Venäjän uhka on jo Ruotsille suurempi kuin Suomelle

Ruotsissa kaikki neljä porvaripuoluetta kannattavat Ruotsin Nato-jäsenyyttä, sen sijaan Ruotsidemokraattien sekä myös Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen kanta Ruotsin Nato-jäsenyyteen on toistaiseksi kielteinen. Nato-myönteisillä porvaripuolueilla on tällä hetkellä 141 edustajaa 349 paikkaisessa parlamentissa.

Viimeisimmässä syyskuun puolivälissä Svenska Dagbladet-lehden tekemässä mielipidetiedustelussa 41 prosenttia vastaajista kannatti Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja 39 prosenttia vastusti. 54 prosenttia Ruotsidemokraatteja mielipidetiedustelussa kannattaneista ja 30 prosenttia sosiaalidemokraatteja kannattaneista suhtautui Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti. Ruotsista on tulossa vauhdilla Nato-jäsenyyttä kannattava valtio.

Ottaen huomioon Ruotsin pitkän puolueettomuuspolitiikan historian, käännös Nato-myönteisyyteen puolentoista vuoden aikana on ollut yllättävän nopeaa. Jossain määrin yllättävää on myös se, ettei vastaavaa käännettä ole tapahtunut Suomessa. Suomessa Ruotsin muuttuvaa Nato-kantaa ja etenkin sen taustoja ei vielä juurikaan ole analysoitu Suomessa.

Ruotsi venäläisuhittelun paineessa

Vuonna 2015 on tapahtunut jo kolme venäläiskoneiden provokatiiviseksi ja jopa vihamieliseksi tulkittua Ruotsin rajojen lähestymistä. Tapahtuma-ajankohdat ovat 4.7.2015, 21.5.2015 ja 24.3.2015. Erityisen uhkaavaksi Ruotsissa on koettu 4.7.2015 kahden venäläisen TU-22-pommikoneen lähestyminen Karlskronaa ja Kallingea, joissa sijaitsee Ruotsin keskeisiä laivastovoimia sukellusveneineen sekä myös lennostovoimia. Aggressiivisena toimena muistetaan myös vuoden 2013 pääsiäisen venäläisryntäys kohti Ruotsin aluerajaa kahdella raskaalla TU-22M3-pommikoneella ja useammalla hävittäjällä.

Ruotsalaismuistissa on edelleen laaja sukellusvene-etsintä Tukholman saaristossa vuoden 2014 lokakuussa. Venäläissukellusveneen epäiltiin tunkeutuneen Ruotsin aluevesille.

Ruotsin ilmavoimissa ei ole katsottu hyvällä venäläisten sotilaskoneiden laukaisemia omasuojaheitteitä ruotsalaishävittäjien suorittaessa venäläiskoneiden tunnistustehtäviä Itämerellä. Omasuojaheitteillä on tarkoitus estää lämpöhakuisten ilmataisteluohjusten osumista omaan koneeseen. Omasuojaheitteitä ei ole tapana käyttää rauhan ajan tavanomaisessa sotilaslentotoiminnassa.

Ruotsin ulkoministeriö kutsui 11.9.2015 Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsevin puhutteluun, koska Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova oli ilmoittanut, että Venäjä aloittaisi vastatoimet, mikäli Ruotsi liittyisi sotilasliitto Natoon. Venäjän uhkailua pidettiin Ruotsissa sopimattomana.

Venäjä on tietoisesti sekä puheissaan että sotilaallisissa toimissaan käyttäytynyt Ruotsia kohtaa provokatiivisesti ja huolta herättävästi. Pienistä uhittelutoimista on muodostunut jo toimintalinja. Krimin valtauksen jälkeen keväästä 2014 alkaen ovat Venäjän toimet Itämerellä olleet aggressiivisimpia Ruotsia kohtaan kuin Suomea kohtaan.

Ruotsin strateginen asema Itämerellä Suomea merkittävämpi

Miksi Venäjä käyttäytyy näin Ruotsia kohtaan, ja onko harjoitettu toiminta ollenkaan Venäjän omien etujen mukaista?

Venäläismotiiviksi on Suomessa esitetty, että Ruotsin Suomea myönteisempi Nato-kanta on saanut Venäjän pelottelemaan Ruotsia Nato-jäsenyyden tuomilla sotilaallisilla uhilla.

Ruotsin merkitys Itämeren geopolitiikassa ja -strategiassa on varsin keskeinen. Ruotsin tärkeän arvon tietää niin Venäjä kuin myös Nato. Suomen asema Itämeren pussin pohjalla ei ole niin tärkeä myöskään Natolle kuin Ruotsin, varsinkin kun Suomi ei ole maa Nato-maa, jota koskisivat 5. artiklan turvatakuut. Viroakin voidaan puolustaa niin päätettäessä Latvian ja Liettuan tapaan Ruotsin kautta.

Ruotsin keskeisen geopoliittisen aseman vuoksi Venäjä uhkaa sotilaallisesti Ruotsia enemmän kuin Suomea. Ruotsi tietää hyvin merkityksensä. Tällä hetkellä Ruotsi tietää myös sotilaallisen haavoittuvaisuutensa suhteessa Venäjään. Ruotsi on monesti todennut etenkin puolustusministeri Peter Hultqvistin suulla Venäjän olevan tällä hetkellä sotilaallisen uhan Ruotsille.

Fennoskandian geopoliittinen ja -strateginen asema on muuttunut suuresti kylmän sodan ajoista sotilasoppien ja aseteknologian kehityksen myötä. Suomi ja etenkin Suomen 1340 kilometriä pitkä itäraja on menettänyt merkitystään Itämeren ympäristön turvallisuuden kannalta. Enää sotilasoppeihin eivät kuulu vaikkapa laaja-alaiset panssari- tai maajoukkovyörytykset poikin valtionrajoja, mutta toki sellaiseenkin vaihtoehtoon on Suomessa varauduttava.  

Kylmän sodan aikaan Suomi toimi Ruotsille puskurina Neuvostoliittoa vastaan ja edelleenkin monet Suomessa näkevät niin, että esimerkiksi Suomen ja Ruotsin tiivistyvällä puolustusyhteistyöllä Ruotsi yrittää vain vahvistaa Suomen asemaa Ruotsin puskurina Venäjälle. Nuo ajatukset ovat vanhakantaisia. Ei Venäjä uhkaa Ruotsia Suomen kautta, Venäjän uhka Ruotsille tulee suoraan Itämeren kautta.

Itämeren ympäristössä Venäjälle ovat tärkeitä meri- ja ilmayhteys manner-Venäjältä Kaliningradiin sekä Pietarin turvallisuus. Venäjälle Kaliningrad on myös tärkeä strategisia merialueita – Itämerta, Mustaamerta ja Barentsinmerta – turvaava etupesäke Krimin ja Kuolan niemimaan tapaan. Venäjä tietää Ruotsin rannikon ratkaisevan merkityksen Baltian Nato-maiden turvallisuuden kannalta. Suomen tapaan lähes saarina olevien Baltian maiden turvallisuus olisi Natolle vaikea taata ilman Itämeren hallintaa, huoltoyhteydet Baltiaan kapean Kaliningradin ja Valko-Venäjän välissä olevan maakannaksen kautta Puolasta käsin olisivat liian haasteellisia.

Itämeren hallinta ja ennen kaikkea Baltian maiden puolustaminen edellyttää Ruotsin rannikon ja myös Gotlannin hallintaa tai vähintäänkin sitä, etteivät alueet joudu vihollisen kontrolliin.

Suomessa me näemme edelleen mielellään merkityksemme suureksi pitkän itärajan perusteella. Itämeren sotilaspoliittisen tilanteen ja sen osatekijöiden muutosta ei ehkä ole oikein vielä Suomessa ymmärretty, ei ennen kaikkea Ruotsin Suomea suurempaa merkitystä Itämeren turvallisuudelle. Muutoksen kylmän sodan aikaan verrattuna on tuonut Baltian maiden siirtyminen länsileiriin ja Nato-jäseniksi. Itämeri on tärkeä myös Keski-Euroopan turvallisuudelle, jolle Kaliningrad muodostaa ohjuksineen erityisen uhkatekijän.

Itämeren suhteen Suomen asema on siis vähämerkityksellisempi kuin Ruotsin. Sen sijaan Kuolan niemimaan suhteen Suomen geopoliittinen ja -strateginen merkitys on edelleen suuri.

Ruotsi ensiksi Natoon, Suomi tulee kyllä perässä

Miltä sitten tulee näyttämään Itämeren turvallisuusarkkitehtuuri vaikkapa viiden vuoden päästä?

Ruotsi tulee liittymään Natoon seuraavan hallituksen aikana. Hiljaista valmistelua ja kansalaismielipiteen käännyttämistä tehdään koko ajan. Ruotsi puolustusvoimat on hyvin Nato-myönteinen ja odottaa vain poliittista päätöstä Nato-jäsenyyden eteenpäinviemiseksi. Aikanaan porvarihallitus vei Ruotsin EY-jäsenyyteen ja Ruotsin sosiaalidemokraatit olivat hanketta valmistelemassa Ingvar Carlssonin johdolla. Ruotsin sosialidemokraateissa on monia Ruotsin Nato-jäsenyyden myönteisesti suhtautuvia, mutta toki myös vastustajia on. Keskeisin vastustaja on ulkoministeri Margot Wallström, jonka Nato-vastustus on ideologista vastaavasti kuin Erkki Tuomiojan Suomessa. Wallström ei kuitenkaan ole ikuisuutta Ruotsin ulkoministeri.

Suomi on seurannut jokaisessa länsi-integraatioasiassa Ruotsia muutaman askeleen jäljessä. Sama tulee tapahtumaan myös Nato-jäsenyyden suhteen. Jos Ruotsi ei liity Natoon, ei Suomikaan liity ja päinvastoin. Jos Ruotsi liittyy Natoon, niin Suomikin liittyy.

Vastaavasti kuin EY-jäsenyydessä, Suomi tulee Ruotsin perässä Naton täysvaltaiseksi jäseneksi. Suomella ei ole varaa jäädä yksin. Suomi on kaikessa länsi-integraatiossa seurannut Ruotsia toisen maailmansodan jälkeen. Välillä se on ollut helpompaa välillä vaikeampaa.

Ruotsi jätti EY-jäsenhakemuksen heinäkuussa 1991, Suomi jätti EY-jäsenhakemuksen maaliskuussa 1992. Suomi liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1989 Neuvostoliiton ollessa luhistumassa, kun puolestaan Ruotsi on ollut järjestön perustajajäsen jo vuodesta 1949. Suomesta tuli Eftan liitännäisjäsen vuonna 1961 ja täysjäsen vasta vuonna 1986, kun taas Ruotsi on ollut järjestön perustajajäsen jo vuodesta 1960. Suomi liittyi OECD:hen vuonna 1969, kun vastaavasti Ruotsi on ollut järjestön perustajajäsen jo vuodesta 1961. Suomi liittyi Pohjoismaiden neuvostoon vuonna 1955, kun muut neljä pohjoismaata perustivat järjestön jo vuonna 1952.

Henkilökohtaisesti ei näe ollenkaan ongelmana, että tavallaan Ruotsi päättää monista keskeisistä asioista edelleen puolestamme liittymällä itse ensin, jolloin Suomi kokee menettävänsä kilpailukykyään ja vaikutusmahdollisuuksiaan, ellei liity perässä. Venäjän vuoksi meillä ei ole yleensä uskallusta tehdä päätöksiä ilman äärimmäistä pakkoa. Ruotsi on muodostanut meille niin useasti tuon tarpeellisen pakon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu