Vladimir Putinin alkuperäiskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille liitteenä

Liitteenä kuvassa 1 on Venäjän presidentti Putinin alkuperäinen tervehdyskirje Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille.

Moskovasta tullut alkuperäiskirje oli kirjoitettu englannin kielelle ja päivätty päivämäärälle 15.12.2016. Kirje ei ole Venäjän valtionhallinnon laatima, vaan Putinin henkilökohtainen (yksityinen) Trumpille henkilökohtaisesti (yksityisesti). Kirjettä ei ole signeerattu allekirjoituksella.

Kirjeen koko teksti on seuraava englanniksi:

Moscow, Kremlin

December 15, 2016

 

Dear Mr. Trump,

Please accept my warmest Christmas and New Year greetings.

Serious global and regional challenges, which our counties have to face in recent years, show that the relations between Russia and the U.S. remain an important factor in ensuring stability and security of the modern world.

I hope that after you assume the position of the President of the United States of America we will be able – by acting in a constructive and pragmatic manner – to take real steps to restore the framework of bilateral cooperation in different areas as well as bring our level of collaboration on the international scene to a qualitatively new level.

Please accept sincere wishes to you and your family of sound health, happiness, wellbeing, success and all the best.

Sincerely,

V.Putin

Vapaa suomennus:

Moskova, Kreml

Joulukuun 15. päivä 2016

 

Arvoisa herra Trump,

toivotan Teille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.

Vakavat maailmanlaajuiset alueelliset haasteet, joita maamme ovat kohdanneet kuluvina vuosina, osoittavat, että Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat edelleen tärkeä tekijä takaamaan vakautta ja turvallisuutta nykymaailmassa.

Toivon, että kun olette ottaneet vastaan asemanne Yhdysvaltojen presidenttinä, pystymme – toimimalla rakentavasti ja käytännönläheisesti – ottamaan todellisia edistysaskelia palauttaa puitteet kahdenväliselle yhteistyölle eri alueilla samoin kuin luomaan yhteistyömme kansainvälisissä tapahtumissa laadullisesti uudelle tasolle.

Vilpittömät terveiset Teille ja perheellenne terveyden, onnen, hyvinvoinnin, menestyksen ja kaiken muun hyvän merkeissä.

Kunnioittavasti,

V.Putin

                                                                                       ****

Johtopäätökset Putinin kirjeestä Trumpille:

Presidentti Obaman kaudella Yhdysvallat ei nähnyt Venäjää niin vahvana maana maailmassa taloudellisesti tai muutoinkaan, että Yhdysvallat maailman voimakkaimpana ja vaikutusvaltaisimpana maana suostuisi tasavaltaiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. Venäjä ei omaa enää sitä maailmanpoliittista asemaa, joka Neuvostoliitolla aikanaan oli.

Kyse on Venäjän heikoista voimavaroista, joista taloudellinen heikkous on merkittävin. Venäjällä ei ole muuta kuin hiilienergiaa ja aseita. Vain ydinaseilla Venäjä kykenee enää hankkimaan sen aseman, jota muut resurssit eivät sille tuo.

Venäjä on yrittänyt kaikin mahdollisin keinoin saada kokoaan suuremman aseman maailmanpolitiikassa ja päästä tasavertaiseen asemaan Yhdysvaltojen kanssa. On perustettu Euraasian unionia ja BRICS-yhteistyötä kehittyvien valtioiden kanssa. On heiluttu sotilaallisesti itäisessä Euroopassa sekä Syyriassa ja lisätty sotilaallista varustelua konventionaalisten aseiden saralla. On aloitettu kyber- ja hybridivaikuttaminen toisten valtioiden sisäisiin asioihin.

Venäjä on tasaveroinen Yhdysvaltojen kanssa vain ydinaseissa. Viimeisenä keinoa saadakseen kokoaan suurempaa asemaa maailmanpolitiikassa, Venäjä on ottanut ydinaseet keinovalikoimaansa niin puheissa kuin tulevina vuosina ydinaseiden määrän lisäämisenä (Yle 22.12.2016).

Obaman presidenttiaikana Venäjän toimet eivät ole vaikuttaneet Yhdysvaltain Venäjä-politiikkaan niin, että Venäjän asema maailmanpolitiikassa olisi kohentunut, päinvastoin. Yhdysvallat ei ole vastannut millään muotoa Venäjän haasteeseen Syyriassa. Yhdysvaltain puolesta Venäjä on saanut heilua Syyriassa mielensä mukaan. Tämä on ärsyttänyt suuresti Putinia, kun Yhdysvallat ei ole vastannut Venäjän seireenimanöövereihin.

Trumpille lähetetyssä kirjeessä Putin melkein rukoilee sanakäänteellä ”…relations between Russia and the U.S. remain an important factor in ensuring stability and security of the modern world.” ja ”…restore the framework of bilateral cooperation in different areas as well as bring our level of collaboration on the international scene to a qualitatively new level.”, että Trump antaisi Venäjälle ja Putinille sen aseman, mikä maalla oli Neuvostoliiton aikaan.

Trump kyllä tietää, mihin Venäjän pyrkii. Epäilen, ettei hän lämpene, ellei hän halua käyttää Venäjää apuna luomaan painetta vauhdilla voimistuvaa Kiinaa vastaan. Nähtäväksi jää, miten Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän kolmiodraama etenee. Tässä kolmiodraamassa Venäjä on ehkä lopulta jäämässä edelleen jälkeen voimakkaasti vahvistuvan Kiinan ja yhä ainoana maailman supervaltana olevan Yhdysvaltojen taakse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu