Onko Venäjä aloittamassa painostustoimet Suomea kohtaan Nord Stream 2:ssa?
Uutistoimisto Tassin sivuille ilmestyi eilen 6.12.2016 Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi kirjoitus, jonka otsikko oli ”Приходько: РФ рассчитывает заручиться поддержкой Финляндии "Северного потока – 2" (Tass 6.12.2016). Vapaasti suomennettuna: ”Prihodko: Venäjä otaksuu saavansa Suomen apua ’Nord Stream 2:ssa’”.
Sergei Prihodko (Сергей Приходько) on toiminut Dimitri Medvedevin istuvassa hallituksessa varapääministerinä (Заместитель Председателя Правительства) vuodesta 2013, ja hänelle kuuluu mm. kansainvälisten suhteiden asiat sekä hallituksen kanslian johtaminen (vrt. Suomessa valtioneuvoston kanslia ja kansliaa johtava valtiosihteeri). Prihodkon vastuulla olevat tehtävät Venäjän hallituksen sivuilla kirjattuina löytyvät täältä. Hänen asemaansa voidaan pitää Medvedevin hallituksessa merkittävänä.
Prihodko toteaa sanatarkasti Tassin haastattelussa näin:
”Мы рассчитываем, что они ускорят (согласование); будем интересоваться, когда будет дано разрешение на строительство”, – сказал зампред кабмина РФ. По его словам, российской стороне "главное заручиться политической поддержкой наших партнеров и готовностью (Хельсинки) решать соответствующие вопросы в Брюсселе.”
”Нам надо узнать, будут ли они придерживаться своих собственных заявленных намерений или не будут, – добавил Приходько. – Мы хотим услышать от премьера (Юхи Сипиля) позицию Финляндии по этому важному проекту."
Vapaasti suomennettuna:
”Odotamme, että he [suomalaiset] nopeuttavat toimintaa (koordinointia); olemme kiinnostuneita, milloin on annettu lupa rakentamiselle.”, sanoi hallituksen varapääministeri [Prihodko]. Hänen mukaansa Venäjän puolelta "Tärkein poliittinen tukemme on meidän halukas kumppanimme (Helsinki) ratkaisemaan asiaan liittyviä kysymyksiä Brysselissä."
”Meidän on tiedettävä, aikovatko he [suomalaiset] noudattaa omia ilmoittamiaan aikomuksia vai ei.”, sanoi Prihodko. ”Haluamme kuulla [Suomen] pääministeriltä (Juha Sipilä) Suomen kannan tähän tärkeään hankkeeseen.”
Prihodko käyttää poikkeuksellisen kovaa kieltä, ja tulkitsen nuo kannanotot uhkailuksi. Prihodko nimeää Suomen melko suoraan edustajakseen Brysselissä: ”наши партнёр и готовность”.
Venäjän ja Saksan välinen Nord Stream 2 – kaasuputkihanke takkuaa EU:ssa eikä hanke ole edennyt odotetusti.
Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev saapuu Suomeen pääministeri Sipilän vieraaksi Ouluun 9.12.2016. Varapääministeri Prihodkon haastattelu Tassissa on koepallo Suomelle, jota varmasti käsitellään perjantaina Oulussa, mikäli Suomi taipuu Venäjän tahtoon edes ottaa asia esille.
Valtioneuvoston mukaan pääministereiden tapaamisessa keskusteltaisiin vain maiden kahdenvälisistä suhteista sekä kansainvälisistä kysymyksistä, eikä listalla pitäisi olla Nord Stream 2 -kaasuputkihanke.
Lähteekö Suomi taas kerran Venäjän kelkkaan ajamaan Venäjän etuja EU:ssa ja onko Suomi Venäjän painostettavissa Venäjän haluamalle politiikalle EU:ssa?
Tähän saakka Suomen kanta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa on ollut, ettei asia liikuta Suomea muutoin kuin Itämeren ympäristöasioiden suhteen, ja asia ei ole Suomelle poliittinen eikä etenkään ulkopoliittinen.
Nähtäväksi jää, onko vielä perjantain Medvedevin Oulun vierailun jälkeen Suomen kanta sama kuin tähän saakka: Suomelle on sama, rakennetaanko Nord Stream 2 -kaasuputki vai ei, eikä Suomi edistä asiaa EU:ssa. Toisaalta on myös muistettava, ettei koko kaasuputkihanke ole ollut Suomen ja Venäjän pääministerien tapaamisen asialistalla, vaan Venäjä otti asian esiin yllättäen Venäjälle tavanomaiseen tapaan.
Venäjä pyrkii taas kerran hajottamaan EU:ta Suomen avulla, ja Suomellahan on hieman heikon lenkin mainetta. Venäjä yrittää saada myös nopeasti rakentamisluvan Suomelta, millä se voisi puolestaan painosta EU:ta termein ”olemme jo saaneet Suomeltakin rakentamisluvan”.
Varapääministeri Prihodkon kannanotot Tassin haastattelussa Suomea kohtaan ovat melko suorasukaisia ja kestääkö Suomi paineet, nähdään perjantain pääministeritapaamisen jälkeen.
Liittyvät kirjoitukset
Tämän takia Nord Stream 2 voi olla niin tuhoisa Euroopalle, 19.10.2016 (linkki)
Ruotsi ei anna satamaa venäläisille Gotlannista – Suomi antoi jo Kotkasta, 17.10.2016 (linkki)
On tuo Medvedevin vierailun tuleva anti muutoinkin mielenkiintoinen, koska se on ensimmäinen varsinainen korkean tason tapaaminen Suomen ja Venäjän välillä Trumpin voiton jälkeen. Toisaalta Medvedev ei henkilönä varmaan hallitse perivenäläistä painostusta ja jyräämistä aivan oikeaoppisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Suomen pitäisi edistää Venäjän ja Saksan välisiä hankkeita ? Tulee mieleen, että venäläiset ovat lahjoneet muitakin suomalaisia kuin putki-lobbari Paavo Lipposen ja vaativat nyt rahalle vastinetta.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Lipponen on vannoutunut pakkoruotsin kannattaja. Eikö pakkovenäjän palauttaminen ole tullut Paavon mieleen.
Venäjä on kokenut valtavan aivovuodon länteen ja siksi Suomen asiantuntemus on heille todella arvokasta.
Se miten he asian esittävät on kuin suomalainen small talk.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on nyt kyse siitä onko Suomi ”ystävällinen” vai ”epäystävällinen” naapuri Venäjälle. Suomi saa ihan itse valita!
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos valinta kallistuu siihen ”epäystävällisyyteen”, niin Suomi uhkaa Venäjän turvallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on kovasti halunnut, että Suomi olisi puolueeton. Nyt meillä on mahdollisuus pysyä tässä asiassa puolueettomana, varsinkin kun se ei kosketa meitä millään tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen toistuvasti ehdottanut, että Venäjään pitää luottaa. Kun venäläiset korostavat Venäjän olevan imperialistinen maa, pitää uskoa heitä ja luottaa heihin – enemmän kuin omiin kuvitelmiin ja toiveisiin naapurimme demokraattisuudesta.
Liukuminen Venäjän vasalliksi on alkanut viime vuosina ja voimistunut vähän kerrassaan. Tällä menolla Suomen presidentti ja pääministeri yritetään taas pian valita Kremlissä. Pahimpina suomettumisen kultaisina aikoina me suomalaiset Suomessamme suosimme ilomielin Neuvostoliiton suosikkeja ja myötäpaheksuimme Neuvostoliiton paheksumia kansalaisiamme. Joskus meni absurdiksi: suomalaiset eivät edes halunneet sanoa nimeä Tuure Junnila, joka puhui Neuvostoimperiumista: Neuvostoliitossa hänen rehellistä ja asiantuntevaa näkemystään varmasti arvostettiin.
Prihodkon uhkailut ja väitteet (mm. ”Tärkein poliittinen tukemme on meidän halukas kumppanimme (Helsinki) ratkaisemaan asiaan liittyviä kysymyksiä Brysselissä.”) eivät enää ole diplomaattista, vaan puhtaan imperialistista käskyttämisen kokeilua – koepallo tosiaan: jos tähän poliittiseen maalailuun ja itse kaasuputkea koskevaan esitykseen taivutaan, liukumäessä alkaa jo mennä aika vauhdilla.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tulisi enemmän riippuvaksi europan vientituloistaan.
Kohtalokasta?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä saa Euroopasta hyödyllisiltä idiooteiltaan lisää rahaa aseisiin, jotta se pääsee toteuttamaan kansalaistensa suojelua lähiulkomailla. Suomi on hyödyllinen idiootti numero yksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä köyhä Venäjä tarvitsee Suomestakin vientituloja.
Vaihtoehtona on miehityksen kustannukset köyhäksi soditusta Suomesta.
Suomen kansasta ei helposti saa yhteistyökykyistä toisin kuin Krimilla jossa jo valmiiksi puhuttiin venäjää ja joka Suomen Kuvalehden mukaan vuonna 1991 halusi oman kansanäänestyksen Moskovaan liittymisestä.
Tosin eipä krimiläisiltä silloinkaan kysytty kun heidät Ukrainaan liitettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään putkea vastaan. Tuokin on jo aika paljon luvattu, mutta jos venäläiset yrittävät tulkita asian niin, että Suomi tukisi hanketta tai jopa ajaisi sitä, nuo väärät käsitykset pitäisi kumota heti, ja mahdollisimman suorilla sanoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän paineensietokyvystähän on tuoreet näytöt kaikkien tiedossa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta, jos Suomi ilmoittaa suostuvansa Venäjän juoksupojaksi Brysselissä, Medvedev saattaa lahjoittaa Sipilälle kissan tulevalla Oulun vierailullaan. Se rauhoittaisi monia Naton vastustajia, koska se osoittaisi, että kaikki on taas kunnossa Suomen ja Venäjän välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistön doktriinissa Suomen ulko- ja puolustuspolitiikan yksi kulmakivi on hyvät suhteet Venäjään. Tässä Venäjä nyt testaa sitä, miten pitkälle Suomi on valmis menemään hyvien suhteiden ylläpitämisessä. Hyvien suhteiden ylläpitäminenhän on yksin Suomen kontolla, ja Venäjä ainoastaan määrittelee ne toimet jotka ovat ystävällisiä/epäystävällisiä.
Voisi sanoa Saulin saaneen juuri sitä mitä tilasi – vaikka ei ehkä itse ymmärtänytkään tilanneensa. Sepä siitä venäjäosaamisesta…
Ilmoita asiaton viesti