Suomi ja Ruotsi muuttavat nyt ulkopoliittista linjaansa – ja liittoutuvat

Suomi ja Ruotsi ovat perinteisesti määritelleet itsensä sotilaallisesti liittoutumattomiksi ja sotilasliittoon kuulumattomiksi maiksi.

Pääministerit Stefan Löfven ja Juha Sipilä ovat julkaisseet tänään yhteisartikkelin joissakin suomalais- ja ruotsalaislehdissä koskien Suomen ja Ruotsin sotilaallista puolustusyhteistyötä. Pääministerien viesti oli, että maat varautuvat tiivistämään entisestään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä.

Dagens Nyheterin juttu löytyy täältä otsikolla ”Vår alliansfrihet bidrar till stabilitet i norra Europa”. Samassa lehdessä on puolustusministeri Peter Hultqvistin haastatteluun perustuva juttu otsikolla ”Allvarligt sprida myter om Natosamarbetet”, joka löytyy täältä. Jutussa Hultqvist ampuu alas niitä negatiivisia uskomuksia, mitä Ruotsissa vielä on Natosta. Hultqvist suorittaa siis Ruotsin kansan Nato-jäsenyyskäännytystyötä. Puolustusministeri Peter Hultqvist on Nato-mies, pääministerit Stefan Löfven on pidättyväisempi.

”Edellyttäen, että tarvittavat poliittiset päätökset kummassakin maassa tehdään, voimme vastaisuudessa toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa.”, Suomen ja Ruotsin pääministerit kirjoittavat.

Samassa julkaisussa pääministerit toteavat, että ”Suomen ja Ruotsin pitää vahvistaa yhteistyötään juuri siksi, että molemmat maat ovat sotilaallisesti liittoutumattomia.”

Tuo ”sotilaallisesti liittoutumattomia”-kirjaus on hyvin ristiriitainen ja outo. Jos Suomi ja Ruotsi vastaisuudessa voivat toimia yhdessä sotilaallisesti myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa, ja yhteistyö johtaa jopa sotilasliittoon, ovatko maat enää sotilaallisesti liittoutumattomia?

Eivät ole. Jos kaksi liittoutumatonta maata muodostaa sotilaallisen liiton keskenään, maat ovat sotilaallisesti liittoutuneita. Ei voida enää puhua sotilaallisesti liittoumattomasta Suomesta tai Ruotsista.

Ei olisi myöskään oikein sanoa, että maat ovat edelleen sotilaallisesti liittoutumattomia, koska eivät kuulu sotilasliittoon, siis Natoon. Kyseessä olisi termikikkailu. Liittoutuminen on liittoutumista, olipa liittolaiskohde jo olemassa oleva puolustusliitto tai toinen valtio. Olisi ollut varsin erikoista, jos Suomi olisi muodostanut aikanaan Neuvostoliiton kanssa samalaisen kahdenvälisen ”sotilaallisen yhteistyön” ja Suomi olisi katsottu sotilaallisesti liittoumattomaksi. Liittoutuminen on liittoutumista, vaikka se tapahtuisi vain Naurusaarien kanssa. Niin, Suomihan oli liittoutunut Neuvostoliittoon YYA-sopimuksen kautta.

Suomi on parhaillaan laatimassa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa, joka annetaan eduskunnalle tällä istuntokaudella. Suomen on parempi olla kirjaamatta selontekoon olevansa sotilaallisesti liittoutumaton, mikäli suunnitteilla olevaa aseellista puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa viedään suunnitellusti eteenpäin ja lopputuloksena saattaa olla jopa valtiosopimuksellinen puolustusliitto.

Samalla sekä Ruotsissa että Suomessa on mietittävä, jos kerran maat voivat liittoutua keskenään, miksi maat eivät voi liittoutua Natossa muiden länsimaiden ja pohjoismaiden kanssa, siis vaikkapa Norjan, Islannin ja Tanskan kanssa? Missä kulkee se raja, mihin maat voivat liittoutua. Jos maat kerran voivat keskenään liittoutua, miksi ei myös muiden kanssa? Toivottavasti rajaa ei vedä Venäjä ja Venäjän pelko.

Suomen liittoutuminen sekä Natoon että Ruotsiin on pystyttävä tekemään samoin perustein. Suomen ja Ruotsin pääministerit Stefan Löfven ja Juha Sipilä ovat tämän päiväisessä kirjoituksessa esittäneet perusteiksi keskinäiselle liittoutumiselleen Syyrian kriisin, Isisin, Venäjän ja Ukrainan kriisin sekä Itämeren alueen turvallisuustilanteen heikentymisen. Jos Suomi voi liittoutua Ruotsin kanssa noilla perusteilla, samat perusteet ovat voimassa kyllä myös Nato-liittoutumisille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu