Mistä oikein kumpuaa SDP:n vihamielisyys Yhdysvaltoja kohtaan?
On kaksi tapahtumaa, jotka ovat sotkeneet sekä Suomen että ennen kaikkea SDP:n suhteita Yhdysvaltoihin. Syksyiset tapahtumien ajankohdat – 21.9.2004 ja 22.9.2006 – ovat jo kauempana lähihistoriassa, mutta vaikuttavat edelleen vahvasti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
Presidentti Tarja Halonen piti puheen YK:n yleiskokouksen 59. istunnossa 21.9.2004 New Yorkissa ja puheen yksi kappale muistetaan edelleen hyvin Yhdysvalloissa:
"Irakin sodan alla kansainvälinen yhteisö kuitenkin epäonnistui. Keskenään ristiriitaiset kansalliset edut ohittivat yhteisen tahdon. Ei sitouduttu riittävästi toimimaan turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti. Osa jäsenkunnasta turvautui voimatoimiin, jotka eivät olleet kansainvälisen oikeuden mukaisia."
Halosen suora viittaus Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan ”sellaisiin voimatoimiin turvautujina, jotka eivät olleet kansainvälisen oikeuden mukaisia” oli diplomaattisesti poikkeuksellisen harkitsematon ja henkilökohtaisiin tunteisiin perustuva, mutta sinänsä lausujan pohjimmaisen aatemaailman mukainen.
22.9.2006 Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi New Yorkissa Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen. Suomi oli tuolloin EU:n puheenjohtamaa, ja Yhdysvaltain vierailuilla olivat mukana Yhdysvaltojen ja unionin 25 maan ulkoministerit.
Tuomiojan ja Ricen yhteenotto oli tuolloin vertaansa vailla, suorastaan ennennäkemätön. Sinänsä kysyjän pohjimmaisen aatemaailman mukaisesti Tuomioja ryhtyi tivaamaan Ricelta vastauksia CIA:n vankilentoihin ja terroristien kidutuksiin. Läsnäolleiden kertomusten mukaan Ricen ja Tuomiojan välillä sananvaihto oli kiivasta, jopa vihamielistä. Tuomioja mittasi suurvallan ulkoministerin arvomaailmaa tavalla, jolla ennen ei ole mitattu.
Noiden tapahtumien jälkeen Suomen istuvat presidentit eivät ole olleet kutsuttuja kahdenkeskisiin tapaamisiin Valkoiseen taloon eivätkä Yhdysvaltain presidentit ole vierailleet Suomessa. Suomi ei ole tehnyt valtiona senlaatuista poliittista lähentymistä Yhdysvaltoihin, että se olisi vakuuttanut Atlantin takana liittolaissuhteista.
Kuin tapahtumien pisteenä iin päälle presidentti Halonen suoristi Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin solmiota Naton huippukokouksessa Istanbulissa 29.6.2004. Suurvallan johtajaa nöyryyttävät valokuvat levisivät ympäri maailmaa. Natoon kuulumattoman pienen ja Venäjän vierellä olevan maan presidentti suoristi Naton voimakkaimman sotilasmahdin ylimmän johtajan solmiota ja vieläpä puolustusliiton huippukokouksessa. Teon vertauskuvannollisuus on vertaansa vailla.
Seuraavana vuonna Halosen pyytämää kahdenkeskistä tapaamista George Bushin kanssa Yhdysvaltain ja EU:n huippukokouksessa 22.2.2005 ei toteutunut. Lyhyt Suomen uuden pääministeri Matti Vanhasen esittelytuokio Suomelle löytyi, jolloin Bush kysyi Haloselta vain, että onko hänen kravattinsa tällä kertaa suorassa. Halosen kahdeksan kuukautta aikaisemmin tapahtunut interventio oli jäänyt suurvaltajohtajan mieleen.
Wikileaksin helmikuussa 2011 julkaisemissa Yhdysvaltain ja Suomen välisestä yhteydenpitoa koskevissa diplomaattidokumenteissa sekä Erkki Tuomiojaa (sd.) että Tarja Halosta (sd.) pidettiin molempia Yhdysvaltojen ja Yhdysvaltoja edustavien arvojen kiivaina vastustajina. Etenkin Erkki Tuomioja näyttää olevan Wikileaksin julkaisemien asiakirjojen mukaan ”yhdysvaltalaisten selkeä inhon kohde”.
Myös presidentti Tarja Halosen menneisyys vasemmistolaisena opiskelijapoliitikkona oli pantu Yhdysvaltain ulkohallinnossa merkille. "Halonen ja Tuomioja ovat Vietnamin sotaan liittyneen eurooppalaisen Amerikan-vastaisuuden tuotteita", Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä ollut Marilyn Ware kirjoitti Wikileaksin julkaisemien asiakirjojen mukaan vuonna 2007 maansa ulkoministeriölle.
****
Suomen sosialidemokraattinen puolue (SDP) on myös viime aikoina hämmentänyt Yhdysvaltojen suhteen Suomen ulkopoliittista asemaa sekä puolueen keskeisten politiikkojen kannanotoissa että myös poliittisessa toiminnassa.
Yksi keskeinen SDP:n ulkopoliittinen viesti on edelleen ollut kielteinen suhtautuminen Yhdysvaltoihin ja nyt erityisesti Yhdysvaltain vahvistuvaan turvallisuuspoliittiseen asemaan Euroopassa. SDP haluaisi Yhdysvaltain roolia pienemmäksi Euroopan asioissa, kun taas etenkin Itä-Euroopan maat haluaisivat Yhdysvaltojen voimakkaampaa läsnäoloa. Surkuhupaisaa on, että SDP:n ajatusmaailma on pitkälti samalainen kuin Venäjän ja presidentti Putinin, tosin eri lähtökohdista.
SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma totesi A-studiossa 24.2.2016: ”Amerikkalaisten syy tulla tänne [Eurooppaan ja Suomeen] on Ukrainan kriisi.”
SDP:ssä nähdään edelleen Yhdysvallat pitkälti 1960-luvun radikaalivasemmistolaisin silmin. Juuri Yhdysvallat on Suomen sosialidemokraattien mukaan se kaiken pahan alku ja syiden juuri myös Euroopan ongelmiin. Yhdysvallat nähdään vieläkin imperialistisena, joka ajaa vain omaa etuaan.
Suomessa sosialidemokraattinen turvallisuuspolitiikka on silmiinpistävän omituista ja yleiseurooppalaisesta sosiaalidemokratiasta poikkeavaa. Vastaavaa Suomi-viritteistä sosialidemokraattista turvallisuuspolitiikkaa ei ole missään muussa eurooppalaisessa maassa, eikä etenkään Pohjoismaissa sellaista harjoiteta. Ruotsissa sosiaalidemokraattien suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet hyvät, jopa aikanaan Palmen pääministerikausilla. Tällä hetkellä Ruotsin suhteet Yhdysvaltoihin ovat erinomaiset, ja puolustuspolitiikassa ne yhä puolustusministeri Peter Hultqvistin vetämänä edelleen tiivistyvät. Vain Suomessa sosialidemokraatit polkevat jostain syystä eurooppalaisen sosiaalidemokratian vastavirtaan suhteessa Yhdysvaltoihin.
Mikä se on syy, miksi näin on Suomessa sosialidemokraattien osalta tapahtunut? Tällä hetkellä se syy on Erkki Tuomioja, joka nyt hallinnoi SDP:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja jolle ei löydy puolueesta riittävän länsimielistä vahvaa haastajaa. Puolueen vanhentuneille ja ideologisille linjanvedoille ei puolueessa löydy uudistajaa. SDP:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa vaivaavat samat ongelmat kuin SDP:n talouspolitiikkaa: vanhaan maailmaan takertuminen. Suomessa ei enää eletä kylmän sodan ja YYA-jäsenyyden aikaa, jolloin Suomen turvallisuuspoliittinen asema oli aivan toinen Neuvostoliiton sanelemana ja jolloin myös SDP:n kannat olivat ymmärrettävimpiä. Nyt ne eivät enää ole.
Tuomiojan vaikutusvalta SDP:n turvallisuuspolitiikkaa koskevissa muotoilussa tuli hyvin esille kannanotoissa, joita SDP esitti koskien Yhdysvaltojen osallistumista sotaharjoituksiin Suomessa.
Erkki Tuomioja lausui Demokraatti-lehdessä 11.2.2016: ”Emme osallistu sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka muuttuneessa tilanteessa on saanut toisen luonteen ja voidaan tulkita toisella lailla ja näyttää siltä, että Suomi olisi jollain tavoin muuttanut perustavaa turvallisuuspoliittista linjaansa.”
Antti Rinne lausui MTV3:n nettikolumnissa 21.2.2016: ”Olennaista on, ettei Suomi käynnistä mitään sellaista uutta yhteistoimintaa, joka voisi antaa väärän viestin Suomen turvallisuuspoliittisen linjan muuttumisesta.”
Lauseet ovat kuin kaksi marjaa, samoista aivoista synnytettyjä. Antti Rinteellä ei ole vielä kokemusta omiin turvallisuuspoliisiin ajatuksiin.
SDP:n turvallisuuspoliittisen linjan sotaharjoituksiin muodosti siis Nato-vastainen Erkki Tuomioja, jota sitten puheenjohtaja kuten myös kaikki muut SDP:ssä toistivat. SDP nostatti typerän keskustelun, joka ei ollut Suomen etujen mukaista ja jota on varmasti etenkin Yhdysvalloissa seurattu kummastuksella kuten vastaavia sosiaalidemokraattisvetoisia tapahtumia 21.9.2004 ja 22.9.2006.
Kuten talouspolitikassa, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa muutoksen hakijat on SDP:ssä siirretty aikojen saatossa aina taka-alalle keskeisistä tehtävistä: Ulpu Iivari, Mikael Jungner, Liisa Jaakonsaari, Jutta Urpilainen ja Martti Ahtisaari esimerkkeinä. Henkilöt, joiden vallassa ollessa SDP:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä myös talouspolitiikka olisivat vallan toista kuin mitä ne nyt ovat.
****
Suomen suhteita Yhdysvaltoihin ja Natoon ei voi määrittää yksi puolue eikä yksi henkilö. Suomessa ei pidä pyrkiä edes turvallisuuspolitiikassa pienimmän yhteisen tekijän siivittämänä täydelliseen yksimielisyyteen, jos se ei ole myöskään kansalaisten enemmistön etu.
SDP eikä etenkään sen yksi henkilö voi määritellä Suomen turvallisuuspoliittista linjaa henkilökohtaisista lähtökohdista.
Puoluekentässä on syytä haastaa SDP:n turvallisuuspolitiikan peruslinja. Sen haastamisessa ei pitäisi olla ongelmia.
Suomen on mietittävä perusasemaansa Venäjän rajanaapurina: tulemmeko omillamme toimeen – johon SDP turvallisuuspoliittinen peruslinja perustuu – vai voimmeko etenkin tiukassa paikassa pyytää myös muilta apua, erityisesti Yhdysvalloilta tai Natolta. Liittoutummeko muiden kaltaisiemme maiden kanssa vai emme. Tällä hetkellä Suomi oireilee tuvallisuuspoliittisesta linjastaan melko pahoin. Linja on haussa.
Suomi on nyt jakautumassa kahtia turvallisuuspolitiikassa. Vasemmistoliiton ja SDP:n mukaan muilta mailta ei apuja pyydellä eikä myöskään apua anneta, pitkälti muiden puolueiden mukaan muilta voidaan apua pyytää, myös Yhdysvalloilta. Myös sotilaallisesti liittoutumattomien Suomen ja Ruotsin asema nähdään puoluekentän vasemmalla laidalla toisin kuin oikealla laidalla. Toki jokaisessa puolueessa on toisinajattelijoita, mutta etenkin SDP ja myös Vasemmistoliitto ovat erottuneet nyt selvästi muista puolueista sekä kommenteissaan että poliittisessa toiminnassaan.
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Minne Suomi lopulta nyt pysyvästi suuntautuu. Suomi hakee pikkuhiljaa lopullista linjaansa ja paikkaansa myös turvallisuuspolitiikassa. Suomella ei joka tapauksessa ole varaa sellaiseen vihamielisyyteen Yhdysvaltoja kohtaan, jollaista SDP on muodossa tai toisessa harjoittanut 2000-luvun puolivälistä, ja jota se viimeksi harjoitti viime viikolla.
Suomi ei voi jäädä ping-pong-maaksi idän ja lännen väliin.
Ai niin, se vastaus otsikkoon: ”Mistä oikein kumpuaa SDP:n vihamielisyys Yhdysvaltoja kohtaan?” Se kumpuaa SDP:ssä olevan muutaman henkilön henkilökohtaisesta aatemaailmasta, jonka juuret ovat 1960-luvulta. Aktiiviaika politiikassa jättää kuitenkin heistä pian.
Eiköhän tuo ole ollut hyvä asia, että kaikki eivät ole olleet juoksetettavissa. Tänä päivänä niitä näyttää olevan jo liian kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta miksi nämä haloset ja tuomiojat eivät käy venäjän johtajia vastaan tsetniasta. Tuhansien siviilien murhista tai ukrainasta?
Tätä suhtautumista on edelleen paljon. Usa paha venäjästä ei puhuta.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemminhan SDP sai rahoitusta KGB:ltä, sittemmin ovat ilmeisest toimineet ilmaiseksi pelkästä aatteen palosta.
Tämähän on selkeää rahoituksen hankintaa ja pyyntö FSB:lle.
Mutta en usko että FSB maksaa sen mitä demsrit toivovat, ja miksi maksaisivatkaan kun demarit toimivat heidän toiveidensa mukaan jo ilmaiseksi, jonkun prenikan voivat ryssät Tuomiojalle myöntää joka taas hänelle henkilökohtaisesti saattaa merkitä enemmän kuin raha.
Ilmoita asiaton viesti
Korpelaiselle tiedoksi. Kommunisteille, mutta myös kepulle rahaa tuli KGB:a, demarille rahat tulivat lännestä mm. CIA:a, Saksasta, Ruotsista. Olisiko Korpelaisen syytä käydä kirjastossa ja hieman tutkia sodanjälkeisen Suomen poliittista elämää ymmärtäkseen, että itään oli kallellaan kommunistit ja kepu, länteen SDP.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/1mitrohin%20la…
Kyllä demareilla on ollut useita kytköksiä ryssiin….
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset Ari Pesoselle erinomaisen osuvasta erittelystä!
Tuomioja ja Halonen ovat kunnostautuneet Suomen kansallisten etujen vahingoittajina tavalla, joka hakee vertaistaan sodanjälkeisessä poliittisessa historiassa.
SDP:n turvallisuuspoliittista linjaa voisi luonnehtia krooniseksi Tukholman syndroomaksi, jossa panttivangit esiintyvät kaappaajansa kiivaina asiamiehinä sekä mielensä pahoittavina puolestaloukkaantujina aina tilaisuuden tarjoutuessa.
Ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholma-syndrooma
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Pesoselta ja johtopäätökset osuivat nappiin.
Demareiden todellinen ongelma on, että sieltä ei löydy yhtään nuorta miestä tai naista, joka uskaltaisi haastaa puolueensa politiikan dinosaurusten linjan ja päivittää puolueen linjan 2000-luvulle. On turvallisempaa pysyä taustalla ja nyökytellä hiljaa, kun puolueen linjoista päätetään muutamien neuvostoliittotartunnan saaneiden ikäloppupoliitikkojen tahdon mukaisesti.
Tuomiojan uskomatonta röyhkeyttä kuvaa hänen tapansa pitää mersunmerkistä huonosti plagioitua vastinkappaletta takin rintapielessä. Elettä voidaan verrata siihen, että joku päivän politiikkaan yhtä tympääntyneen oloinen saksalaisaikalainen kulkisi pikkuhakaristi kauluksessaan. Kyse on kannanotoista ja se voi häiritä erityisesti Tuomiojan tapauksessa Suomen kansainvälisiä kontakteja. Tuomiojahan onnistunut kommenteillaan raivostuttaa milloin jenkit, milloin israelilaiset ja milloin jopa ystävämaan Venäjän putinistit.
Halosen ansioihin taas voi lukea WEU:n kaatamisen, jalkaväkimiinojen kieltämisen, Nato-jäsenyyden estämisen ja puolustusbudjetin painaminen lähelle 1 %:a bkt:sta virkauran lopuksi. Kun venäläiset virkakauden päätteeksi antoivat hänelle lahjaksi kissan, se varmasti tuli ansioista.
Demareilla on siis peiliin katsomisen paikka, mutta jotta totuus ei unohtuisi, sama ongelma löytyy jopa kokoomuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Monet Suomen kansanedustajat puhuvat ”Pentagonin likaisesta provokaatiosta,” kertoo RIA Novosti. Suomi ei kuulemma ole enää itsenäinen tämän sotaharjoituksen jälkeen. Tuomiojaa tai muitakaan demareita ei mainita nimeltä.
http://ria.ru/accents/20160226/1380878322.html
Ilmoita asiaton viesti
Otsikon kysymys on aiheellinen, jo pelkästään siitä syystä, että SDP hakeutui CIA:n rahahanalle jo vuonna 1949 (lukusuositus: Mikko Majander, ”Demokratiaa dollareilla – SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945–1954”. Otava 2007, sivuja 348).
Ilmoita asiaton viesti
Oli hyvä kirjoitus. Muistan Halosen puheen YK:ssa 2004 ja kravatinsuoritukset. Kun Halosen ja Tuomiojan pieni ideologinen klikki johti maan ulkopolitiikkaa tuli Suomesta pahoinvointivaltio. He esimerkiksi sanoivat, että ”seurataan NATO:n kehitystä”. Stubb kyseli tämän jälkeen, että koska Suomessa lopetetaan älyllinen epärehellisyys.
Ilmoita asiaton viesti
”
Presidentti Tarja Halonen piti puheen YK:n yleiskokouksen 59. istunnossa 21.9.2004 New Yorkissa ja puheen yksi kappale muistetaan edelleen hyvin Yhdysvalloissa:
”Irakin sodan alla kansainvälinen yhteisö kuitenkin epäonnistui. Keskenään ristiriitaiset kansalliset edut ohittivat yhteisen tahdon. Ei sitouduttu riittävästi toimimaan turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti. Osa jäsenkunnasta turvautui voimatoimiin, jotka eivät olleet kansainvälisen oikeuden mukaisia.”
”
Tämä kuitenkin piti paikkansa. USA ilmoitti suoraan että YK päätöksistä riippumatta USA hyökkää Irakiin ja kävelee YK päätösten ohi. Saddam oli pistänyt hanat kiinni ja Yhdysvaltojen intressi oli saada Irakin öljy vapaanmarkkinatalouden piiriin. Ei tuossa tarvitse olla vasemmistolainen pitääkseen tuota kolonalistisena voimapolitiikkana.
Tapahtui siellä myös ihmisoikeusrikkomuksia. Juurikin noita vankien kuulusteluja, sekä siviilien ampumisia.
Voisihan tähän vielä ottaa asiaksi hitusen epäilyttävät toimijat sodan aikana Halliburton-konsernin, ESSI-yhtiöt sekä Halliburtonin tytäryhtiön KBR. Ne joilla yhtään tietoa asioista tietävät mitä tarkoitan.
Miksi tuota ei saisi sanoa?
Tottakait tuo vaikuttaa USA-Suomi väleihin kun USAn intressejä arvostellaan, mutta silti. Se on tapahtunut kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Halonen on ollut Tuomiojan tavoin räksyttämässä USAa aina kun tähän on ollut mahdollisuus. Tuomioja on tehnyt saman myös Israelin kautta.
Joku hölmömpi voisi kysyä, miksi Halonen ei tuominnut 2008 Venäjän hyökkäystä Georgiaan tai ottanut kantaa, että Venäjä tuolloin toimi kansainvälisen oikeuden ulkopuolella? En ole juuri havainnut, että hän olisi paljoakaan tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan paitsi ainakin yhdessä mediatilaisuudessa osoittanut ymmärrystä Putinin toimia kohtaan.
Miksi siis Halonen on vaiennut? Olisihan hän voinut jotain lausua, mutta jätti kuitenkin sanomatta. Pesosen kirjoitus osoittaa hyvin 60-70 -lukulaisen vasemmiston jämähtäneen tuolle kultaiselle aikakaudelle, pystymättä uudistumaan tai päivittämään näkökantojaan 2000-luvulle. Käsittääkseni kirjoituksen tarkoituksena oli selvitellä, mistä USA-viha kumpuaa. Se kumpuaa 40-50 vuoden takaa, jolloin oltiin vapaasti kommareita, punademareita ja itänaapurin suojeluksessa, ja vihattiin kaikkea, mitä USA edusti. Halliburtonilla tuskin on ollut vaikutusta Halosen tai Tuomiojan kantoihin, vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Tuomiojan tai Halosen Venäjä suuntauksia voi kieltää. Toki ovat olleet räksyttämässä USA suuntaan useamminkin. Mutta Halosen ulostulo tuolloin oli kuitenkin oikein. Vähän talouspakotteita olisi pitänyt rapakon taakse heittää. Pesonen tuntuu näkevän tilanteet niin että USAn rikkomuksia ei saa arvostella tai niistä puhua koska se mukamas palvelisi Venäjän etua. En jaksa alkaa nyt vielä kaivella vasemmiston USAviha kumpuamisia, mutta Pesosen kaltaiset taas eivät halua nähdä USAn rikkomuksia. Siinä mielessä ei eroa yhtään Halosesta tai Tuomiojasta. Kolikon kääntöpuoli.
Suomen vasemmisto-liitto lukuunottamatta vanhoja tohtorisälykköjä ja venäjämielisiä koostuu kentällä suurimmaltaosin hevosten kepittäjistä tai anarkisteista. Siinä mielessä voisivat kyllä päivittyä vähäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Hehheh, hevosenkepittäjät. Et varmaan pahastu jos joskus lainaan hyvää ilmaisua?
Tuskin Pesonen nielee USA:n toimet maailmalla sen enempää kuin Halonenkaan mutta Halosen ja Tuomiojan tapauksissa on nähdäkseni enemmän kyse heidän kieroutuneista suhteista Venäjään.
Voi kuulostaa uskomattomalta, mutta itselläni ei ole liioin USA-sympatioita sen enempää kuin USA-kriitikoillakaan. Valitsen silti USA:n Suomen taustalle toimimaan mieluummin kuin Venäjän. USAn demokratiakäsitys vastaa pitkälti omaani vaikka sen soveltaminen poikkeaa rankasti eurooppalaiselle tutusta kaavasta. Tiedän liikaa Venäjästä enkä pidä yhtään hallinnon taustalla olevista toimijoista ja ideologioista.
Ilmoita asiaton viesti
”Hehheh, hevosenkepittäjät. Et varmaan pahastu jos joskus lainaan hyvää ilmaisua?”
Anna mennä vapaasti. Olen tuota usein käyttänyt. Taisi sen pellepukuisen-partion keppihevosläppä olla muutenkin lähtöisin minun kommenteistani heille.
Ilmoita asiaton viesti
Halonen ja Tuomioja eivät ole myöskään jättäneet käyttämättä yhtään tilaisuutta kiusata ja horjuttaa Baltian maita. Tuomiojan kielteinen kanta itsenäisiin Baltian maihin käy hyvin ilmi hänen muistelmakirjastaan Siinä syntyy vielä rumihia.
Baltian maat ovat tämän ulkopoliittisen linjariidan keskiössä:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/174887-sotatutkija…
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa tiivistyy koko kupletin juoni. Baltian maiden puolustamiseen USA tarvitsee Suomea ja Ruotsia. Täällä vaan kansalla ei ole halua aloittaa sotaa USAn intressien pönkittämiseksi tai Baltian pelastamiseksi. Omalla politiikallaan muroihinsa kusevat ja ovat kusseet Baltialla.
”Suomen on muodostettava selvä kanta Baltian puolustukseen. Suomi joko ajattelee asiaa Ruotsin tapaan tai palaa ”puolueettomuuteen” ja orpoon oloon Venäjän vaikutuspiirissä.”
Ja ketunmarjat.
Ilmoita asiaton viesti
Voisit tietysti ajatella niinkin, että Baltian maat eivät pärjää yksin Venäjää vastaan ja vaikka USA puuttuisi kokonaan maailmankartalta, Suomen ja Ruotsin velvollisuus on silti puolustaa heikompia maita. Itse näen sen näin.
Ruotsihan on tämän jo lainsäädännössä tehnyt ja antanut itselleen lakisääteisen velvollisuuden auttaa sotilaallisesti, jos Baltiaan tai Suomeen hyökätään. Tämä on oikeaa demokratiaa jos mikä. Kun Ruotsi ei voi auttaa sotatilanteessa edes itseään, se silti on ensimmäisenä auttamassa muita. Näin ainakin teoriassa eikä asiaa ole testattu 200 vuoteen.
Luin kyseisen kirjoituksen aamun Hesarista ja tämä sitä samaa kauraa, jota olen täälläkin palstoilla peräänkuuluttanut. Suomen ongelma on pelko. Poliitikot presidenttiä myöten pelkäävät liikaa Venäjää eivätkä uskalla sanoa ääneen samaa kuin Ruotsi. Hölmöähän se tietysti olisi ilman oikeita turvatakuita, mutta joku raja on asetettava Venäjän laajentumishaaveille.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin asevoimien komentaja Per Micael Byden perjantaina Liettuassa: Ruotsilla on monia syitä tehostaa sotilaallista yhteistyötä Baltian maiden kanssa.
http://news.err.ee/v/defense/9c9d9294-2428-4117-88…
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsissa sosiaalidemokraattien suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet hyvät, jopa aikanaan Palmen pääministerikausilla.”
Tämä oli varmaankin ronskia sarkasmia?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Olli hyvästä kommentista ja siitä, että olet huomannut asian, josta toivoinkin kovasti kommenttia. Palme-kirjaus oli tarkoituksella laitettu kommentteja herättäväksi ja huomautukseksi siihen, mitä ideologisella ajatuksella ulkopolitiikassa toimivat henkilöt voivat saada maalleen aikaan.
Olof Palme oli samanlainen ideologi kuin mitä Erkki Tuomioja edelleen on. Vietnamin sota oli Palmelle samanlainen ideologinen asia kuin Erkki Tuomiojalle. Maa kestää kyllä muutaman tuollaisen henkilön muutaman vuoden, muttei ehkä vuosikymmeniä eikä laajempaa joukkoa.
Ruotsi sai paljon Yhdysvalloilta anteeksi, koska Ruotsin turvallisuuspoliittinen asema oli erittäin tärkeä turvaamaan Nato-maa Norjan turvallisuutta sekä Pohjois-Euroopan yhteyksiä Pohjanmereltä Itämerelle. Ruotsi ei saanut joutua kriisi- tai sotatilanteessa Neuvostoliiton haltuun.
Kylmän sodan aikaan Ruotsi sai Yhdysvalloilta ja Natolta paljon ilmaista turvallisuutta. Ruotsilla oli asema Yhdysvaltain ja Naton Euroopan puolustussuunnitelmissa, Suomella ei sen sijaan ollut. Suomi nähtiin YYA-sopimuksen kautta sotilaallisesti Neuvostoliiton etupiiriin kuuluvaksi. Ruotsilla oli vara harjoittaa kaksinaamaista puolueettomuuspolitiikkaa, todellisuudessa Ruotsi kuitenkin oli sotilaallisesti länsileiriin kuuluva.
Julkisesti Olof Palmella oli huonot suhteet Yhdysvaltoihin, käytännössä ei niitä ollut 1960- ja 1970-luvuilla ollenkaan. Erityisesti Yhdysvaltain republikaanipresidentti Richard Nixon tunsi syvää kiukkua Olof Palmea kohtaan 1960- ja 1970-luvuilla Vietnamin sodan ollessa kuumimmillaan.
Nixonin hallinnon ja Olof Palmen välinen tora paisui vuoden 1972 lopulla mittoihin, mikä merkitsi maiden julkisten diplomaattisuhteiden katkeamista liki puoleksitoista vuodeksi.
Ruotsalaistoimittaja Staffan Thorsell on julkaisut syksyllä 2004 kirjan nimellä ”Sverige i Vita huset”, jossa on käsitelty Ruotsin ja Yhdysvaltain välisiä suhteita sekä myös Valkoisen talon näkemyksiä Ruotsista presidentti Nixonin aikaan. Kirja kannattaa lukea, jos Ruotsin menneet suhteet Yhdysvaltoihin kiinnostaa.
Thorsellin näkemyksen mukaan Yhdysvallat ei kuunnellut eikä juuri noteerannut Ruotsin ja Palmen kritiikkiä Palmen ensimmäisellä pääministerikaudella (1969–1976) ja siis Vietnamin sodan aikoihin, koska Ruotsi oli pitänyt suunsa kiinni 1950- ja 1960-luvuilla vallinneesta Ruotsin ja Yhdysvaltain välisestä tiiviistä puolustusturvallisuusyhteistyöstä. Suomennettuna: yksi räksyttävä Palme ei paljon paina suurvallalle puolustus- ja turvallisuuspoliittisissa suhteissa, kun kyse on paljon tärkeämmästä: Ruotsi avainroolista Pohjois-Euroopan turvallisuudessa. Käytännön asiat hoituvat myös ammattivirkamiesten kautta.
Tuon takia kirjoitin tuohon blogikirjoitukseen puolisarkastiseen tyyliin (en ronskiin sarkastiseen tyyliin!), että ”Ruotsissa sosiaalidemokraattien suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet hyvät, jopa aikanaan Palmen pääministerikausilla.” Palmen ideologisen räksytyksen yläpuolelle meni tärkeämmät arvot ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö säilyi Ruotsin ja Yhdysvaltain välillä Palmesta huolimatta.
Tämän päivän Ruotsissa turvallisuuspoliittisia suhteita Yhdysvaltoihin hoitaa puolustusministeri Peter Hultqvist, kun puolestaan ulkoministeri Margot Wallströmin tehtävä on hieman räksyttää ideologisesti.
Ilmoita asiaton viesti
No, siitä kiistellään oliko YK:n TN:n päätöslauselma 1441 kansainvälisten lakien mukainen. Esimerkiksi Halonen, Koskenniemi ja monet muut vasemmistolaiset ovat tätä käsitystä vastaan, kuten myös Venäjä. Yhdysvallat teki kuitenkin liittolaisineen hyvän teon, sillä maailma ja Irak on paljon parempi paikka ilman Saddamia, joka kuului Pakistanin ydinaseen isän Abdul Qadeer Khanin asiakaskuntaan tavoitellen ydinasetta.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraukset Yhdysvaltojen ”hyvistä teoista” näkyvät myös tämän päivän Suomessa. Turvapaikanhakijathan tulevat pääosin Irakista. Eivät jääneet sinne ”parempaan paikkaan” elelemään. Mitenkään puolustelematta Saddamin hallintoa ihmettelen kuitenkin miksi pakolaisuus ei silloin houkutellut juuri ketään.
Ilmoita asiaton viesti
Saddamin aloittamassa Irakin ja Iranin sodassa kuoli 1980-luvulla joidenkin arvioiden mukaan miljoona ihmistä. Eiköhän kysymys ole siitä, ettei pakolaisuus laajassa mittakaavassa ollut tuolloin mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Aika vähäistä tuo kiistely on. Sen voisi tiivistää muotoon ”maailma vastaan USA:n republikaanit”. Vuoden 2003 hyökkäyksen tuomitseminen saattaa kyllä perustua johonkin ”pohjimmaiseen maailmankatsomukseen”, nimittäin juristin – esimerkiksi Halosen, Koskenniemen tai Niinistön – näkemykseen siitä, että miljoonien ihmisten kuolemaan johtanut kansainvälisen oikeuden rikkominen ei ole kiva asia.
Amerikkalaisten enemmistöllä oli muuten sama näkemys.
Tällä nyt ei ole pienintäkään tekemistä sen kanssan, että jollakin puolueella olisi joitakin ”asenteita” jotakin ”maata” kohtaan. Demarien asenteet USA:ta kohtaan ovat myönteiset, kuten kaikki aikuiset ihmiset tietävät.
Sinänsä on totta, että demarijohtoon tarvittaisiin nuoremman polven ulkopoliittinen johtaja, jo presidenttiehdokkaaksikin.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmennetään siis vielä, että yksimielisesti hyväksytty TN:n päätöslauselma 1441 ei oikeuttanut sotaa, eivätkä Koskenniemi, Halonen ja muut kansainvälisen oikeuden asiantuntijat tietenkään koskaan sitä päätöslauselmaa ole vastustaneet – vaan sitä, että Yhdysvallat nimenomaan esti Blixin työryhmän asetarkastusten loppuun saattamisen ja hyökkäsi Irakiin ilman YK:n valtuutusta.
https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Secur…
Ilmoita asiaton viesti
Taas erittäin hyvä kirjoitus Pesoselta kuten aiemmatkin.
Ei lisättävää.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko Iloniemi: Sotaharjoituskohulla tehtiin sisäpolitiikkaa.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/konkar…
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä oikein kumpuaa SDP:n vihamielisyys Yhdysvaltoja kohtaan?”
En usko, että demarit ovat tässä asiassa sen kummempia ,kuin muutkaan puolueet.
Sillä nimittäin täytyyhän jokaisen aikaansa seuraavan kansalaisen olevan jo tietoinen siitä miten USA pommittaa droneineen viattomia ihmisiä siellä sun täällä, eikä lainkaan välitä siitä että, jos saavat YHDEn ”terroristin” tapettua ja siinä sivussa kuolee vaikkaa satakunta sivullista, niin senkö pitäisi olla ok?
No ei todellakaan ole. Suomen tulisi ajaa YKssa sellaista linjaa,että nämä USAn hirmutyöt ja terrori ja silmitön tappaminen maailmalla saadaan loppumaan.
On ennenkuulumatonta, että YKSI valtio on muka saa tehdä mitä lystää, ja muut valtiot vaan kattelee päältä. Tähän on tultava loppu.
USA on julistettava 10-20 vuoden totaaliseen globaaliin kauppasaartoon koskien kaikkea, myös lentoliikennettä, tavaroiden ja palveluiden ym siirtoa kyseiseen valtioterroria harjoittavaan valtioon.
Ja näiden lennokeilla tehtyjen terroristi-iskujen alulle panijat ja toteuttajat täytyy saada Haagiin tuomittavaksi ihmisyyteen kohdistuneistä terrori- iskuista.USAn presidenttiä myöten.
Tämä agenda on nyt ihmiskunnan ja YK:n tärkein tehtävä.
PANNA USA VASTUUSEEN MURHISTAAN JA TERRORITEOISTAAN!!!!
Ilmoita asiaton viesti