Vastustaako Iso-Britannia enemmän EU:ta vai Suomi enemmän Natoa?

Juhannusaatonaatto ensi torstaina on sitten kohtalon päivä Euroopalle. Britit äänestävät tuolloin pysymisestä Euroopan unionin jäsenmaana.

EEC, EY ja EU ovat olleet ja tulevat aina olemaan Iso-Britannian yhdistyneessä kuningaskunnassa eritoten englantilaisille vaikea asia. EU tulee olemaan englantilaisille vaikea asia, olivatpa britit mukana Euroopan unionissa tai sen ulkopuolella. Englantilaiset eivät pääse EU:sta koskaan eroon, vaikka eroaisivatkin EU:sta. Kuningaskunnassa sen sijaan skotit suhtautuvat EU:hun myönteisemmin, EU osataan nähdä pitkälti pragmaattisesti samoin kuin vaikkapa Pohjoismaissa.

Kun on katsonut ja seurannut toisen maailmansodan jälkeistä brittien Euroopan integraatiotaivalta, niin ensimmäiseksi tulee mieleen, onko siinä ollut mitään järkeä tai johdonmukaisuutta?

Ei ole ollut.

EU-asioiden suhteen Iso-Britannia on suurvalta, joka ei osaa hoitaa asioitaan järjellä vaan sekoittaa asioiden hoitoon tunteet. Useimmat brittien perustelut EU-erolle ovat ulkopuolisin silmin erikoisia, ja tilanne on vuosien saatossa päästetty yhä omituisempaan asemaan. Nyt brexitillä ja typerällä politiikallaan Iso-Britannia on saattanut kuningaskunnan hajoamisen partaalle. Kielteinen EU-kansanäänestys merkitsi melko pian Skotlannin eroa, skotlantilaisten pysymistä EU:ssa ja hakeutumista kiinni Pohjoismaihin.

EU-eron ja Skotlannin eroamisen myötä Iso-Britannia menettäisi sotilaallisen suurmahdin aseman ja vaikutusvaltaansa etenkin Pohjanmerellä. Iso-Britannian hajottamiseen ei tarvittu Venäjää eikä Putinia, sen osasivat tehdä britit ihan itse.

Brittien tunteenomaiselle EU-kammolle löytyy täysi vastaavuus yks yhteen Suomesta: Suomen Nato-jäsenyyskammo.

Lukuisat kirjoitetut tekstit Britannian EU-asiaa ja Suomen Nato-asiaa koskien ovat yhtenevät, kunhan Iso-Britannia-sanan tilalle vaihdettaisiin Suomi-sana ja EU-sanan tilalle Nato-sana. Molemmissa maissa nämä kammot ovat olleet yhtä pitkäaikaisia, yhtä tunteella luotuja ja yhtä typerältä näyttäviä ulkopuolisten silmissä. Molemmissa maissa omia etuja ei osata nähdä objektiivisesti suhteessa kahteen merkittävimpään eurooppalaiseen toimijaan, EU:hun ja Natoon.

Molemmissa maissa hedelmättömille tunteille on annettu historiassa liikaa tilaa. Kun Suomessa tunteella ajattelevan Nato-vastaisuuden kärkihahmoja ovat Erkki Tuomioja ja Paavo Väyrynen sekä puolueista Vasemmistoliitto ja SDP, on Britanniassa vastaavat EU-vastaisuuden kärkihahmot Boris Johnson ja Nigel Farage sekä puolueista UKIP.

Briteillä on siis punaisena liinana EU ja Suomella Nato. Suomessa olisi syytä katsoa brittien EU-politikointia suhteessa Suomen suhtautumiseen Natoon. Tunteita ei pitäisi päästää liiaksi politiikkaan.

Onkohan harjoitettu Nato-vastaisuuspolitiikka ja EU-vastaisuuspolitiikka ollenkaan järkevää maiden etujen kannalta niin Suomessa kuin Britanniassa? Samaa varmasti kyselevät muut Euroopan maat sekä Iso-Britannialta että Suomelta: onko teidän suhtautumisessa kahteen Euroopan keskeiseen liittoon ollenkaan järkevää, kun ulkopuolisesta se ei aina näytä siltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu