Kukaan ei ole pyytänyt Suomelta turvatakuuta – presidentti Niinistö harhauttaa
"Presidentti Niinistö IS:lle: 'Suomi ei voi antaa Virolle turvatakuita'" oli uutisotsikko Ilta-Sanomissa eilen torstaina (IS 11.5.2017).
”Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole. Se on minusta aivan selvä asia.”, presidentti Niinistö totesi Ilta-Sanomien toimittaja Hanna Vesalalle Oslossa, jossa presidentti osallistui Norjan kuningasparin 80-vuotisjuhliin.
Turvallisuuspoliittinen keskustelu sotilaallisen avun antamisesta ja saamisesta sekä Suomen turvallisuuspolitiikan linjaerimielisyyksistä alkoi viime viikonloppuna Iltalehden toimittaja Olli Ainolan kirjoituksesta otsikolla ”IL paljastaa: Raju riita kulisseissa Suomen sota-avusta Virolle – eduskunta haastaa Niinistöä” (IL 6.5.2017).
Niinistön turvatakuupuheet juontuvat tuosta Iltalehden kirjoituksesta, josta hän oli suuresti ärsyyntynyt blogimerkintöjensä perusteella (Presidentin kanslia 6.5.2017).
Olli Ainolan viikonlopun kirjoituksessa ei ollut kertaakaan turvatakuu-sanaa. Kukaan ei ole nyt puhunut turvatakuista. Niinistö oli ensimmäinen, joka puhui.
Kukaan ei ole myöskään pyytänyt Natoon kuulumattomalta Suomelta mitään turvatakuiden antamista, ei Viro, ei Yhdysvallat, ei Nato eikä kukaan muukaan. Turvatakuiden antamista ei ole pyydetty myöskään Natoon kuulumattomalta Ruotsilta.
Sotilaallisen avun antaminen ja saaminen sekä turvatakuuasia on väännetty Suomen ulkopoliittisessa johdossa nyt omituiseen muotoon. Puhuessaan turvatakuista Niinistö harhauttaa ja hämmentää nyt tarkoituksella. Hän vie tärkeää asiaa sivuraiteille. Turvatakuupuheilla hän yrittää häivyttää ulkopoliittista linjaerimielisyyttä ja erästä vuoden 2016 keväällä tehtyä huonoa ulkopoliittista päätöstä sellaisen asian taakse, jolle Suomessa ei ole kannatusta, mutta jota kukaan ei ole myöskään esittänyt. Tuo asia on siis turvatakuu.
Avunanto – myös sotilaallinen avunanto – ja turvatakuu ovat kaksi ihan eri asiaa.
****
Kaikki tämä nyt tapahtuva Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen harhauttaminen ja hämmentäminen juontuu Naton laatimaan Itämeren aluetta koskevaan puolustussuunnitelmaan, joka valmistui vuonna 2016 ja jonka valmistelussa olivat mukana myös Suomi ja Ruotsi.
Ruotsin Gotlannista Latvian rannikolle on lyhimmillään hieman päälle 150 kilometrin matka ja Suomesta Viron rannikolle on lyhimmillään vajaan 100 kilometrin matka. Yhteisessä Itämeren ihanteellisimmassa puolustussuunnitelmassa Viron täydennykset tapahtuisivat Suomesta ja Latvian sekä Liettuan täydennykset tapahtuisivat Ruotsista. Turvallisuusasioita käsiteltäessä Ruotsissa puhutaan enemmän Baltian maista yhtenä kokonaisuutena, kun Suomessa puhutaan enemmän vain Virosta.
Naton laatimassa puolustussuunnitelmassa myös Suomella ja Ruotsilla on tehtävä maiden niin halutessaan, ja tuo tehtävä perustuu maiden ja Naton välisiin isäntämaasopimuksiin (Memorandum of understanding, MoU). Suomen ja Ruotsin edustajat allekirjoittivat sopimukset Naton Walesin huippukokouksessa 4.9.2014, ja Ruotsin parlamentti ratifioi oman sopimuksensa (Promemorian Ds 2015:39) 25.5.2016 parlamentissa lähes yksimielisesti äänin 291-21.
Suomessa isäntämaasopimusta (MoU 82/2014 ja MoU-suomennos 22.4.2015) ei käsitelty eduskunnassa, mikä nyt jälkikäteen ajateltuna saattoi olla virhe.
Naton Itämeren aluetta koskeva puolustussuunnitelma Suomen ja Ruotsin osalta perustuu noihin kahteen edellä mainittuun isäntämaasopimukseen. Maakohtaiset isäntämaasopimukset perustuvat puolestaan Suomen ja Ruotsin laajentuneeseen kumppanuuteen (Enhanced Opportunities Partnership, EOP) ja Naton Host-Nation Support (HNS) -pohja-asiakirjaan (Nato Standard AJP 4.5).
Nato ja Yhdysvallat eivät siis ole pyytäneet Suomelta ja Ruotsilta mitään sellaista, mitä ei jo olisi sovittu ennalta toimintaperiaatteena isäntämaasopimuksissa. Naton Itämeren puolustussuunnitelma perustuu siis jo sovittuihin sopimuksiin eikä turvatakuilla ole mitään tekemistä noiden sopimusten kanssa.
Suomen turvatakuusoppa on Suomen itsensä keittämä ja osoittaa Suomen huonoa ulko- ja turvallisuuspoliittista harkinta- ja päätöskykyä tärkeässä asiassa.
****
Yhdysvallat lähestyi Itämeren aluetta koskevan puolustussuunnitelman valmistelun merkeissä Suomea ja Ruotsia talvella 2016. Yhdysvaltain kysymys Suomelle ja Ruotsille oli, antaisivatko ne satamiaan, lentokenttiään ja ilmatilaansa Yhdysvaltain sotilasvoiman käyttöön kriisitilanteessa, jolloin omana saarekkeena oleville Baltian maille olisi tarvetta saada nopeasti sotilaallista täydennystä.
Iltalehden toimittaja Olli Ainola kirjoitti tuosta asiasta vuoden 2016 jouluaattona lehtijutun otsikolla ”IL-Analyysi: Suomi mietti keväällä hetken aseveljeyttä Viron ja USA:n kanssa” (IL 24.12.2016).
Ainolan mukaan Ruotsin vastaus Yhdysvaltain tiedusteluun tuli nopeasti, ja se oli yksiselitteinen: kyllä annetaan.
Ruotsi on valmis antamaan satamiaan, lentokenttiään, merialuettaan ja ilmatilaansa Yhdysvaltain ja Naton sotilaskoneiden käyttöön kriisitilanteessa, jossa Baltian turvallisuus olisi uhattuna. Baltian turvallisuus on yhtä kuin Ruotsin turvallisuus.
Kirjoituksessaan Ainola toteaa, että Suomessa Yhdysvalloille annettavaa vastausta miettivät yhdessä presidentti Niinistö ja maan hallitus, eikä hallitus kyennyt tekemään vastauksesta yksimielistä päätöstä.
Hallituksessa kanta, jossa Suomi ilmoittaisi etukäteen tukensa Baltian puolustusjärjestelyille, jäi vähemmistöön.
Suomen ulkopoliittinen johto – presidentti Niinistö ja hallitus – lopulta päättivät, ettei Suomi ennalta sitoudu antamaan tukea Yhdysvalloille ja Natolle Baltian puolustuskuvioihin. Suomen ulkopoliittinen johto oli tosin myös pähkäillyt, että kriisitilanteessa Suomen linja voisi muuttua, mutta Suomi ei osaa päättää asiasta ennalta.
Hallitus ja presidentti eivät tuossa formuloinnissaan kuitenkaan tajunneet, ettei tämänlaatuisissa asioissa kannanmuutosta voi tehdä nopeasti. Tai paremminkin kannanmuutoksesta ei olisi enää tuossa vaiheessa mitään todellista hyötyä, koska operatiivista valmiutta Suomen ja Yhdysvaltojen sekä Naton kesken ei olisi järjestelty ja harjoiteltu ennalta. Nykyisessä nopeassa sodankäynnissä niin sotilaallisen avun vastaanottaminen kuin myös avun antaminen tulee olla harjoiteltu tarkasti ennalta, jotta sillä saavutetaan tuloksia.
Maan ulkopoliittinen johto ilmeisesti pelkäsi Suomen asemaa suhteessa Venäjään, koska operatiivisen valmiuden harjoittelu paljastuisi ennalta myös Venäjälle.
Epävarmana ja päätöskyvyttömänä Suomi oli tiedustellut Yhdysvalloilta myös turvatakuita, toisin sanoen Nato-jäsenyyttä ilman Nato-jäsenyyttä. Koska Suomi ei saanut luonnollisesti Yhdysvaltojen turvatakuita, Suomi ei myöskään luvannut turvatakuita Virolle, mitä Yhdysvallat ei kuitenkaan ole Suomelta koskaan pyytänyt. Yhdysvallat on pyytänyt vain isäntämaasopimuksen ja Naton puitteissa Suomen alueiden käyttöä Yhdysvaltain ja Naton sotilasvoiman käyttöön kriisitilanteessa.
Naton varapääsihteeri Alexander Vershbow kävi Suomessa vielä syksyllä 2.9.2016 käännyttämissä suomalaisten päitä onnistumatta.
”Jos todellinen kriisi tulee, meillä [Natolla] on jo olemassa säännölliset kanavat. Se on meillä lähes verissä, että meillä voi olla konsultaatioita. Jos Suomelta tulisi muodollinen pyyntö, Pohjois-Atlantin neuvosto kokoontuisi muodossa 28+1. Menettely ei eroaisi siitä, mitä Naton jäsenmaa voi tehdä. Naton johdossa lähdetään siitä, että Suomi ja Ruotsi voisivat osallistua Naton vastaoperaatioihin, jos Itämerellä puhkeaa kriisi. Naton rauhankumppanuusasiakirjan 8 §:n mukaan Nato konsultoi kaikkia rauhankumppaneita, jotka kokevat alueellisen koskemattomuutensa, poliittisen itsenäisyytensä tai turvallisuutensa uhatuksi.”, Naton varapääsihteeri totesi suomalaisille (Aamulehti 25.9.2016).
Naton varapääsihteeri Alexander Vershbow ei onnistunut tehtävässään. Suomen ulkopoliittisen johdon päät eivät kääntyneet.
Kuten nyt, Yhdysvalloilla oli myös kylmän sodan aikana etenkin 1950-luvulla vaikeuksia järjestää Skandinavian puolustusta tehokkaalla tavalla. Olen käsitellyt asiaa CIA:n julkaistuihin arkistoihin perustuen kirjoituksessa otsikolla ”Ehdotus idästä 1950-luvulla: Skandinavian valtioliitto ja Karjala Suomelle”, joka löytyy täältä.
****
Nyt pikkuhiljaa alkaa paljastua myös suomalaisille, kuinka huono ja virheellinen tuo presidentin ja hallituksen yhdessä keväällä 2016 tekemä turvallisuuspoliittinen päätös oli ja kuinka hyvä ja virheetön puolestaan Ruotsin päätös oli.
Yhdysvallat ja Ruotsi harjoittelevat ensi syksynä Aurora 17 -sotaharjoituksessa niitä sotilaallisia toimia, joista Yhdysvallat kysyi talvella reilu vuosi sitten Suomelta ja Ruotsilta, ja joihin Suomi sanoi ei ja Ruotsi kyllä.
Ruotsi on kirjannut syksyisen Aurora 17 -harjoituksen teemaksi Ruotsin joutumisen yllätyshyökkäyksen kohteeksi sekä sotilaisen avun saamisen ja antamisen (”…ska att övas i ett scenario där Sverige utsätts för ett överraskande anfall.” ja ”…internationellt deltagande, eftersom så kallat värdlandsstöd ska övas, där Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd.”, SVT 8.2.2016).
Vaikka tuleva sotaharjoitus oli julkistettu jo vuoden 2016 alkupuolella, Yhdysvallat ilmoitti laajasta osallistumisesta vahvalla sotilaallisella panostuksesta Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmineen, Gotlannin miehityksineen, Apache-rynnäkköhelikoptereineen vasta syksystä 2016 lähtien, kun Ruotsin kanta puolustussuunnitelmatiedusteluun oli Yhdysvaltain tiedossa.
Toisin kuin Suomi, Ruotsi on aina puhunut selkeästi Baltian maiden auttamisesta kykyjensä mukaan, mikäli ne joutuisivat intervention kohteeksi. Ruotsi ei ole koskaan antanut kuitenkaan mitään turvatakuita eikä solminut asioita kirjallisesti. Ruotsin ja Yhdysvaltain suhde perustuu keskinäiseen vahvaan luottamukseen kuten kylmän sodan aikaan.
Baltian tueksi Ruotsi on käyttänyt varsin maltillisia sanamuotoja ja vastaavia pitäisi myös Suomen kyetä huoletta käyttämään.
Ruotsin uusimmassa 8.1.2017 julkaistussa turvallisuusstrategiassakin (Nationell säkerhetsstrategi) on kirjattuna, että Ruotsi jatkaa ja syventää strategiassa kahden- ja monenkeskistä puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä. Ruotsi on valmis auttamaan muita EU-maita ja muita Pohjoismaita, mutta edellyttää, että myös Ruotsia autetaan vastaavasti. Huomattavaa on, että Ruotsilla on siis halukkuus auttaa myös Baltian maita ja että Ruotsi on valmis auttamaan myös sotilaallisesti. Ruotsista poiketen Suomi ei ole tehnyt vastaavasti linjauksia Baltian maiden suhteen.
Se julkisesti pidättyväinen Baltian-politiikka, mitä Suomi harjoitti Baltian maiden itsenäistyessä 1990-luvun alkupuolella, ei toimi alkuunkaan enää nykymaailmassa. Sitä politiikkaa Suomi ei voi enää harjoittaa.
Venäjällekään ei ole epäselvää etenkin ensisyksyisen Ruotsin Aurora 17 -sotaharjoituksen jälkeen, etteikö Yhdysvallat tulisi puolustamaan Ruotsia kuin Nato-jäsenmaata. Ruotsi on mukana Yhdysvaltain ja Naton Itämeren puolustussuunnitelmassa aktiivisena tekijänä, Suomi ei.
Ruotsi osasi taas kerran pedata turvallisuutensa hyvin, Suomi taas ei. Ruotsi on käytännössä Nato-maa olematta Nato-maa. Tämän erikoisen episodin johdosta Suomen turvallisuusasema on heikentynyt, Ruotsin vahvistunut. Lopputuloksena hyökkäyskynnys Ruotsiin on kasvanut, Suomeen alentunut.
****
Miksi sitten tämä episodi heikensi maamme turvallisuuspoliittista asemaa suhteessa Ruotsiin?
Venäjä näkee, että Suomella ei ole riittävää turvallisuuspoliittista uskallusta. Venäjä näkee, että Suomi on turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossaan haparoiva, kun asia koskee turvallisuuden keskeisempiä kysymyksiä, esimerkiksi sotilaallisen avun antamista ja saamista.
Venäjä myös tietää, etteivät Naton jäsenmaat katso hyvällä rusinoiden pullasta poimijoita, joille kyllä apu kelpaa, mutta jotka eivät ole valmiita auttamaan muita. Venäjä tietää, että Natosta löytyy aina joitain maita, jotka eivät oli valmiita antamaan Suomelle apua, jos suomalaisetkaan eivät ole valmiita auttamaan muita tavalla ennalta ilmoitetusti, joka olisi Nato-maiden etu.
Jos Venäjällä olisi tarvetta tehdä ”turvallisuuspoliittisia uudelleenjärjestelyjä” Itämeren alueella, olisi Venäjälle hyödynnettävä heikoin lenkki Suomi. Heikoimman lenkin Suomesta tekee maan heikko ennakoiva päätöksentekokyky turvallisuuspoliittisissa asioissa. Suomella ei ole Naton ja Yhdysvaltain kanssa yhteistä puolustussuunnitelmaa, jonka mukaisesti Suomi olisi ennalta harjoitellut avun vastaanottamista niin kuin Ruotsi on harjoitellut ensi syksyn jälkeen.
Venäjä tietää, että mikäli se tekisi intervention Ruotsiin, se saisi vastaansa myös Yhdysvallat ja Naton. Naton varapääsihteeri Alexander Vershbow`n mainitsemat konsultaatiot, joita Ruotsi pyytäisi, saisi Venäjän varmasti kahdesti harkitsemaan, kannattaisiko Ruotsiin hyökätä. Suomelta tuskin löytyisi päätöksentekokykyä edes konsultaatiopyynnön lähettämiseen.
****
Suomessa on ymmärrettävä, että sotilaallisessa mielessä Venäjä on kuitenkin niputtanut Suomen samaan ryhmittymään Ruotsin ja myös Naton kanssa, vaikka Suomi ei ole suostunut samaan kuin mitä Ruotsi Baltian suhteen.
Tuo tosiasia tuli hyvin esille Moskovassa järjestetyssä kansainvälisessä MCIS-turvallisuuskonferenssissa esitetyistä kalvoista (kuva 1), joita Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov esitteli 27.4.2017 konferenssiesitelmässään (Минобороны России 27.4.2017 ). Sama asia tuli esille riittävässä määrin itse puheesta, jonka hän piti (МКМБ/MCIS 27.4.2017).
Kirjoituksen liitteenä olevassa kuvassa (kuva 2), joka on Valeri Gerasimovin MCIS-turvallisuuskonferenssissa esittelemä kalvo otsikolla ”Nato’s destabilising activities in Europe”, Venäjä noteeraa sekä Suomen että Ruotsin vahvasti Nato-sidonnaiseksi teksteillä ”Use on Swedish and Finnish infrastructure to support troop deployment in Northern Europe”. Vapaasti suomennettuna: ”Käyttää ruotsalaista ja suomalaista infrastruktuuria tukemaan [Nato-]joukkojen käyttöä Pohjois-Euroopassa”.
Kyseisessä kuvassa on esitetty myös Ahvenanmaan yläpuolella oleva rajattu sinistetty alue Suomen ja Ruotsin välillä neljine sotilasjoukkopisteineen, joka osoittaa Venäjälle Ruotsin ja Suomen hallinnassa olevaa aluetta. Alueella on merkittynä Suomen Pirkkalan sotilaslentokentän ja Porin prikaatin sijaintipisteet ja vastaavat sotilasyksiköt Ruotsin puolella.
Liitteenä oleva kuva 3 on puolestaan vuoden 2015 MCIS-turvallisuuskonferenssista, jossa venäläinen tutkija Dmitri Gorenburg käsitteli Pohjois-Euroopan sotilastilannetta venäläisnäkökulmasta katsottuna. Kuvasta erottuu sinistetty alue, joka sijoittuu Suomen ja Ruotsin Lappiin. Alueella on merkittynä Rovaniemen ja Ruotsin Jokimukan (Jokkmokk) sotilaslentokentät. Kartassa olevassa tekstissä viitataan Suomen ja Ruotsin isäntämaasopimuksiin Naton kanssa. Kuvan venäläistekstissä suomennos kuuluu kutakuinkin näin vapaasti suomennettuna: "ruotsalaisen ja suomalaisen infrastruktuurin käyttämisestä sen takaamiseksi, että Naton joukkoja voidaan siirtää Pohjois-Eurooppaan".
Kuviin 2 ja 3 on siis merkittynä Suomen ja Ruotsin alueita, joita Venäjä arvioi itselleen sotilaallisesti reagoitaviksi. Suomi on siis Venäjän sotilaallisten toimien vahva kohde jo tällä hetkellä, vaikkei Naton jäsenmaa olekaan.
Suomessa tulisi tajuta, että isäntämaasopimus on se asia kirja, joka tällä hetkellä pitkälti määrittelee Venäjän turvallisuuspoliittista ajattelua Suomen suhteen.
Ahvenanmaan pohjoispuolinen alue on mielenkiintoinen, miksi Venäjä merkinnyt myös tuon alueen. Venäjän sotilaalliset riskialuemääritykset sen lähialueilla eivät eroa Suomen ja Ruotsin suhteen, vaikka Ruotsi on nyt lähtenyt mukaan Naton Itämeren puolustussuunnitelmaan ja Suomi ei.
Turvallisuuspolitiikassa olisi Suomen ulkopoliittisessa johdossakin syytä aina miettiä todellista vaikuttavuutta. Millä seikoilla ja teoilla on todellista vaikuttavuutta sotilaallisen uhkan ja lisäturvallisuuden suhteen.
Suomi ei siis osaa arvioida tällä hetkellä Baltiaa ollenkaan oikein etujensa mukaisesti.
****
Jos Suomi olisi tehnyt vastavan päätöksen kuin Ruotsi Naton Itämeren puolustussuunnitelmaan, olisi Suomessakin voitu järjestää Aurora 17 -tyyppiset sotaharjoitukset, joissa olisi harjoiteltu sotilaallisen avun antamista ja vastaanottamista ensi sijassa Yhdysvalloilta. Venäjälle olisi osoitettu, että käytännössä Suomeen hyökkääminen olisi sama kuin hyökkääminen Nato-maahan.
Suomen ei olisi tarvinnut kuin ilmaista julkisesti samaa myötämieltä Baltian turvallisuutta kohtaan kuin mitä Ruotsi on tehnyt. Sanakaan turvatakuista ei olisi ollut tarvetta käyttää.
Kun presidentti Niinistö puhuu nyt turvatakuista Virolle, hänen tarkoituksena on vain harhauttaa ja hämmentää suomalaisia. Hän hämmentää sitä huonoa ulko- ja turvallisuuspoliittista päätöstä, jonka Suomi keväällä 2016 teki toisin kuin Ruotsi.
Niinistön idea puhua juuri turvatakuista on ottaa tuo sana sellaiseen käyttöön, jota kaikki suomalaiset vastustavat – niin minäkin. Näin huonolle ulko- ja turvallisuuspoliittiselle päätökselle Niinistö haluaa saada hyväksyntää kansalaisilta.
Pesonen pistää taas parastaan – kiitos siitä.
Olen jo jonkin aikaa ollut Sauli Niinistön ”ymmärtäjä”. En hyväksy hänen otteitaan mutta ymmärrän, ettei hän oikein muutakaan voi vasemmiston ja Kepun estäessä sitovan yhteistoiminnan Lännen kanssa.
Oikeastaan koko suomalainen linjaristiriita kiteytyy yhteen tärkeään näkemyseroon: Onko ”diplomatia” vai ”pelote” tehokkaampi este hyökkäyksen kohteeksi joutumiselle?
Jos ajatellaan Suomea ja Venäjää, diplomatia on tosiasiallisesti yksipuolista Venäjän sanelua, koska Suomella ei ole mitään painostustyökalua Venäjän suuntaan. Tai vaikka olisikin (esim kaasuputken kampittaminen), Suomi ei uskalla sitä ottaa työkalupakkiinsa mukaan.
Pelote taas on kokoelma painostusvälineitä, joita valtio liittolaisineen voi kohdistaa hyökkääjää vastaan. Pelote siis sisältää muutakin kuin pelkän sotilaallisen vastavoiman. Esim taloudelliset ja poliittiset vastatoimet kuuluvat tähän valikoimaan, ja hyökkääjä joutuu ETUKÄTEEN punnitsemaan, kannattaako aggressioon ryhtyä.
Pelote siis luo kynnystä ryhtyä aggressioon – diplomatia on lähinnä jo puhjenneen konfliktin jälkihoitoa.
Suomessa vasemmisto + Kepu ilmeisesti uskovat diplomatian ehkäisevän Venäjän aggressiota, mikä on minusta täyttä utopiaa. Suomella ei ole vääntövoimaa, jota diplomatian pöydissä tarvitaan. Pelotetta Suomi yrittää kasvattaa eräänlaisella säiepolitiikalla. Suomi pyrkii luomaan erilaisia ei-sitovia yhteistyösuhteita läntisiin valtioihin ja toivoo säikeistä muodostuvan köyden, joka kestäisi myrskyssä. Siis muodostaisi pelotteen, jota Venäjä ei haluaisi lähteä haastamaan.
Tämä siis siksi, että SDP ja Kepu estävät liittymisen pitävän pelotteen piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun TP sanoo:”Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole.¨ , niin presidentin kannanotossa on nähtäissä kaksi vaihtoehtoa.
Ensimmäinen vaihoehto on Nato. Koska Suomi ei ole Naton jäsen, sillä ei ole Pohjois-Atlantin sopimuksen turvatakuita. Lähtisikö Suomi puolustamaan ulkopuolisena ilman Naton turvatakuita jotakin Nato-maata ?
Toinen vaihtoehto on se, että vaikka Suomen eduskunta jo vuonna 2008 hyväksyi Lissabonin sopimuksen ja sen mukana yhteistä puolustusta koskevan artiklan, Suomi ei ole saattanut omaa lainsäädäntöään vastaamaan Lissabonin sopimuksen SEU 28a art 7 kohta avunantovelvoitetta. Toisin sanoen Suomen mahdollisuus saada muilta EU -mailta tarvittavia turvatakuita on epävarmaa, sillä sen oma lainsäädäntö ei mahdollista muiden EU -maiden auttamista. Miksi tätä lainsäädännön päivittämistä on vetkuteltu jo kymmenen vuotta ?
Kummankin vaihtoehdon ratkaisu ei ole enää nykyisten valtaoikeuksien perusteella tasavallan presidentin päätettävissä. Asiasta ovat vastuussa valmistelun osalta hallitus ja hyväksynnän osalta eduskunta.
Sitten on kyllä todettava, että MoU:t ovat Memorandum of understanding eli aiesopimuksia. Nämä eivät sido ketään mihinkään, vaan antavat puolin ja toisin ymmärtää, että olemme asioista yhtämieltä mutta emme sitoudu silti käytännössä mihinkään. Sellaisten varaan ei turvallisuutta voi laskea. Puheet ovat puheita , sitovat sopimukset ovat eri asia.
HSN -sopimus ( Host Nation Support ) on tekninen sopimus, joka linjaa miten toimitaan käytännössä jos kumppanuusmaa pyytää esimerkiksi Naton joukkoja alueelleen ja Nato suostuu joukkoja lähettämään. HSN -sopimus ei todellakaan ole mikään automaattinen avun saamisen takaava sopimus. Se, että Nato suostuisi lähettämään apua kumppanuusmaalle, esimerkiksi Suomelle, on Nato-maiden poliittinen päätös ei automaatio eikä sitä toteuteta Pohjois-Atlantin 5. artiklan perusteella.
Näkisin tässä, että TP:n taas kerran ulostulossaan pyrkii ties monennenko kerran herättämään kansalaiset, puolueet, hallituksen ja eduskunnan vähitellen ymmärtämään, kuinka tärkeää on, että me Suomessa laitamme turvatakuisiin liittyvät asiat aivan konkreettisesti kuntoon emmekä luota vain hyvää tarkoittaviin puheisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa huomata että Niinistö presidenttiuransa alussa luuli, että EU:sta saisi jotain turvaa tilanteessa, jossa esimerkiksi Venäjä kohdistaisi aggressioita Suomeen. Kun Niinistö on toiminut postissaan vuosia, turhat luulot EU:n turvatakuista ovat karisseet. Nyt hän tietää, että EU-turvatakuut eivät takaa yhtään mitään.
On lisäksi todennäköistä että muillakaan EU-mailla ei ole Lissabonin-sopimukseen soveltuva lainsäädäntö kunnossa, jos se ei ole vielä Suomellakaan. Koska lähes kaikki EU-maat hoitavat puolustuksensa Naton kautta, lainsäädäntö on tietenkin kunnossa näiltä osin: Nato-maa saa turvatakuut koska siitä on sovittu, lainsäädäntö on laitettu kuntoon jo Natoon liityttäessä ja avunantotilanteita on harjoiteltu. Kun Nato on sotilasliitto, avunannossa on kyse nimenomaan sotilaallisesta avunannosta, ei esimerkiksi villasukkien lähettämisestä kriisimaan sotilaille.
Se mitä Riikonen mainitsi kepulaisista ja vasemmistosta, koskee muuten myös persuja. Kun puhutaan Natosta, persut voi huoletta rinnastaa punapiipertäjiin. Suurin osa persuista vastustaa Suomen liittymistä Natoon, vaikka juuri se takaisi ne maailmankuulut turvatakuut. Kaikille ei vain voi vääntää rautalangasta, että sotilaallisessa kriisissä laaja raskaan sarjan tuki on huomattavasti parempi kuin jäädä yksin sarkahousuissa juoksuhautaan maamiinat taskussa ja Suomi-konepistooli kainalossa.
Ilmoita asiaton viesti
”Koska lähes kaikki EU-maat hoitavat puolustuksensa Naton kautta, lainsäädäntö on tietenkin kunnossa näiltä osin: Nato-maa saa turvatakuut koska siitä on sovittu, lainsäädäntö on laitettu kuntoon jo Natoon liityttäessä ja avunantotilanteita on harjoiteltu. ”
Totta on, että Nato on tällä hetkellä ainoa konkreettinen vaihtoehto joka pystyy tarjoamaan Suomelle turvatakuut. TP Niinistön ongelma on, niin kuin toteat, se että demareissa ja kepussa vieläkin enemmistö elää vielä YYA -aikakautta. Näissä puolueissa ei millään haluta tunnustaa tosiasioita ja ilmeisesti pelätään Venäjän reaktioita. Perussuomalaisille tekisi hyvää pitää oma turvallisuuspoliittinen seminaari puolustusministeri Jussi Niinistön johdolla. Siinä olisi syytä käydä lävitse kylmät tosiasiat ja unohtaa ”uskottavat itsenäiset puolustukset”.
Sitähän meille ei kerrota, mitä kulissien takana Kremlin suunnasta on joillekin poliitikoillemme viestitetty. Jo keväällä 2013 eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla vieraili Venäjän Duumassa ja aiheena oli turvallisuuspolitiikka. Viime keväänä muutama päivä ennen TP:n vierailua Venäjällä ulkoministeri Lavrov halusi tavata kansanedustaja Erkki Tuomiojan, ei ulkoministeri Timo Soinia. Kummastakaan ei ole tapaamisten jälkeen kuulunut julkisuuteen mitään.
Mutta myös Suomen kansalla on oma roolinsa ottaa asioihin kantaa. Ongelma siinä vain on, miltä pohjalta suomalaiset tarkastelevat tilannetta tässä ja nyt ? Valitettavan paljon suomalaiset näkevät tilanteen pysyvänä ja uskovat, että mikään ei voi muuttua. Osa vanhemmasta väestä elää vielä YYA -aikakaudella. Suomalaisten tulisi ymmärtää, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin ja silloin on myöhäistä lähtea hakemaan liittolaisia. Sen kertoo meille jo historiammekin.
Vähintä mitä jokainen kansalainen ml. kansanedustajat voisivat tehdä mielipiteensä muodostamiseksi, on lukea Pohjois-Atlantin sopimuksen teksti. Se on selkeää luettavaa ja jokainen jaksaa sen lukea, sillä se on vain 3½ sivua.
Sopimusteksti löytyy esimerkiksi oheisesta linkistä:
file:///C:/Users/Markku/Downloads/Pohjois-Atlantin%20sopimus%20suomennos%20(12).pdf
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”turvatakuu”-sanan käyttö on Suomessa mielenkiintoista. EU:n puitteissa, kun tarkoitetaan Lissabonin sopimuksen avunantokirjauksia, muualla ei security guarantee -sanaa käytetä. Jos vaikka hakee Google-hakua termillä ”EU security guarantees”, löytyy pääsääntöisesti vain suomalaisten laatimia tekstejä vuodesta 2008 alkaen.
Tuo kuvastaa sitä, miten epätoivoisesti Suomi yrittää hakea turvaa kaikesta, mikä on Suomen Nato-jäsenyyden ulkopuolella. Avunanto väännetään turvatakuiksi. Missään muualla kuin Suomessa noiden sanojen väliin ei ole asetettu yhtäläisyysmerkkejä.
Kirjoitukseni kuten Niinistönkään Norjassa lausuma ei käsitellyt EU:n Lissabonin sopimuksen avunantoklausuuleja.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n turvatakuut on käsitteenä yhtä tyhjä kuin Nato-optio.
Kriisitilanteessa saatu apu tuo turvallisuutta jos apu on merkittävää ja sitä saadaan välittömästi. EU ei takaa kumpaakaan.
Nato-optiosta puhuvat eivät aina edes ymmärrä, miten surkeaa käsitettä he käyttävät. Nato ei ole asettanut optioita, saati, että se on luvannut lunastaa niitä. Suomikin on vain ilmoittanut että se varaa oikeuden hakea jäsenyyttä, mitään optioita ei ole asetettu. Jäsenyyden hakeminen ei takaa mitään ja jos jäsenyyttä haetaan huonolla hetkellä, jäseneksi ei edes pääse. Kukaan ei ole kertonut sitä, missä tilanteessa Suomi voisi ajatella hakevansa jäsenyyttä ja onko silloin jo liian myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin tilanne pysyy jännitteisenä tai kiristyy, sellaista tilanetta ei tule, jossa Suomi uskaltaisi hakea Nato-jäsenyyttä. Valittu taktiikka on sellainen, jolla jää pelissä takuuvarmasti Musta Pekka käteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jännää on se, että Niinistö haikailee kovasti EU:n solidaarisuuslausekkeisiin ja tiivistyvään puolustusyhteistyöhön, muttei kuitenkaan usko, että kukaan Suomea auttaisi.
Iltalehti julkaisi juuri äsken (13.5.2017 klo 20.59) lehtijutun otsikolla ”Presidentti Niinistö: ”Suomi kyllä auttaa Viroa, on auttanut eikä se ole muuttunut”, jossa Niinistö totesi:
”Olemme kuulleet kysymyksiä, kuinka Suomi voi auttaa Viroa. Emme ole kuulleet montakaan kertaa, kuka voi auttaa Suomea. Vuosien aikana olen kysellyt ympäri Eurooppaa, mitä he ajattelevat Lissabonin sopimuksesta. Ei vastausta.”
”Suomi antaa sotilaallista apua muille maille siinä määrin kuin sitä on luvattu Suomelle. Meille ei ole sitä luvattu. Siksi yritän saada Euroopan unionin keskustelua eteenpäin.”, Niinistö jatkoi.
Kukaan ei siis ole luvannut Niinistölle EU:ssa sotilaallista apua.
Olisiko Niinistön parempi haikailla Naton piiriin Suomen Nato-jäsenyyden voimin kuin EU-puolustukseen?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n turvatakuilla ja Nato-optiolla on merkitystä vain, jos ne nostavat hyökkäämiskynnystä.
On ilmiselvää, ettei Nato-optio ole enää voimassa, mikäli Venäjä on jo hyökännyt. Optio ei siis mitenkään voi nostaa hyökkäämisen kynnystä.
EU:n takuut taas ovat sotilaalliselta ulottuvuudeltaan täysin epäselvät, joten takuiden merkitys perustuu enemmän hyökkääjälle jälkikäteen asetettaviin kaupallisiin ja poliittisiin sanktioihin. Niinpä EU:n takuilla on jonkin tasoinen kynnystä nostava vaikutus. Miten tomeriin vastatoimiin EU -maat ryhtyisivät Suomen jouduttua Venäjän suorittaman aggression jälkeen – sen näkee sitten.
On todennäköistä, että Venäjä suorittaisi maa-alueeltaan hyvin rajatun haltuunoton (Hankoniemi, Ahvenanmaa), jossa ei tulisi ihmisuhreja jolloin Euroopalla voisi olla kiusaus painaa asia melko lailla villaisella, ja asettaa maahantulokieltoja ja jäädyttää yksityishenkilöiden varoja. ”Ettei konflikti eskaloidu”, kuten Venäjän operaatioiden jälkeen on ollut tapana sanoa.
Jos palataan Pesosen edelliseen kirjoitukseen ja Suomen ”aktiiviseen vakauspolitiikkaan”, niin eikö aktiivinen vakauspolitiikka nimenomaan edellyttäisi, että Suomi julkisesti ilmoittaisi seisovansa Viron rinnalla? Tällainen lausunto tukisi Itämeren alueen vakautta.
Ilmoita asiaton viesti
”Nato-optio” on samanlainen suomalainen kotikutoinen keksintö, kuin ns. Ruotsin ja Suomen välinen puolustusyhteistyö. Viimemainitussahan on Suomen kannalta ongelmallista se, että Ruotsissa sekä hallitus että oppositio on selvästi ilmoittanut että Ruotsi ei aio sitoutua Ruotsin ja Suomen väliseen puolustussopimukseen.
Näitä kumpaakin mielikuviin perustuvaa vaihtoehtoa on aktiivisesti käytetty Suomen Nato -jäsenyysvaihtoehdon jarruttamiseen. Tähän liittyy sivujuonteena myös se surullisen kuuluisa Hornet-hävittäjien lähettäminen Islantiin ”harjoittelemaan atlanttisissa olosuhteissa lentämistä ja pitkiä siirtolentoja” sekä siihen liittynyt poliittinen sählinki. Onneksi tuo ei ole enää toistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Melko silmiinpistävää että natonistit hyökkäävät toistuvasti Sauli Niinistöä kohtaan joka toteuttaa kansan keskuudessa vankan kannatuksen saavaa vakaata ulkopoliittista linjaa, ja jolle on varsin yksimielinen parlamentaarinenkin yhteisymmärrys.
Ilmoita asiaton viesti
” … kansan keskuudessa vankan kannatuksen saavaa vakaata ulkopoliittista linjaa, ja jolle on varsin yksimielinen parlamentaarinenkin yhteisymmärrys.”
Minusta aitoa ja perusteellista parlamenttaarista myllytystä Suomen turvallisuuspolitiikan linjauksista ei ole vielä todellakaan käyty.
Monia virkamiestason selvityksiä on kyllä tehty ja julkaistu poliittisen linjauksen pohjaksi, mutta aidot hallituksen ja eduskunnan poliittiset linjaukset siitä, mihin Suomen turvallisuuspolitiikka tulee jatkossa perustumaan, sitä keskustelua ei ole eduskunnassa perusteellisesti käyty. Jalkaväkimiinojen kieltolain eduskuntakäsittely oli ainoa pieni yksityiskohta, jossa tätä maallemme elintärkeää keskustelua hieman sivuttiin konkreettisesti.
Kun Suomessa vallan siirto on perustuslaissa siirrety hallitukselle ja eduskunnalle, niin näiden tulee kyllä vastata huutoon eikä passiivisesti vetkutella ajankohtaisia maan kannalta elintärkeitä ja hyvinkin akuutteja asioita.
Kun turvallisuuspolitiikan linjauksista keskustellaan ja se linjataan, niin siinä pitää olla kansanedustajien aito sitoutuminen konkretiaan eli tosiasioihin. Mielikuvilla ja idealismeilla ei tässä ole sijaa, tosiasiat ratkaisevat. Yksikään kansanedustaja eikä ministeri voi vetäytyä tässä asiassa ”asiantuntijoiden lausuntojen” taakse.
Miten muuten olisi näissä asioissa edes hivenen läpinäkyvyyden soveltaminen ja ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkamme konkretisoiminen, jotta tavalliset kansalaisetkin saisivat käsityksen missä mennään ? Ei kaikilla ole aikaa ja resursseja tutkia Suomen historiaa 30 -luvulta alkaen näihin päiviin saakka tai tulkita poliittisen eliitin sanahelinää. Joidenkin pitää käydä myös töissä ja huolehtia perheistään sekä maksaa veroja.
Ilmoita asiaton viesti
Aina löytyy minoriteettejä joista tuntuu ettei heidän näkemyksiään oteta huomioon vaikka ne ovat ainoita oikeita. Esimerkkinä jotkut sotilaat jotka julkisesti dissaavat oman maan puolustusvoimien mahdollisuuksia samaan aikaan kun osa kolleegoista harjoittelee reserviläisten kanssa maastossa. Tai mollaa tasavallan presidenttiä oman näkemyksensä vivuttajana. Mutta kukin tavallaan. Suomi on kuitenkin vahva kansanvalta joka kestää veneenkeikkuttajiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö sanoi eilen Tallinnassa Delfin mukaan, että Lissabonin avunantolauseke on kuollut kirjain. ”Seega tekst on hea, kuid sel pole sisu” – Teksti on hyvä, mutta sillä ei ole sisältöä. Niinistön mukaan tämä on selvinnyt hänelle, kun hän on kysellyt Euroopassa, kuka auttaisi Suomea.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/nii…
Ilmoita asiaton viesti
”Delfi päris Niinistölt selle peale, kuidas ta näeb EL-i kaitsekoostöö arendamise lõppeesmärki? Kas see peaks saama NATO-ga sarnaseks või oleks tema soov vähem?
„Ma näen progressi Lissaboni leppe artikli arendamisel ja Soome toetab seda. Ma saan aru et kui arendame EL-i kaitset ja kui NATO on jätkuvalt alles, siis mingil hetkel peab loodama koostöö nende vahel,“ ütles ta. Kui see hetk kätte jõuab, peab Soome lõpuks Niinistö sõnul olulise otsuse langetama. „Siis me peame otsustama, mis me teeme,“ ütles riigipea viitega vajadusele selgitada NATO-ga liitumise küsimus.”
Delfi kysyi eilen Niinistöltä, mikä on hänen mielestään EU:n puolustusyhteistyön lopullinen tavoite. Pitääkö sitä kehittää Naton kaltaiseksi vai riittäisiko Niinistön mielestä vähempikin?
”Minä näen edistystä Lissabonin avunantolausekkeen kehittymisessä ja Suomi tukee sitä,” vastasi Niinistö. Jossain vaiheessa pitää löytyä yhteistyötä EU:n ja Naton puolustuksen välillä. ”Silloin meidän pitää päättää, mitä me teemme,” sanoi presidentti, tarkoittaen Delfin mukaan sitä, että Suomen tulee siinä tilanteessa päättää liittymisestä Naton jäseneksi.”
En olisi niin varma, että Delfin toimittaja ymmärsi Niinistöä oikein. Se ei välttämättä ole Delfin vika. Natoon liittyminen alkaa olla tabu, josta ei Suomen ulkopoliittinen johto ole pitkään aikaan sanonut yhtään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Natoon liittyminen alkaa olla tabu, josta ei Suomen ulkopoliittinen johto ole pitkään aikaan sanonut yhtään mitään.”
Tällaiset virallisen poliittisen johdon vaikenemiset ovat omiaan herättämää useita kysymyksiä, joista helposti syntyy olettamuksia ja edelleen erilaisia huhuja. Siksi olisikin tärkeää, että tuo keskustelu mm. Nato:sta ja EU:n yhteisestä puolustuksesta suhteessa Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin avataan uudelleen.
Emme elä enää YYA -aikakauden ylhäältä tiukasti ohjattua keskustelukulttuuria, vaikka jotkut poliittiset piirit näin tuntuvat edelleen ajattelevan.
On merkille pantavaa, että TP Niinistöhän ei ole koskaan asettanut Nato-jäsenyyttä ja EU:n puolustuksen kehittämistä vaihtoehdoiksi. Itse näkisin, että ne täydentävät toisiaan. Natossakin olisi helpompi tehdä suunnitelmia ja johtaa operaatioita, jos EU -maat muodostaisivat siellä (Natossa) yhden kokonaisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeistään nyt Niinistön pitäisi vetää johtopäätöksiä. Hän on lakimies, joten faktojen selvittäminen ja johtopäätösten vetäminen ei liene liian vaikeaa.
Jos apua ei saa EU:n piiristä, miksi Suomea pidetään keinotekoisesti apumahdollisuuksien ulkopuolella? Pitäisikö nopeasti selvittää, löytyykö joku taho, joka voisi kriisitilanteessa Suomea auttaa sotilaallisesti, ja jos tällainen löytyy, kiireellä liittyä siihen avunsaannin takaamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
TP Niinistön puhe Tallinnassa 13.5.2017 löytyy täältä:
http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=36…
On mielenkiintoista yrittää lukea sitä ajatuksella. Mikä on presidentin viesti suomalaisille, Suomen hallitukselle sekä eduskunnalle ja toisaalta EU:lle, Natolle , Virolle, Ruotsille ja Venäjälle ?
Minusta kannatta perehtyä TP:n viestiin, sillä hänellä on käytössään kaikki mahdollinen tieto, mitä ylipäällikölle Suomessa voidaan tarjota, sekä niiden useiden ulkomaisten valtionpäämiesten kontaktien kautta kertynyt tieto mm. turvallisuuspoliittisista asioista. Läheskään kaikkea TP ei voi julkisuuteen tuoda, koska useat keskustelut ovat luottamuksellisia. Silti TP:n puheista voi varmasti jotakin tavallinen kansalainenkin päätellä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi nyt hurskastelee ja rankasti avunannosta, kun se oli yhdessä Ruotsin kanssa tuhoamassa jo 1990-luvun jälkipuolella Euroopan yhteistä puolustusta.
Suomen ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) ja Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén (sd.) estivät jo vuoden 1997 Amsterdamin huippukokouksen päätösprosessissa tosiasiallisesti WEU:n sulautumisen EU:hun, ehdot olivat toteutuskelvottomat mm. päätösten yksimielisyysvaatimusten vuoksi. WEU:n taru unionissa päättyi lopullisesti 2011, ja ”kiitos” siitä kuuluu Suomelle ja Ruotsille.
EU:ssa sorvattiin perustuslakia 2000-luvun alussa. Perustuslakiin kaavailtiin myös turvatakuupykälää, jota presidentti Halonen kiivaasti vastusti. Perustuslaki kaatui Ranskan ja Alankomaiden kansanäänestyksiin, mutta lopputuloksena oli Lissabonin sopimus, joka sisältää kuuluisan turvatakuulausekkeen, jos tuota suomalaistermiä nyt käytetään.
Tuo Suomen ja Ruotsin harjoittama politiikka EU:ssa oli varsin häikäilemätöntä. Suomen tuon politiikan mestareita olivat Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja.
Noiden samojen mestareiden käsialaa on myös Lissabonin sopimuksen 42. artiklan 7. kohtaan kirjattu ”Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.” Nuo ”tietyt jäsenvaltiot”, joihin Suomi kuuluu, halusivat olla erillään sotilaallisesta liittoutumisesta ja samalla siis tosiasiallisesti avunantovelvoitteesta. Suomen ja Ruotsin idea oli, ettei maiden tarvitsisi antaa apua etenkään Naton jäsenmaille. Nyt tuo Suomen ja Ruotsin vaatima kirjaus vesittää muiden maiden avunantovelvoitteen Suomelle, jonka perään Suomi kovasti kuitenkin haikailee, kun turvallisuustilanne on Itämeren ympäristössä kiristynyt.
Suomen olisi tehtävä poliittinen päätös ja annettava selvä ilmoitus, voisiko se EU:n Lissabonin sopimuksen avunantoklausuulin puitteissa auttaa myös Nato-maata, josta se vielä nyt tällä hetkellä haluaa kieltäytyä. Yksikään Nato-maa ei anna Suomelle sitoumusta avusta ennen kuin Suomi on tuon asian ratkaissut. Tuon tähden Niinistö on saanut nuivaa vastaanottoa Euroopassa. Ruotsi on jo avunantoasian kohdaltaan ratkaissut.
Tuo on sellainen aihe, josta pitää varmaan kirjoittaa erillinen blogikirjoitus ja kääntää puukkoa Suomi-neidon haavassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomi on Naton jäsen, se luo ongelman meille kriisin alettua. Turpiin tulee niin, että raikaa. Venäjän maalitukset on silloin käyttötavaraa. Hyökkäys Suomea kohtaan, on ongelma Venäjälle. Sille on kannattavampaa pitää Suomi ulkona tapahtumista.
Jos Suomi ei ole Naton jäsen, on se ongelma Nato-kannattajille ennen sotilaallista konfliktia.
Nato-optio ei ole turvatakuu kenenkään mielestä. Ei Niinistöjen eikä kenenkään ajatuskuvioissa. Se on tarkoitettu laukeamaan Itämeren turvallisuustilanteen heikentyessä liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä laskee jo nyt Suomen täysiveriseksi Nato-maaksi, se käy ilmi mm. tämän kirjoituksen venäläiskuvista.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kannattaisi tarkastella tilannetta niin, että hyppää Venäläisen kenraalin saappaisiin ja tarkastelee maisemaa Moskovan , Pietarin tai Kuolan niemimaan suunnasta länteen päin. Siellä tulee välittömästi Suomen alue vastaan. Noinkohan Venäjä jättäisi tuon alueen rauhaan vain siksi, että Suomi ei kuulu Natoon ?
Tuota voi myös peilata siihen mitä Venäjän silloinen asevoimien komentaja, kenraali Makarov, esitti Helsingissä 5.6.2012 koskien Venäjän Puolan, Baltian ja Pohjoismaiden alueelle kaavailemaa ohjustentorjuntavyöhykettä.
ks.
Makarovin puhe:
http://yle.fi/uutiset/3-6169951
Makarovin puheensa yhteydessä esittämä karttakuva:
https://www.ulkopolitist.fi/2012/08/30/tapaus-maka…
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Monen tavallisen sukankuluttajan on vaikea ymmärtää sitä, miten sotilaat näkevät tilanteen. Monet venäläiskenraalit ovat vuosien mittaan kertoneet täysin avoimesti, miten he kokevat Suomen aseman mahdollisessa kriisissä mutta ei näytä menevän perille millään. Suomen osalta on tehty selvät suunnitelmat siitä, miten Suomi-ongelma ratkaistaan. Suomalaisten on turha kuvitella että Suomi olisi Pohjolassa oma pikku erillinen saareke silloin kun Venäjä lähtee vyörymään.
Aukeelle tiedoksi, että Suomi todellakin on jo nyt maalitettu ja Suomen ja sen osien valloitus suunniteltu. Emmekä ole edes Natossa vaan istumme täällä peukku suussa miettien sitä, kuka meitä voisi auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
On luonnollista laatia suunnitelmia erilaisia tilanteita varten. Yksi tilanne on, JOS Suomen aluetta käytetään hyökkäykseen Venäjän suuntaan.
Suunnitelmat eivät ole hyökkäyskäskyjä tai merkkejä jostain aikomuksesta, vaan merkkejä miten toimitaan tarvittaessa. Myös Suomella on suunnitelmat miten toimitaan konfliktin puhjettua Suomen ja Venäjän välillä.
Ruotsin ja Suomen asema on täysin erilainen. Sotilaallisen ja diplomatian painoarvo on päin vastainen. Ruotsissa diplomatian ja sotilaallisen liittoutumisen ja sitovien lupausten suhde on 40/60, kun Suomessa diplomatia kulkee edellä 60/40 suhteessa ilman sitovia lupauksia. Perusperiaate on kuitenkin sama.
Suomi on osa läntistä sotilasliittokuntaa rauhanajan tilanteessa vakauden säilyttämiseksi Itämeren alueella, mutta Suomi rajaa ulos sitovien lupausten antamisen mihinkään suuntaan konflikteissa idän ja lännen välillä.
Jos katsoo asiaa lännestä, Suomea ei vaadita liittymään Naton jäseneksi turvatakuiden saamiseksi. Suomeen jouduttaisiin sitomaan koko maan puolustamiseksi aivan liian paljon resursseja konfliktissa. Idästä katsottuna, konfliktin laajentaminen Suomen alueelle on sotilastaktisesti mahdollisimman epätoivottavaa, sillä Suomeen jouduttaisiin varaamaan aivan liikaa kalustoa ja muuta resurssia.
Naton tärkein tehtävä on liittokuntaan kuuluvien valtioden puolustaminen. Miksi siis ehdoin tahdoin vaatia kuulumaan Naton jäsenjoukkoon, kun siitä seuraisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Suomi puolustaa muutoinkin Naton intressejä, sillä vaihtoehtoa Suomella ei ole.
Tietoisesti unohdetaan maailmassa olevan joukko Natoon kuulumattomia maita, kuten Taiwan, Etelä-Korea, Australia ja Japani. Suomi kuuluu maiden joukkoon, vaikka ääneen ei sanotakaan, koska luonnollisella asialla mesomisesta ei ole hyötyä kenellekään, vaan haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliittolaiseen ja nykyjään näköjään edelleenkin myös venäläiseen strategiaan kuuluu ”pala kerrallaan” -periaate. Venäjähän on ”nauttinut” näitä ”paloja” Tshetsheeniassa, Georgiassa, Krimillä, Itä-Ukrainassa ja Syyriassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea, minkä alueen maailmassa Pohjois-Atlantin sopimus kattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kun päin vastoin. Kuten todettua, USA on sitoutunut laajempaan pinta-alaan, kuin vain Pohjois-Atlantin sopimuksen kattamaan alueeseen. On selviö, että Suomi ja Ruotsi kuuluu Natoon kuulumattomien liittolaismaiden ryhmään. Onhan se nyt ihan naurettava väite, että Suomi jäisi yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtionjohto teki mielestäni emämunauksen vuosi sitten. Suomelta ja Ruotsilta pyydettiin lupaa käyttää maiden aluetta, satamia ja lentokenttiä Baltian puolustamiseen, mikäli Venäjä hyökkää Baltiaan.
Ruotsi laski, että edullisinta on vastata pyyntöön myöntävästi. Ilmeisesti laskettiin, että vaikka lupaus saattaakin lisätä myös Venäjän mahdollisuutta hyökätä Ruotsiin, se uskoo Naton suojaavan Ruotsia sille tärkeänä kumppanina ja tietenkin sen uskotaan puolustavan sille tärkeää huoltoreittiä puolustettavaan Baltiaan.
Suomi vastasi kieltävästi. Suomessa varmaan kiihkein osa näki keskustelussa Nato-väylän ja alkoi painaa tätä agendaa. Osa halusi viedä Suomen takaisin suomettuneeksi koettuun puolueettomuuspolitiikkaan, mikä helposti nähdään luisumisena takaisin Venäjän valtapiiriin. Niinistö oli koko keskustelun keskeisin vaikuttaja ja hänen tahdostaan Suomen politiikaksi valittiin tuo turvallisuutemme kannalta mielestäni kaikkein heikoin vaihtoehto.
Nyt Suomella ei ole turvatakuita, ei Nato-optiota. Suomi ajautui täysin yksinäiseksi oman tiensä kulkijaksi. Yhteistyöstä kenenkään kanssa on turha haaveilla. Suomi joutuu tekemään ratkaisunsa Venäjän tahdon mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen monesti todennut, että TP Niinistö on koko kansan presidentti ja aikaisempiin tasavallan presidentteihin verrattuna rajoitetummalla valtaoikeuksilla. Vastuuta on siirretty enemmän hallituksen ja eduskunnan suuntaan.
Ja jos Suomen kansa viisaudessaan, suuri osa poliittisesta eliitistä sekä hallituksesta ja eduskunnasta ei osaa päättää mihin suuntaan tässä lähdetään, niin vaikeaa siinä on tasavallan presidentinkään yksin lähteä kivirekeä vetämään. Nyt tarvitaan asiasta aito ja avoin kansalaiskeskustelu, jossa viimeisellekin suomalaiselle väännetään rautalangansta tai sitten vaikka kuparilangasta, mistä on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti