Itä-Ukrainassa ja Turkissa alas ammutut lennokit ovat kuin kaksi marjaa

Turkki uutisoi eilen 16.10.2015 ampuneensa alas tiedustelulennokin Turkin ilmatilassa lähellä Syyrian rajaa ja Deliosmanin kylää. Armeijan mukaan alasammutun lennokin kansallisuudesta ei ole tietoa.

Venäjä ilmoitti pian, että kaikki sen lentokoneet ja lennokit ovat tukikohdissa tai operoivat normaalisti. Venäjä kiisti, ettei Turkin alas ampuma lennokki olisi Venäjän.

Ukraina uutisoi 28.5.2014 ampuneensa alas tiedustelulennokin Itä-Ukrainassa ilmatilassa lähellä Donetskia. Ukrainalaislehtien jutuissa lennokki oli nimetty venäläisvalmisteiseksi Орлан-10-lennokiksi, latinalaisin aakkosin Orlan-10. Suomennettuna орлан on merikotka.

Kun katsoo julkisuudessa ja eri tiedotusvälineiden intranet-sivuilla olevia kuvia Turkin 16.10.2015 ja Ukrainan 28.5.2014 ampumista lennokeista, ainakin maallikko löytää paljon yhtäläisyyksiä. En ole lennokkiasiantuntija enkä tiedä noista laitteista mitään, joten yhtäläisyyksien havainnointini on amatöörimaista. Toivottavasti joku lennokkiasiantuntija vaikkapa puolustusvoimista voisi kommentoida noita kuvia ja tunnistaa lennokkityypin, onko esimerkiksi venäläinen Орлан-10? Onko Ukrainassa ja Turkissa alas ammutut tiedustelulennokit saman valmistajan eri sisartyyppejä?

On sitten eri asia, oliko Turkissa alas ammuttu lennokki Venäjän, Syyrian tai Iranin armeijan. Maalaisjärjellä ajatellen ilmavoimat tarvitsee lennokkeja tiedusteluun ja Venäjä harjoittaa tuolla alueella ilmaiskuja. Ilmeisesti taas ”vihreät ukkelit” ovat vain tehneet kiusaa Turkille harrastamalla lennokkien lennätystä alueella.

Lähteet ja kuvalähteet:

Itä-Ukrainassa 28.5.2014 alasammuttu tiedustelulennokki Unian ja Newsru.

Turkissa 16.10.2014 alasammuttu tiedustelulennokki Guardian.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu