Turkki laittoi nyt stopin venäläiskoneiden eteläkärjen ylityksille

Turkki ampui tänään alas venäläisen Suhoi Su-24-rynnäkkökoneen Turkin eteläisemmässä kärjessä.

Turkin eteläisin kärki on hyvin kapea niemeke ja varmasti haasteellinen valvottava Turkille ilmatilaloukkausten muodossa. Syyriassa alue rajoittuu Latakian maakuntaan ja venäläisillä on lentotukikohta maakunnan pääkaupungin Latakian eteläpuolella Jablassa.

Venäläiskoneet ovat pommittaneet toistaiseksi vain Syyrian luoteisosia Turkin eteläkärjen itäpuolella, jossa al Assadin vastustajat hallitsevat merkittäviä alueita. Turkin eteläisin kärki ja koko eteläinen kieleke olisivat todennäköisesti parhailla venäläiskoneiden lentolinjoilla Jablasta ja Välimereltä. Lentolinjat Syyrian pohjoisosiin olisivat todennäköisesti turvallisimmat Turkin eteläosien kautta. Turkki toisaalta avustaa al Assadin vastustajia siellä, missä Venäjä niitä pommittaa.

On otaksuttavaa, ettei tänään ollut ensimmäinen kerta, kun venäläishävittäjät tai rynnäkkökoneet koukkaavat Turkin eteläisimmän kärjen yli. Ehkäpä se oli otettu jopa tavaksi tähän päivään saakka?

Yhdysvaltojen mukaan venäläiskone oli Turkin ilmatilassa vain sekuntien ajan.

Suhoi Su-24 pystyy saavuttamaan noin 1,35-kertaisen äänennopeuden eli maksimissaan noin 1 600 km/h-nopeuden. Jos kuvitellaan, että 6 000 metristä alas ammutun koneen nopeus olisi ollut 1 000 km/h, vastaa se 278 m/s. Yhdessä sekunnissa kone olisi ehtinyt tunkeutua vajaan 0,3 kilometrin syvyydelle Turkin ilmatilaan ja viidessä sekunnissa noin 1,4 kilometrin syvyydelle.

Missä kone ammuttiin alas, Turkilla on hyvin kapea niemeke, ja se on Turkin eteläisintä kulmaa. Niemekkeen leveys on Turkin viranomaisten julkaiseman tutkakartan mukaan venäläiskoneen kulkureitillä vain muutaman kilometrin, ja leveimmilläänkin alle kymmenen kilometriä. Hävittäjä tai rynnäkkökone pystyy ylittämään niemekkeen muutamassa sekunnissa, 10 kilometrin matkaan tarvitaan 1 600 km/h-nopeudella alle 25 sekuntia.

Kun Venäjä tiesi Turkin kapean kärjen haasteellisuuden Turkin ilmatorjunnalle vähäisen reagointiajan vuoksi ja kuinka nopeasti kärki on venäläiskoneilla ylitettävissä, tehtiinkö ilmatilaloukkauksia tahallaan?

Noin lyhyttä ilmatilaloukkausta ei torjuta todennäköisemmin kuin maasta ammuttavin ohjaksin ennakkoon varautumalla. Onkin todennäköistä niiden tietojen olevan totta, että Turkki ampui hävittäjän alas maasta käsin, tai turkkilaishävittäjät olivat valmiina hyvissä ajoin ennen kuin venäläisrynnäkkökoneet ylittivät Turkin rajan idästä päin.

Kun presidentti Putin puhui turkkilaisten ”selkään puukottamisesta”, lienee hän tarkoittanut sitä, että venäläiskoneille oli syntynyt käsitys mahdollisuudesta ylittää Turkin eteläkärki. Asiaan ei ennen tätä päivää puututtu, nyt Turkki puuttui.

Turkilla oli tänään ilmavalvonta hyvässä kunnossa ja tarkkana. Asiaan oli varauduttu ennalta. Tuskin enää tämän jälkeen venäläiset ylittivät Turkin kapeinta kärkeä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu