Ruotsi tiivistää sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, entä Suomi?

Tämänpäiväinen Dagens Nyheter kertoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin haastattelussa, että Ruotsi syventää puolustusyhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa. Hultqvistin mukaan erityisesti Venäjän aggressiivinen käytös edellyttää yhteistyön lisäämistä. Dagens Nyheterin lehtijuttu löytyy täältä.

Ruotsi on valmistellut asiaa jo toukokuusta lähtien, jolloin puolustusministeri Peter Hultqvist vieraili Yhdysvalloissa. Ruotsi ja Yhdysvallat ovat kehittäneet nyt viisikohtaisen työsuunnitelman, ja nuo kohdat ovat sotilaallinen yhteistoiminta (interoperabilitet), koulutustoiminta (övning och utbildning), materiaaliyhteistyö (materielsamarbete), tutkimustoiminta (forskning) ja kansainvälinen toiminta (internationella operationer).

Dagens Nyheterin lehtijuttu kertoo lisäksi, että Ruotsi lisää sotilaallista valmiuttaan myös Suomen sekä sotilasliitto Naton kanssa, mutta tuo ei ollut jutun pääasia.

Ruotsi taisi yllättää Suomen taas kerran tämänpäiväisellä ilmoituksella. Ruotsin suunnitelmat yhteistyön tiivistämisestä Yhdysvaltain kanssa eivät taitaneet olla täällä Suomessa tiedossa. Suomi on ilmeisesti otaksunut, että puolustusyhteistyön tiivistäminen Suomen kanssa olisi Ruotsille riittävää, eikä Ruotsi haikilisi Natoon tai lähempään kahdenväliseen tiiviiseen yhteistyöhön Naton suurimman jäsenmaan kanssa. On puhuttu jopa Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusliitosta.

Olisiko myös Suomen syytä tiivistää Ruotsia vastaavasti yhteistyötä Naton suurimman jäsenmaan – Yhdysvaltojen – kanssa? Olisiko puolustusministeri Jussi Niinistön syytä matkustaa puolustusministeri Peter Hultqvistin tapaan Yhdysvaltoihin sopimaan sotilaallisen yhteistyön tiivistämisestä? Mitä Suomi nyt aikoo tehdä vai eikö mitään? Jäämmekö yksin? Suomelle Ruotsin uudet kuviot voivat tuottaa hankaluuksia Venäjän reaktioiden takia. Suomella on ollut tapana pelätä noita reaktioita.

Ruotsin toimien lopputulos on selvä. Ruotsissa Naton kannatus kasvaa kohisten. Ruotsista tulee aikanaan Naton täysivaltainen jäsen, ja nyt puolustusyhteistyön tiivistämisellä Yhdysvaltain kanssa valmistellaan jo Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erityisesti sitä, ettei liityntävaiheeseen liity epävakautta, vaan Yhdysvallat pitää yllä alueen vakautta suhteessa Venäjään myös liittymisprosessin aikana.

Ruotsi haki maan EU-jäsenyyttä yksin tiedottamatta asiaa Suomelle. Niin tulee aikanaan tapahtumaan myös Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen suhteen, vaikka Suomi muuta toivoo ja vaikka muuta Ruotsin kanssa on sovittu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu