Ruotsi sulki tänään pois Suomen kaukaisen haaveen puolustusliitosta

Ennen tätä päivää suomalaispolitiikkojen kannanotot jopa Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusliitosta ovat olleet myönteisiä, eikä puolustusliittomahdollisuutta oltu suljettu tulevaisuudessa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (HS 2.2.2015): "En kuitenkaan halua sulkea pois, että viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden päästä tulisimme siihen johtopäätökseen, että kahdenvälinen puolustusliitto on mahdollinen ja toivottava, vaikkei se ole tavoitteemme tällä hetkellä."

Puolustusministeri Jussi Niinistö (IL 31.1.2016): ”Ei voi pitää poissuljettuna, etteikö tällainen valtiosopimustasolla sidottu kriisiyhteistyö olisi mahdollista. Mutta se vie aikaa. Olemme vasta yhteistyöpolun alussa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (US 3.2.2016): "Puolustusliittoa koskeva valtiosopimus ratkaisisi tämän ongelman ja loisi tarvittavan automatiikan yhteisten resurssien käytölle."

Puolustusministeri Jussi Niinistö (HS 8.3.2016): ”Sitäkään [Suomen ja Ruotsin välistä puolustusliittoa] ei pidä pitää pois suljettuna. Tässä on sellainen vaihe menossa, että harjoittelemme yhdessä, teemme hankintoja yhdessä tulevaisuudessa, kasvatamme luottamusta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole tähän saakka sulkenut puolustusliiton mahdollisuutta pois.

17.6.2016 julkaistussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa on puolestaan kirjattu Ruotsin kanssa puolustusyhteistyöstä: ”Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa on laaja-alaista ja sitä edistetään yhteisten etujen pohjalta, ilman rajoitteita.

Pääministeri Stefan Löfven (IS 19.6.2016): ”Yhteistyö Suomen kanssa ei ole [puolustus]liitto, eikä sellaista peräänkuuluteta.” Statsminister Stefan Löfven (Folkbladet 19.6.2016): ”Allians med Finland inte aktuell.

Ruotsi on siis tänään pääministeri Stefan Löfvenin suulla asettanut rajoitteen: puolustusliitto Suomen kanssa ei ole mahdollinen, siinä kulkee raja. Tänään tuli Ruotsista suomalaispoliitikoille lunta tupaan. Ruotsin ilmoitus oli erittäin järkevä, ja se selkeyttää puolustuspoliittista tilannetta.

Puolustusliitto on nähty Suomessa kaukana tulevaisuudessa olevana mahdollisuutena. Ruotsi on sen sijaan koko ajan ollut tuota puolustusliittoa poissulkevaa mieltä, mutta suomalaispoliitikot ovat kuitenkin haaveilleet puolustusliitosta lopullisena päämääränä. Yksi keskeisimmistä haaveilijoista on ollut presidenttiehdokas Matti Vanhanen, joka oli ostamassa jo hävittäjätkin Ruotsista. Tänään oli sitten asialle syytä sanoa Ruotsista selkeäsanaisesti: puolustusliitto ei käy. Muu puolustusyhteistyö toki jatkuu ja tiivistyy.

Suomi tuskin tulee ostamamaan ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä, – ja hyvä niin.

Ruotsi on solminut puolustusyhteistyösopimuksen Nato-maa Tanskan, Yhdysvaltain ja Iso-Britannian kanssa. Mitään allekirjoitettua puolustusyhteistyötä koskevaa sopimusta Suomen kanssa ei ole lukuun ottamatta työsuunnitelmaa vuodelta 2014.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu