Voiko Nato-myönteinen Kokoomus valita Sauli Niinistön presidenttiehdokkaakseen?

Kansallinen kokoomus on kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä vuodesta 2006 lähtien. Kokoomuksen Joensuussa 9.-11. kesäkuuta 2006 pitämä puoluekokous otti myönteisen kannan Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Samassa puoluekokouksessa Kokoomus uudisti myös kolmiosaisen periaateohjelmansa. Vielä vuonna 2006 Kokoomus ei määritellyt aikataulua Suomen Nato-jäsenyydelle.

Tämän vuoden puoluekokouksen Kokoomus piti 10.-12. kesäkuuta Lappeenrannassa, ja puolue otti Nato-kysymyksen uudelleen käsittelyyn liittymisaikataulutäsmennyksellä. Puoluekokouspäätöksen mukaan jäsenyyttä kannattaa hakea ”lähivuosina”. Kokoomuksen mukaan Nato ei ottaisi uusia jäseniä kriisitilanteissa, jollaiseksi puolue katsoi nykyisen Venäjän ja länsimaiden väliset erimielisyydet.

Lappeenrannan puoluekokouksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kannanotossa Kokoomus arvioi, että sotilasliiton jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus ja se parantaisi Suomen turvallisuutta. Kannanoton mukaan Nato-jäsenyys liittäisi Suomen selkeämmin osaksi lännen ”kollektiivisia turvallisuusratkaisuja ja arvoyhteisöä”.

Kokouksessa myös esitettiin, että Nato-jäsenyyttä olisi haettava viipymättä, mutta puoluekokous ei hyväksynyt ehdotusta.

Suomessa myös Ruotsalainen kansanpuolue on tehnyt Suomen Nato-jäsenyydelle myönteisen puoluekokouspäätöksen puoluekokouksessa 10.-12. kesäkuuta Turussa tänä vuonna. RKP:n mukaan Suomen tulee olla Naton jäsenmaa vuoteen 2025 mennessä.

Suomessa vain Kokoomus ja RKP ovat puolueista tehneet puoluekokouspäätöksen Suomen Nato-jäsenyydestä. Toista on Ruotsissa, jossa koko porvarileiri liputtaa avoimesti maan Nato-jäsenyyden puolesta.

                                                                                             ****

Toisin kuin Kokoomuksen veljespuolue Ruotsissa – Moderaterna – ja sen vahva puheenjohtaja –  Anna Kinberg Batra -, Suomessa Kokoomus ei ole ajanut aktiivisesti politiikassaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Puoluekokouspäätös on ollut jäissä jo yli kymmenen vuotta. Kokoomus ei ole ajanut Suomen Nato-jäsenyyttä aktiivisesti, ei passiivisesti, ei hallituksessa, ei hallituksen ulkopuolella, ei millään muotoa verrattaessa ruotsalaiseen veljespuolueeseen.

Ruotsissa Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra apunaan toinen vahva Nato-myönteinen nainen – entinen puolustusministeri Karin Enström – on ajanut voimakkaasti Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja on onnistunut saamaan koko ruotsalaisen porvaripuolueleirin kannattamaan maan Nato-jäsenyyttä.

Ruotsalaiskokoomuksen johdolla Ruotsilla on suuri mahdollisuus tulla Naton jäsenmaa seuraavalla parlamenttivaalikaudella, mikäli porvariallianssi voittaa vaalit. Anna Kinberg Batran Ruotsin Nato-jäsenyysmyönteisiä kirjoituksia voi lukea ruotsalais- ja suomalaislehdistä tukuittain: Expressen 1.12.2016, Svenska Dagbladet 14.9.2016, Aftonbladet 1.12.2016  ja Aamulehti 11.12.2016 esimerkkeinä. Vastaavia kirjoituksia Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole tainnut kirjoittaa yhtään.

Anna Kinberg Batralla on selkeä Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittinen tavoite, johon hän määrätietoisesti pyrkii. Tavoite on Ruotsin Nato-jäsenyys.

Vastaavaan kuin istuva puheenjohtaja Anna Kinberg Batra Ruotsissa ei istuva puheenjohtaja Petteri Orpo Suomessa kykene Nato-asiassa, lieneekö edes todellista halukkuutta?

Miksi kokoomuspuolueet toimivat pohjoisen naapurimaissa niin eri tavoin? Suomessa Kokoomusta taitaa pelottaa Venäjä ja Suomen muut puolueet, jotka eivät uskalla käsitellä Nato-asiaa RKP:tä lukuun ottamatta irrallaan Suomen presidentin määrittelemästä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta. Jos puolue haluaa oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan toteutuvan, on puolueen saatava maahan linjansa mukainen presidentti omista riveistä. Avainsanat ovat linjansa mukainen, ei omista riveistä.

Toistaiseksi Kokoomukselle Nato-jäsenyys ei ole ollut sellainen asia, jota se olisi aktiivisesti ajanut. Kokoomus ei ole puoluekokouspäätöksestä huolimatta tehnyt mitään asian hyväksi. Selitykseksi ei kelpaa se, ettei jäsenyyttä mikään puolue voi aktiivisesti ajaa, kun maan istuva presidentti vastustaa jäsenyyttä ja puolueiden pitää olla yksimielisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisista asioista. Suomen romukoppaan heitettävä ulko- ja turvallisuuspoliittinen myytti on, ettei ulko- ja turvallisuuspolitiikasta saa olla eri mieltä. Suomi on tuossa asiassa kaukana jäljessä Ruotsia.

                                                                                             ****

Ylen ykkösaamussa 28.5.2016 presidentti Sauli Niinistö kertoi käyneensä kahdet presidentinvaalit tilanteessa, jossa hänet ehdokkaaksi nimittänyt puolue Kokoomus on ollut Suomen Nato-jäsenyyden kannalla, mutta hän itse ei ole ollut tuota kantaa ajamassa (Yle Areena 28.5.2016, MTV3 28.5.2016).

Niinistö tarkoittaa vuosien 2006 ja 2012 presidentinvaaleja. Vuoden 2006 vaaleissa Kokoomuksella ei vielä ollut myönteistä puoluekokouspäätöstä Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta puolueen myönteinen kanta Nato-asiassa oli kypsynyt edellisenä vuonna, kun Baltian maat olivat liittyneet Natoon vuonna 2004.

Toisin kuin kotipuolueellaan, Sauli Niinistöllä on tosiaankin ollut kotipuoluettaan epäilevämpi kanta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Vuoden 2006 presidentinvaalien loppukamppailussa hän kuitenkin totesi, että eurooppalaisen puolustusintegraation johdonmukaisena huipentumana on Suomen Nato-jäsenyys.

Näyttää siltä, että kokoomus toistaa kannan joka puolueella on ollut vuodesta 2005.”, Niinistö happamasti kommentoi Ylen ykkösaamun haastattelussa Kokoomuksen myönteistä Nato-kantaa, jota käsiteltiin kesäkuun 2016 puoluekokouksessa. Niinistö haluaa epädemokraattisesti ja kekkosmaiseen tyyliin puuttua kotipuolueensa harjoittamaan politiikkaan presidenttinä.

Kokoomuksen Suomen Nato-jäsenyyttä tukeva puoluekokouspäätös tehtiin siis kesäkuussa 2006, ja sen jälkeen puolue on valinnut kaksi kertaa presidentinvaaliehdokkaakseen henkilön, joka ei erityisemmin kannata eikä aja Suomen Nato-jäsenyyttä, melkeinpä päinvastoin. Kuinka tämä on mahdollista? Voisiko vastaavasti Vasemmistoliitto valita presidenttiehdokkaakseen henkilön, joka kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä?

Kokoomuksen olisi syytä muistaa, että Suomen Nato-jäsenyyskanta on puolueen keskeinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaus ja puolueelle presidenttiys olisi yksi keskeinen väline ajaa niitä puolueen ulko- ja turvallisuuspoliisia päämääriä, joita puolue on itselleen puoluekokouksessa asettanut.

Kuinka Kokoomus on voinut valita kahdesti presidenttiehdokkaakseen henkilön, joka vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä kaikissa toimissaan niin kuin mitä Sauli Niinistö on vastustanut etenkin viime aikoina?  Onko Kokoomuksen Nato-kanta vain pyrkimys haalia Suomen Nato-jäsennyyttä kannattavia äänestäjiä äänestämään puoluetta, mutta muutoin puolue ei puoluekokouskantaansa aja?

On ymmärrettävää, että kaksissa edellisissä vaaleissa asialla ei ollut vielä suurempaa ja ratkaisevaa merkitystä huomioiden rauhallisempi turvallisuustilanne Euroopassa ja Itämerellä, mutta vuoden 2018 presidentinvaalit ovat toinen juttu. Toiseksi jutuksi vaalit tekevät Venäjän lisäksi etenkin Ruotsi, mikäli Ruotsin Maltillisen kokoomuksen johtama porvariallianssi voittaa vaalit.

                                                                                             ****

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa Kokoomuksen presidenttiehdokas Niinistön pääkilpakumppani oli istuva presidentti Tarja Halonen. Niinistö hävisi täpärästi vaalit toisella kierroksella 48,2 prosentin ääniosuudella, kun Halonen sai 51,8 prosenttia äänistä. Niinistö olisi tarvinnut vain 56 324 lisä-ääntä voittoon 3 149 313 annetusta äänestä.

Tarja Halonen on ollut aina ideologinen Nato-vastustaja, ja Venäjä käytti Halosen kielteistä suhtautumista Natoon ja Suomen Nato-jäsenyyteen surutta hyväkseen Halosen ollessa presidenttinä vuosina 2000-2012.

Nato ei Halosen mielestä ratkaise Suomen turvallisuutta.”, kirjoitti Helsingin Sanomat 30.12.2016. ”Nato on vain yksi asia muiden joukossa. Sen viestin antaminen, että Nato-jäsenyys ratkaisee turvallisuudessa kaiken, on kovin suppeaa.” ja ”On tietysti täysin nykyisen poliittisen johdon asia päättää, mitä he tekevät. Minulla ei ole ollut mitään vaikeuksia hyväksyä tasavallan presidentin Sauli Niinistön linjaa.”, Halonen sanoi Helsingin Sanomien jutussa (HS 30.12.2016).

Nato-vastustaja Tarja Halonen siis tukee istuvan porvarillisen ja kokoomustaustaisen presidentin Sauli Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa. Niin tukevat Niinistöä myös Nato-vastustaja Paavo Väyrynen, Nato-vastustaja Paavo Arhinmäki, Nato-vastustaja Erkki Tuomioja, Nato-vastustaja Eero Heinäluoma ja koko Suomen vasemmistolainen puoluerintama kommunistit mukaan lukien.

Kuinka on mahdollista, että Suomen kaikki vasemmistolaiset ideologiset Nato-vastustajat ex-kommunistit mukaan lukien voivat kannattaa presidenttiä sellaisesta puolueesta valittuna, joka kannattaa puoluekokouspäätöksellä Suomen Nato-jäsenyyttä? Kuka nyt huijaa ja ketä?

Kokoomus kävi vuoden 2006 presidentinvaaleihin Halosta vastaan yhtenä ulkopoliittisena teemana – tosin vähäisenä sellaisena – Halosen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja; Halosen hankalat suhteet Yhdysvaltoihin, Halosen Nato-kielteisyys samoin kuin Halosen kielteisyys EU:n tiivistyvään puolustusyhteistyöhön sekä Halosen ylitsepursuava Venäjä-myönteisyys.

Niinistö halusi Haloselta selvyyttä mm. Naton nopean toiminnan joukoista. Niinistö toisin kuin Halonen olisi hyväksynyt Suomen osallistumisen mukaan Naton nopean toiminnan joukkoihin, NRF-joukkoihin (Yle Elävä arkisto 3.1.2006). Niinistö puhui vaalitaistelussa usein ”eurooppalaisesta Natosta” ja eurooppalaisesta puolustusmallista turvatakuineen. Vasta vaaliväittelyn loppumetreillä Niinistö rohkeni nähdä kehityksen johdonmukaisena huipentumana [Suomen] Nato-jäsenyyden, uutisoi Helsingin Sanomat 14.1.2006.

Vaalikamppailun alussa asiat, joissa tuli esille Niinistön varovainen Nato-myönteisyys ja Halosen roima Nato-kielteisyys, olivat Kokoomuksen vaaliteema, kunnes havaittiin, ettei Nato-asia kanna presidenttiyteen saakka. Nato-jäsenyyskysymys ja turvatakuukysymys synnyttivät poliittista jännitettä Halosen ja Niinistön välille vaalikamppailun edetessä toiselle kierrokselle.

Jokaiselle, joka muistaa nuo vuoden 2006 alun vaalikamppailuajat, syntyi käsitys, että Niinistö on Nato- ja puolustusintegraatiomyönteinen ja Halonen vastaavasti kielteinen. Halosen ”asia ei ole nyt ajankohtainen” -vastaus tuli tutuksi useasti toistettuna, kun häneltä kysyttiin kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen.

                                                                                             ****

Kun vertaa kokoomuslaisen Niinistön presidenttiyttä ja hänen ulko- ja turvallisuuspoliittisia päätöksiä vuosina 2012-2016 sosiaalidemokraattisen Halosen presidenttiyteen ja hänen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin päätöksiin vuosina 2000-2012, ei mitään linjaeroa ole, vaikka Kokoomus sitäkin jossain määrin markkinoi vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Niinistön politiikka on ollut tosiasiallisesti yhtä Nato-vastaista kuin Halosen, yhtä Venäjä-myönteistä kuin Halosen ja lähes yhtä Yhdysvaltojen suhteen epäilevää kuin Halosen. Tuorein esimerkki on viime talvelta, jolloin Niinistö sanoi toisin kuin Ruotsi Yhdysvalloille ”ei”, kun Yhdysvallat tiedusteli mahdollista käyttää Suomen maa-, ilma- ja meritilaa tilanteessa, jolloin Baltian maihin kohdistuu sotilaallinen uhka Venäjän taholta.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaero Ruotsiin on lisääntynyt Niinistön kaudella, vaikka puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa onkin tiivistynyt. Ruotsi on läheisemmissä suhteissa Yhdysvaltoihin, ja Ruotsissa Nato-jäsenyys on todellinen vaihtoehto seuraavalla parlamenttivaalikaudella. Ruotsi on saanut myös suullisen turvatakuun Yhdysvaltain varapresidentiltä, jota Niinistön johtama Suomi ei ole saanut sanottuaan ”ei” Yhdysvaltojen tiedusteluun käyttää tarvitessa Suomen maa-, ilma- ja meritilaa kriisitilanteessa Baltian puolustukseen.

Mitä eroa on siis demari Halosella ja porvari Niinistöllä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Ei mitään eroa.

Monelle on ikävää – myös minulle -, ettei nykyinen istuva presidentti ole läntisen puolustusintegraation kysymyksissä ja Nato-asiassa Tarja Halosta yhtään parempi, vaikka kokoomuslainen onkin.

Kuinka Suomen Nato-jäsenyyttä kannattava Kokoomus voisi seuraaviin vaaleihin nimetä presidenttiehdokkaakseen noin Nato-kielteisen ja Venäjä-myönteisen henkilön, kuin mitä Sauli Niinistö on presidenttitoimissaan ollut?

Niinistö kyllä sopisi SDP:n ja Vasemmistoliiton ehdokkaaksi, muttei missään nimessä Nato-myönteisen Kokoomuksen ehdokkaaksi tuolla nykyisellä ulkopoliittisella linjalla. Niinistö ei voi olla Kokoomuksen presidenttiehdokas, jos puolue vähänkin kunnioittaa puolueen tekemiä puoluekokouspäätöksiä.

On myös huhuttu, että Kokoomuksen puheenjohtajan vaihto ulko- ja turvallisuuspoliittisesti aktiivisesta Alexander Stubbista ulko- ja turvallisuuspoliittisesti passiiviseen Petri Orpoon olisi osaltaan ollut Niinistön käsialaa. Niinistö ei katsonut hyvällä Alexander Stubbin ulko- ja turvallisuuspoliittisia kannanottoja ja hänen Nato-myönteisyyttä ministerin tehtävissä. Ulko- ja turvallisuuspoliittisilta kyvyiltään Kokoomuksen istuva puheenjohtaja Petri Orpo on täysi nolla ja on verrattavissa ulko- ja turvallisuuspoliittisilta kyvyiltään Keskustan Juha Sipilään. Hallitus antaa presidentille siis hyvin tilaa ulko- ja turvallisuuspoliisissa kysymyksissä.

Kokoomuksen olisi syytä harkita presidentinvaaliehdokastaan, mikäli Niinistö asettuu vielä ehdolle ensi keväänä, jolloin hän on sanonut ilmoittavansa ehdokkuudestaan. Olkoon Niinistö demarien ehdokas, jos hän vielä yrittää jatkokaudelle.

Epäilen, ettei Sauli Niinistö enää ryhdy ehdokkaaksi. Hän alkaa olla liian vanha presidentiksi, ja tietää sen itsekin.

Itsenäisyyspäivän linnanjuhlissa sotaveteraanien kanssa hänessä oli jo nähtävissä vanhuuden kankeutta, ja aloin jo tuntea hieman myötähäpeää hänen puolestaan. On iso ero ihmisessä niin liikkeissä, puheessa ja kaikessa muussakin, kun katsoo vaikkapa Ylen Elävästä arkistosta 10 vuotta vanhoja esiintymisnauhoja ja rullaluistelunauhoja verraten nykypäivään. Kesällä Putinin vieraillessa Kultarannassa lehdistötilaisuudessa Niinistöltä Ukraina ja Unkari menivät jo sanoina sekaisin.

Kuusi vuotta on liian pitkä aika seitsenkymppiselle ihmiselle. Kekkosia emme enää tarvitse millään muotoa, eikä kukaan ole korvaamaton missään olosuhteissa kuten Kekkosen aikaan luulimme olevan. Venäjä ja idän suhteet eivät tee kenestäkään suomalaisesta presidentistä korvaamatonta toistamiseen.

Mielenkiinnolla odotan tasavallan presidentin huomista uudenvuodenpuhetta ja sen Nato- ja Venäjä-linjauksia. Jatkuuko Tarja Halosen linja?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu