Jussi Halla-aho olisi ehkä sopivin Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi

Ensi vuoden presidentinvaalien ehdokasasettelu alkaa pikkuhiljaa selkiintyä.

Keskusta on nimennyt ehdokkaakseen kansanedustaja Matti Vanhasen ja Vihreät kansanedustaja Pekka Haaviston. Vasemmistoliiton todennäköisin ehdokas on europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

SDP:n ilmeisin ehdokas ensi vuoden vaaleihin on kansanedustaja Jutta Urpilainen. Kokoomuksella ehdokas on istuva presidentti Sauli Niinistö, joka viimeaikaisten luistelutempausten ja myös maakuntamatkaesiintymisten perusteella on asettumassa ehdolle.

Kuka on Perussuomalaisten presidenttiehdokas? Kuka olisi paras ehdokas perussuomalaiselle kannattajakunnalle? Puolustusministeri Jussi Niinistö vai europarlamentaarikko Jussi Halla-aho?

Presidenttiehdokkaat – Vanhanen, Haavisto, Kyllönen, Urpilainen ja Niinistö – ovat kuin yhdestä puusta veistettyjä. Ei mitään eroa ehdokkaiden välillä, vaikea on edes vivahde-eroa löytää. Kaikki kannattavat pitkälti nykyistä linjaa ilman muutoksia ja myös Suomen pysymistä Naton ulkopuolella.

Useimmat ehdokkaat eivät ole asettaneet itselleen tosiasiallisesti ja uskottavasti pyrkimystä presidentiksi. He näkevät presidentinvaalit tilaisuutena esitellä puolueensa arvoja ja sisäpoliittisia päämääriä. Noilla ehdokkailla vaalikamppailusta tulee puuduttava, mielenkiinnoton ja ennen kaikkea ilman todellisia vaihtoehtoja niiden asioiden ratkaisuun, joihin presidentti voi lainsäädännön turvin vaikuttaa.

Jos Perussuomalaiset valitsee presidenttiehdokkaakseen puolustusministeri Jussi Niinistön, ei hän eroa mitenkään Vanhasesta, Haavistosta, Kyllösestä, Urpilaisesta eikä kaima-Niinistöstä.

Presidentinvaali on henkilövaali ei puoluevaali. Vain ehdokkaan oma linja ratkaisee.

                                                                             ****

Perussuomalaisilla on vielä mahdollisuus tuoda uutta väriä vaalikamppailuun ja ehdokkaiden välisiin ulkopoliittisiin linjauksiin. Mitä ovat Suomen EU-politiikka, pakolaispolitiikka, ulko- ja turvallisuuspolitiikka mukaan lukien mahdollinen Nato-liittoutuminen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei toisi mitään uutta presidenttiyteen eikä ehdokasasetteluun. Hänkin olisi vain sukunimikaimansa väljähtynyt kopio, kuten kaikki muutkin tällä hetkellä tiedossa olevat ehdokkaat. Ehdokkaat ovat perusasioista liian yksimielisiä, todellinen vaihtoehtojen kilpailu puuttuisi.

Perussuomalaisissa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon ei kannattaisi nyt vielä tässä hetkessä pyrkiä Perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Ajankohta ei ole sopiva puolueen ollessa hallituksessa. Uuden puheenjohtajan oli melko vaikea reivata puoleen linjaa nykyisestä mihinkään suuntaan synnyttämättä epävarmuutta puolueen lisäksi koko yhteiskuntaan. Hoitakoon Soini tämän hallituksen loppuun. Epäkelvon hallituksen, joka ei ole saanut muuta hyvää aikaan kuin kauppojen aukiolon vapauttamisen.

Halla-aholle itselleen olisi siis tällä hetkellä parempi presidenttiehdokkuus kuin puheenjohtajaehdokkuus.

Halla-ahon valinta presidentinvaaliehdokkaaksi sähköistäisi uneliaaksi tulevan vaalikamppailun. Halla-aho on hyvä väittelijä ja haastaisi tullen mennen muut ehdokkaat väittelyissä. Halla-aho tekee myös taustatyön hyvin ja selvittää kulloinkin kyseessä olevat asiat perin pohjin, jota kaikki tiedossa olevat ehdokkaat eivät tee. Halla-aho olisi myös ainoa ehdokas, joka näkee Suomen Nato-jäsenyysasian eri tavoin kuin muut ehdokkaat.

Ne ehdokkaat, joiden linja ei eroa Sauli Niinistöstä, eivät todennäköiset pääse toiselle kierrokselle, mikäli vaaleissa on todellinen vaihtoehto, joka haastaa linjallaan. Pekka Haavisto ei ole mikään vaihtoehto, on Sauli Niinistön himmennetty kopio hänkin, jonka tehtävä on vain edistää vihreitä arvoja Vihreän puolueen kannatuksen vahvistamiseksi.

Jos Halla-aho asettuisi ehdolle, hänellä on olisi parhaat mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle ja haastaa Sauli Niinistö. Hän ehkä tekisi ensimmäisen kierroksen trumpit, koska ensimmäisellä kierroksella olisi toisella puolella vähintään viisi ehdokasta jakamassa samaa äänipottia. Vaikka Halla-ahosta ei tulisikaan presidenttiä, hän olisi tehnyt suuren palveluksien konsensus-Suomen eteenpäinviemiseksi kohti erilaisia näkemyksiä Suomelle niin pyhässä ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksimielisyydessä ilman nähtäviä uudistustarpeita. Todellista haastetta pitää siis vaaleissa aina olla.

En ole missään tekemisissä Perussuomalaisten kanssa enkä Jussi Halla-ahon kanssa. Presidentin vaaleihin on mielestäni saatava vaihtoehtoja enkä ota mitään kantaa tässä kirjoituksessa minkään vaihtoehdon puolesta enkä vastaan. Vaihtoehtojen kilpailu on aina hyvästä ja tekee kamppailusta mielenkiintoisen seurattavan. Haasteita pitää olla joka suunnalta ja joka asiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu