu saada Suomeen uusi ydinvoimala ja lisätä sähköntuotantokapasiteettia. Sipilä puhui myös työllisyydestä. Noiden päämäärien ajamiseen valtio ei voi käyttää julkista pörssiyhtiötä, vaikka onkin enemmistöomistaja. Suomen etu ja Fortumin etu eivät saa sotkeutua etenkään valtiolla omistajana.
Ei olisi ensimmäinen kerta, kun valtio käyttäisi enemmistöomistustaan yhtiössä arveluttavalla tavalla.
Osakkeen arvon kehitys ei ole ainoa mittari, millä mahdollista vahinkoa mitataan. Pörssikursseissa ei varsinkaan yhden päivän kehitys. Tuossa minun tarkastelun lainmukaisuudessa ei ollut kysymys kurssikehityksestä eikä siis yrityksen arviosta.
Valtion toimien haitallisuus Fortumille saattaa näkyä vasta vuosien päästä. Fortumhan ei ollut yhtään innokas ennen elokuun viidettä osallistumaan koko Fennovoimaan ja Hanhikiven ydinvoimalaan. Miksi ei ollut? Ehkä siksi, että uusi toimija lisää sähkökapasiteettiä ja voi laskea sähkön hintaa?
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka
Fortumilla on 8 mrd € kahisevaa kassassa. 6% osuus Fennovoimasta on n. 500 miljoonaa euroa. Fortumille sijoitus ei ole mikään riski joka osaltaan paljastaa myös sen, että Fortumin johtoa on voimakkaasti puhuteltu valtiovallan toimesta laittamaan panoksia Hanhikiveen.
Osakeenomistajille Fortum on ihan selvästi antanut harhaanjohtavaa tietoa. Silloin kun Fortum on muuttanut mielipidettään, yhtiön olisi pitänyt tehdä siitä pörssitiedote.
Luvassa on myös 1,30 € osinko. Osinkotuotto 8 %. Kyllä se kurssia tukee.
Suursijoittajat odottelevat vielä mahdollista neuvottelujen TGC1 lopputulosta. Vesivoima enemmistö-osuus olisi kyllä Fortumille lottovoitto joka nostaisi kurssia.
Fortum on erikoisessa tilanteessa. Rahaa on, mutta ei järkeviä sijoitus- eikä investointikohteita. Strategia hukassa ? Ei kaiketi, mutta yksi osakas sooloilee ja pistää oskkeenomistajat eriarvoiseen asemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ole syitä ottaa rauhallisesti, sillä arvostettu europarlamentikko ja pitkäaikainen komissaari Olli Rehn manasi koko Fennovoiman kaikin puolin epäkelpona ja epäilyttävänä puuhana maan rakoon. Varmaan hän tulee ojentamaan tämän kaimansa, ministeri Olli Rehnin ruotuun.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja. tänään sitoutumaton Hirvimäki tällaista – nyt on tälläkin rintamalla yksi
sana sanottu –
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1997…
Ilmoita asiaton viesti
Rehellinen ja kaikille AVOIN HAASTE. Tulkaa mukaan energian kumoukseen. Työllistymisarvio 120.000 henkilöä. Mikäli kansakunnan etua tahdotaan, niin kannattaa hylätä finanssi-keinottelupiirien edustamat energiakartellit ja niiden kanssa keskustelujen ylläpitäminen vanhoista energiaoista eli ydinvoimalat vm. 1966 ei ole meidän juttu enää. Valheessa päätösten tekeminen ei ole sopivaa. Toteutetaan muutos NYT! – Me emme tarvitse lisäydinvoimaa ja siirtojohtoja, ne ovat uudistuvan talouden ja yhteiskuntatoiminnan viriämisen kautta uuden aikakauden turvallisen lähi- ja yhteisöenergian tiellä. Otetaan esiin pimitetyt energiakeksinnöt ja tehtaita pystyyn. THINK BIG! <3 (y) <3 http://fgx.iwowwe.com/1#/images/2
Ilmoita asiaton viesti