Trumpin lista osoittaa Suomen olevan paljon jäljessä Tanskaa, Ruotsia ja Norjaa
”Ehkä näin voi sanoa, että puolueeni yhteistyöpuolue on demokraatit ja sillä tavalla suosikkini on Clinton.”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Helsingin Sanomille Tukholmassa pidetyssä Itämeren strategiaseminaarissa tiistaina 8.11.2016, kun Yhdysvalloissa käytiin parhaillaan presidenttivaalien äänestystaistoa Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä (HS 8.11.2016).
Tukholman kerta ei ollut ensimmäinen, kun pääministeri Sipilä on lausunut Yhdysvaltain tulevasta presidentistä penseästi.
MTV3:n nettikolumnissa Sipilä vertaisi jo presidentiksi valitun Trumpin puheita Suomen sosiaalidemokraattien vaihtoehtobudjettikirjauksiin, joissa SDP vertasi Sipilää, Orpoa ja Soinia Thorbjørn Egnerin lastenromaanissa kirjoittamaan kolmeen iloiseen rosvoon. Sipilä siis noteerasi tulevan suurvaltajohtajan puheet samantasoiseksi kuin suomalaisopposition, joka on nimitellyt hallituspuolueiden puheenjohtajia rosvokolmikoksi. ”Tällä viikolla kotimaan politiikassa on nimitetty hallituspuolueiden puheenjohtajia kolmeksi rosvoksi. Tämähän on kuin suoraan Trumpin puheista.”, kirjoitti Sipilä nettikolumnissaan vaalien jo ratkettua (MTV3 11.11.2012).
Hallituksen kärkiministereistä myös valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok.) oli toivomus, että Yhdysvaltain seuraava presidentti olisi Hillary Clinton. ”Taisin sanoa kysyttäessä, että toivon Clintonin voittavan. Luulen, että valtiovarainministerit kaikkialla ovat olleet vähän samaa mieltä. Eli siis toivotaan vakautta. Se [lausunto] lähti ennen kaikkea siitä, että Trumpin voittoon liittyy epävarmuuksia, ja olen huolissani talouskehityksestä ja työllisyydestä.”, Orpo selitteli täyttymättömiä kantojaan vaalien jälkeen (IS 9.11.2016).
Sen sijaan Suomen ulkoministeri Timo Soini ei ottanut kantaa Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden paremmuuteen ennen vaaleja. Soini toimi niin kuin hyvän ulkoministerin tuleekin toimia.
Myös presidentti Niinistö ei ottanut suoraan kantaa Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden paremmuuteen ennen vaaleja, mutta rivien välistä oli luettavissa toive, että Clinton voittaisi.
****
”Statsministern har talat med Donald Trump” oli tiedotteen otsikko Ruotsin hallituksen sivuilla marraskuun loppupuolella (Regeringskanliet 23.11.2016). Pääministeri Stefan Löfven ja tuleva Yhdysvaltain presidentti olivat olleet puhelinyhteydessä 23.11.2016. Soittaja oli Donald Trump.
Donald Trump ilmaisi puhelussa hyvin myönteisen suhtautumisen Ruotsin ja näki kaikki mahdollisuudet yhteistyön lisäämiseksi. Trump pyysi myös Ruotsin pääministeri henkilökohtaiseen tapaamiseen, kun pääministeri Stefan Löfven tekee vierailun Yhdysvaltoihin. Tiedotteessa Ruotsin pääministerin tuleva matka oli ilmaistu näin: ”Donald Trump uttryckte en mycket positiv syn på Sverige och ser alla möjligheter till fortsatt samarbete. Han bjöd även in statsministern till ett personligt möte vid ett kommande besök i USA.”
Ruotsin hallituslähteiden mukaan pääministeri Löfven matkustaisi heti ensi vuonna Yhdysvaltoihin ja tapaisi samalla matkalla myös presidentti Trumpin, mikäli Yhdysvaltain tulevan presidentin 23.11.2016 puhelinkeskustelussa esittämä toive toteutuu.
Pääministeri Stefan Löfven oli jo ennen presidentinvaaleja huomioinut ennakkoon Ruotsin tärkeät suhteet Yhdysvaltoihin, ja hän oli laatinut onnittelukirjeluonnokset tulevalle presidentille, olipa valittu presidentti Trump tai Clinton. Nuo luonnokset ovat tämän blogikirjoituksen kuvina 1 ja 2. Kuvassa 1 on kirjeluonnos Tumpille ja kuvassa 2 kirjeluonnos Clintonille, ja luonnokset ovat tekstiltään hieman erilaiset. Kuvassa 3 on Trumpille lähetty onnittelukirje, josta ruotsalaishallinto on mustannut salassa pidettävät asiat, mutta jotka ovat nähtävissä Trumpille tehdystä luonnoksesta. Onnittelukirjeen päiväys on 9.11.2016.
Pääministeri Löfven kirjoittaa onnittelukirjeessään Trumpille Ruotsin turvallisuudesta: ”Global and regional challenges require transatlantic cooperation. The United States engagement in Europe is central for both European and American security. Sweden in committed to the security situation in Europe and in our neighborhood through partnership with NATO, bilateral security and defense cooperation with key countries such as the United States. The promotion of dialogue and reduction of tension are fundamental elements in our approach. Sweden also takes global responsibility by contributing to the anti-Daesh coalition by the being one of the largest humanitarian donors in the world. We value our cooperation with the United States on anti-terrorism and on countering violent extremism.”
Vapaasti suomennettuna: ”Maailmanlaajuiset ja alueelliset haasteet edellyttävät transatlanttista yhteistyötä. Yhdysvaltain sitoutuminen Euroopassa on keskeistä sekä Euroopan että Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Ruotsi on sitoutunut Euroopan turvallisuustilanteeseen ja lähiympäristössä Nato-kumppanuuden, kahdenkeskisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kautta yhteistyössä Yhdysvaltojen kaltaisten avainvaltioiden kanssa. Vuoropuhelun edistäminen ja jännityksen vähentäminen ovat keskeisiä elementtejä lähestymistavassamme. Ruotsi ottaa myös globaalia vastuuta osallistumalla Isisin vastaiseen koalitioon ja olemalla yksi suurimmista humanitaarisen avun antajista maailmassa. Arvostamme yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa terrorisminvastaisen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnassa.”
Ruotsi oli siis hyvin valmistautunut pääministerinsä johdolla vallanvaihtoon Yhdysvalloissa, ja jo onnittelukirjeessä Ruotsi nosti tärkeänä asiana esille turvallisuusyhteistyön Yhdysvaltain uuden presidentin kanssa. Vastavalittu Yhdysvaltain presidentti soitti Ruotsin pääministerille kahden viikon kuluttua valinnastaan. Ruotsin pääministeri on menossa matkalle Yhdysvaltoihin heti ensi vuonna, ja hän todennäköisesti tapaa samalla Yhdysvaltain uuden presidentin.
****
”Samtale mellom Solberg og Trump” oli tiedotteen otsikko Norjan hallituksen sivuilla joulukuun ensimmäisenä päivänä (Regjeringen 1.12.2016). Pääministeri Erna Solberg ja tuleva Yhdysvaltain presidentti olivat olleet puhelinyhteydessä 1.12.2016. Soittaja oli Donald Trump.
Tiedotteeseen oli kirjoitettu: ”Statsminister Solberg tok opp den sikkerhetspolitiske situasjonen, og den påtroppende presidenten la vekt på samarbeidet med Norge som en sentral NATO-alliert. Trump ga sin fulle støtte til NATO, og de var enige om betydningen av at europeiske allierte også øker sine forsvarsinvesteringer. Trump takket også Norge for innsatsen i bekjempelsen av ISIL og internasjonal terrorisme.”
Vapaasti suomennettuna: ”Pääministeri otti esille turvallisuuspoliittisen tilanteen, ja tuleva presidentti korosti yhteistyötä Norjan kanssa keskeisenä Nato-liittolaisena. Trump antoi täyden tukensa Natolle, ja piti tärkeänä, että eurooppalaiset liittolaisten kasvattavat puolustusmenoja. Trump kiitti myös Norjaa sen ponnisteluista Isilin ja kansainvälisen terrorismin torjunnassa.”
****
”Statsministerens kommentar efter samtale med Trump” oli puolestaan tiedotteen otsikko Tanskan hallituksen sivuilla marraskuun puolivälissä viikon kuluttua vaaleista (Regeringen 16.11.2016). Pääministeri Lars Løkke Rasmussen ja tuleva Yhdysvaltain presidentti olivat olleet puhelinyhteydessä 16.11.2016. Soittaja oli Donald Trump.
Tiedotteen perusteella Trumpin viesti oli samansisältöinen kuin Norjalle ja Ruotsille, joiden pääministereille Trump soitti myöhemmin, Ruotsiin siis 23.11.2016 ja Norjaan 1.12.2016. Tanskalle Trump korosti maan läheistä liittolaisuutta Yhdysvaltoihin ja Tanskan osuutta Isisin ja kansainvälisen terrorismin torjunnassa.
****
Trumpin Pohjoismaihin soitettujen puhelujen järjestys kuvastaa liitolais- ja kumppanisuhteiden tärkeysjärjestystä. Trump korosti Tanskan ja Norjan puheluissa läheistä liittolaissuhdetta. Tanska on Pohjoismaista pitänyt tiiveintä liittolaissuhdetta Yhdysvaltoihin, ja Tanskan pääministerille Trump soitti ensimmäisenä, seuraava vuorossa aikajärjestyksessä – ja myös tärkeysjärjestyksessä – olivat Ruotsi ja Norja.
Suomeen presidentti Niinistölle Trump ei ole vielä soittanut. Myös Islannin pääministeri ei ole saanut vielä soittoa. Soitto Suomeen varmaan jossakin vaiheessa tulee – toivottavasti. Pohjoismainen soittojärjestys kuitenkin kertoo, mikä on Suomen asema Yhdysvaltain pohjoismaisessa tärkeysjärjestyksessä. Suomen asema ei ole sama kuin Tanskan, Ruotsin ja Norjan. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja poikkeaa myös Tanskan, Ruotsin ja Norjan linjasta.
Vaikka Suomi sanoo pitävänsä yllä ja kehittävänsä yhteistyösuhteita Yhdysvaltoihin, todellinen politiikka ei sitä välttämättä kuvasta. Tanskan pääministeri Rasmussen, Ruotsin pääministeri Löfven ja Norjan pääministeri Solberg olivat pidättyväisiä arvostelemaan Tumppia vaalikampanjan aikana. Suomessa myös presidentti Niinistö ja ulkoministeri Soini eivät suoranaisesti arvostelleet, mutta sen sijaan pääministeri Sipilän kannanotot ovat olleet ulkopoliittisesti harkitsemattomia.
Suomen Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta poikkeavaa turvallisuuspoliittista näkemystä kuvaa hyvin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan lähes yksimielinen lausunto hallituksen laatimasta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selosteosta, jossa Itämeren turvallisuustilanteen huononemisen syitä eivät ole pelkästään Venäjän varustelutoimet vaan myös Naton varustelutoimet. Lausunto puhuu ”Venäjän ja Naton kasvavasta voimannäytöstä”. Naton toiminnasta Itämeren alueella ei voitaisi kirjata noin Tanskassa, Norjassa eikä myöskään Ruotsissa.
Ulkoasianvaliokunnan lausunto on Erkki Tuomiojan (sd.) ja Matti Vanhasen (kesk.) käsialaa, ja kyseinen lausunto (UaVM 9/2016 vp) löytyy täältä.
Nähtäväksi jää, milloin presidentti Niinistö saa soiton presidentti Trumpilta vai saako koskaan. Puhelut Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan – siis Pohjolaan – ovat tulleet melko tarkasti viikon välein 16.11.2016 alkaen. Samalla kaavalla ja aikavälillä toistettuna seuraavana soitto voisi tulla ensi viikon puolivälissä, jolloin Suomi viettää itsenäisyyspäivää. Jos onnittelusoittoa Suomeen ei tule, olen huolissani. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet eivät ole samalla tavalla kunnossa kuin muilla alueen Pohjoismailla.
Miksi soittaisi?
Kun Donald Trump voitti vaalit, Suomen kansallinen Yleisradio kertoi, että ”Viha ja valhe voittivat Yhdysvaltain presidentinvaaleissa” ym. ym.
http://yle.fi/uutiset/3-9279975
Lisäksi Etyj-juhlakokous ja Venäjä-boikotti.
Ilmoita asiaton viesti
Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee; business is business. Suomi ei ole ollut vailla mitään vastikkeetonta palvelusta Yhdysvalloilta, joten Trump vähät välittää räkyttäjistä ja protokollasta.
Nyt lakaisee suuri luuta, ja Yhdysvaltain suurlähettiläät eri pääkaupungeista lentävät kuin leppäkeihäät republikaanihallinnon nimittämien seuraajiensa tieltä. Emme tiedä vielä, millainen seuraaja Itäiselle Puistotielle aikanaan asettuu ja millaista profiilia hän Suomessa ylläpitää. YLE:n toimittajien karismaattiset linjaukset tuskin voisivat State Departmentia vähempää kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi pyrkii hauskasti kosiskelemaan kumpaakin vaihtoehtoista USA:n presidenttikisan voittajaa, profiloiden itsensä Hillary Clintonille feministiseksi hallinnoksi. Ettäs kehtaavatkin laskea julkisuuteen nuo onnittelukirjeiden luonnokset.
Eipä hätää vielä – meillä on 3 päivää aikaa nähdä, noteeraako Donald Trump mitenkään Suomen 99. itsenäisyyspäivää. Ja hän nimitti vastikään puolustusministerikseen kenraali evp James Mattis’in, joka tuntee tarkoin mm. tapahtumat Raatteen tiellä 1.-7. tammikuuta 1940. Mitään läheskään vastaavaa näyttöä tällä saralla ei ole Tanskalla, Ruotsilla eikä Norjalla.
https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/01/ja…
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raatteen_tien_taistelu
Mutta tärkeä kysymys kuuluu: kerran Suomelle ei Nato-jäsenyys kelpaa edes hopeatarjottimelta, mitä yleensä odotamme Yhdysvalloilta?
Kyllä businessmies Trump meille Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjiä myy (ja vähät välittää Erkki Tuomiojan (sd.) ja Matti Vanhasen (kesk.) halventavista lausunnoista), jos kerran niitä haluamme ostaa muiden länsimaiden tavoin markkinahintaan. Entäpä sitten? ATACMS-ohjuksille USA jo kertaalleen myönsi vientiluvan, kunnes Suomi pyörsikin päätöksensä ja valitti niitä liian kalliiksi. Saako olla vielä jotakin muuta, Sir?
Ilmoita asiaton viesti
En edellenkään ymmärrä mitä Sipilän päässä liikkui.. On tuo jätkä kyllä nyt nähty. Ei hajua kansanedustajana olosta,eikä ainakaan päämisterinä, saatikka että tuon jätkän pitäisi saada Suomi nousuun,.,, Ei tule tapahtumaan.. Jopa tälläinen 25v. joka ei ole ikinä politiikassa ollut tietää että noin ei voi lausua.. Vaan pitää olla nöyrä ja vastata vaikka näin. ”Ihan sama kumpi valitaan, toivon että yhteistyö jatkuu hyvänä myös tulevaisuudessa”.
Ei voi olla tuon vaikeampaa.! Sipilä You´re Out!
Ilmoita asiaton viesti
Jos Trumpilta ei tule puhelua niin presidentti Niinistön on tyytyminen siihen, että hän voi soittaa itänaapurin presidentille. Jos jokin asia huolettaa niin ainahan voi soittaa Putinille. Presidentti esittää syvän huolestuneisuutensa Putinille, ilmoittaa sitten ilmavoimille kilauttaneensa ”kaverille”. Ilmavoimien pojat käyvät sitten tunnistuslennoilla kuten aiemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin uutisoinnin perusteela Trump on valinnut hallitukseensa lähinnä kaikkein vanhoillisimpia rebublikaaneja. Hänen hallituksensa on niin vanhoillinen ja oikeistolainen kuin vain voi kuvitella. Tavoitteena on ajaa valtion toimet niin alas kuin suinkin ja samalla tietysti yksityistää kaikki mahdollinen koulutuksesta alkaen.
Pelkään, että eriarvoisuun USA:ssa sen kuin lisääntyy ja pettymys Trumppia kannattaneiden keskuudessa alkaa purkautua, kun hänen ”elvytystoimensa” iskevät niihin köyhtyneisiin amerikkalaisiin, joiden äänillä hän asemaansa nousi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Trump haluaa oikeasti toteuttaa liennytyspolitiikkaa. Siihen viittaa maininta, että Viro on Pietarin esikaupunkialuetta ja että Ukrainan asioista pitää sopia. Siihen sopii myös, että hän ei ole ensimmäisenä soittamassa Suomeen.
Eihän Trumpia koskenut keskustelun sävy ollut täällä kovin mielyttävää, mutta tuskimpa sillä on vaikutusta. Kyse on USA:n edusta. Hän kai näkee, että on parempi olla lietsomatta jännitystä Venäjän luoteisilla lähialueilla. Tällä ajattelulla lienee vain myönteisiä vaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Trumpin ulkopolitiikan vaikutus näkyy Suomessa NATOn kannatuksen laskuna. USA:n luotettavuus on vähentänyt. On asia erikseen, vähentääkö se Venäjän uhkaa Euroopassa vai ei. Suurin huoli on siitä, että Trumpin äkkiväärät toimet heikentävät USA:n taloutta. Se vaikuttaa myös Maailman talouteen. Elämme mielenkiintoista, mutta ei turvallista aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Trump ei vielä ole edes virassa, kun ”Trumpin ulkopolitiikan” vaikutus jo näkyy Suomessa…
Uutistietojen mukaan USA:n työllisyys paranee, ja sikäläiset köyhät ovat mielissään päästessään töihin kohentaakseen taloudellista asemaansa itse — heitä ei ole opetettu samaan subventiota passiivisuudelle eikä olemassaololle.
Epäilenpä, että Suomen mielipidepäästöt eivät ylitä uutiskynnystä Washingtonissa, joten Trump aloittaa kanssamme puhtaalta pöydältä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan yhtä hyvin Niinistö voisi soittaa Trumpille, ja jos ei muuta asiaa, niin onnitella voittajaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin huomioitu umpisosialisti Löfvenin kaksinaamaisuus puolustussektorin osalta Ari Pesoselta. ”Lögner” kuvittelee saavansa tulevat hakkapeliitat Atlantin takaa, onnistamutta kuitenkaan siinä. 5. kolonna täällä Suomessa taas pelaa pekonannia perustamalla puolustuspolitiikan romahtavan Ruotsin varaan mukapohjoismaisella yhteistyöllä, my ass sanon vain!!
Asian sivusta lievästi, episodi Sipilägatesta mielestäni; Liikaa vittuilua Rinteeltä ja Niinistöltä mitättömästä muotoseikasta (jääviys) tarpeellisesta rahoituksesta Talvivaaraan, mikä opn valtakunnan kannalta kuitenkin välttämätön ( ei ole hyviä vaihtoehtoja). Asia menee menojaan ja toivon mukaan Sipilä pysyy kepun puhjohtajana ja on osakapellimestarina blokkeihin ajautumisena, ei koskaan SDP:n ja Vihreitten selkäänpuukottajien kanssa mihinkään koalitioon. Onneksi syvästi uskonnollisesta Sipilästä löytyi lopultakin munaa polttaa pelihousut ilman alkoholin stimuloivaa voimaa. Sekulaarina kristyttynä ja oikeistolaisena voin vain todeta Praise the Lord.
Ilmoita asiaton viesti
Suurvaltojen sisäpolitiikkaan puuttuminen Sipilän ja Orpon tapauksessa, kertoo kyllä aikamoisesta poliittisesta keskenkasvuisuudesta. Maamme maantieteellisen sijainnin takia, meillä ei tulisi olla poliitikkoja, jotka kokemattomuuttaan ja näköalattomuuttaan puuttuvat suurvaltojen sisäpoliittisiin asioihin.
Jos Trumpin soittoa ei tule viikon puoliväliin mennessä, jääkin nähtäväksi poistetaanko nämä kokemattomat ja näköalattomat poliitikot merkittäviltä poliittisilta paikoiltaan, jotta olisi edes mahdollisuus saada suhteet Yhdysvaltoihin kuntoon?
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomen kaltaisella liittoutumattomalla, idän ja lännen välissä sijaitsevalla eurooppalaisella lilliputtivaltiolla ole varaa ennen USA:n presidentinvaaleja asetella ehdokkaita paremmuusjärjestykseen.
Pahnanpohjimmaiseksi leimatulla USA:n seuraavalla presidentillä Donald Trumpilla on nyt täysi oikeus ja syy pitää Suomea varpaillaan ja jopa pelonsekaisessa jännityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on useasti ilmaissut julkisesti rauhoittelut siitä että Trumpin politiikkaa ja sen päämääriä ei tiedetä varmuudella vielä. Minusta asia on selkeä ja ymmärrettävä, Trump katsoo suomen olevan Venäjän vaikutuspiirissä riippumatta siitä mitä Sipilä ja Niinistö asiasta on mieltä.
Trumpin valinta on merkittävä asia, paljon merkittävämpi kuin sitä halutaan myöntää Suomessa. Tässä mielessä Sipilä ja Berner on väärässä asemassa tulevaisuutta ajatellen. He tekevät politiikaa jolle ei ole tulevaisuudessa käyttöä.
Trump pihtaa ulkomisterin valintaa (tai ei ole halukas julkistaa sitä vielä) tai sitten sopivaa ehdosta etsitään vielä. Romney voisi olla sopiva vaihtoehto mutta hän on entinen poliittinen vastapeluri joten hänelle yritetään etsiä vielä vaihtoehtoa.
Medjevin vierailu Oulussa 9.12 on myöskin kulmakarvoja nostattava tapahtuma jonka ajoitus on mielenkiintoinen. Joka tapauksessa joka tapauksessa julkisuuteen annettujen lausuntojen painoituksia tulee lukea tarkasti ja huolella.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta kokekmuksestaan tuleva persidentti varmaan tietää, että nuo moititut suomalaisten poliitikkojen lausunnot on annettu enemmän sisäpoliittisin perustein, kuin ulkopoliittisen analyysin perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpilla ei ole mitään poliittista kokemusta vaan hän on omaa etua tavoitteleva liikemies. Trump on antanut tähän mennessä itsestään varsin erikoisen kuvan ja lievästi sanottuna jopa narsistisen.
Olen Pesosen kanssa samaa mieltä siinä että jos Trump ei henkilökohtaisesti lähesty Suomea lähiaikoina, valtiojohdossa pitää olla todella huolissaan. Trump on vanha mies ja hänen kuvansa Suomesta voi olla hyvinkin tyly. Neuvostoliiton helmassa majaillut kansa, joka edelleen haukkuu USAa minkä ehtii ja vihaa jenkkejä. Nykyinen päivitetty versio Suomesta Trumpilla lienee tehty lähipiirin toimesta: Venäjää mielistelevä valtiojohto, joka kumartaa nöyristellen joka suuntaan niin syvään että ryhti on kadonnut jo ajat sitten. Trumpia ei toivottu presidentiksi. Itämainen kansa pelkää Venäjää ja silti vastustaa Natoa. Voi jäädä Venäjälle, Ruotsi on tärkeämpi, jos kahinat alkavat.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvin todettu, mutta vaikka Trupmilla ei kokemusta poliittisista tehtävistä, on hänellä kokoemusta ulkopolitiikkaa koskevien lausuntojen antamisesta tarkoituksena vaikuttaa enemmänkin sisäpoliitiikassa.
Ruotsi on varmaankin Suomea tärkeämipi, mutta osalla Suomen aluetta, Suomenlahden rannikkoseudulla, on huomattava sotilaallinen merkitys Pietarin puolustuksen edellytysten ja Eestissä olevien joukkojen kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan ”suomettaminen” ei riitä Venäjälle, kirjoittaa Paul Goble. ”Suomettuminen” jatkaa elämäänsä suurvaltapoliittisessa keskustelussa, se tarkoittaa jonkinlaista erityisasemaa Venäjän rajanaapurina. (”country in between in the manner of Finland”)
http://windowoneurasia2.blogspot.fi/2016/12/moscow…
Ilmoita asiaton viesti
Mä olisin ainakin iloinen, ettei kaikenmaailman myyjät ja kusipäät soittele. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ottaen huomioon Suomessa käyty USA:n presideninvaalikampanja Clintonin kehumisineen ja Trumpin mollaamisineen, ei ole odotettavissa, että Trump soittaisi kenellekään Suomeen. Voi olla, että kutsua Valkoiseen Taloon ei tule.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpilla tuntuu olevan kiireitä ja on ymmärrettävää, että hän ei ole soitellut Suomeen. Taiwanin presidentin kanssa rupateltiin ensin puhelimessa ja nyt ollaan tviittailtu Kiinan suuntaan ja ärsytetty kiinalaiset perin pohjin. Ehkä lähipiirin olisi hyvä saattaa hänet jälleen tviittailukieltoon.
Trump on näköjään ruvennut presidentiksi jo ennen tammikuun loppupuolella annettavaa virkavalaa. Tämä on normaalia narsistin toimintaa, johon voi tutustua Wikipedian kautta. Runsas tviittailu tuntuu liittyvän siihen oleellisena osana.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi on hoitanut hyvin suhteitaan Yhdysvaltoihin, ja lienee selvää, että Yhdysvallat pitää sitä Suomea arvokkaampana yhteistyökumppanina jo pelkästään suuremman kokonsa takia.
Sellaistakin on spekuloitu, että Yhdysvallat olisi luvannut Ruotsille turvatakuut. Tämä tuntuu epäuskottavalta. Ruotsi on laiminlyönyt puolustusvalmiutensa ylläpidon, eivätkä ”ilmaiset” turvatakuut sovi mitenkään Trumpin aiempiin puheisiin. Tällainen lupaus ei myöskään kannustaisi Ruotsia muuttamaan suhtautumistaan maanpuolustukseen.
Jossain kabinetissa sovitut salaiset turvatakuut eivät olisi järkeviä myöskään siksi, että ne eivät toimisi hyökkäystä ennaltaehkäisevänä tekijänä.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa se trumpin lista olla muusta amaailmasta jäljessä terv tepivaari
Ilmoita asiaton viesti