Sauli Niinistö soitti Trumpille, se ei ollut Trump, joka soitti Niinistölle

8.12.2016 kello 16.32 tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi twiitin. Twiittiin oli kirjattu: ”Thank You @realDonaldTrump a great discussion. Until next time!”, ja twiitti oli osoitettu Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille. Twiitti suomennettuna: ”Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä!

Presidentin kanslia julkaisi 8.12.2016 puhelua koskevan tiedotteen otsikolla ”Presidentti Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa” (tiedote 59/2016). Tiedotteen sisältö oli seuraava:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa torstaina 8. joulukuuta 2016. Keskustelunaiheina olivat mm. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017. Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Presidentti Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.

Yleensä kanslian tiedotteisessa on merkintä, kenen aloitteesta puhelinkeskustelu on käyty. Esimerkiksi kun presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa 30.12.2016, oli presidentin kanslian tiedotteessa maininta: ”Puhelu käytiin Suomen aloitteesta” (tiedote 60/2016). Puhelun aloite tarkoittaa, että tavallaan jätetään ikään kuin ”soittopyyntö”, johon toinen osapuoli vastaa jollakin aikavälillä, sopiiko puhelu ja milloin. Toki voi yrittää soittaa aina myös suoraan ennakkoon ilmoittamatta.

Tanskan, Ruotsin ja Norjan pääministerit olivat olleet jo puhelinyhteydessä viikon välein Donald Trumpin kanssa ennen Suomea. Donald Trump ja Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen olivat puhelinyhteydessä 16.11.2016 (Regeringen 16.11.2016),  Donald Trump ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven olivat puhelinyhteydessä 23.11.2016  (Regeringskanliet 23.11.2016) ja Donald Trump ja Norjan pääministeri Erna Solberg olivat puhelinyhteydessä 1.12.2016 (Regjeringen 1.12.2016).

Tanska oli kahdeskymmenes maa Trumpin puhelulistalla. Ukraina oli sijalla 19 ennen Tanskaa. Venäjä oli sijalla 18.

                                                                                       ****

Suomessa tiedotusvälineet uutisoivat Trumpin ja Niinistön välisen puhelinkeskustelun laajasti. Tiedotusvälineet uutisoivat etenkin torstaina 8.12.2016 Trumpin ja Niinistön välisen puhelinkeskustelun tyylillä, josta jäi käsitys soittajan olleen Trump. Tämä oli tiedotusvälineiden kannalta ymmärrettävää huomioiden presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen sisältö yhdistettynä Sauli Niinistön julkaisemaan twiittiin. Twiitti oli ehkä ratkaiseva, mutta toisaalta myös se, ettei tiedotteessa ollut kirjattuna puhelun aloitteentekijää. Miksi tällä kertaa ei ollut kirjattuna puhelun aloitteentekijää?

Tätä puhelua Niinistö on odottanut! Trump soitti ja kehui suomalaisia” oli virheellinen uutisotsikko MTV 3:n nettisivuilla (MTV3 8.12.2016).

Presidentti Niinistö keskusteli Donald Trumpin kanssa – Trump: Suomalaiset ovat hienoa kansaa” oli uutisotsikko Ilta-Sanomien nettisivuilla (IS 8.12.2016), ja Ilta-Sanomat jatkoi: ”Soitto oli odotettu. Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tänään torstaina, että Trump on ehtinyt soittaa jo Norjan pääministerille Erna Soldbergille sekä Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille.” Ilta-Sanomien jutun mukaan Trump olisi siis soittanut Niinistölle, mikä on virheellinen kirjaus.

Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle” oli uutisotsikko Helsingin-Sanomien nettisivuilla (HS 8.12.2016), ja Helsingin Sanomat jatkoi: ”Suomi ei ollut ensimmäinen Pohjoismaa, jonne Trump soitti. Esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan pääministerit saivat puhelut jo marraskuun lopulla ja Norjaan Trump soitti joulukuun alussa. Norja ja Tanska ovat Yhdysvaltojen tavoin Nato-maita.” Helsingin Sanomien jutun mukaan Trump olisi siis soittanut Niinistölle, mikä on virheellinen kirjaus.

Sen sijaan Iltalehti kertoi jo 9.12.2016, että ”Suomi oli pyytänyt keskustelua, ja siitä sovittiin Niinistön mukaan virkateitse” (IL 9.12.2016). Vastaavasti myös Aamulehti kertoi 9.12.2016, ettei soittaja ollut Trump vaan Niinistö. Torstaina 8.12.2016 myös näiden lehtien juttusisällöstä sai toisenlaisen kuvan.

Yle Uutiset kirjoitti nettisivuillaan 9.12.2016: ”Trump oli jo ennen Niinistöä muista pohjoismaisista poliitikoista yhteydessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniin, Tanskan Lars Løkke Rasmusseniin sekä Norjan pääministeri Erna Solbergiin.”, ja kun Ylen toimittaja kysyi Niinistöltä kommenttia tähän Kaunialan sairaalan 70-vuotisjuhlassa, Niinistö vastasi: ”Minä pidän näitä tilastointeja vähän lapsellisina. Kun kävimme Washingtonissa, järjestys oli päinvastainen. Nämä ovat sattumanvaraisia. Silloin Suomi sai ensivieraan kohtelun, mutta ei näistä kannata niin tarkkaa kirjaa pitää.” (Yle 9.12.2016).

                                                                                       ****

Se ei siis ollut Yhdysvaltain tuleva presidentti Trump, joka soitti 8.12.2016 presidentti Niinistölle, vaan se oli presidentti Niinistö, joka soitti Yhdysvaltain tulevalle presidentille. Kyse on siitä, keneltä on tullut aloite puheluyhteyden järjestämiselle, siis ”soittopyynnöstä”.

Yritin varmistaa ”kuka soitti kenelle” -asiaa Yhdysvalloista, ja sain republikaaniselta puolueelta sähköpostitse tiedon, että ”yhteydenottopyyntö oli tullut Suomesta”. Suomessa presidentin kanslia vahvisti myös tänään 10.1.2017, että Trumpin ja Niinistön välinen puhelu ”käytiin Suomen aloitteesta”. Asiasta olivat jo kertoneet jotkut Alma Median lehdet 9.12.2016.

Ei ole tiedossa, milloin ”soittopyyntö” Yhdysvaltoihin presidentin kansliasta on lähtenyt ja millä aikaviipeellä puhelu järjestyi. Mielenkiintoista on Pohjoismaiden soittojärjestys, kenelle Trump soitti ja kuka soitti Trumpille. Joka tapauksessa syntyi kuva ja ehkä myös synnytettiin tahallaan kuvaa, että se oli Donald Trump, joka soitti Sauli Niinistölle.

Mielenkiintoinen asia olisi vielä tietää, kuinka paljon meni aikaa vastauksen saamiseen, kun keskusteluyhteyspyyntö Suomesta Yhdysvaltoihin esitettiin. Esitettiinkö pyyntö Suomesta jo hetimmiten Trumpin valinnan jälkeen 8.11.2016?

Trump käyttää paljon Twitteriä ja Niinistö julkisti Trump-Niinistö-puhelinkeskustelun Twitterissä. Sen sijaan puheluita presidentti Vladimir Putinin kanssa, joissa myös aloitteentekijä on ollut lähes aina presidentti Niinistö, ei julkaista eikä kiitellä Twitterissä.

Oliko Suomen ulkopoliittisessa tarkoituksellinen päämäärä luoda julkisuudessa kuvaa, että soittaja Suomeen oli Yhdysvaltain tuleva presidentti? Ainakin suurelle osalle tiedotusvälineitä ja kansalaisia tällainen kuva 8.12.2016 tapahtuneen uutisoinnin perusteella syntyi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu