Venäjä valloittaisi Suomen kahdessa päivässä ja se olisi siinä sitten

Tuoreimpana sotilaallisena toimena Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi eilen 9.2.2017 Venäjän asevoimat yllätysharjoituksiin, joihin osallistuu 45 000 sotilasta ja 1700 sotakonetta. Sotakoneista harjoituksissa on mukana muun muassa 150 lentokonetta ja 200 ilmatorjuntajärjestelmää, – ja kaikki läntisen sotilaspiirin ilmatorjuntajärjestelmät.

Putinin käskystä sotilasyksiköt on harjoitusten ensimmäisenä päivänä saatettu korkeimpaan taisteluvalmiuteen.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun Venäjä rykäisee hyökkäysvalmiuteen vähintään noin 50 000 sotilaan armeijan ja täyden sotakoneistuksen vuorokaudessa.

Nykysodankäynnin ensimmäinen avainsana on nopeus, toinen avainsana on nopeus ja kolmas avainsana on nopeus.

Jos et kykene toimimaan parissa tunnissa, olet hävinnyt. Kykenisikö Suomi vastaamaan 24 tunnissa tai edes 48 tunnissa noin 50 000 sotilaan venäläishyökkäykseen ilman että ihan koko peli olisi parissa päivässä menetetty?

Venäjä on tietänyt jo pitkään nopeuden merkityksen, yhtenä esimerkkinä Suomi ei. Suomen puolustus elää vielä syvällä historiassa nopeuskyvykkyyden suhteen.

                                                                                             ****

En till två dagar för att invadera Norrland” oli uutisotsikko Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n sivuilla (SVT 9.2.2017).

Vapaasti suomennettuna: ”Yhdessä tai kahdessa päivässä hyökkäys tapahtuisi Norlantiin”.

Lehtijutussa Ruotsin sotatieteellisen akatemian sihteeri, kenraalimajuri Björn Andersson ruotii Ruotsin kyvykkyyttä oman alueen puolustamiseen niin Ruotsin Lapissa kuin Gotlannissa. Hänen mukaansa pohjoisessa venäläisjoukot tulisivat parissa päivässä heikkokykyisen Suomen läpi Ruotsin rajalle ilman kummoistakaan vastarintaa. Suomessa Björn Andersson kannanotoista uutisoi ensimmäisenä MTV3 (MTV3 10.2.2017).

Om det går bra så går det på en till tre dagar och sedan står de vid svenska gränsen och då går det snabbt. Det finns egentligen ingenting som kan stå emot häruppe längs alla vägsystem. Det krävs en ordentlig upprustning av försvaret för att vi ska kunna möta ett ryskt angrepp på alla sätt han kan komma på.

Vapaasti suomennettuna:

Jos menee hyvin, kestää kolme päivää ja he [venäläiset] seisovat Ruotsin rajalla, ja sitten eteneminen käy nopeasti. Ei ole oikeastaan ​​mitään, joka estää täällä [venäläisten] etenemistä pitkin tieverkostoa. Vaatii perusteellisia uudistuksia puolustukseen pystyä vastaamaan venäläiseen hyökkäykseen kaikilla niillä tavoilla, millä he voivatkaan tulla.

Ruotsalainen kenraalimajuri Björn Andersson puhuu asiaa. Suomessa Ruotsissa ei ole alkuunkaan pystytty siinä sodankäyntitaktiikan vauhdissa, mihin Venäjä on kyennyt luomaan asevoimien yleisesikunnan päällikkö kenraali Valeri Gerasimovin johdolla. Niin Suomessa kuin myös Ruotsissa puolustuksen uudistamista vastaamaan nykyajan vaatimuksia reagointinopeudessa ei ole kyetty saamaan aikaan, jos lienee ollut edes halukkuutta. Tähän saakka kaikki uudistukset ovat menneet näpertelyksi ilman todellista vaikuttavuutta.

Björn Andersson näkee Naton osana ratkaisua:

Ryssland kan inte mäta sig med ett mobiliserat Nato och därför skulle en invasion komma så överraskande att vi själva i Sverige inte har rustat oss på något sätt.”

Vapaasti suomennettuna:

Venäjä ei voi kilpailla mobilisoitua NATO:a vastaan ja siksi hyökkäys tulisi olemaan niin yllättävää, että me itse täällä Ruotsissa emme olisi valmistautuneet [Venäjän hyökkäykseen] millään tavalla.

Björn Anderssonin tulkinta on oikea, jos Suomi ja Ruotsi haikailevat apua Natolta kriisi- ja sotatilanteessa. Apu ei kerkeäisi perille heikkokuntoisille maille riittävällä nopeutella.

Venäjä pystyy haastamaan Nato-maita vain nopeudella, ei sotilaallisen voiman määrällä. Tämä pitäisi Suomessa ja Ruotsissa tajuta ja saattaa puolustuskyky ajan vaatimaan nopeusvalmiuteen riittävällä voimalla. Tuohon pienillä mailla ei taida kuitenkaan olla kyvykkyyttä eikä voimavaroja liittoutumatta.

Mihin sitten Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys pohjimmaltaan perustuisi turvallisuuden tuojana?

Se perustuisi ennaltaehkäisyyn ja hyökkäyskynnyksen merkittävään nostattamiseen ennalta. Nato-mailla kyllä riittää sinänsä sotilasvoimaa.

Kynnys hyökätä Nato-maata ja samalla siis Yhdysvaltoja vastaan on Venäjälläkin korkea. Venäjälle muodostuva pelote on Yhdysvallat, johon Natokin perustuu. Yhdysvalloilla on kaiken muun lisäksi hyvin nopea kyky vasta sotilaallisiin haasteisiin ympäri maapalloa vuonna 2015 valmiiksi saadun Prompt Global Strike (PGS) -puolustuskyvyn kautta. Kuten kaikessa sodankäynnissä, myös PGS:ssä sotilasvoima perustuu ohjuksiin ja Yhdysvallat on asettanut reagointikyvykkyydeksi 48 tuntia joka ikisessä maailmankolkassa.

Suomen ja Ruotsin olisi hyvä kyetä pitämään maat hallinnassa edes kahden vuorokauden ajan Nato-jäsenenäkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu