Suomen on varauduttava myös nopeasti eteen tulevaan Nato-jäsenyyteen

Ruotsalaislehti Expressen julkaisi 1.9.2015 kirjoituksen otsikolla ”C vill att Sverige – och Finland går med i Nato”, joka on vapaasti suomennettuna: Keskustapuolue haluaa että Ruotsi – ja Suomi liittyvät Natoon. Lehtijuttu löytyy täältä.

Keskustapuolue on kolmas ruotsalaispuolue, joka on ottanut myönteisen kannan Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Aikaisemmin myönteisen kannan ovat ottaneet Maltillinen kokoomus ja Kansanpuolue.

Ruotsissa myös kansalaisten Nato-kannatus kasvaa vauhdilla. Toukokuisen mielipidemittauksen mukaan jäsenyyden kannattajia oli jo enemmän kuin vastustajia luvuin 42 prosenttia puolesta ja 33 prosenttia vastaan.

Myös maan sosiaalidemokraattisjohtoinen hallitus on tekemässä uusia puolustuspoliittisia linjauksia, sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tiivistetään. Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi ja Yhdysvallat ovat kehittäneet sotilaallisen yhteistyön tiivistämiseksi viisikohtaisen työsuunnitelman, jonka kohdat ovat sotilaallinen yhteistoiminta, koulutustoiminta, materiaaliyhteistyö, tutkimustoiminta ja kansainvälinen toiminta.

Ruotsi on valmistellut sotilaallisen yhteistyön tiivistämistä Yhdysvaltain kanssa näkyvästi vasta toukokuusta lähtien, jolloin puolustusministeri Hultqvist vieraili Yhdysvalloissa. Ruotsin puolustuspolitiikan muutosvauhti nyt Ukrainan kriisin myötä on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Nato-jäsenyydelle myönteiset näkemykset ovat kasvattaneet vauhdilla suosiota sekä kansalaisten että politiikkojen piirissä.

Suomen on syytä nyt varautua siihen, että Ruotsi turvallisuuspoliittinen linja muuttuu. Varmuudella Ruotsi lisää sotilaallista yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, mutta on varautumassa myös Nato-jäsenyyteen, vaikka puolueettomuuspolitiikkaan vielä kovasti virallisissa kannanotoissa vedotaan.

Ruotsi jätti EY-jäsenhakemuksen heinäkuussa 1991. Neuvostoliitto oli hajoamassa, ja Ruotsi käytti viivyttelemättä hyväkseen Euroopan uuden nopeasti muuttuneen turvallisuustilanteen ja kylmän sodan jälkeisen vapauden.

Ruotsi ei ilmoittanut hakemuksesta mitään Suomelle ja yllätti täysin maamme poliittisen johdon, ennen kaikkea presidentti Koiviston. Suomi joutui täysin paniikkiin. Miten hajoava itänaapurimme reagoisi Suomen EY-jäsenyyteen? Uskallammeko irtautua itänaapuristamme liittoutumalla läntiseen talousyhteisöön täysin?

Suomi jätti lopulta jäsenyyshakemuksen maaliskuussa 1992. Suomen hakemuspäätös ei ollut helppo ja repi maata pahoin.

Sellaisiin vakuutteluihin ei pidä luottaa, ettei Ruotsi voisi hakea myös Nato-jäsenyyttä vastaavasti kuin EY-jäsenyyttä aikanaan. Turvallisuuspoliittisista linjamuutoksista ei yleensä etukäteen ilmoitella. Suomen on nyt syytä varautua siihen, että Ruotsin turvallisuuspoliittinen linja voi muuttua nopeasti ja maa hakee Nato-jäsenyyttä.

Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen myötä joutuisimme käymään taas kerran ne samat kysymysasettelut Venäjän suhteen, mitä käytiin vuonna 1991. Nyt se olisi tehtävä ennalta, toista kertaa ei meitä sovi yllättää housut kintuissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu