Suomen on ymmärrettävä Yhdysvaltain puolustushaasteet Baltiassa

Presidentti Barack Obama vieraili Virossa syksyllä 2014. ”Tulin tänne ennen kaikkea vahvistamaan Yhdysvaltojen sitoutumisen Viron turvallisuuteen. Se on ainainen ja järkkymätön", Obama sanoi Virolle ja samalla myös muille Baltian maille, joiden turvallisuudentunnetta Venäjä oli horjuttanut pahoin Krimin valloituksella keväällä 2014.

Vaikka Ruotsi ei ole Nato-maa, on se Yhdysvaltain tärkein liittolainen Pohjolassa. Ruotsi on Pohjalan turvallisuuden suurvalta. Ruotsilla on Pohjolan suurin talous, ja myös asukasmäärältään Ruotsi on ylivoimaisesti suurin valtio. Kun Tanskassa, Norjassa ja Suomessa asukkaita on 5-6 miljoonaa, Ruotsin asukasmäärä lähes 10 miljoonaa. Vuonna 2013 Ruotsin bruttokansantuote (579,7 mrd. USD) oli reilusti yli kaksinkertainen Suomeen verrattuna (267,3 mrd. USD).

Suomessa ei ole oikein täysin ymmärretty Ruotsin asemaa ja merkitystä Pohjolassa varsinkin turvallisuuspolitiikassa. Pohjolan turvallisuuspolitiikassa Ruotsin merkitys Yhdysvalloille on paljon suurempi kuin Suomen.

Ruotsissa ovat kahden vuoden aikana vierailleet varapresidentti Joe Biden, varapuolustusministeri Robert Work sekä senaatin asevoimien ja puolustusministeriön rahoituksesta vastaavan komitean puheenjohtajana John McCain. Pohjoismaiden valtionpäämiesten ja presidentti Obaman ensitapaaminen vuonna 2013 tapahtui Tukholmassa. Myös tämän vuoden vastaavassa johtajatapaamisessa Washingtonissa Ruotsilla oli merkittävin rooli. Oheiset esimerkit kuvaavat Ruotsin merkitystä Yhdysvalloille Pohjolassa.

Yhdysvallat luottaa Ruotsin harkintakykyyn ja Ruotsilla on hyvät näytöt jo kylmän sodan ajalta, kun Norjan turvallisuus ja Suomen asema piti vakiinnuttaa Pohjolassa. Kun kylmän sodan aikaan Ruotsi turvasi Nato-maa Norjan selustan, ja nyt sillä on vastaavaa halukkuutta huolehtia Nato-maa Viron, Latvian ja Liettuan selustaa. Samalla Ruotsi turvaa myös oman asemansa ja turvallisuutensa Yhdysvaltain keskeisenä liittolaisena.

Yhdysvalloille syvempien turvallisuuspoliittisten suhteiden luomisessa yksi avainasia Suomeen ja Ruotsiin on, miten maat suhtautuvat Baltian turvallisuuteen, joiden turvallisuudelle presidentti Obama antoi vuoden 2014 vierailullaan niin suuren vakuuden, kuin suurvalta voi vain antaa: presidentin sanan.

Ruotsi toistaa nyt taitavasti samaa kuviota suhteessa Baltian maihin kuin kylmän sodan aikaan suhteessa Norjaan, ja näin Ruotsi samalla varmistaa Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisen huolenpidon itsestään. Suomen asema suhteessa Yhdysvaltoihin on Ruotsia epävarmempi.

Pääministeri [Sipilä] painottaa, että Suomi haluaa pysyä USA-suhteissa samalla tasolla kuin Ruotsi.”, kirjoitti sanomalehti Kaleva 22.8.2016. Suomen politiikan päämäärä suhteessa Yhdysvaltoihin on oikea. Suomi ei saa saattaa itseään tilanteeseen, että Ruotsin Nato-jäsenyys olisi yksistään riittävää Natolle sekä Yhdysvalloille, jonka jälkeen Suomea ei enää haluttaisi Natoon ja jäisimme yksin Pohjolan harmaalle vyöhykkeelle: idän ja lännen rajan kulkisi Tornionjoessa.

Presidentti Niinistö totesi 26.8.2015: ”Suomi ei ole asemassa, jossa se voisi antaa muille [Baltian maille] sellaisia sotilaallisia turvatakuita, joita sillä itselläänkään ei ole.” (Iltalehti_25.8.2015 ja Ilta_Sanomat_26.8.2015). Tieto, ettei Suomi ole halukas auttamaan uhkatilanteessa naapureitaan, otettiin Baltiassa yllättyneenä vastaan.

Suomelle edelleen tuottaa ongelmia suhtautuminen Baltian maihin, Ruotsilla ei vastaavia ongelmia ole. Suomi ei ole saanut vielä aikaiseksi puolustusyhteistyösopimusta Yhdysvaltain kanssa ja neuvottelut ovat syksyn edetessä hieman takkuilleet. Ruotsi allekirjoitti puolustusyhteistyösopimuksen Yhdysvaltain kanssa jo 8.6.2016. Suomella Baltian turvallisuuskysymys on vielä ratkaisematta.

Suomen pitäisi kyetä ratkomaan Baltian turvallisuuskysymys osaltaan uskottavasti: mikä on Suomen lopullinen rooli Baltian turvallisuudessa? Suomen puolustusyhteistyösuhteet Yhdysvaltoihin riippuvat suuresti Suomen suhtautumisesta Baltian maihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu