Niinistö: Venäjä ei hyökkää Nato-Viroon – entä liittoutumattomaan Suomeen?

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön haastattelu Ilta-Sanomien tämän päivän paperilehdessä ja nettisivuilla on mielenkiintoinen (IS 3.6.2017). Niinistö käsitteli haastattelussa mahdollisuutta, hyökkäisikö Venäjä Nato-maa Viroon.

Presidentti Sauli Niinistö torjuu Ilta-Sanomien haastattelussa spekulaatiot, että Venäjä hyökkäisi Viroon.” tulkitsivat Ilta-Sanomien toimittajat Timo Haapala ja Ulla Appelsin presidenttiehdokas Sauli Niinistön haastattelusanoja.

Presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistö torjuu siis Ilta-Sanomien haastattelussa spekulaatiot, että Venäjä hyökkäisi Viroon.

Pitää nähdä, että jos sotaa käydään Virossa tai Baltiassa, siinä olisi osallisena Nato. Jos Venäjä ja Nato ovat vastakkain, en usko sellaiseen herrasmiessopimukseen, että soditaanpa vain Virossa tai Baltiassa. Se tarkoittaa hyvin laajamittaista sotimista. En usko mihinkään rajalliseen voimanmittelyyn, jos suurmaat ovat vastakkain. Oikea kysymys olisi tietysti, auttaako Suomi Natoa auttamaan Viroa. Siitähän siinä kuitenkin on kysymys. Kaikki tämä on vain teoreettista. Toistan: en usko tällaiseen koskaan päädyttävän.”, Niinistö totesi Ilta-Sanomissa.

Niinistön mukaan sellaiseen tilanteeseen, jossa Venäjä hyökkäisi Nato-maa Viroon, ei koskaan päädyttäisi.

Niinistö ei anna haastattelussa vastausta, auttaisiko Niinistön johtama Suomi Natolle apua, jos Itämeren ympäristössä syntyisi tilanne, jossa Nato puolustaisi aseellisesti Baltian maita ja meitä lähimpänä olevaa Viroa. Niinistöllä ei ole vastausta itselläänkään tuohon kysymykseen. Hän ei tiedä itsekään, auttaisiko Suomi Natoa vai ei.

Suomesta poiketen Ruotsilla on jo vastaus: Ruotsi on ennalta ilmoittanut, että se auttaa Natoa ja Baltian maita, jos Venäjä synnyttäisi konfliktin Itämeren alueelle.

Niinistön mukaan kysymys on täysin ”teoreettinen”, joutuisiko Suomi miettimään tuollaista avunantotilannetta ja hän ”ei usko tällaiseen [tilanteeseen] koskaan päädyttävän”.

Niinistön mukaan Suomen ei siis tarvitse käsitellä Baltian maiden avunantokysymystä Natolle tai Lissabonin sopimuksen puitteissa, koska asia on ”teoreettinen” ja koska hän ”ei usko tällaiseen koskaan päädyttävän”.

Suomi saisi varmasti samanlaisia vastauksia, jos Suomi ennalta kyselisi avunsaantimahdollisuuksia Nato-mailta Lissabonin sopimuksen puitteissa Venäjän hyökkäyksen varalta.

Ilta-Sanomien johtopäätökset Niinistön sanoista on sinänsä täysin oikeita: Venäjä ei hyökkää Viroon, joka on Nato-maa. Viron Nato-jäsenyys nostaa kynnyksen hyökätä maahan niin korkealle, ettei Venäjä tule hyökkäämään maahan.

Seuraava kysymys on, voiko Venäjä hyökätä Suomeen, joka ei ole Nato-maa? Onko Venäjän kynnys hyökätä Natoon kuulumattomaan Suomeen alhaisempi kuin Viroon, joka on Nato-maa?

Jos Niinistön mielestä Venäjä ei hyökkää Nato-Viroon, pitäisikö myös Suomen liittyä Natoon, jotta Venäjä ei tännekään hyökkäisi. Mielestäni mikä pätee Viroon, pätee myös Suomeen.

Presidenttiehdokas Niinistön ajatukset ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ovat hyvin epäjohdonmukaisia eivätkä loppuun asti mietittyjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu