Ruotsin tuore Nato-selvitys vie maata askel askeleelta kohti liittoutumista
Ruotsin istuva sosiaalidemokraattinen hallitus asetti viime vuonna yhteistyössä Maltillisen kokoomuksen (Moderaterna), Liberaalien (Liberalerna) ja Kristillisdemokraattien (Kristdemokraterna) diplomaatin ja entisen suurlähettilään Crister Bringéuksen tekemään selvitystä, jossa hänen tuli tarkastella Ruotsin Nato-jäsenyyden etuja ja haittoja sekä Ruotsin turvallisuusyhteistyötä muiden maiden ja järjestöjen kanssa.
Suurlähettiläs Bringéusin melkein valmista selvitystä ei ole vielä luovutettu maan hallitukselle, mutta Ruotsin tietotoimisto TT julkaisi siitä eilen osia. TT:n aineistoa on tarkasteltavissa mm. Omni-uutispalvelusta otsikolla ”Natomedlemskap avskräcker Ryssland”, suomennettuna ”Nato-jäsenyys estää Venäjää”. Juttu löytyy täältä.
Ruotsin tietotoimisto TT:n tuoretta juttua on referoitu paljon myös jo Suomessa (mm. Yle_2.9.2016, Ilta-Sanomat_2.9.2016 Iltalehti_2.9.2016 ja MTV3_2.9.2016).
Bringéuksen Nato-selvityksen tärkein anti eilen julkaistujen tietojen perusteella on, että Ruotsin Nato-jäsenyydellä olisi Venäjän hyökkäyshaluja hillitsevä vaikutus Itämerellä. Epäselvyys siitä, miten Ruotsi reagoisi mahdolliseen Itämeren kriisiin, poistuisi Natoon liittymisen myötä. Bringéusin Nato-selvityksen mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaisi lännen pelotetta Itämerellä ja olisi omiaan estämään konflikteja ennalta, mutta toisaalta Ruotsin Nato-jäsenyys aiheuttaisi kriisin Ruotsin ja Venäjän suhteissa. Ruotsin Nato-jäsenyydestä on Ruotsille enemmän hyötyjä kuin haittoja.
****
Ruotsin poliittisten puolueiden tämänpäiväiset kannanotot Bringéusin Nato-selvitykseen ovat mielenkiintoisia. Porvariallianssin poliitikot ovat jo antaneet selvitykselle suuren kiitoksen ja täyden tuen.
Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra:
”Sverige behöver Nato.”, suomennettuna ”Ruotsi tarvitsee Natoa.”
”Jag hoppas att Bringéus utredning ska lägga grunden för en ’seriös och öppen debatt’ om ett svenskt medlemsskap.”, suomennettuna: ”Toivottavasti Bringéuksen selvitys luo perustan ’vakavalle ja avoimelle keskustelulle’ Ruotsin [Nato-]jäsenyydestä.”
”Anna Kinberg Batra konstaterar att Sverige behöver ’både stärkt försvarsförmåga och säkerhet tillsammans med andra, inte minst med tanke på utvecklingen i vårt närområde’". ’Därför ser moderaterna och Alliansen behovet av ett Natomedlemskap.’", suomennettuna: ”Anna Kinberg Batra toteaa, että Ruotsi tarvitsee ’sekä vahvaa puolustuskykyä ja turvallisuutta yhdessä toisten [maiden] kanssa, varsinkin kun huomioidaan [turvallisuus]kehityksen alueellamme.’ ’Siksi Maltillinen kokoomus ja allianssi näkevät tarvetta Nato-jäsenyydelle.’”.
Liberaalien puheenjohtaja (ja Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja) Allan Widman:
”Ett Natomedlemskap är nödvändigt, men inte tillräckligt. Som Bringeus påpekar måste vi även stärka vårt eget försvar. Slutsatsen är att förra årets försvarsbeslut redan är överspelat. Mer pengar måste tillföras nu och en ansökan om medlemskap i Nato förberedas.”, suomennettuna. ”Nato-jäsenyys on välttämätöntä, mutta se ei yksin riitä. Kuten Bringéus huomauttaa, meidän on myös vahvistettava omaa puolustusta. Johtopäätös on, että viime vuoden puolustusta koskeva päätös on jo vanhentunut. Enemmän varoja on nyt kohdistteva [puolustukseen] ja Nato-jäsenyyshakemus tulee valmistella.”
Edellä mainitus lainaukset löytyvät Omni-uutispalvelun jutuista otsikolla ”Alliansen välkomnar Nato-utredning: ’Tydligt’”, suomemettuna: ”Allianssi toivottaa tervetulleeksi Nato-selvityksen: ’Selvää tekstiä’”, joka löytyy täältä sekä jutusta ”Alliansen hoppas på ny Natodebatt”, suomemettuna: ”Allianssi toivoo uutta Nato-keskustelua”, joka löytyy täältä.
****
Ruotsin hallitus tai sosiaalidemokraatit eivät ole vielä kommentoineet Crister Bringéuksen Nato-selvitystä. Ulkoministeri Margot Wallströmin lehdistösihteeri Erik Wirkensjö on todennut, ettei hallitus voi vielä kommentoida, koska selvitystä ei vielä ole toimittu hallitukselle (SVD_1.9.2016).
Maltillisen kokoomuksen, Liberaalien, Kristillisdemokraattien ja sekä myös Keskustapuolueen muodostaman porvariallianssin keskeisten henkilöiden Nato-kannat ovat selkeää ja yksiselitteistä puhetta Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Mikäli porvariallianssi voittaa syksyn 2018 parlamenttivaalit, on Ruotsin Nato-jäsenyys selviö riippumatta sosiaalidemokraattien kannasta. Puolueiden yksituumaisuuden vaatimus ei enää tuolloin päde Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Nato-selvitystä ei olisi Ruotsissa tehty, ettei porvariallianssi olisi sitä nimenomaan vaatinut. Sosiaalidemokraatit eivät lämmenneet aluksi selvityksen laatimiselle, mutta heidän oli pakko asiaan suostua, koska istuva sosiaalidemokraattien hallitus oli ja on edelleen vähemmistöhallitus.
Ruotsin demareille ei jää enää järkeväksi vaihtoehdoksi kuin varmistaa, että heillä on mahdollisuus siirtyä puolueena Nato-jäsenyyden kannattajaksi. Se edellyttää Nato-asian käsittelyä kevään 2017 puoluekokouksessa.
Suomen on entistä selkeämmin varauduttava, Nato-jäsenyyden käsittely tulee eteemme ensi hallitus- ja presidenttikaudella syksystä 2018 alkaen. Kehitys kulkee vääjäämättä – ja osin meistä riippumatta – Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.
Suomen poliitikot tarrautuvat Ruotsin helmaan yrittäen samanaikaisesti sekä saada Suomelle hentoista lisäturvaa että vähentää Ruotsin Nato-haluja. Ruotsi ei kuitenkaan aio upota Suomen mukana.
Suomen keskeinen ongelma on suomettumisen perintö ja perilliset vasemmiston ja keskustan riveissä. Aikaisempina vuosikymmeninä ”ulkopoliittisesti epäilyttävät” poliitikkokandidaatit kohtasivat urallaan näissä puolueissa niin risuisen polun, etteivät he menestyneet – ainoastaan myötäilylinjan poliitikot nousivat näissä puolueissa piikkipaikoille. Nyt nämä samat menneisyyden nousukkaat varmistavat, että ainoastaan Venäjää myötäilevät nuoret menestyvät heidän puolueissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Palaan vielä puolueiden eroihin suhtautumisessa Venäjään ja Natoon.
Vihreät ovat käsittääkseni pääosin pasifisteja. Luulisin myös, että Vihreissä olisi runsaasti Amerikkaa vihaavia henkilöitä – koska USA on toistuvasti ollut sotimassa pitkin maapalloa. Kuitenkin Vihreissä on kyetty ymmärtämään USAn ja Naton nimenomaan rauhaa ylläpitävä rooli Euroopassa. Ei siis se ”Venäjää uhkaava Nato”, jota vasurit ja Kepu tuovat viestissään esille. Ja tässä on ratkaiseva ero etenkin verrattuna vasemmistoon, jossa lienee samalla arvo- ja asennepohjalla olevaa väkeä.
Itse näen tähän eroon ainoana selityksenä sen, että Vihreissä ei puolueen lyhyen historian takia ole pesiytynyt suomettuneisuuden kulttuuria ja perintöä, joka vielä tänäkin päivänä estää vasemmiston ja Keskustan näkemästä asioita sellaisina kuin ne ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden kuvaa Itämeren jännittynyttä tilannetta näin:
”They’re scared to death, with good reason, that Russia will cross the border and annex them like they did Crimea.” Biden tarkoittaa ilmeisesti Baltian maiden asukkaita.
”The idea that I would get on a plane to make, basically an emergency flight, to hold the hands of three presidents from Estonia, Latvia and Lithuania (…)”
Vaalitaistelu on Amerikassa näköjään äärimmäisen kovaa.
http://www.lsm.lv/en/article/politics/biden-reflec…
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsille Natoon liittyminen saattaa olla selvä asia. Suomella saattaa olla vielä pohdittavaa tässä kysymyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi tarvitsee NATOa vauhdittaakseen kalustomyyntiä NATO-maille niiden käydessä ns. demokratianvientisotiaan ja paikatakseen asevelvollisuudesta luopumistaan. Hysteeristä porukkaa, joka ei tiedä missä se todellinen uhka vaanii.
Ilmoita asiaton viesti